onsdag 11 januari 2012

Krukor som behöver din kreativa hjälp !


De stora olivkrukorna utanför växthuset skulle egentligen ha hamnat i grovsoporna ... en granne hade tröttnat på dom (han hade blomsteraffär så han hade kanske gott om krukor ) och ställt ut dom till grovsopeinsamlingen. Som tur var kom han att tänka på oss eller snarare mig tror jag och slog oss en signal.

Det var Mors dag, söndag och tidig förmiddag ... jag och maken greppade skottkärran och gav oss iväg ett kvarter och hämtade hem dyrgriparna. Detta var långt innan trädgården hade börjat hitta sin form, ruinen var byggd och växthuset uppbyggt. Jag var jätteglad över krukorna ... men de hade lite svårt att hitta sin plats de första åren. ... de kändes lite vilsna.


Jag köpte insatser i plast i samma färg som terrakottan och ett år sådde jag rosenskära i insatserna ... herregud vad de växte och krävde vatten. Det såg faktiskt inte riktigt klokt ut !  Dessutom åkte vi på semester och grannen som lovat vattna fick ett digert jobb att släcka törsten på dessa vattenkrävande varelser.

Sedan dess är rosenskära bannlyst i kruka ... nu får den endast hålla till i perennalandet och absolut inte bli så bortskämd med vattningen !

Det var först när vi byggt växthuset som olivkrukorna kom till sin rätt och såg ut att ha hittat hem.Så här såg växtligheten ut sommaren 2010 ... krukrosor som jag köpte små i början av året och som sedan planterades ut i krukorna och som trivdes ganska bra tror jag av blomningen att döma. Försökte göra om det vårvintern 2011 men de rosorna fick någon sjuka och fick respass.


I somras blev det lite blandad kompott av verbena, palettblad, jordreva, pelargon och blomstertobak ... ingen planering alls utan det bara blev som det blev och inte så bra alls.

Så nu är det dags att planera redan nu och drömma om kombinationer som gör att det väller blommor runt krukorna och även blir bra höjd på arrangemanget .... men det enda jag ser framför mig är rosor igen som den här gången ackompanjeras av lobelia i lila-rosa- och vita toner.

Behöver därför förslag vad som skulle passa i de stora krukorna ! Alla förslag tages tacksamt emot ... även i färgskalor som jag inte brukar ha (orange, rött och gult) ... någon gång ska man ju prova något annat !

Tack för din kreativa hjälp !
Ha det så gott !
Kram/Isa

5 kommentarer:

Anna H sa...

Varför inte slingerkrasse som väller över kanten tillsammans med t ex gul sommarrudbeckia, slätbladig och krusbladig persilja.

Lycka till med dina krukor!

Anna Vattenkanna sa...

Du! jag har bett mina bloggvänner att länka finfina sommarblomskombos hios mig och i nuläget finns det mer än 30 olika förslag. kika in vettja! Uppe i headern finns en flik som du kan klicka på så kommer du till bildlänkarna.

http://annavattenkannastradgard.blogspot.com

Kram Anna Vattenkanna

Helena sa...

Då är mitt förslag Syringa 'Palibin'dvärgsyren uppstammat!
Det tror jsg kan bli hur läckert som helst.Kanske taklök runt stammen eller nått annat som du kan byta varje år.Du skulle kunna ha dem i växthuset över vintern på en frigolitbit o insvept i någonting.
Acchleja Lena har testat o den klarade förra vintern i hennes kallväxthus!
KRAM från mig!
ps.Rosen Mutabilis är supersnygg i terrakotta kruka men vet ej om den skulle klara vintern hos dig.Jag har min inne på den svala verandan.Jag bara älskar den :-)

Anna (Lantligt på Svanängen) sa...

Hej! Du gör så himla fint! Jag skulle stryka dem med fil och sedan låta dem stå till sig lite och få fin, lite ljusare patina. Varför inte ha olivträd i dem. I innerkruka så att du kan ta in dem på hösten. Murgröna och en silverbladig växt vid fötterna som kan stå ute året runt. Jag tycker att det skulle vara fint utanför ditt vackra växthus! Trevlig helg!

Anna (Lantligt på Svanängen) sa...

Jag tilldelar dig en Blog Award för din härliga blogg!!!