Gick loss på rosorna
Vilken härlig midsommarhelg vi fick - med fantastiskt väder, precis lagomt varmt med solsken. Jag passade på att gå ut tidigt på midsommaraftons morgon för att plocka blommor till prydnad i växthuset. Så himla härligt att vandra runt i trädgården ackompanjerad av fågelkvitter och gå loss på rosenbuskarna för att fylla upp det rostiga fatet på matbordet i växthuset.
Spar grenarna och använder igen, igen och igen
Jag brukar bottna fatet med avklippta mossiga små grenar som jag lägger tvärs över fatet - sedan är det lätt att stoppa ner blommorna mellan grenarna som håller dem på plats. Den breda kanten runt gör att det är lätt att vila grenarna. Det gör inget om grenarna sticker fram bland blommorna - de är ju så vackra i sig själva.
Jag hade ju hoppats att pionerna skulle blomma lagom till midsommar, men de kommer inte att gå förrän nästa vecka. Jag fick nöja mig med olika sorters rosor i stället, som Wild Edrik, Therese Bugnét och den småblommiga Valdemar som nu blommar för fullt. Den blå/lila kungsnävan bryter av fint med sin färgton och några midsommarblomstrer hade smugit sig in i rabatten - de nöp jag direkt.
Jättedaggkåpan är spretig och tacksam i ett sånt här arrangemang och sedan toppade jag hela härligheten med en stängel från klematisen Sweet Summer Love från växthuset.
Midsommarporslinet framplockat
Dagen till ära plockade jag fram de ärvda midsommartallrikarna från Rörstrand med midsommarblomster som dekor på kanten. De är så trevliga att använda som tradition när man firar midsommar hemma.
Arrangemanget i bakgrunden i det tredelade kakfatet är också ett hopplock från trädgårdens blommor. Det är så kul att pynta upp faten som har perfekt djup för att låta blommorna bada i ett arrangemang - som visserligen inte håller så länge. Huvudsaken de står sig över midsommarafton och midsommardagen. Här har jag även adderat blomsterkörvel som precis börjat blomma och sirlig sommarslöja.
Maken brukar fixa midsommarens godaste tårta bakade på köpta bottnar fyllda med mosade hallon och vaniljkräm. Sedan krossar han dajm för att få lite crunch, dekorerar med färska jordgubbar och fyller kanten med Noblesse. Bottnarna läggs ihop dagen innan för att riktigt få sig med varandra.
Traditionsenligt med matjesill
Härligt att sitta i växthuset och äta midsommarlunch med öppna pardörrar. Vi håller på traditionerna med matjesill, gräddfil och gräslök med färsk potatis till lunch. Gärna tillsammans med andra sorters sill och någon laxskiva. Min favorit, senapssill - från Fisk i hallen här i Örebro uteblev dock i år - vi hann inte in och handla innan midsommarafton knackade på.
Snart ett minne blott
Nu sänker sig lugnet över växthus och trädgård efter att ha haft gäster på midsommarlunch både i går och idag. Blommorna i arrangemangen har snart gjort sitt och årets midsommarfirande ett minne blott - men än finns det tid att njuta.
Jag brukar ju ha som mål att få ut alla plantor lagom till midsommar - nådde inte mitt mål i år heller. Fortfarande står plantor och stampar i sina små vindruvsaskar och plastkrukor. Energin räcker inte till allt. Ibland måste ambitionen få vila, så nu går jag och lägger mig i däckstolen i växthuset med en bok och bara kopplar av. Merparten av alla växter är faktiskt planterade och de få som återstår får vackert vänta till en dag med mer energi.
Ha det så gott alla trädgårdsvänner och njut av de härliga midsommardagarna!
Kram/Isa
Kram/Isa
Hej Isa!
SvaraRaderaEtt fint fat med alla vackra blommor och en vacker tårta som din make har gjort. Jag behöver inget annat än dotterns hemlagade Regnbågsromsill. Det är den godaste, och så Jordgubbar,
Ha en fin Midsommardag!
Kram / Marika