måndag 30 december 2013

Våren och försommaren 2013 !Trädgårdsåret 2013 började i växthuset. Småplantorna var omskolade och pelargonsticklingarna stod på tillväxt i fönstret.
Härligt med de första penséerna på stegen i köksträdgården utanför växthuset. Ett säkert vårtecken !Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar gav massor med ny inspirationsnäring inför det nya odlingsåret - härlig bussresa med likasinnade från Glanshammars trädgårdsförening !Massor med beställda perenner damp ned mycket tidigare än beräknat och fick hastigt pytsas ner i framletade plastkrukor.
Första lunchen i växthuset smakade ljuvligt - kom att följas av många, många fler!
Loppisfynden börjar flytta in i takt med att loppisarna öppnade för säsongen  -  här en fyndad blomsterbänk för pelargonerna.
I början av maj började utelådorna fyllas med ettåringar -  i trätråget på symaskinsbordet framför växthuset planterades Stjärnöga i pastellfärger.
Lobeliorna i sina små krukor började växa på sig ordentligt - kul att kunna gödsla med egenodlat i lådor och urnor !
Jag fick under våren besök i trädgården av en envis duva som inte uppförde sig som en "normal" duva. Den här satt gärna i fontänen, drack vatten och stormglodde rakt in i växthuset. Ibland satt hon kuttrande på ruinen och höll mig sällskap medan jag rensade ogräs.

Hur hon till slut gjorde allvar av sitt besök i växthuset kan du läsa om HÄR !
Besöket på Chelsea Flower Garden under våren var en höjdpunkt med massor av ny inspiration och idéer att ta med sig hem.
Starkaste intrycket satt dock den här gynnaren som helt plötsligt i allt sitt hoppande och skuttande på muren i Kensington Garden ställde sig blickstilla i "pose" när jag försökte ta en bild av honom.
Småplantorna fortsätter att växa på sig och alla tomatplantorna skolades om och gavs bort till grannar och vänner. Aldrig att jag skall så, så många tomatfrön igen!
En av sänggavlarna som stått framför växthuset placerades i perennalandet istället och den nyplanterade nävan såg ut att trivas med sitt rostiga sällskap.
Växtligheten i juni var skir och ljuvlig - här är det nävor jag fått av bloggvännen Eva-Mari som blomstrar !
Duvan försvann helt plötsligt och slutade komma på besök. Krukorna runt fontänen fylldes på med en lila näva hemtagen från England och en dubbel småblommig flerfärgad petunia.
Knoppiga Riddarsporrar i ett försomrigt perennaland där jättedaggkåpa och stäppsalvior satte tonen !
Underbart blommande "hanging basket" i plommonträdet på framsidan. Hade turen och vann den under ett besök på en handelsträdgård i maj, tyvärr fick den ett lusangrepp senare under sommaren som jag inte hann tygla.
Den egenodlade lobelian växte till sig rejält och blommande hela sommaren. Till sommaren skall jag sätta annan färg än blå då den dominerar för mycket när man blandar färger. I år blir det rosa, lila och vit istället !
En underbar ängel flyttade in på den gamla stenpiedestalen i köksträdgården. Fyndad under en semesterresa på Österlen. Helt plötsligt stod hon bara där på hyllan framför mig och ville följa med hem.
Sommaren 2013 fyndade jag fler roliga saker till trädgården. En rostig gjutjärnsgris med vingar fick flytta in i köksträdgården där den satt sniffandes på den italienska goda basilikan.
Försommaren är nästan bästa tiden när allt är så löftesrikt inför högsommaren som snart tar över. Allt känns så fräscht och livskraftigt. Ingenting har hunnit blomma över och gjort hål i rabatten.

Det var härligt att göra en tillbaka-blick på sommaren 2013 så här på årets sista skälvande dag. Drömmen om hur sommaren 2014 ska gestalta sig pågår för fullt i mitt sinne, men först skall jag gå igenom högsommarens och höstens bilder för att påminnas om hur det var.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner ! Hoppas du får ett härligt avslut på 2013 och ett Gott Nytt År !
Kram/Isa

13 kommentarer:

 1. Härligt att få följa med på din återblick...=)
  Gott slut och gott nytt 2014..!!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 2. Det där med duvan kommer jag väl ihåg...
  GOTT NYTT ÅR!!!

  SvaraRadera
 3. Hur härligt är inte det att se tillbaka på det år som var, det har hänt en hel del inte undra på att tiden går fort.
  Ha ett fint nyår
  Och Ett Gott Nytt
  Kram Meta

  SvaraRadera
 4. Härliga inspirationskickar du ger inför det kommande trädgårdsåret. Jag kommer att ta itu med vårt nybyggda växthus på allvar nu till våren. Det blev nästan klart i höstas. Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 5. Isa min vän, ögonen tåras av dina vackra bilder! Du har det precis som alla vi andra drömmer om!! Du är en sann inspiratör:)

  Önskar dig ett gott 2014 och tack för det 2013 du bjudit in oss till!!

  Nyårsramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 6. Jag önskar dig en härlig avslutning på året, men mest av allt önskar jag dig ett fantastiskt, enastående och lyckligt år 2014!!!

  SvaraRadera
 7. Vilket härligt blomsterår! Och så mycket härlig inspiration du har bjudit på under 2013, Isa!
  Önskar dig ett gott slut och en bra start på året som kommer.
  Kram!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 8. En fin tillbakablick du bjöd, tack! Nästan svårt att begripa att allt detta var en enda säsong. Det ger hopp om fler härligheter kommande odlarår :)

  SvaraRadera
 9. Gott Nytt År Isa!!! Sååå fin krönika med ljuvliga bilder. Söt duva :-)
  Stor kram

  SvaraRadera
 10. Så helt underbara foton, och vilken fantastisk blogg! Vad glad jag är att jag hittade hit :)

  Ett gott nytt år önskar jag dig <3 Jennie

  SvaraRadera
 11. Åh..... vad man längtar när man ser de bilderna... =)
  Snart är vi där..
  GOTT NYTT ÅR!
  Kram Sofia

  SvaraRadera
 12. Gott nytt år! Ska bli härligt att följa dina trädgårdsprojekt även detta år!/Susanne

  SvaraRadera
 13. Vilken underbart ljuvlig trädgårdsblogg. Den här lägger jag genast bland favoriterna i min blogglista!

  Jag håller som bäst på att leta efter en bra fontän och din var perfekt! Var har du fått tag i den?

  På återseende.

  Sandra

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa