söndag 11 juli 2021

Bordsarrangemang i loppisfynd och mousse med hallonspegelArrangemang i loppisfynd

I helgen hade vi gäster i växthuset och det var så roligt att strosa runt i trädgården och plocka blommor till små arrangemang - eftersom växterna i Blomstergården inte börjat blomma än med några få undantag fick man var lite uppfinnelserik för att få ihop något. 

 


Första men inte sista gången

Det var första gången som jag knölat ihop ett knyte av hönsnät, letat upp en vacker loppad skål och försökt skapa något som skulle bli ett vackert bordsarrangemang. Det var jätteroligt att skapa och stoppa ner blommor från trädgården så det skulle täcka hönsnätet och få en vacker form i skålen.

Så roligt att skapa

Daggkåpan var på gränsen till att bli nedklippt men fick audiens till buketten för att fylla ut med sina spretande blommor. Färgstark broksalvia, tuff väddklint och skir malva var andra blommor jag hittade samt Stjärnflocka som växer på flera ställen i trädgården och som man kan strössla med i buketter. 
Lagom höjd

Några outslagna tandpetarsilja fick sätta livet till för att täcka lite hål i hönsnätet och några vallmokronor fick flytta in som bidrog med lite majestätisk hållning.  Det blev precis lagom höjd på arrangemanget på bordet för att man skulle kunna se varandra vid middagen. Ny favoritefterrätt

Till efterrätt hade jag hittat ett nytt recept som jag modifierade om lite för att passa alla allergier. När vi smakade av "smeten" innan den stelnat tyckte maken att den var smaklös och smakade mjöl trots att jag preppat den med både äkta vanilj och honung. Så det var med bävande hjärta jag bar ut brickan till våra gäster - nu blev det ändå en succé och kommer att bli en favorit den här sommaren. Den var jättegod och lite läskande och dessutom så snygg med hallonkanten som speglade sig genom glaset.

 


Hallonmousse med spegel

225 gr frysta hallon ( ett paket ligger på 250 gr och var i minsta laget då det knappt räckte till hallonspegeln på de 4 glasen). 
4 gelatinblad
1/2 dl. vatten
4 dl kvarg 10 % vanilj ( jag använde Oatlys turkiska yoghurt i stället och tillsatte äkta vanilj och honung)

1. Koka upp hallonen. Tryck ut hallonen genom en sil så kärnorna fastnar. Tag tillvara den släta sås som bildas. Låt det kallna.

2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter.

3. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i lite vatten. Det får inte bli för varmt.

4. Blanda sedan ner gelatinet i hallonsåsen. Blanda kvarg med 3/4 av hallonsåsen. Häll upp i fyra glas. Låt stå kallt minst 2 timmar.

5. Häll på resten av hallonsåsen (som jag blandade med florsocker) och garnera med färska hallon och mynta (tog en nobless med mörk choklad i stället). 

Det är så skönt med mat som man kan förbereda i förväg och sedan bara plocka fram och dekorera vid serveringen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa


2 kommentarer:

  1. Awesome centerpiece,what beautiful flowers arrangement. Your dessert looks delicious!

    SvaraRadera
  2. Wow den desserten var virkelig fristende. Slike skal jeg jammen lage til helga.

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa