lördag 14 oktober 2017

Sista tuppluren i växthuset för i år ?Den vackraste av dagar

Tro om det var sista tuppluren i däckstolen för i år ? Det var underbart att sjunka ner där efter några timmars trädgårderande i det vackra höstvädret, dra filten om en frusen kropp och följa fåglarnas fart på himlen genom växthustaket.

Dagen började med hällregn och övergick sedan i den vackraste av dagar den här veckan. Klart man passade på att få njuta i trädgården några timmar. Det är sånt lugn på hösten när allt går till vila. Ingen stress - bara lugn och ro. Ingen av grannarna har varit ute och hamrat. Tystnad passar mig perfekt.
Håller ut

Fortfarande är all textil och alla pelargoner kvar i växthuset. Först när det blivit riktigt rått åker allt in. Det brukar bli i slutet av oktober. Så än håller jag ut. Det gör till och med buketten från förra inlägget som står sig bra i den klara höstluften i växthuset.
Här har jag hängt idag

Annars har jag mest hängt här idag. På utsidan av vårt långa staket. Växterna i perennarabatten har en tendens att rymma och bosätta sig i gruset under staketet uppblandat med ogräs. Idag efter allt regnande var det lätt att rensa. Dessutom skrapade jag en hel del ogräs med trädgårdsspaden som kommit upp via sprickor i asfalten.

Kom ungefär halvvägs innan en brännande smärta i hälsenorna slog till. Fibromyalgin har bråkat med mig en tid nu. Det är då det är skönt att hasta in till däckstolen i växthuset och vila lite.
Rymmer till solsidan

Massor av aklejor och fingerborgsblommor samt lavendel trivs tydligen i gruset under staketet åt den soliga sidan. Så nu har jag fyllt upp lavendellunden framför växthuset med rymlingar. Återanvändning skulle man kunna kalla det. Till våren hoppas jag på en fantastisk blomning och ett riktigt doftkalas där. Den har tagit flera år att anlägga - främst pga den hårda lerjorden som ibland varit omöjlig att gräva i.
Lätt att gräva

De små tussarna av fingerborgsblomma som dyker upp överallt har fått flytta in i ruinrabatten. Nu hoppas jag att dom växer sig lika höga och blommar lika överdådigt som sommaren 2015.

Vad lätt det går att gräva nu i vår lerjord efter allt regnande. Att plantera på hösten skall jag anamma i fortsättningen så nu skall jag fylla upp luckor i perennarabatten och sånt som jag är missnöjd med åker obarmhärtigt bort. På våren har man ju fullt upp ändå med all nedklippning och jordförbättring.
Planering pågår

Klockrankan fortsätter att blomma och snart är det dags att skörda kapslarna och lägga på tork för nästa års fröer. I år har det inte blivit så många, men tillräckligt för att få fröer att dra upp till nya plantor till våren. Jag tror bestämt att planeringen inför trädgårdsåret 2018 är i full gång.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

10 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Märks inte att det är höst i ditt växthus. Lika vackert och frodigt som alltid.
Tack för tipset att ta fröer av klockrankan. Det hade jag nog inte tänkt på annars.
Ja krakar till hyllan.
Kram
/Anette

monica sundvik sa...

Du har ett helt otroligt charmigt växthus, förstår att
du trivs där!
Kram, Monica från MINA TVÅ HEM

Meta sa...

Det är ju så härligt att få dra ut på hösten så lääänge det bara går. Det syns i ditt växthus. så fint det är. Här bor jag kvar på kolonin några veckor till Just nu har vi 14 grader på dagen så än går det ingen nöd på oss.Att rensa och plantera nu är en fröjd så lätt det går. och bra med för det blir inte så mycket ogräs till våren att ta tag i.
Ha det gott och var rädd om dig
Kram Meta

Viherrilli sa...

So beautiful autumnal pictures from your garden <3

Solstrimmor sa...

Men visst har vi det bra i vårt land som får längta till vår favoritårstid! Inte vore det kul med evig sommar? Jag har lärt mig att älska hösten. Kanske för att jag är i min höstlevnad?

Hoppas du får en skön höst med roligt pyssel i ditt glädjehus!

Ha en fin söndag.
Kramar från Eva-Mari

Malin sa...

Så skönt med växthushäng, och ditt ser så somrigt ut ännu.
Blev överraskad när jag också hittade "tussar " av fingerborgsblomma här i höst,
fast jag inte alls haft den i år. De hade frösått sig själv från ifjol,
så hoppeligen har jag blommande plantor i nästa år.
Ha det bra!

koi seo sa...

does not notice that it's autumn in your greenhouse. as beautiful and lush as ever.
Thank you for the tip of taking the seeds of the watchman. I would not have thought of that otherwise

หนังออนไลน์

Trädgård i Torslanda sa...

Så färgstarkt det är hos dig fortfarande. Ja det har varit härligt med varma dagar senaste veckan. Roligt att höra att du är på gång med 2018 redan.
//Helene

Maribel sa...

Hej Isa!
Ja snart är det över för i år, men strax är vi där igen. Din fina bild på fingerborgsblommorna får mig att längta till nästa säsong. Då skall jag ha massor av dem. I år blev ett mellanår, några få som blommade.
Ha det fint /Marika

roth phallyka sa...

Lika vackert och frodigt som alltid.


แตกใน xxx