onsdag 3 februari 2016

Krukor med medelhavstouchLånglivade

Visst är det något alldeles speciellt med terrakottakrukor - de andas en äkthet på något sätt tycker jag. Människan har skapat lerkrukor i mer än tusen år före Kristus. Mäktigt att tänka på. Att de är lika aktuella nu som då.

Fast då hade de verkligen vitt skilda användningsområden som att baka sitt bröd i, att koka havsvatten i så det bildades saltblock, att frakta och gömma reptiler i som sedan slungades mot motståndarens fartyg under antikens krigshärdar. Ja, uppfinningsrikedom var verkligen stor.
Fantastisk pärla i Hammenhög

Så vackra i grupp som här i trädgården till butiken "En liten bit av medelhavet" i Hammenhög. Ett smultronställe att drömma sig tillbaka till nu i blåsiga februari. Känner starkt att jag måste handla på mig fler vackra krukor under sommarens besök.

Kanske några kannor med handtag  - bara att ha till prydnad i trädgården.
I grupp i olika storlekar och former är medelhavskänslan ännu mer påtaglig. I bakgrunden skymtar maken eller i alla fall hans solhatt. Det var varmt den här dagen och vi njöt av en smakrik grekisk sallad i den här fantastiska miljön.
Medelhavskruka i lavendellunden

Vacker kruka med hänklar - vilken växt kan vara mer passande än lavendel till den skönheten. Jag drömmer om min lavendellund som skall anläggas till våren. En och annan medelhavskruka i den planteringen hade ju inte varit helt fel. Dessutom är det ju lättare att frakta hem krukor från Österlen än från Provence.
Just den här sortens krukor har jag inte sett någon annanstans. Vackert med den veckade kanten runt om. Om jag kommer ihåg rätt tillverkas dom i Turkiet.
Förverkligade en dröm

Visst är det en härlig miljö att drömma sig bort till? Det fanns förmodligen ingenting på denna bakgård när ägarna satte igång sitt skapande och nu är det en medelhavsträdgård mitt efter gatan i Hammenhög. Ingenting anas på andra sidan att den här lilla pärlan döljer sig där bakom - helt magiskt.
Udda saker och fikonträd

Här säljs även höga fikonträd, medelhavskeramik och otroligt goda oliver och olivoljor som även används i serveringen. Min älskade ängel som vakar över köksträdgården är köpt här - hon fanns bara den sommaren. Det är det som så roligt att man kan hitta udda saker som det inte finns så många av.
Lummig grönska är som balsam för själen - om några månader får vi njuta igen !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

11 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket fin inspirerande inlägg/ Teresa

Trädgårdstid sa...

Åh, vilket underbart ställe! Jag kommer alldeles för sällan till Östenlen, trots att jag ju har närmare än du... Men detta hamnar i tips-listan till nästa utflykt! Är särskilt svag för krukorna med den veckade kanten, har sett liknande tidigare men inte just den formen.
Kram Elin

myrica sa...

Dessa krukor är fina att ha, jag brukar kolla i affärer om det finns men det är inte mycket, jag hoppas att dom ska ha mera av denna sort.
Vi får väl se till vår och sommar.

Rosor och ruiner sa...

Oj, vilket ställe! Och vilka vackra krukor! Dit skulle man åka någon gång...

Trevlig onsdag till dig!
Gunilla

Sallys hus sa...

Hej hej!
Men åååå vilket ställe!
Det där måste jag lägga på minnet för dit vill jag åka och köpa en himla massa krukor..;)

Ett jätte fint inlägg!
Kram Katarina

Meta sa...

Känns extra härligt att se dina bilder när man inte är pigg utan ligger mest i sängen och hör droppet från regn och blåst utanför fönstret.
Lerkrukor ska vara av lera och helst inte målade tycker jag.Även om jag också faller för de svarta.
Tänk snart mycket snart kan vi börja rota i rabatten och hitta den riktiga våren
Ha det gott
kram Meta

Trädgård På Djupet sa...

Det är ett jättetrevligt ställe! Har förmånen att ha mitt sommarhus en liten bit därifrån....
Jag hittade fina, tåliga, hyfsat billiga krukor i samma stuk både på Åbergs i Ystad och på Tirups Örtagård, i somras.

Elisabeth sa...

Åh...vad vackra krukor...:) Underbara bilder som vanligt ! :D Blir glad av dina inlägg och det värmer i trädgårdssjälen...
Kram
Elisabeth

Inger Marie sa...

Fantastisk!!!
Så vakre krukker...jeg elsker jo Middelhavs-landene...så disse går rett i hjertet:)
Takk for inspirasjon:)

Anonym sa...

Tack Isa för din härliga blogg och hjärtans tack för tipset! Det är alltför längesedan jag tog en tur till Österlen men hoppas kunna komma till konstrundan på försommaren och då blir det ett stopp i Hammenhög för lerkrukor är så härliga och den fina trädgården kan man ju bara njuta av på köpet.
Margareta 80+

HWIT BLOGG sa...

Visst är det något speciellt med terracotta krukor...helst när de börjar få patina! Himmel vilket ställe och vilka krukor. De med lite vågad kant är såååå snygga!
Underbara bilder du bjuder på...
Ha en fin fredag och en skön helg!
Kram från Titti