tisdag 24 april 2012

Nu blommar lungörtshäcken och maskarna gnor i landet !


Härligt med årets första perennablomning !

Nu blommar lungörtshäcken i Perennalandet ... härligt med de första växterna som blommar och lyser upp allt det bruna och torra i övrigt !

Nu har jag kommit till slutskedet i meditationsklippningen .... idag sken solen och var riktigt varm på förmiddagen ... åhh så härlig tid vi har framför oss nu .....


Först brukar blomman vara blå för att sedan skifta över i lila och rosa ... vissa skiftningar kan man redan ana på bilden !


Rycker för framtiden !

Bergsklinten sprider sig som ett ogräs men just den här fick vara kvar ! I bakgrunden har den frösådda perenna sibiriska vallmon satt fart på sin grönska och ser ut att ladda för att blomma ordentligt i år ... enda stället med orange inslag i rabatten !

Regnskurarna gör att det är lätt att rycka bort ogräset  ... så skönt att göra en riktig rensning NU när man kommer åt överallt .... det jobbet har man igen hela sommaren sen !


Jag + maskarna = bra samarbete !

Snödropparna har snart gjort sitt och aklejorna ploppar upp lite överallt och växer sig starkare och starkare för varje dag !

Gammalt klipp ligger kvar i rabatten tillsammans med kogödsel så maskarna får lite jobb ... såg massor med mask när jag luckrade jorden ... jättekul ... blir riktigt lycklig av dom ... dom finns där nere i jorden och jobbar på sitt håll för att jorden skall bli lucker och bra för växterna ... JIPPIE ....  bra samarbete !!


Miscantus får vänta till sist !

Miscantusgräset sparar jag till sist och kollar att det kommer upp små späda skott innan jag klipper ner det gamla. Skulle det bli en frostnatt och gräset är nedklippt kan det frysa ända ner till rötterna och bli förstört har jag förstått !

Nu efter 4 år har gräset vuxit sig stort och fylligt och blivit precis så där stort i omfång som jag drömde om !


Lustig installation !

I år är jag lite försiktig med att rafsa bort torrt och gammalt från Silverarvet ... förra året var jag flitig och det tog på blomningen ... så i år får det se lite rufsigt ut tills dom kommit gång ordentligt och blommar !

Installationen ser lite lustig ut nu när inte solhattarna, stäppsalvian och kransveronican sluter upp på sidorna. Stenarna är överblivna från stenkanten runt om rabatten och det var bara meningen att de skulle stå där en sommar ... sedan blev de naturligtvis kvar och jag har liksom inte sett dom på allvar förrän nu !

Undrar vad jag tänkte när jag ställde en stor skifferplatta i landet ... tror jag hade en tanke om att skriva något på den ... sedan hittade jag nog inte  något riktigt bra att skriva med ... hmmm  ...antingen får jag göra ett nytt försök eller också får jag ta bort den ! Ja just ja ... det växer en vit löjtnatshjärta framför som framträder så vackert mot det svarta ...


Oberörda krukor !

Krukorna har stått ute hela vintern .... men syns det på dom ... NÄÄÄ .. inte ens korgen har blivit det minsta rostig !

Krukorna som de vita penséerna bor i används däremot flitigt och där har det hänt grejor  ... de ser gamla och patinerade ut .... och det är precis så jag vill ha dom !

Ha en trevlig vecka !
Kram/Isa

11 kommentarer:

Helén sa...

Åh, vilken fin Lungörtshäck o fina bilder du visar. //helen

Pilgrim sa...

Så galet, underbart vackert! Blir alldeles lycklig. Maskarna jobbar på i mina rabatter också och dom är många :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej Isa!
Jag får riktiga försommarvibbar av dina bilder! Underbart! :)
Hos mig har lungörten precis slagit ut.
Kramar!

Birgitta sa...

Hej!
Jätte fina bilder och du har så fin blogg. Jag har skickat ett mail till dig om dit fina växthus..
Birgitta "Björklyan"

Staffan Nilsson sa...

Jag har sagt det förr och säger det igen; lungört är en favorit. Vilka färger!

Tant Otteskrufv sa...

Lungörten hoppar runt och är i nästan varje plantering nu, plus på gångarna:) Men det gör ingenting för den är tidig och då vill man ha blom överallt. Jag funderar på om du kanske ska lägga krukorna i komposten nästa höst, mina blev väldigt patinerade när de låg en höst+vinter+vår i den fuktiga lövhögen:)

Sofia sa...

Hallå på dig!
Tackar för din grattis-hälsning!
Vet du, en gång arbetsprövade jag på en gammal handelsträdgård. Där skurade de alla gamla lerkrukor noga, för att få bort allt det vita!!!!!!
Jag höll på att smälla av! Gissa om jag tog med många fula( i deras ögon) krukor hem!!! Även nu åker jag dit och inhandlar krukor, för att sälja i boden. De tycker nog jag är helknasig....
MEN, det är ju det som är det snygga! som din Pensé- kruka.
Kram kram
Sofia

lenashagtorp sa...

Lungörtshäcken är verkligen fin!!!!
Många plantor tillsammans ger effekt!

Merja sa...

Snyggt med din Lungört! Du är flitig. Ska ut och göra lite nytta jag också...annars är det lätt att fastna här vid datorn när man börjar surfa runt:)
Ha en fin dag!

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Så vackert med lungörten och så långt våren kommit hos dig! Ja, inte är det lätt när krukorna vägrar låta sig patineras... ;-) Men tids nog så!

/Annika

Sallys hus sa...

Godmorgon Isa!
Å du har det så underbart vackert så man tappar andan...tom nu innan de mesta kommit upp.
Tack för underbar inspiration!
Kram Katarina