torsdag 6 februari 2014

I ett blommande klematishav!Imponerande blomning !

Idag tänkte jag visa lite bilder från klematismontern på Chelsea Flower Show för visst behöver vi lite överflöd nu när abstinensen är som störst efter trädgårdsliv ? Det var imponerande hur utställaren hade fått ihop ett blommande hav av olika sorters klematis.

För min inre syn kan jag se den vita, skira läckerheten klä in armeringsmattan i perennarabatten medan den rosa lite bulliga dubbelblommande skönheten bildar ett valv i den tilltänkta portalen till köksträdgården - så inbjudande och ljuvlig att gå igenom.
Variationen var enorm och blomrikedomen oändlig. Klematisväxterna klär snabbt in obelisker, spaljéer och pergolor och lägger till värdefull höjd till trädgården. Fast jag har inte lyckats så bra med mina - väntar varje år på att de ska se ut som på bilden.
Klematis Zara som syns i förgrunden är en ny sort från 2012 som blommar med stora blekvioletta blommor från juni till september.
Snyggt med den röda som bryter av och ger liv till hela anrättningen !
Visst är den oemotståndlig - den vackra Crystal Fountain med sitt fontänsprakande inre som omges av vackra lilatonade kronblad ?
En sån skulle man ha !

En hel tunnel med klematis i olika violetta nyanser - så häftigt med en sån i trädgården - kanske inte helt omöjligt !

Har du något bra tips när det gäller klematis ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och tack för alla  trevliga kommentarer angående min älskade farmor i förra inlägget - vi är många som har fina minnen av vår farmor/mormor - det var gott att läsa om !
Kram/Isa

9 kommentarer:

Meta sa...

Ojojoj vilken blomprakt, undrar om jag njuter mer av dina bilder nu än jag gjorde i somras
Ha en underbar dag
kram meta

Anonym sa...

OOOHHH så fint älskar clematis,men är tyvärr inte så bra med dom,så inga goda tips kan jag ge = ( .Tack för fin blogg.hälsningar Marie

Marianne sa...

Jättefint, jag och min kompis var där på lördagen då allt skulle säljas...snacka om förstörande nermontering och snabba affärer.

Annika Christensen sa...

Wow!
Så ser det inte ut hos mig precis.
Min favorit är Piilu som blommar två gånger med både enkla och dubbla blommor.
Allt gott
Annika

Anonym sa...

Åh vad härliga clematis! Clematisen är verkligen en favorit och en portal med en vacker sort klängandes är en dröm som ska förverkligas...vill du får du gärna titta in här och läsa om hur jag gör för att få mina clematis till att ge sitt allra bästa :)
http://wp.me/p3bAfn-9C
Ha det gott!/Anna

Carina/I Vått och Torrt sa...

Oj, oj, oj vilka härliga bilder! Mums!!! Tänk vilket otroligt jobb att arrangera allt så att det ser sådär himla snyggt ut.. Mina clematis ser inte heller ut sådär, tyvärr, men jag hoppas jag också att en vacker dag kanske..
Ha det gott!
Kram
Carina

susanne sa...

Men så fantastiskt! Vilket överdåd! Jag behöver också klematistips, de är inte riktigt på min sida.../susanne

Veronica sa...

Mmm, de var verkligen fantastiska där på CFS! Men hur man lyckas få dem så på "riktigt" i Sverige vet jag inte. Ibland blir det bra ibland får de vissnesjuka. Men jag ska in och läsa tipsen Anna gett oss så kanske våra blommar så där överdådigt i sommar :)

Ha en skön helg!

Trädgårdstid sa...

Fantastiska blommor - jag har också stått framför dem och gapat och suktat...:-) Främst tycker jag att det är fantastiskt att de lyckas ställa ut blommorna på detta sätt - hur förvarar och transporterar dem plantorna?? Hursomhelt, kul att de lyckas och att vi får njuta av dem. Tack för att du delar med dig!

Kram
Elin