Sidor

fredag 19 juli 2024

Vild bockrot, charmig väddklint och hon som är ovetande

 

Bidrar med både charm och färg

Väddklinten Greater Knapweed som jag drog upp från frö för ganska många år sedan blommar nu för fullt i långa perennarabatten och bidrar med både charm och färg. Uppskattas mycket av humlor och bin och bildar stora ruggar där man får vara flitig att klippa bort överblommat för att främja ny blomning. Hon är också väldigt trevlig i buketter både i utslagen form och knoppig. En ståtlig dam på ca 1 m. 



Bästa kompisen

Kompisen den vita kransveronican trivs nog alldeles utmärkt i det regniga vädret som varit och bildar en fin kontrast till väddklintens knoppiga utseende. Hon är också en humlemagnet och har ett skirt växtsätt med sina vackra spiror snarare än buskigt. 




Vild bockrot

En växt som är ännu skirare än kransveronican är stor bockrot som nu spritt sig vilt i rabatten i både vita och rosa nyanser. Åtminstone tror jag att det är bockrot. I fjol fick jag en jättevacker planta som snabbt blommade över och i år har hon spritt sig in bland de vita phloxen som en skir slöja. 




Hon får ta den plats hon vill i rabatten och blir hon för vild kan jag alltid klippa av de vackra stänglarna till buketter. 




Hon är ovetande

I blomstergården i en av de nya odlingslådorna visar rosenskäran upp sin växtkraft - hon som bara skulle bli 60 cm hög. Det vet hon tydligen inte om. Och inte tänker jag tala om det för henne heller. Är så glad över hennes dilliga bladverk och näpna blommor.
 



Så näpen mot det klargröna grenverket

Underbar rosa ton som är så vacker till det klargröna grenverket. Rosenskära är en favorit bland sommarblommorna som också gör sig bra i buketter. Ifjol hade jag apricottan men tröttnade lite på henne på sensommaren så i år dyker hon upp i alla möjliga pastelliga toner istället. Nästa år kanske jag drar upp båda.




Lyser upp i långa perennarabatten

I långa perennarabatten i en zinkbalja lyser hon verkligen upp mot det vaniljgula staketet. Snart får hon sällskap av sköldpaddsörten och kärleksörten som är på gång. Operation nedklippning pågår för fullt av jättedaggkåpan, fingerborgsblommor och kantnepetor. Känns fint att klippa fram de växter som är knoppiga och snart skall börja blomma så de får skina istället.




Idag är vi glada igen !

Vet inte vem som är gladast i dag när solen skiner igen - jag eller sommarblommorna ? Den senaste tidens ihålliga regnande har verkligen tagit på oss. Var ute redan vid 06.00 - tiden i morse och klippte bort överblommat och regnskadat. Fåglarnas kvitter höll mig sällskap och en sol som tittade fram i soldiset. Helt underbart. Sedan väntade långfrukost i växthuset med öppna pardörrar, avslappningsmusik och makens goda frukost. Bästa starten på dagen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa 

1 kommentar:

  1. En sommar med regn och sol hör inte till vanligheterna nuförtiden. Härligt tycker jag. Och att du njuter, det vet jag!
    Ha det fortsatt bra i din fina trädgård.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa