lördag 2 mars 2013

Inspirerande föreläsning som gav mersmak !


Finns den perfekta dahlian ?

Det kanske är tur att man inte bor i England där dom tävlar i allt som har med trädgård att göra ! Elisabeth Svalin Gunnarsson berättade för oss på trädgårdsdagen i Glanshammar att av 80 -90 dahliaknölar kanske det finns EN som är fin nog att vinna pris i tävlingen om vackraste dahlian som går av stapeln i september varje år!


Lockande smultronställen !

Vi fick också höra en hel del om Chelsea Physic Garden, en liten pärla som är Londons äldsta botaniska trädgård, anlagd redan år 1673 av apotekarsällskapet för att träna gesällerna att odla och identifiera medicinalväxter. Här finns en kollektion av 5.000 medicinalväxter som alla är ätbara. I parken finns en stenträdgård med stenar från Towern som är den äldsta stenträdgården i London. Innanför murarna skapas ett mikroklimat och här finns plats för olika biotoper i olika sorters trädgårdar.

Om du har vägarna förbi måste du absolut smaka deras citronkaka toppad med svarta vallmofrön som serveras i caféet.


En annorlunda kyrkogård !

Ett annat smultronställe med historiska förtecken är Old Brompton cemetary. En kyrkogård som grundades 1840 som en av sju stycken privata kyrkogårdar som låg i en ring i yttre London och kunde nås via en förortsjärnväg. I augusti blommar rosenvial över hela kyrkogården. Den är fantastiskt vildvuxen och alla gravar finns kvar med lutande kors i alla former. Tycker det är rogivande att strosa runt på kyrkogårdar och den här verkar ju riktigt lockande med all sin charmiga växtlighet ... säkert även väldigt vacker på våren !

Det var bara några av många smultronställen jag noterat under Elisabeths inspirerande föreläsning. Kanske åker jag och maken på en Londontur under våren och besöker några av dom  ... hoppas, hoppas .. för nu är jag riktigt sugen att uppleva dessa ställen i verkligheten !

Någon som besökt någon av ställen ? Eller har förslag på vad i trädgårdsväg man MÅSTE se när man besöker London i april/maj ! Jag har aldrig varit i London så för mig är ALLT nytt !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

8 kommentarer:

Pilgrim sa...

Jag skriver ner tipset direkt. Måste spanas in dagen innan jag ska på Chelsea Flower Show. Jättefint collage på dahlian. Är det Arabian Night?
Ha det bäst!
Kram Hélena

Poppys trädgårdsblogg sa...

Ja, man blev verkligen inspirerad att åka till England Av Elisabeths föredrag. Jag har tidigare varit i trädgårdar i Devon och Cornwall. Rekommenderas varmt. Hela landskapet därborta i sydväst är oerhört vackert.

Tiger sa...

Jag har tidigare lyssnat till en föreläsning om dahlior med Elisabeth Svalin Gunnarsson på Lindesbergs bibliotek. Förstår att du blev inspirerad! Minns att vi blev tända på dahlior när hon visade och berättade om alla olika sorter som finns.

Vårvinterhälsningar
Elisabet

Marie sa...

Fantastiskt vilka fina dahlior. Jag är nybörjare i trädgården och funderar hur du får dem så där fina, samt vad är det för sort?
Det är väldigt avkopplande att titta in hos dig i din trädgård. Jag njuter väldigt av dina fina bilder och massor av fin text.

Bettina Bäck sa...

Nu måste jag till physic garden, har hört så mycket gott om den. Får bli ett besök i samband med Chelsea flower show i maj helt enkelt. Blir också jättesugen på att stosa runt på kyrkogården (hur låter det?). :-)

Kristinas oas sa...

Ett måste är The Roof gardens i Kensington! Längst uppe på taket till ett hotell "mitt i smeten" finns en helt fantastisk trädgård. Och, ja, man kan besöka den utan att vare sig bo eller äta där, men de har särskilda tider som man måste passa.
Kram Kristina (som bodde i London två år)

Ninnis sa...

Vilka underbara bilder på dahlia...=)

Kram Ninni

Carina/I Vått och Torrt sa...

Jag har varit på Chelsea Physic Garden det året som Ulf N vann på Chelsea FS. Den är helt underbar och jag kan verkligen rekommendera den! Den är lagom stor och mycket att utforska! Sen är ju Kew Gardens alltid en upplevelse. Det beror lite på hur mycket tid man har, för en dag räcker egentligen inte... Men helt klart ett måste om det är bra väder och säsongen kommit igång! Kolla gärna allas öppettider innan resan för det skiljer på olika sevärdheter. En del har nämligen öppet typ 1-3 dagar/v osv.. Därför kom vi aldrig iväg till kyrkogården... Lycka till!