Med ända från starten
En perenn som hängt med sen långa perennarabatten anlades är jättedaggkåpan som fick flytta med från rabatten runt huset och som med tiden nästan blivit som ett ogräs. Den är som vackrast på försommaren när den fortfarande är så där skir och vackert grönskande i blommorna. År 1999 var hon vald till det årets perenn och hon är fortfarande lika populär.
Frossar lagom till midsommar
Lagom till midsommar kan man frossa i vackra söta daggkåpeblommor tillsammans med rosor. De limefärgade blommorna och den rosa söta tonen hos rosorna gör sig så vackra tillsammans.
Ljuvliga Sarah Bernhardt
Likadant är det med de ljuvliga pionerna. Så härligt att plocka rosiga Sarah Bernhardtpioner i midsommarveckan att njuta av tillsammans med skira daggkåpeblommor, slöjsilja och en och annan prästkrage.
Omgiven av en bård av jättedaggkåpa
I ruinrabatten är pionerna omgivna av en bård av jättedaggkåpan som är fina hela försäsongen för att sedan i slutet av juli klippas ner totalt. Var växt har sin tid i trädgården. Har man tur kan daggkåpan sedan återkomma med ytterligare ett flor - som inte blir lika kraftigt som det första.
Vackraste tiden
Här är hela rabatten i knopp och är så där löftesrik som en rabatt i maj och juni kan vara innan den exploderar. Daggkåpan är egentligen som vackrast den här tiden. Det är också den tiden jag mest ser fram emot på trädgårdssäsongen. Den skira, vackra grönskan när man har allt framför sig.
Adderar några köpeblommor
Ibland kan man addera några köpeblommor till några skira daggkåpeblommor och det kan bli ett fantastiskt arrangemang i vasen som här med rosa gerbera och cremegula nejlikor.
Daggkåpebladen är så vackra när regndropparna fångas upp av bladen och ligger kvar så visst finns det många fördelar med daggkåpan - även om jag varje vår rensar bort mängder med fröplantor. Man får hålla koll på henne så hon inte tar över för mycket utan hålla henne på mattan. Hon kväver annars lätt sina växtkompisar i rabatten. Fröplantorna är lätta att bara dra bort ur jorden - värre är det med de äldre plantorna, där får man gräva djupt för att få med alla rötter.
Klipper numer försiktigt med sekatören
Jag minns vid ett tillfälle när jag skulle kapa ner jättedaggkåpan i långa perennarabatten efter blomning och klippte fram en skrikande hoppande groda som hoppade för livet rakt upp ur rabatten, genom staketet, över vägen och in till grannen. Honom såg jag aldrig mer. Sedan dess har jag aldrig vågat kapa ända nerifrån med häcksaxen i fall det bor någon liten varelse där under. Klipper numer försiktigt med sekatören.
Ha då gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa