fredag 13 december 2013

Från sommarens Österlenbesök del 2!En fantastisk trädgård växer fram !

Här fortsätter inlägget från trädgården på Österlen jag skrev om i förra inlägget. Vi brukar semestra på Österlen första veckan i juli när rosfestivalen pågår - då är det många privatträdgårdar som är öppna för allmänheten. Just den här trädgården har vi besökt flera gånger och det är fantastiskt vilket arbete Inger och Janne Lundmark lagt ner på sin trädgård sedan dom flyttade in 2006.

På bilden ser vi den fantastiska honungsrosen som klänger i pergolan till köksträdgården. I bakgrunden syns en av flera stora blomrabatter och i fonden skymtar den 20m långa rosenpergolan som kantas av 160 rosor.

Här syns en av de tre långa blomrabatterna i engelsk stil. Plantorna är tätt planterade vilket ger ett lummigt intryck.

Längst ner i nordvästra hörnet finns en damm som kantas av ett trädäck, vajande gräs och pilbuskar. Hoppas det här energiska paret hinner sitta här och njuta ibland !
Längst bort syns det åttkantiga lusthuset som inrymmer ett femtiotal olika sorters pelargoner och en trevlig fikaplats där man kan sitta och njuta i lä för vinden. Rosor i vitt och ljusgult har fått inrama det röda lusthuset.Lusthuset på närmare håll med en rosenbuske från rosenpergolan i förgrunden. Rosprakt i rosenpergolan !!
Här och var i rabatterna dyker vackra urnor i medelhavsstil upp.
Trädgården är enormt stor med sina 7.000kvm (hoppas jag kommer ihåg rätt!) och inrymmer också skuggiga partier under trädkronorna.
Massor av vitlök !

I köksträdgården växer olika sorters vitlök. Inger och Janne är nog helt självförsörjande på vitlök när man ser mängden blast i pallkragen. Hoppas den vitlök jag satt i höstas kommer att se ut så där till sommaren - i somras kom inte en enda upp !

Här finns också ett litet växthus för tomatodling, fullproppat med tomater och jag vet att Inger alldeles nyligen skördat de sista tomaterna - vilken lycka att ha egenodlade tomater ända in i december även om dom eftermognat inne på fönsterkarmen!


Låta sig vaggas av vinden !

En inbjudande hängmatta finns också på plats i trädgården. Jag kommer ihåg när Inger och Janne drev Borregården i början av 2000-talet - ett underbart B&B i Borrby som vi besökte och man kunde smyga ut till en hängmatta som hängde undanskymd mellan träden - vilken skön känsla det var att låta sig vaggas av vinden och slumra in en stund - helt underbart !
Grönskande fönster från den stora trädgården in mot huset och den stora stenlagda och muromgärdade uteplatsen.
Röda pelargoner gör sig väldigt vackert mot den gula stenfasaden och pryder den mysiga uteplatsen vid bostadshuset.
Vi uppfyllde drömmen !

Vackra sittplatser och trädgårdskonst ryms också i trädgården samt ett vackert rött växthus som skymtar i bakgrunden. Tyvärr har jag inget mer foto på det.

Vid en av våra fantastiskt goda frukostar på Borregården småpratade jag och Inger om drömmen om ett växthus - det är fantastiskt att vi båda har uppfyllt den drömmen många år senare !

Receptet till Borregårdsbrödet hittar du HÄR om du vill baka ett riktigt gott frukostbröd.
Här syns delar av den stenbelagda innergården där växthuset står ihopbyggt med bostadshuset.Man blir nästan avundsjuk på all roskraft som obesvärat slänger sig över muren - det är bara att inse att zon 0 har fördelar av sitt mikroklimat.
Imponerande trädgård med butik !

Och från andra hållet - den rosomgärdade entrén till innergården hos Inger och Janne. Alldeles bredvid entrén ligger också Ingers trädgårdsshop där man bl.a. kan handla trädgårdstillbehör, trädgårdsskor och fröer. Butiken heter Gardeninger liksom hennes hemsida som du hittar HÄR.

Visst är det imponerande vilken trädgård paret byggt upp på dessa få år !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

livetpålandet sa...

Verkligen vacker trädgård! Massor av blomprakt utan att kännas rörig, det gillar jag:) Rosorna är gudomliga !
//annica

Inger sa...

Hej Isa,
Hjärtligt tack för ett fantastiskt inlägg och vilka otroligt fina bilder. Jag har gjort ett inlägg på min blogg och hänvisat till Din sida.
Man har just nu svårt att tro att det kan se ut så här och att man har det så här läckert!
Stor kram / Inger

Meta sa...

Verkligen imponerande och i sommar när det var en så fantastisk ros sommar måste det vara ännu roligare att få åka dit och njuta.
ha en fin tredje Advent
Kram Meta

Fröken Grön sa...

Gode tid, vilket paradis!
Undrar om vår trädgård någonsin kommer bli så där...
Dina bilder värmer onekligen i vintermörkret!
Må så gott!
/Anna-Karin

MirandaMaräng sa...

Hej syrran!
Så fina sommarbilder du visar man börjar längta redan!
Här småregnar det och snön har smält! Ingen julstämning alls!
Ha det så jätte bra!
Kram

Trädgårdstid sa...

Hjälp så fint! Inser än en gång så mycket jag missar i mitt eget landskap! Får bli ett nyårslöfte att nästa år´njuta även av andras trädgårdar när tillfälle ges!
Kram
Elin