onsdag 12 december 2012

Idag är det vallmon som talar till mig !!


Den silkesprassliga, sköna damen viskar i mitt öra att hon gärna flyttar in i trädgården i mängd till sommaren!
Och inte mig emot ...
..... vill gärna ha en STOR plantering med vallmo .. ungefär som hos Mandelmanns i somras  !


Visst är den vacker vallmon ...  från det löftesrika knoppstadiet till utslagen blomning i full prasslande prakt.Vallmosläktet odlades redan 5000år före Kristus i Mesopotamien och de har påträffats i egyptiska gravar. I den grekiska mytologin förknippas vallmor med fruktbarhets- och skördegudinnan Demeter. Man trodde då att skörden skulle bli stor om det växte vallmor på fälten läser jag på Wikipedia, visst svindlar tanken lite att den här växten fanns för sååå länge sedan !


I min trädgård fanns den här varianten i somras  .... en dubbelblommande skönhet... sent om sider kom fröna i jorden som kommit till mig från Nina med bloggen Min Eden.

Här svävar den nästan bland gräset som blev en sommarkompis i landet runt huset. Till sommaren kan den få bli kompis med stäppsalvia, daggkåpa och lammöron istället!


I en av odlingslådorna i köksträdgården fick jag ett litet smakprov på hur det kan se ut med MÅNGA tillsammans! Härligt att den hela tiden bildar nya knoppar så man har blomman i olika stadier under hela  sommaren.


Just nu ser jag syner .... där vallmon prunkar i perennarabatten ... istället för lavendelhäcken som halvdog i somras vid den lilla stenmuren under armeringsportalen ... där skulle den bli perfekt ... och vid fötterna till klematisen  .. och vid den gamla grånade trästammen som ligger i landet ... DÄR skulle den kunna fylla upp hur mycket som helst ... det blir nog ett vallmohav i perennarabatten i sommar !!


Här ligger dom som skall göra hela jobbet ... fröna från vallmokapslarna .. otroligt hur många frön som ryms i EN kapsel .. och så mycket drömmeri dom väcker till liv !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

11 kommentarer:

Nana, Drømmehaven sa...

Dejlige billeder! Valmuer er noget af det bedste jeg ved :-)

gunsan sa...

Vallmo är så fina att ha i trädgården.Jag har mina i krukor för sniglarna rensar om jag sätter dom direkt i rabatten.Men i kruka gick jättebra i sommar så det blir så igen.
Ha det bra.

Bettina Bäck sa...

Mums! Älskar vallmo!

blompia sa...

Härliga underbara sommardrömmar!
Tack!
Pia

Törnrosa sa...

Ljuvliga vallmo! Kan man inte få för många av - ett helt vallmohav är så fint!
Hej från Törnrosa

Pilgrim sa...

Så, så vackert! Kanske skulle ta och så en hel massa bland äppelträden i vår...
Ha det bäst!
Kram Hélena

věra Macičková sa...


Moc vás zdravím:-) Vám se to pěstování máku a jejich kombinace určitě podaří:-).Máte krásný skleník. Obdivuji,Vlastně všechno. Věra

MarJE sa...

Ååå så nydelige valmuer. Deilig å drøyme seg vekk og tenke ut nye idear.
Sår slike valmuer sjølv også og eg har høsta frø så det skal bli nye i min hage til sommaren:)Gled meg.

Ha det fint.

Gun-Britt Persson sa...

Vallmo är en tjusig blomma men idag fick jag frön till Tagetes `Ida`. Det ska bli så roligt och se vilken färg de får. Stort Tack!

Villa Linnea sa...

Vilken fantastisk färg på den lila vallmon!!! Det är annat än de oranga eller röda.
En skön adventshelg önskar Eva Linnea

Anonym sa...

Underbara vallmo. Skall försöka hitta frön nu till våren.