onsdag 29 oktober 2014

Under äppelträdet !
På tillfälligt besök i äppelparadiset !

De sista dagarna i augusti var en av kolonihagarna öppna för allmänheten här i Örebro och jag passade på att göra ett besök.

Jag tassade fram på grusgångarna och kikade över grindarna med min kamera för att försöka fånga känslan i kolonin utan att inkräkta allt för mycket. Det är som en helt egen värld i kolonin med de små trädgårdarna och varje besök är som att bli insläppt i paradiset för en liten stund !
I varje liten trädgård fanns minst ett äppelträd och oftast en liten sittplats under trädet - finns det något mer rofyllt än att sitta under ett äppelträd och bara vara?

Visst är det gulligt med spetsgardinen i det grönmålade fönstret med en blomlåda med pelargoner framför?
Någon delade generöst med sig av sitt överskott av äpplen !
Är något speciellt med gamla träd !

De flesta träd såg väldigt gamla ut och planterades säkert för 50-60 år sedan -  kanske ännu längre tillbaka. Så om jag planterar ett äppelträd i dag i min trädgård skulle människor om 50 år fortfarande kunna sitta under det och njuta - i alla fall om det är samma kvalité på ett äppelträd i dag som det var förr.

När vi var på äppelvisning på Kivik så berättade guiden att ett äppelträd i dag enbart har en livslängd på 25 år - jag hoppas det inte stämmer - för det är något alldeles speciellt med gamla träd. Kanske menade hon äppelträd som är framdrivna för produktion som dom på Kivik.
Ett äppelträd och en liten sittplats - behöver man något mer för att må bra ?
Nu måste jag ju bara plantera ett äppelträd !

Nu kan jag ju inte annat än fråga mig själv varför jag inte har planterat något äppelträd i min egen trädgård ?
Visserligen stod jag och höll i ett hos Tant Grön (förra inlägget) men det blev en uppstammad Aronia istället.
Känner verkligen starkt att det måste bli minst ett äppelträd i höst nu när det är billigt - för det kommer ju att ta många år innan det blir så där härligt knotigt och vackert med äppeltyngda grenar som silar ljuset en varm sommardag.

Tänk vad några bilder kan göra - nu kan jag inte vänta en sekund till på att få ett äppelträd i trädgården (har bara några plommonträd sen tidigare) !
Vit grind och rött staket med en blomsterkantad gång till en liten röd stuga med vita knutar - visst är det en sådan här idyll vi alla drömmer om - med ett uppvuxet gammalt äppelträd att sitta under ?

Det känns härligt nu när allt går till vila att frossa i lite sommarbilder för att få återuppliva känslan av sommar - och veta att nästa år igen då kommer den tillbaka.
Här syns det verkligen hur vackert trädet silar ljuset och hur skönt det måste vara att sitta där under en het sommardag !

Nu är det bara att bestämma vilken sort och var trädet skall stå någonstans - vi har en sluttande tomt som stökar till det lite grand.

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

13 kommentarer:

angie sa...

danke für die vielen schönen bilder der sitzplätze!!! sie haben recht, ich muß auch noch einen apfelbaum pflanzen!!! liebe grüße von angie aus deutschland

Meta sa...

Det är ett sånt träd jag saknade mest på min koloni. Nu har jag ett nysatt och väntar spänt på dess frukt kanske nästa år.
Kolonin ger mig verkligen underbara upplevelseer, nåt att spara till vinterns kalla dagar
Ha en fin kväll
kram Meta

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Javisst är det det där man drömmer om som på bilden med det röda staketet och vita grinden, vilken idyll!
Vilka idyller! Superfint och kul att se!
Och drömma lite om när det blir rusk ute.
Ha det gott, kram Ewa :)

pontos pontos sa...

Ciao! Effettivamente quello è un vero paradiso! Rigoglioso e con una luce davvero bella! Fa davvero venire voglia di venire a riposare sotto uno di quegli alberi :)

Un saluto :)

Trädgårdstid sa...

Koloniområden är rena drömmen att promenera i. Jag brukar göra det med en väninna i början av sommaren varje år. Här i Malmö tror jag att de flesta alltid är öppna för allmänheten, i alla fall de jag har varit i. Håller med om äppleträden också, vi har just sådana gamla som du skriver om och njuter verkligen av dem (utom möjligen just på hösten när det drösar ner äpplen i tonvis som vi inte kan ta hand om). Alla våra är mycket gamla, så vi borde också plantera nya innan de befintliga försvinner på en och samma gång...
Kram
Elin

HWIT BLOGG sa...

Vilken dröm! Ja en liten kolonistuga skulle man ha...helt underbara bilder och tack för att du tog oss med på denna söta tur!
Kram till dig,
Titti

Marianne sa...

Jag drömmer om ett päronträd...vilka fina små kolonistugor!

Annika Christensen sa...

Koloniområden är härliga att strosa i.
Allt är så idylliskt liksom.
Mina äppelträd är så gamla att frågan är hur länge de orkar.
Allt gott
Annika

Millas Trädgård sa...

För femton år sedan byggde vi ut vårt hus. Då var vi tvungna att såga ner ett högt gammalt äppelträd för det kom mitt i det nya köket annars. Det var ett underbart träd, som ett stort parasoll! Jag saknar det fortfarande och tyckte att det var så tråkigt att vi fick ta ner det.
Kram Milla

Nette sa...

Tusind tak for dette indlæg. Jeg er fuldstændigt forgabt i de skønne huse i de vidunderlige haver! Hvert sted er et lille paradis. Dine fotos viser et pragtfuldt miljø.

Jeg forstår godt det med at ønske sig et æbletræ. Jeg har selv et lille bitte kolonihave-agtigt sted, hvor jeg allerede har et vidunderligt kirsebærtræ, men i foråret 2014, købte jeg et lille æbletræ podet på en M9 stamme, hvilket betyder, at det vokser langsomt og ikke bliver så stort. Det står i en meget stor lerkrukke. Jeg havde ikke forventet æbler denne sæson, men fik hele 3 stykker!

Anna sa...

Hi Isas...your garden is beautiful you have a great taste , i like your kob very much, i speak about you today in my blog ...www.shabbyandcharme.com ..a kiss Anna

Sofia sa...

Men oj så mycket vackert och inspirerande!!!
Stor kram på dig och ha nu en fin helg!
Sofia

Eva Lundberg sa...

Ja nu återstår väl bara att fara iväg och inhandla några äppelträd! :)
Vilka härliga bilder... Och vad mysigt med en liten kolonistuga, och en sån där lagom stor tomt, som man hinner pyssla om i varje liten vrå!
Tack för titten!
/Eva, Tinibelli