lördag 28 september 2013

Äntligen träd i min TRÄDgård !Fick vattna leran mjuk !

Äntligen har vi fått ner 3 av de 4 träden i jorden som vi köpte för några veckor sedan. Den torra sommaren förde med sig att det nästan varit omöjligt att gräva i vår lerjord .. det har liksom varit totalt stenhårt. Så nu när det regnat lite har det gått lättare ... plus att vi har lagt ut vattenslangen och vattnat leran mjuk också.
Många skottkärror blev det !

Nu när träden är nergrävda och man ser resultatet kan man ju knappt förstå vilket jobb det var att gräva upp all lera till planteringsgroparna. 60 cm djup och 60 cm i omkrets x 3 kräver några spadtag och skottkärror med lera som skall väck innan man kan fylla på med nya jorden som också skall transporteras hem först.

Tur att vi hjälptes åt .. jag och maken - han fick ta det tyngsta, som att traska iväg med skottkärran med lera ut på åkern och tömma eländet och spetta loss leran i gropen.Klotpilen äntligen på plats !

Jag är så supernöjd med resultatet ! Har ju saknat träd i TRÄDgården - visst vi har några plommonträd och kryptallar (som i bakgrunden) och och några andra träd också i tomtgränsen ... men i själva TRÄDgården har vi inga - förrän nu. En klotpil har jag velat ha länge - och nu är den äntligen på plats !
Planteringen har fått en start !

Stödmuren som jag tänkte från början för att jämna ut nivåerna ner mot växthuset har jag nu slopat. Planteringen blir längsgående istället. Närmast stenbeläggningen skall grässvålen grävas bort och lavendel skall planteras med plats för en stengång på mitten. Sedan skall planteringen få växa successivt.

För lavendeln behöver jag ju inte gräva så djupt - 30 cm skall väl vara överkomligt - en liten bit i taget. Jag har sett en sån fantastisk bild på isblå perovskia och silvrig helgonört från en trädgård i Provence, Le pavillon de galon,  så dom växterna har jag en stark önskan att plocka in också !

HÄR kan du se bilden ! (eller det är en bild från DEN trädgården fast inte den bilden jag fastnade för, den hittade jag i en tidning - där var det mer helgonört i planteringen)

Den tredje och sista Silverpäronet skall stå bortanför köksträdgården - till vänster på utsidan och kika över staketet och så småningom skymma delar av grannarnas hus är tanken. Efter grävning av halva gropen tog orken och kraften slut - hoppas det blir bra väder i morgon också så man kan fortsätta !

Hoppas du haft en härlig dag i trädgården !
Ha det så gott !
Kram/Isa

9 kommentarer:

Meta sa...

Visst är det tomt utan träd. Önskar mig också något. det är lite svårt på min koloni den är liten och träden är stora även om de är svagväxande. Skall få hjälp i vår att välja ett bra plommonträd i alla fall.
Fint är det med träd.
Ha en fin planteringssöndag
kram Meta

blompia sa...

Kära Isa
Ja, tungt är det att gräva i lerjord! Har oxå det och den blir som cement när det är torrt. Har haft torrsprickor i år på flera centimeter trots vattning.
Så fint det blir med dina nya träd! Lycka till och hoppas de ska rota sig och trivas.
Jag upptäckte Perovskia först i åt och blev så förtjust att jag direkt planterade tre framför några av mina solhattar (magnus)
Kram Pia

Tatyana@MySecretGarden sa...

I like your new trees, but I also like a wheelbarrow full of turf! I use such pieces of turf to build new beds, or I just add it to a compost pile. Happy gardening!

Helens trädgård sa...

En trädgård utan träd är ju en gård :=)
Det är ju underbart med träd av alla olika slag som bjuder på olika bladformer, färger, utseende på stammen m.m. Buskar och perenner behöver ju ett skyddande tak och då är det träd som har den uppgiften.

Du har gjort fina val och jag vill inte göra dig ledsen då jag säger att:

I min trädgård finns det många olika sorters träd och det är bara ett jag ångrar att det planterades och det är....... Bollpilen.
Dom var två men förra hösten kapades en ner och tror även att den andra åker väck.
Varför säger jag så?
Jo, Bollpilen skräpar året runt det är torra kvistar, blomhängen, grenar, gula blad, gröna blad, kvistar, grenar blad osv.

Hoppas verkligen inte jag har försört din glädje över ditt köp.
Bollpilen kanske sköter sig bättre hos dig :=)

Ha det gott!

Merja sa...

Kul med inköp av träd! Vill också ha fler små träd. Fast jag har ganska många stora och flera äppelträd.
Lycka till med dina!

Pilgrim sa...

Åh, så fint det blir! och planerna med lavendel, helgonört och perovskia kommer att bli underbart! Nu kan jag ju inte låta bli att titta på dina dörrar till växthuset också. Ser att ni inte har målat dom utan att de har fått behålla lite patina. Jag är sugen på det med mina nya pardörrar. Älskar det slitna uttrycket. Hur behandlar ni era för att skydda dom, olja?
Kram Hélena

Högagärde sa...

Det kommer att bli både vackert och mysigt. Silverpäronträd är så härliga fast jag har jag haft ett elände med mitt. Det måste nämligen beskäras för att ta för mycket plats av grusgången. Just nu känner jag mig ändå ganska nöjd över att det äntligen är klart.

Ha en fin vecka.
Elisabeth

Kristinas oas sa...

Så härligt med nya träd i trädgården! Hade velat ha en bollpil en gång i tiden, men vi har jordvärme och de nedgrävda vattenslangarna funkar inte så bra ihop med "vattensökande" trädslag tyvärr... Ha en fin höstvecka! Kram Kristina (som tycker ditt växthus är så himla fint!)

Livet på solsidan sa...

Ja, träd måste man ha annars blir det lätt - platt. Det blev superfint med träden framför växthuset.

Åh, vad jag känner igen mig i att "gräva" i lerjord. Det är ett sablarns elände. Jordförbättring har jag jobbat hårt med och det har faktiskt gjort stor skillnad men på sina ställen är det hårt som cement :( Tur ni är två som kan slita tillsammans!

Silverpäronen är väl söta? Jag har själv två och älskar dom. Och perovskia MÅSTE du skaffa! Den är otroligt fin där den trivs. Lycka till!

Kram Tamara