onsdag 9 november 2016

Att leva med FibromyalgiFokuserar på det friska

Jag fick en fråga här på bloggen hur det är för mig med fibromyalgin nu när vi går in i den kalla delen av året. För det mesta så lägger jag inte fokus på att jag har den här sjukdomen. Därför skriver jag inte så mycket om den. Jag lägger istället fokus på det friska i min kropp. Har en tro på att det man väljer att lägga sin energi på växer. Samtidigt så lever sjukdomen sitt eget liv och det är bara att försöka hänga med så gott det går.
Sömn och massor av choklad

Jag är inte min sjukdom och kommer aldrig att identifiera mig med den för då får den övertaget. Det räcker med att den slår ut mig när det är väderomslag och årstidsväxlingar. Stark blåst är förödande. Hela helgen sov jag nästan dygnet runt när det blåste som mest.

Jag blir som ett urladdat batteri som måste laddas upp på nytt igen. Det enda som hjälper är sömn och choklad för att få upp seratoninnivåerna. Och en förstående man som servar med mat och kärlek. Jag har turen att ha en sådan man vid min sida.
Hittar strategier

Jag har levt med sjukdomen i över 15 år nu och med tiden så hittar man strategier för att få sitt liv att fungera. Passar på att shoppa en tisdagsförmiddag när det är lite folk i affärerna för sorl, hög musik och många intryck tar mycket energi. Hemma stänger vi alltid av ljudet på TV när det blir reklam. Allt som innebär stress och som går snabbt väljs bort. Medvetna val är viktiga - därför har jag varken facebook eller Instagram.

På jobbet har jag möjlighet att stänga dörren om mig och sätta på avslappningsmusik. Jag har också arbetstider som passar mig och kan välja bort arbetsuppgifter som är stressande. Floating, massage och att gå hos naprapat är besök som hjälper min kropp att må bättre.
Kroppen minns

Jag tror också på att lösa upp mentala händelser som satt sig i kroppen i form av stelhet och värk. Kroppen minns det du försöker glömma. Genom att plocka upp dom till ytan igen och bearbeta dom så lämnar dom kroppen även om det finns avtryck kvar. Jag har jobbat mycket med min historia - det finns så många duktiga terapueter som kan hjälpa en igenom. Det är en jobbig resa men sååå värt den!

Yoga, avslappning och meditation är suveräna redskap för att få ett bättre filter mot världen därute och centrera sin energi. Jag kör med medicinsk yoga som du kan hitta mer information om HÄR.
Små val kan ge stor effekt

Kosten är en viktig del för att må bättre. 65 % av alla som har Fibromyalgi har också någon form av allergi. För mig har valet att ta bort mjölkprotein och gluten medfört ett mycket bättre mående och att mitt eksem sen barnsben läkt. Att skiva i färsk ingefära som är inflammationshämmande i morgonteet och välja en tandkräm baserad på Aloe vera kan vara små saker som ger stor effekt.

Att hela tiden leta vägar till att må lite bättre har för mig varit en stor drivkraft. Där är trädgården oslagbar - att få gå ut i trädgården efter en arbetsdag är som att kliva in i en läkande, varm famn. Mår aldrig så bra som när jag får vara i trädgården. Därför väntar nu en tuff tid när trädgården läggs i vintervila. Då är det tur att man kan drömma och titta på bilder. Och fokusera på det man kan göra för att må lite, lite bättre.
Obalanser i nervsystemet

Hoppas att mina tips kan hjälpa någon därute som har det tufft med sjukdomen nu när vintern kliver in. Samtidigt är jag medveten om att varje resa är individuell och att man måste hitta sin egen väg igenom. Fibromyalgi är obalanser i nervsystemet som förorsakar en förhöjd känslighet. HÄR kan du läsa mer om sjukdomen.

Trots allt kan jag ändå känna en tacksamhet till sjukdomen som fått mig att stanna upp och leva mer i nuet. Idag känner jag en annan närvaro i livet som gjort mig till en bättre människa. Dessutom tror jag att en förhöjd känslighet går igen på alla plan och kan omvandlas till en styrka.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - ta väl hand om dig !
Kram/Isa

8 kommentarer:

Anonym sa...


Som vanligt skriver du så bra!!!
Att ta hand om oss själva är så viktigt, lära oss sortera vad som är bra/dåligt för oss.
Ta hand om dig å STOR KRAM
Helli

Lena Brustad sa...

Har lyst til åkomme med et lite tips. Hvis du får orden på mage/tarm systemet vil sensitiviteten i nervesystemet (smerter) og søvnkvalitet vli bedre. Har lang erfaring :)
Lena

Meta sa...

Jag har också Fibromyalgi + en utbredd atros som också är vanlig i samband med den sjukdomen.Två som tar ut varandra tyvärr. Men att lära sig "att aldrig ge upp" är en av mina viktigaste deviser.Som du skriver så är det en väldigt individuell sjukdom. Så för att må bra får man ta lite av varje och utvärdera utifrån sitt perspektiv.Bara en sån sak som massage kan var hård för en del och mjukt för andra.Det är viktigt att berätta för de som hjälper en hur man känner annars kan det bli fel och då blir man ju bara nedstämd som leder till ännu svårare tid.
Det är så bra att du skriver om det här för många vågar inte(det syns ju inte på dig)tala om det Förr fick de som hade Fibromyalgi heta"Sveda och brännkärring" Och lite är det faktiskt rätt vissa har just de problemen, kan inte krama sitt barn ex.
Önskar dig fina dagar i nov.
Kram Meta

Nette Cecilia sa...

Jag har också samma sjukdom + artros .Nu ska jag försöka med Bemer om jag kan få hjälp att sätta igång mikrocirkulationen i kroppen .Kramen Nette

Solstrimmor sa...

Det är inte många som kan sätta ord på sin fibromyalgi som du kan. Så bra berättat och du sätter fokus på sjukdomen som är så svår att förstå sig på av oss som inte är drabbade. Som Meta säger här ovan... den syns ju inte! Har två väninnor som är drabbade och de har haft det väldigt svårt att bli tagna på allvar, först nu på senare tid. En av dem får man krama väldigt försiktigt! Så sorgligt!

Önskar dig de bästa av dagar!
Försiktiga kramar från Eva-Mari

Elisabeth sa...

En insiktsfull beskrivning av något mycket jobbigt :) Blev utredd för Fibromyalgi men det uteslöts i mitt fall. Jag har en spinalstenos i nacken som gör att mina nerver ligger i kläm, artros i ryggen och stressyndrom och det ger liknande symtom. Denna stress :( Det värsta är ju att man blir stressad för saker nu som inte gjorde en stressad när man var frisk och så den fysiska begränsningen ... Det är ett sorgearbete man går igenom när man inte längre är sitt gamla, starka jag. Det är begränsningarna som är jobbigast tycker jag. Att man vill men inte kan ! Det är svårt med alla sjukdomar som inte syns på utsidan man blir tvivlad på och ifrågasatt t.o.m av sina närmaste.. Det gör ont ! Trädgården är min största glädje och hälsokälla där finner själen ro..även om den ibland bidrar med viss stress genom att man inte längre kan och orkar som förr.. men blommorna är ju fortfarande lika vackra även om det sticker upp ogräs ibland dem ! En stor varm Kram !

Camilla Olofsson sa...

Hittade just till din sida vilken fin trädgård och vilka bra texter. Själv har jag ingen sjukdom utan är egentligen jätte frisk. Men livet är väldigt stressigt i bland och jag hamnar i lägen där jag måste hitta sätt att få lugn och ro i själen. Balans i livet. Kändes gott att läsa om saker som hjälper dej känner att mycket skulle säkert hjälpa mej också att må bättre.
Ha en bra dag och hoppas att du får må så bra det går nu under den kalla årstiden. Kommer att fortsätta läsa din blogg med en stämning som passar mej
KRAM

Nette Cecilia sa...

Hej skickar en länk så du får läsa om Bemer https://sverige.bemergroup.com/sv