torsdag 12 september 2013

Tänk trasmatta när du anlägger din lund !



Målande föreläsning i rasande tempo !

Egentligen skulle det ju ha varit en bild på Hannu här, men batteriet i kameran tog slut redan innan föreläsningen när jag gick en runda runt en del av den konstgjorda sjön på baksidan. Så ni får hålla till godo med lite bilder från mitt förra besök i Sjöparkens växthus istället !

Det var oerhört mycket folk på föreläsningen som drog ut på tiden en del på grund av kommunikationstrassel mellan en kabel från Hannus dator till projektorn som gjorde att färgsättningen på bilderna blev alldeles galet.
Inte ens på Kinnekulle har man har blå Magnolior - som tur var löste det sig till slut.

När föreläsningen som var baserad på Hannu Sarenströms bok "Lundens skugga" väl kom i gång gick den i ett rasande tempo. Ni som hört Hannu vet ju vilken levande och målande berättare han är ... så allt hann jag inte snappa upp hur fort jag än skrev och försökte ha alla sinnen vidöppna!





Bra att tänka på när man skall anlägga sin lund !

  • Lunden anlägger man främst för att njuta av 2-3 veckor i maj. Det är då den blommar som mest. Sen är det viktigt att den har struktur så annat tar över när den värsta vårblomningen är förbi.
  • Dela, dela och dela tuvorna med snödroppar och klosterliljor. Ta hälften varje år så får du en blomstrande matta så småningom. Hannu tipsade om att det oftast på soptippar för trädgårdsavfall kan sprida sig snödroppar i mängder eller också är det bara på Kinnekulle detta fenomen uppstår. Blanda inte olika sorters snödroppar utan håll isär olika arter så man kan upptäcka dom eftersom dom är så lika varandra.
  • Turkiska julrosor är bäst för dom är stadiga, lite högre och framodlas så bara de bästa kommer ut i handeln. Frön från julrosor skall alltid sås färska. Turkiska julrosor går också alldeles utmärkt att flytta för deras rotsystem är som kompakta klumpar.
  • Hannu har ingen kompost utan låter allt klipp ligga kvar på jorden som bidrar till en bättre jordstruktur."En tonåring är mycket finare om han har sin farfar med sig" som Hannu utryckte det. Och jag håller med. Bilderna från Lunden var fantastiska med blommande snödroppar som hade fötterna i bruna blad och klipp.
  • Andra växter Hannu visade och tipsade om: Silverpudra som bildar täta mattor liksom myskmadra, fotblad, gullrams, paraplyblad, parasollblad, bronsrodensia, vitsippor, sockblommor, blodört, alpklocka, gullklocka, treblad, lunddocka, kornell, tulpanträd, olvon (hoppas namnen blev rätt - inte alltid lätt att uppfatta !).
  • Vill man ha en matta av gullvivor kan man så en påse med frön varje år så har man en matta så småningom, väv gärna in några röda i allt det gula som bryter av. Tänk trasmatta när du anlägger din lund - några inslag åt gången av varje sort gör helheten.
  • Största upplevelsen med lunden är motljuset - skimret ! Sätt dig en kvart och UPPLEV din lund och bli lite lyckligare !

Funderar på att anlägga en liten lund i skuggan mellan växthuset och ruinen där det växer ett stort buskage som skuggar - fast den tanken får skvalpa något år - det är så många andra projekt som står på tur innan. Å andra sidan kan man ju alltid strö ut en påse gullvivefrö varje höst - då kanske man har en matta när det är dags för lunden !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

7 kommentarer:

  1. Tack för inspirationen! Sitter just här och planerar vårblomningen, så tipsen kom precis i rätt tid./ Kram Titti

    SvaraRadera
  2. Tack för att jag fick ta lite del av föreläsningen :). Jag har den fantastiska boken, och håller ju som bäst på med min lund... Men det lär ju som sagt pågå ett bra tag till ;). Ha det fint!// Kram Marie

    SvaraRadera
  3. Fint inlägg från gårdagen! Jag var också där med Britt ( Britts trädgårdsblogg)
    Det var andra gången vi lyssnade på Hannu och han gjorde oss inte besvikna den här gången heller.
    Fint ställe på nära håll som jag gärna återkommer till!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  4. Spännande och inspirerande!
    Har du fått några krukor ännu... ? =)
    Kram kram
    Sofia

    SvaraRadera
  5. Tack för tipsen – blev så inspirerad att jag genast började fundera på var märmaste soptipp ligger :) Skulle också vilja ha en lund, men vet inte riktigt var jag ska anlägga den.

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  6. Bra resumé du fick ihop verkar det som. Hannu har ju som bekant ett snabbt och smort munläder. Tack för bra inlägg.

    SvaraRadera
  7. Hej Isa ! Tack för tips och för länken hit :D Ja, visst är det spännande....det får ta sin tid och långsamt växa till....Trillium eller Treblad har jag velat ha länge men de är rackarns svåra att hitta precis som den underbara Lunddockan som kallades Bägarlönn tidigare men den är så ljuvlig...Har tänkt på att få en längre blomning men är väldigt osäker på vad som fungerar eftersom det är ett helt nytt område som har kommit fram under Spireahäcken ;) Men jag kommer att prova mig fram :) Bara vi får bort alla otäcka rötter där först så ska jag plantera sen....ååå vad jag längtar ! :D
    Kram
    Elisabeth

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa