tisdag 14 november 2023

Snöpudrade zinkhinkar, geggigt slime och projekt på gång

 

Pudrad trälåda

I går var jag ute i trädgården några timmar eftersom det var sista tömningen av komposttunnan i dag för den här säsongen. Ville få i så mycket som möjligt innan snön skulle komma under natten. Hann klippa ner sommarblommorna i trälådan i Vildvackra rabatten och fylla upp med gran- och thujaris. Och i morse var lådan jättevacker när den pudrats med nattens nedkomst. 
Vill inte ha geggigt slime

Hostorna blir som ett geggigt slime när första frosten förvandlat dom till något man absolut inte vill ha i trädgården. Dom vill man helst inte ta i - jag tog kulveratorn och föste bort dom till komposttunnan. Så nu är det ett jordigt hål där dom växt. Fylls nog snart upp med snö och blir ett minne blott. 


 


Vacker form och vitkantade blad

I mitten av augusti ser rabatten helt annorlunda ut när hostorna växer för fullt och bidrar med sin vackra form och vitkantade blad till helheten. Den gamla damcykeln försvinner nästan i grönskan. Nakna och övergivna

Pionerna hann jag också klippa ner vars bladverk har en liknande tendens att bli blött och sladdrigt av frosten. Nu står växtstöden nakna och övergivna i mörka november. Övriga perenner i rabatterna får stå kvar till våren när det blir det stora klipparracet. Älskade pioner

Och man kan bara drömma om sommarens prunkande pionrabatt. I år fick jag aldrig hem något lass med hästgödsel för jag kände att jag orkade inte köra ut alla skottkärror i rabatterna vilket medförde att pionerna inte blommade lika kraftfullt som de brukar. Så nästa vår är det bara att ladda för ordentlig gödsling igen.
Snöpudras försiktigt

Alla årstider har sin tjusning och trädgården blir så vacker när den snöpudras så här försiktigt. Miscantusgräsets vippor drar ihop sig under det tunna snötäcket, rostigt pynt framträder ännu mer och thujariset i zinkhinkarna bidrar med vinterstämning. 

Projekt på gång

Har fyllt en hel del zinkbaljor och hinkar efter husgaveln där jag planerar att fortsätta i dag om maken vill gå ut i blåsten och hjälpa mig att få upp blomlådor under fönstren och hänga upp ljusslingor mm. Har en bild i mitt huvud hur jag vill att det skall se ut - får se om jag lyckas omvandla den till verklighet. Det är så roligt att skapa olika miljöer i trädgården efter årstidsväxlingarna.  

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

8 kommentarer:

 1. Så fint det är och blir i din vinterträdgård ❤ Här uppe i Luleå är allt täckt av snö vid detta laget och mer kommer det att bli. Så nån vinterträdgård blir det inte tal om. Jag får längta till våren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kikki !
   Härligt med en snötäckt trädgård också - är så vackert när allt bäddas in !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 2. Svar
  1. Hej Lillian !
   Ja, det blir en helt annan värld !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 3. Så fint med pudersnö på det vackra runt cykeln.
  Alltid kul att kika in här.
  Kram Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika !
   Pudersnö är den bästa snön - allt blir så vackert !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 4. Önskar jag kunde trolla bort gråheten nu! Vackert och pudrigt i din trädgård Isa :) Ha en glad vecka nu...
  Kram från ett grått Öland & Titti

  SvaraRadera
 5. Hej Isa!
  Det blir så vackert med lite pudersnö på växter och saker. Just nu har vi ingen snö, och solen skiner.
  Ha det gott /Kram Marika

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa