lördag 8 februari 2014

Klematis från verkligheten !De operfekta !

Om förra inlägget handlade om den perfekta  klematisen när den är som absolut vackrast och framtagen för en stor show handlar det här inlägget om verklighetens klematis som inte alls uppför sig som sina släktingar i London.

Har sedan 2009 försökt att få den här klematisen att blomma överdådigt. Bilden är från 2011 och är enda året då den blommat rikligt även om jag varje år varit lika generös med benmjölet.
De opålitliga !

Då hade jag planterat bergsklint vid fötterna till klematisen för att skydda rötterna, men den visade sig vara lite opålitlig och stack iväg på andra äventyr och övergav sitt uppdrag. I somras planterade jag vita nävor istället och kanske de inte skyddade tillräckligt för i somras torkade klematisen ihop successivt och blev torr och brun eller också skulle jag ha varit flitigare med vattningen och gödningen.
Här syns den flyttglada bergsklinten som jag var så glad i först, men nu några år senare har jag nästan bytt ut den överallt till nävor istället. Mer pålitlig,  man kan lita på att den är kvar på samma ställe där man satt den !

Piilu är en favorit som jag samplanterade med en ros vid portalen till perennarabatten där det är halvskuggigt läge i morgon/förmiddagsssol. I fjol försvann den tyvärr och det var knappt att rosen klarade sig heller. Vid den rostiga armeringsmattan klarade den sig, men blev liksom sin granne torr och brun ganska snabbt.
Södertälje som syns i bakgrunden klättrandes på staketet har klarat sig ganska bra och brer villigt ut sig åt alla håll . Den hade jag redan innan jag anla perennarabatten och den klarade flytten bra.I sommar skall det prunka !

Till sommaren ska jag ta till mig av Annas tips (bloggen Trädgårdsdrömmen) på hur man får stora, prunkande klematis. Läs hennes inlägg HÄR om du vill få gödningstips !

Nu drömmer jag om vällande, prunkande klematis i trädgården till sommaren !
Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

10 kommentarer:

Lantligt i smultronbacken sa...

Vilka underbara bilder, det bara spritter i kroppen och nu vill jag har vår. Längtar tills det börjar ploppa upp i rabatterna nu

Kram Teres

Håkan Gidestrand sa...

Hej Isa
Olala... vilka underbara bilder :)
å missa nu inte.

SATURDAY SHOW OFF

de e kul att vara med :)
Välkommen
Håkan

Livet på solsidan sa...

Håller tummar och tår för att det blir ett klematisår :)

Kram Tamara

Gerd Ellen Ottersen sa...

Så skjønne klematisbilder du byr på. Jeg blir helt betatt, jeg..
Håper de som sturet i fjor tar seg opp hos deg til sommeren, for bildet fra 2011 er jo helt vidunderlig!
Åh, som jeg lengter etter sommeren når jeg ser disse bildene!
Klem

STENLYCKA sa...

Söndagskramar till dig!
Hoppas framöver kunna skriva lite oftare till dig men den här början på året har varit extremt körig.
Allt gott till dig!
Raina

Carina sa...

Kikar bara in för att önska en fortsatt skön helg!
Kram

Ellan sa...

Jag formligen ÄLSKAR klematis! Helst vill jag ha alla sorter. Jag har sex eller sju olika sorter, men det är svårt att välja favorit...
Ha det gott!
/E

Mosippa sa...

Jag älskar verkligen klematis. Så bra att få lite tips på hur man får dessa vackra klätterväxter att trivas! I den trädgård jag tog över för ca 3 år sen fanns det en del klematis men jag har lyckats "skrämma iväg" de flesta :( Ska försöka vårda de som är kvar.
Må så gott!

Jannibele sa...

Nyyydelige bilder. Jeg er sikker på at Clematisen vil bre seg om i hele hagen din i år:):)

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Vilka ljuvliga bilder! Klematis är underbart att ha i trädgården men jag har bara små tunna sådana :-) Tycker att dina verkar mycket välmående på bilderna. Trist att en del försvann.

Tack gulle dig för söta hälsningen. Ja, hoppas vi ses på mässan. Jag ska gå på torsdagen. Å varmt välkommen om du kommer till Sundsvall i sommar.

Kram