måndag 6 oktober 2014

Blommande vårdrömmar !
Blommande turbaner !

I dag när det blev strömavbrott passade jag och maken på att gräva ner tulpanerna jag beställt från Odla.nu. Har tänkt att sätta ca 60-100 st tulpanlökar varje år - efter att antal år inbillar jag mig att det kommer att vara ett blomsterhav i trädgården av prunkande tulpaner - allra helst dubbelblommande skönheter och gärna i rosa, lila och vita nyanser - fast dom gula har också fått en separat plats i trädgården att sprida sin glädje på.

Visste du att ordet tulpan härstammar från Persiens ord för turban, tuliband och fanns redan på 1500-talet ? Fast till Sverige kom de först på 1600-talet.
Här framför ruinen tror jag det blir snyggt med Foxtrot (Angelique) och den mörklila dubbla Royal Acres. Så här har vi grävt ner merparten av lökarna i dag.
Kanske adderar jag med Global Desire också - kan bli snyggt med ett vitt inslag som lyser upp - annars var den tänkt till landet runt huset där jag börjat med grupperingar av gula och vita dubbla tulpaner !
Skönheterna har fått flytta in här också - vid den lilla muren i perennarabatten - både bakom muren och framför !
Tänk att det kan rymmas så mycket hopp och längtan i en liten tulpanlök och tänk att en trädgårdsnörd aldrig ger upp drömmen om en prunkande trädgård. Den där ultimata drömmen om den perfekta trädgården som håller en vid liv hela vintern igenom - vilken tur att vi har DEN att luta oss mot när hösten avancerar framåt som den gjorde i dag med riktigt kalla vindar där man kunde ana snödoft i näsborrarna - så kallt var det i morse när jag cyklade till jobbet - Brrrrrr !
Världens största tulpanfång för gammal trogen vänskap !

Här är tulpanerna Monte Carlo och Purissima i landet runt huset där jag skall fortsätta att sätta lökar tills landet blir fullt med blommande skönheter på våren - så än återstår en hel del grävnings- och planteringsjobb för att få njuta till våren.

Ett stort tulpanfång vill jag också ge till mina allra äldsta vänner för 50 års vänskap - i helgen var vi alla fem och firade en av oss som fyllde 60 år. Det är helt otroligt att åren har gått sååå fort - vi får fortfarande samma sorts skrattanfall när vi träffas som för 30 år sedan och tar bara vid där vi slutade sist. Sådana vänner som varit med på ens livsresa och stöttat i vått och torrt är värd världens största tulpanfång !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

7 kommentarer:

Meta sa...

Vad lycklig du kan vara som kan ha så mycket tulpaner hos dig och så fina vänner. Här äter sorken det mesta så jag har slagit av på planteringstakten.
önskar dig en skön tisdag
kram Meta

Rost och rädisor sa...

Så tjusigt det kommer att bli. Ett riktigt vårparadis. Här får inte tulpanerna vara i fred. Rådjuren har redan börjat äta på de amerikanska blåbären och sötpotatisen i cykelplanteringen.
Allt gott
Anette

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Förstår din känsla för riktigt goa vänner, der är något speciellt det!
Vad vackert det kommer bli med alla lökar i blommning, du har det så fint!

Ha det gott, kram Ewa :)

annika sa...

Underbart att gå och fantisera om hur det kommer att se ut i vår. Det blir dubbla tillfällen att glädjas. Helt klart gillar jag ditt färgval i rosa, lila, vita toner. Det är något alldeles speciellt med de färgerna.
Gamla kära vänner är en särskild gåva att få ha. Man ska vårda de relationerna bättre än man kanske gör.
Synd på Hortensian som blev kvar ute....detsamma hände här och jag blir lite förgrymmad på mig själv.

Ha en skön kväll nu ij det första höstrusket.

Kram
annika

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Tack snälla Isa för din kommentar, jag har samma problem att bokstäver hoppar i otakt när hjärnan är trött!
Hjärntrötthet är något alldeles speciellt och svårt att förklara ibland, jag sa tidigare "att hårddisken var full".

I alla fall tack så hemskt mycket för din uppmuntrande kommentar, du är så gullig och jag blir så glad av dina fina inlägg!

Må så gott, hoppas du får vara pigg! Kram Ewa :)

Katarinas trädgård sa...

Tur att man ska plantera tulpanlökar på hösten, det känns lite som en tjuvstart på våren när man går där och drömmar om den kommande fantastiska blomningen!
Hälsningar
Katarina

Bettina Bäck sa...

Jag ska aldrig, aldrig mer gnälla - inte ens inombords - när jag planterar mina fjuttiga tulpanlökar. Vilket kul mål ni har! Och vilka underbara vårar att längta till!