onsdag 3 februari 2010

Färskt nybakat sommarbröd i vinterstorm!


När vinterstormarna ryter runt husknuten, fönstren är täckta av uppiskade snökristaller och istapparna hänger halvmeterlånga från hustaken, är det mysigt att baka ett riktigt gott bröd och känna doften av nybaket i hela huset.

Vårt favoritbröd kommer från Skåne, närmare bestämt från Borregården, ett fantastiskt B&B utanför Borrby. Varje morgon serverades det alldeles nybakat till frukosten, inlindat i vit handduk. Det här var under åren 2003-2005 och B&B har bytt ägare sedan dess, men brödet hänger nog fortfarande med.

Det påminner mig i vardagen om lugnet, vidderna, rapsfälten, äppelodlingarna och massor av röda vallmor som växer i dikeskanten på Österlen. Det är inte illa att få allt detta i ett frukostbröd !

Recept på Borregårdbröd
2,5 dl rågkross
2,5 dl vetekross
1,5 dl havrekli
2,5 dl vetegroddar
2,5 dl linfrö
2 dl solroskärnor
2,5 dl fint rågmjöl
2,5 dl vetemjöl (ekologiskt naturligtvis)
5 dl rågsikt
5 tsk bokarbonat
3 tsk bakpulver
1 liter ekologisk fil
1 rivet äpple eller 1,5 dl. lingonsylt
2,5 dl mörk sirap

Rör i hop allt och fördela i tre smorda formar. Strö gärna över lite pumpakärnor eller solrosfrön. Grädda i 90 minuter i 150 grader.

3 kommentarer:

  1. Trist å grått.....å så titta jag in och fick inspiration!
    Nu ska här bakas! :-)
    ...å så drömma om Österlen....;-)
    Helli

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Har just bakat ditt Borregårdsbröd.
    Det blev verkligen gott!
    Berit

    SvaraRadera
  3. Härligt att ni blev inspirerade att baka brödet !

    Isa

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa