Sidor

tisdag 30 juli 2024

Stjärnbeströdd klematis, kraftfull gudinna och magisk morgon



Magisk morgon 

Det är fantastiskt att möta morgonljuset i trädgården och framförallt i växthuset. Det är nästan den bästa tiden på dagen när man smyger ut i morgondaggigt gräs och möter en helt ny dag. Luften är fortfarande sådär härligt krispig och liksom nymornad, bruset från motorvägen hörs svagt på avstånd och himlen är klarblå som bara en sommarhimmel utan moln kan vara just på sommaren. Det kommer att bli en bra dag - det känner jag på mig.



Avslappnad bara man hör den

Morgonen är en sån bra tid att gå runt och klippa överblommat och ansa sommarblommor och pelargoner. Sen smakar det bra med makens goda frukostbricka och Medicin Woman på CD-spelaren i växthuset. Den skivan sätter jag ofta på och har fortfarande inte tröttnat efter 22 års lyssnande. Viss musik är som triggers - man blir avslappnad bara man hör den. 




Kraftfull gudinna

Älskar att omge mig med symboler som står för godhet, andlighet och harmoni som barmhärtighetsgudinnan Guanyin som står på fönsterbrädan vid klematisstegen och bidrar med sitt lugn. 

Man skall känna lugn och frid när man träder över tröskeln till växthuset - det var intentionen redan när jag började samla gammalt material till bygget av växthuset. Och sedan har det fortsatt i valet av inredning och prylar. Nästan allt är fyndat på loppis, Blocket eller stadsauktioner. 




Be om harmoni

Guanyin hittade jag på Lauritz.com när dom fortfarande fanns i stan. Man kan be till henne om harmoni i sitt liv och hon skall tydligen vara oerhört kraftfull inom taoismen och buddismen.  



Stjärnbeströdd klematis

Klematisen i växthuset Sweet summer Love blommar nu för fullt med tusentals små purpurfärgade stjärnor och klär in nästan hela stegen upp till nock. Får nog försöka binda fast henne lite mer mot stegen så hon inte slänger lianer över hela gaveln. Redan har hon börjat släppa sina kronblad så man får borsta däckstolen ren innan man kan sätta sig. Ett kärt besvär.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa 


lördag 27 juli 2024

I väntans tider på pionliknande astrar

 

I väntans tider

Går i väntans tider att de dubbla astrarna skall börja blomma - har dom på lite olika ställen i Blomstergården och i zinkbaljor. Fick många plantor och gav också bort ett gäng. Sniglarna älskar dom och ett tag befarade jag att dom skulle äta upp alla, men med Snigel-effekt fick jag bukt på dom. 



Magisk färgton

Jag tror att det är Aster Tower Violet som jag fick mest plantor av och den har jag inte haft tidigare. På bilderna hos Jordnära Fröer har den en magisk färgton som börjar skymta på knoppen på bilden. Det skall bli väldigt spännande att få göra hennes bekantskap. Och använda henne i sensommarens buketter. 



Från trädgårdens överdåd

Det är helt underbart att strosa runt i trädgården och plocka knoppiga/nästan utslagna dahlior från dahliahörnan, väldoftande luktärtor i pastelliga toner och en och annan rosenskära från överdådet i Blomstergården. 

Vita höstflox från långa perennarabatten, dubbla vitpyttor från vildvackra rabatten och spretiga stjälkar från klematisen i växthuset. Ja, blommande fänkål och blomstermoroten Dara bidrar också till härligheten. 



Finns mycket att se fram mot

Det kommer att bli underbart när alla astrarna blommar och trädgårdsnejlikorna som också blev mängder med plantor där många frön tog sig. Nejlikorna har varit knoppiga länge och jag vet inte vad dom väntar på - bättre tider kanske. Dom är också dubbla i rosa och magentatoner. 

Augusti närmar sig med stormsteg och det finns mycket att se fram mot. Många härliga buketter som väntar på att bli plockade och njutas av. 

Ha det så gott alla trädgårdvänner !
Kram/Isa 

onsdag 24 juli 2024

Solrosängen skall glöda på sensommaren


Nu är dom på gång

Nu har solrosorna i solrosängen börjat blomma. Det är dom förodlade solrosorna som nu står i blom - de andra som jag sått hundratals fröer av har inte visat sig. Vet inte riktigt vad det är som gör att fröerna inte tar sig. Det har ju regnat mycket och före det har jag vattnat varje morgon. Höstsådde mängder av ringblommor där bara ett fåtal tagit sig. 



 

Maffiga knoppar

Solrosknopparna är jättevackra och maffiga och det är så roligt att följa utvecklingen även om ogräset också börjat invadera igen. Så fort man vänder ryggen till så tar dom över. Får invänta en dag med lust att rensa av ängen.





Vilken maffig blomma den är solrosen. Nu hoppas jag att den förgrenar sig och bildar mängder med solrosor att njuta av hela sensommaren. 



Så trögstartad

Och äntligen har den trögstartade krassen bildat knoppar och börjat blomma - så underbart att uppleva. Ser fram mot lång blomning och att den slänger ut revor över krukkanten.



 

Fördrivning är att föredra

Planterade också ut några uppdrivna plantor av sommarrudbeckian Goldsturm som nu slagit ut. Så det verkar som att plantor överlever och tar sig men inte fröer. Det är något jag får ta med mig till nästa säsong. Får vinterså mängder med ringblommor och plantera ut istället för att direktså. 



Området skall glöda

Det är meningen att det här området skall glöda i sensommarsolen i gula, röda och orange toner och redan har rönnen fått mängder med bärklasar. Det är nästan att man får lite höstkänsla vilket känns lite väl tidigt. På sensommaren börjar berberishäcken i bakgrunden att ändra färg till sprakande höstnyanser. Och katsuran till höger följer troget efter. 



Hur var det nu igen ?

Blir det mycket rönnbär blir det en kall vinter sägs det - fast norr om Dalälven säger man tvärtom - rönnen kan inte bära både bären och mängder med snö. Den som lever får se. Är i alla fall glad över mängder med material till höstens kransar. Och vacker orange färg som sprakar redan nu.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 21 juli 2024

Hortensiakrans med långt liv


 

Fantastiskt kransmaterial

Hortensians blommor är ett fantastiskt material att använda sig av när man binder kransar - vacker både som färsk och torkat. Jag klippte av de stora blommorna när de nästan blommat över från planteringen i de stora krukorna och sedan är det bara att bryta av små buketter i lämplig storlek att binda av.



 

Repklädda ringar

Jag använder mig av de stora ringarna jag hittade på Gillberga Gård i fjol som är så sköna att binda på. Det går fort att binda en krans när inte underlaget är så brett som på en vanlig halmkrans. Det finns bara en yta istället för tre. 



Krans med långt liv

Jag blandade det grön/vita med lite mer rosa/lila nyanser för att få mer liv i kransen. Den här kransen får ett långt liv. Den kommer nog att hålla till nästa år vid den här tiden när jag skalar av materialet igen och börjar om.



En riktig må-bra-stund

Hortensian gör sig så bra mot färgen på dörrarna till det fyndade skåpet i växthuset. Där får den nog hänga ett tag. Mår så bra när jag får skapa en stund och inte bara rensa och klippa i trädgården.
 



Den som spar hon har

Sparade en del hortensiamaterial i en korg på bordet ifall jag vill skapa någon mer krans. Under tiden får dom ligga som prydnad. 




En blommig kameleont

Så här såg hortensian ut när den blommade för fullt - visst är det fantastiskt hur den kan ändra färg. Nu har den börjat bilda nya knoppar så jag hoppas att den kommer med ett andra flor även om det inte blir så intensivt som det första. 

Nu börjar trädgårdslivet gå in i en annan fas av lite mer lugn och njutning - det är nu jag brukar släppa trädgården att växa som den vill. Jag går mina morgonrundor, rensar och klipper men sedan njuter jag bara och läser böcker i den sköna solstolen i skuggan under den stora klotpilen. Lite av en belöning för allt slit under vår och försommar. Så härligt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 19 juli 2024

Vild bockrot, charmig väddklint och hon som är ovetande

 

Bidrar med både charm och färg

Väddklinten Greater Knapweed som jag drog upp från frö för ganska många år sedan blommar nu för fullt i långa perennarabatten och bidrar med både charm och färg. Uppskattas mycket av humlor och bin och bildar stora ruggar där man får vara flitig att klippa bort överblommat för att främja ny blomning. Hon är också väldigt trevlig i buketter både i utslagen form och knoppig. En ståtlig dam på ca 1 m. 



Bästa kompisen

Kompisen den vita kransveronican trivs nog alldeles utmärkt i det regniga vädret som varit och bildar en fin kontrast till väddklintens knoppiga utseende. Hon är också en humlemagnet och har ett skirt växtsätt med sina vackra spiror snarare än buskigt. 




Vild bockrot

En växt som är ännu skirare än kransveronican är stor bockrot som nu spritt sig vilt i rabatten i både vita och rosa nyanser. Åtminstone tror jag att det är bockrot. I fjol fick jag en jättevacker planta som snabbt blommade över och i år har hon spritt sig in bland de vita phloxen som en skir slöja. 




Hon får ta den plats hon vill i rabatten och blir hon för vild kan jag alltid klippa av de vackra stänglarna till buketter. 




Hon är ovetande

I blomstergården i en av de nya odlingslådorna visar rosenskäran upp sin växtkraft - hon som bara skulle bli 60 cm hög. Det vet hon tydligen inte om. Och inte tänker jag tala om det för henne heller. Är så glad över hennes dilliga bladverk och näpna blommor.
 



Så näpen mot det klargröna grenverket

Underbar rosa ton som är så vacker till det klargröna grenverket. Rosenskära är en favorit bland sommarblommorna som också gör sig bra i buketter. Ifjol hade jag apricottan men tröttnade lite på henne på sensommaren så i år dyker hon upp i alla möjliga pastelliga toner istället. Nästa år kanske jag drar upp båda.




Lyser upp i långa perennarabatten

I långa perennarabatten i en zinkbalja lyser hon verkligen upp mot det vaniljgula staketet. Snart får hon sällskap av sköldpaddsörten och kärleksörten som är på gång. Operation nedklippning pågår för fullt av jättedaggkåpan, fingerborgsblommor och kantnepetor. Känns fint att klippa fram de växter som är knoppiga och snart skall börja blomma så de får skina istället.




Idag är vi glada igen !

Vet inte vem som är gladast i dag när solen skiner igen - jag eller sommarblommorna ? Den senaste tidens ihålliga regnande har verkligen tagit på oss. Var ute redan vid 06.00 - tiden i morse och klippte bort överblommat och regnskadat. Fåglarnas kvitter höll mig sällskap och en sol som tittade fram i soldiset. Helt underbart. Sedan väntade långfrukost i växthuset med öppna pardörrar, avslappningsmusik och makens goda frukost. Bästa starten på dagen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa 

tisdag 16 juli 2024

Blekt aprikosrosa skönhet och andra rosdamer (samt en och annan herre)

 

Blekt aprikosrosa ros

Nu blommar Morten Korch eller Chandos Beauty som den också heter. Förtjusande ros som är jättevacker i alla faser med blommor som är tätt fyllda i blekt aprikosrosa. Doften är fruktig med nyanser av klöver, kanel och hallon. Den har allt man kan önska av en rabattros även om jag önskar att den kunde breda ut sig lite mer. 



Sorgligt med döda plantor

Inte så stor men naggande god skulle man kunna säga och fyller sin plats mer än väl för man vill gärna sticka ner nosen i de vackra blommorna när man släntrar förbi och stannar till i steget innan man skyndar vidare till andra sysslor som att klippa ner nävorna som blommat över för att ge förutsättningar för ett nytt flor eller gräva upp döda lavendelplantor i lavendellunden och plantera nya. Vintern har gått hårt åt lavendeln i trädgården överlag. Det är lite sorgligt att se stora kraftiga plantor som jag haft i många år förvandlas till en hög med döda grenar. 



  

Närmare en marsinpanros är det svårt att komma. Så fulländad och så vacker. Man får nästan lust att äta upp den.



En riktig klassiker

Den småblommiga rosen The Fairy har jag i zinkhink igen i sommar då fjolårets ros är planterad snett nedanför i rostiga rosenrabatten. Nu har båda börjat blomma och jag hoppas dom blommar länge för det är en riktig trevlig ros som bidrar med charm. Har för mig att hon blommade långt in på sensommaren i fjol. En riktig klassiker. 



Och en okänd

Den här rosen som jag tror är någon form av rugosaros fanns redan i trädgården när jag flyttade in för över 20 år sedan - då växte hon i rabatten runt huset. Nu pryder hon ena hörnet av ruinen och det var flera som frågade under trädgårdsvisningen var det var för sort.




Tack för i år Valdemar

Valdemar håller nu på att blomma klart för i sommar liksom honungsrosen vid portalen till ingången till trädgården. Det går så fort och det är dags för ansning. Sekatören får jobba övertid den närmaste tiden. 

I dag känns det som att vädret är på gott humör och regnet hålls i schack. Så skönt. Sommarblommorna bara hänger efter allt vatten som svept över dom och förvandlats till en geggig sörja. Får se om dom har kraft att hämta sig.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 14 juli 2024

Loppisfynd med dansk design, zinkparadis och fulltankade batterier

 

Bestämde mig till slut

Jag fick syn på vaskaraffen direkt jag klev innanför dörrarna till Mariedals loppis i Hammenhög och tänkte skall jag verkligen utöka samlingen av gröna glasvaser av återbrukat glas med ytterligare en ? Efter mycket velande hit och dit och flera rundor i lokalen greppade jag vasen i ett fast grepp och klev fram till kassan - just en sån här vas hade jag faktiskt inte och dessutom hade jag lyckats läsa vad det stod på den lilla klisteretiketten på flaskan/vasen . 



Danskt glasbruk

Holmegaard har jag ju hört talas om otaliga gånger i de danska loppisprogrammen på TV och förstått att det är dansk design. På den här flaskans etikett står det även Kastrup Holmegaard med en viking i glaset vilket visar att flaskan tillhör vikingserien som designats av Ole Winther. Efter att ha googlat flaskan inser jag att jag gjorde ett fynd som gav endast 375kr för den. Ibland skall man ha tur på sina loppisrundor.




Småblommig ros

Knipsade av en utslagen rosgren från The Fairy i rostiga rosenrabatten som tillsammans med en avbruten stjälk från knoppiga trädgårdsnejlikan, sommarflox som precis börjat blomma och den skira bockroten fick flytta in i flaskan och pryda bordet i växthuset. 



Borta bra men hemma bäst

Det är underbart att vara hemma igen i sin egen trädgård även om en veckas vistelse på Österlen är fantastiskt för att fylla på tomma mänskliga batterier. En vecka med promenader efter havet, umgänge med nära och kära och utlästa spännande böcker i solstolen kan göra underverk för en trött kropp. 




Zinkparadis

Ett paradis för zinkälskare passerar vi i närheten av Ljungby (Bäckaryd) hos Annas Kuriosa. Här finns allt och lite till. Bra priser på zinkbaljor där jag ökade på samlingen med en mindre än på bilden. Man kan ju aldrig få för många har jag hört och hade vi haft större bil hade garanterat en stor balja knökats in för hemtransport. 

I går skuttade jag direkt ut i trädgården för att klippa överblommat och bli omfamnad av trädgården, vilket var helt underbart. I dag blir det nog en stilla hemmadag i strilande regn och dejt med tvättmaskinen. Och långfrukost med äppelmust från Kivik och färska räkor på morgonmackan. Mums. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Är svenskan konstig på sina ställen är det texten som ändrar sig själv t.ex. kan den ändra till jag istället för I. Jag blir tokig på att försöka rätta till alla konstigheter. DS. 

onsdag 3 juli 2024

Milly Rock Yellow Terracotta - ljuvlig röllika

 

Sorgliga och övergivna

Tänk att de sorgliga övergivna exemplaren på förbarma-dig-hyllan på Blomsterlandet överlevde vintern och nu är kraftiga, glittrande buskar i rostiga rosenrabatten och lyser upp hela rabatten. De är de enda röllika som överlevt vintern - de andra 6 exemplaren jag köpt på handelsträdgården har jag inte sett skymten av. Och som de har överlevt. Ser ut som det är flera plantor och inte bara en på varje sida. Så tacksam.  



Lyfter de andra växterna

Ibland behövs det en avvikande färgton för att lyfta de andra växterna. Den här röllikan heter Milly Rock Yellow Terracotta och är en torktålig soldyrkare. Hon är också en populär fjärilsväxt fast så mycket fjärilar har jag inte sett den här sommaren. Jag hoppas verkligen att dom kommer. 



Passar till snitt och eternell

Hon är även fin till snitt och eternell. Milly Rock-serien kännetecknas av ett kompakt växtsätt och blomning under lång tid och sånt uppskattas i den här trädgården sedan varierar blommorna lite i olika färgtoner vilket ger mer liv och ett djup.




Blir nog en prärierabatt

Milly Rock-serien passar även bra i en prärierabatt som jag funderar om jag inte skall omvandla delar av solrosängen till. Har sått mängder med frön både i höstas och i vår som inte tar sig så jag undrar om inte rabatten egentligen är en prärierabatt. Det är bara att anpassa sig efter förutsättningarna och skapa något som passar istället.

Nu när vi passerat midsommar och trädgårdsvisningen njuter jag mest av min trädgård även om jag går dagliga rundor och dead heading allt överblommat. Fast det finns sånt som skulle behöva en riktig nedklippning som kantnepetan i vildvackra rabatten och den överblommade vita nävan i långa perennarabatten - vi får se när lusten infinner sig.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa