lördag 18 januari 2014

Skrämmande okunskap SVT !"Eftersom SVT valt att svara på våra synpunkter som ett blogginlägg kommer nu mitt svar som bloggare i kursiv fet stil  efter varje del av Mats Billberg Johanssons inlägg!

Själva är vi mycket nöjda med vår tv-serie Trädgårdskampen men ser även delar och detaljer som vi kunde gjort bättre. Vi tar också med oss alla tittares synpunkter, kritik och beröm till en ev ny omgång Trädgårdskampen. 

Redan här hickar jag till - funderar man redan nu på en eventuell uppföljare ? Utvärderar man inte programserien först ? Till och med TV-recensenterna skriver att inte ens om man är intresserad av trädgård skulle man orka följa programmet.

Viktigt att komma ihåg att vi har producerat ett tävlingsprogram i trädgårdsmiljö, inte en tv-serie om trädgård, växter och odlingstips.

Varför har man då anlitat tre av Sveriges absolut största trädgårdsprofiler som programledare som är så starkt förknippade med just trädgård, växter och odlingstips ?

Trädgårdsvärlden är stor och människor är olika. Vi vet att det finns en stor grupp människor som uppskattar även en annan typ av trädgårdsprogram än de traditionella. Inte minst visas det ju i antalet tittare på Trädgårdskampens premiär, vilket var ca 637 000.

Det var innan någon visste hur programmet var som det lockade 637.000 tittare. Det skall bli intressant att se hur många programmet lockar nu när vi vet !

Visst är trädgårdsvärlden stor i Sverige, 42 % eller 3 miljoner av befolkningen i åldern 15-79 år har ett uttalat trädgårdsintresse enligt rapport 2012:8 gjord av FOR, FritidsOdlingens Riksorganisation. 

Dessutom är det ju så att det tävlas, och har så gjort i decennier, i trädgård och trädgårdskompetens; Chelsea Flower Show, Malmö Garden Show mm. Liksom det i tidningar och web-sidor varje vår och sommar tävlas. Lägg därtill alla visningsträdgårdar som slår upp sina portar så generöst. Allt det här är såklart ett sätt att stolt visa upp allt det arbete man lagt ned.

Förberedelserna för Chelsea Flower Show pågår i åratal och visst är vi stolta över våra trädgårdar som vi drömt om, planerat inför och planterat i,  i decennium. Att jämföra det med 5-minutersval av perenner i ett stressat tävlingsprogram om trädgård är helt barockt och avslöjar en skrämmande okunskap.

Visst är trädgårdsarbete väldigt mycket avslappning och inspiration. Och visst lämpar sig ett trädgårdsprogram i tv för detsamma. Faktiskt är det så att få fritidsintressen har så många tv-program som trädgård.

Nu är jag inte riktigt med, vilka trädgårdsprogram talar vi om här som vänder sig till och tillgodoser intresset hos 42 % av befolkningen ?  Vi är svältfödda på trädgårdsprogram, det är ju därför vi är så upprörda över upplägget av Trädgårdskampen !

En av Trädgårdskampens utgångspunkter är att hylla den mångfald som finns inom trädgårdsvärlden, att lyfta fram olika personligheter och attityder. Inte göra oss till talesmän för andra och säga vad man kan och inte kan göra när det gäller trädgård.

Är det inte precis det ni gör genom domarbedömningarna? Dick som försökte skapa en djungel fick häftig kritik för att han inte plockat bort etiketterna på sina bambuplantor istället för att få feedback på det han försökte skapa. Han slet som ett djur och vad fick han för det, han åkte ut redan i första programmet. Han fick inte ens visa vad han hade tänkt med sin djungel - kallas det för mångfald och att lyfta fram olika personligheter ?

I tv-serien deltar tio kvinnor och män från hela landet som alla sätter sin prägel på de 70 kvm de ska använda. Ingen trädgård blir den andra lik. 

Eftersom deltagarna åker ut en efter en får vi ju aldrig se deras präglade 70 kvm.

Deltagarna tillsammans med juryn tillför trädgårdsvärlden erfarenheter och nytänkande på ett sätt som inte kunde gjorts annars. Just tävlingsmomenten med tidspress och givna förutsättningar tvingar fram nya lösningar och alternativa metoder.

Det är garanterat en ny lösning att halva växterna sticker upp ovanför jorden därför att tidspressen eller det hårda underlaget gjort att man inte fått ner växterna till det djup dom egentligen ska planteras på. Att skapa en perennarabatt på bara 3 timmar där man blandar  t.ex. både funkia och lavendel som har olika växtförutsättningar  i stekande sol är absolut en helt ny metod . Vilken erfarenhet programmet tillfört trädgårdsvärlden !


Avslutningsvis. Bästa sättet att skaffa sig en riktig uppfattning om Trädgårdskampen är att följa serien under åtminstone ett par avsnitt till. 

Jag har sett trailern till nästa avsnitt, det räcker för mig. Jag säger som Gunnel Carlsson själv säger i programmet: " Jag får ont i magen" ! "  

Dessutom ska väl SVT präglas av folkbildningsambitioner om jag förstått sändningstillståndet rätt som regeringen beslutade om 20131219. I paragraf 6 kan man läsa : "Programmen ska utformas så att de genom tillgänglighet och mångsidighet tillgodoser skiftande förutsättningar och intressen hos befolkningen i hela landet. Programutbudet ska spegla förhållanden i hela landet och den variation som finns i befolkningen samt som helhet präglas av folkbildningsambitioner".

Att på tid skapa rabatter där man inte ens hinner få ner växterna ordentligt i marken och där man blandar olika växter hur som helst som kräver olika förutsättningar och avstånd mellan växterna är det folkbildande och förenligt med SVTs uppdrag ?

Ja, kära trädgårdsvänner vad säger man ? Vi har  ett digert jobb framför oss om vi ska få SVT att förstå vikten av ett seriöst trädgårdsprogram - arbetet har bara börjat !

Här kommer fler länkar till forum som har åsikter om programmet :

http://www.alltomtradgard.se/forum/tradgard/tradgardsforum/slutade-titta-213125?p=1

http://www.svt.se/tittarservice/tyck-till/dialog/364909#svtTSComment-471268

Kram till er alla/Isa

14 kommentarer:

 1. Bra jobbat, Isa!
  Att programmet skapat sådan tittarstorm överallt bevisar bara att så många inte kan ha fel. Behovet är ett annat är det gäller trädgård. Det uppnås inte i Trädgårdsprogram endast till för att fånga nya målgrupper och höga tittarsiffror. De som tycker trädgård är jobbigt får dessutom en ännu snedare bild här. Tävlingsprogram över lag känns också passé. Det går det tretton på dussinet av.

  Kram Luna

  SvaraRadera
 2. For et flott innlegg. Jeg er fullstendig enig med deg! For meg er hagen og hagearbeid det rakt motsatte av det man får inntrykk av i programmet. Panisk løping for å snappe til seg de beste plantene, som så må hives i jord man ikke har tid til å bearbeide... Huff, skulle ønske vi heller kunne få se de ti deltagerne lage ferdig sine hager, med kommentarer og forklaringer underveis. Tenk så inspirerende det hadde vært! Ti ulike løsninger og masse smittende hageglede.

  SvaraRadera
 3. Tack Isa för att du tar tag i detta! Tänker inte programledarna själva på att de förlorar rennommé i samma takt som smöret smälter på mackan i solen?!Vem kan i fortsättningen se Gunnel eller Peter utan att minnas deras sarkastiska bedömningar/utröstningskommentarer? Som min morfar skulle sagt: "Fy, så dumt!"

  SvaraRadera
 4. Tittade i reklampauserna på programmet men tyckte inte att det var någonting jag skulle orka följa .Trädgårdintresserad,Nette

  SvaraRadera
 5. Vilket bra engagemang Isa, tack! Jag tror jag nästan har gett upp hoppet om svenska trädgårdsprogram, jag har, och tänker fortsätta, tjata om att man ska visa BBC:s Året i trädgården.
  Men jag stödjer dig helhjärtat!
  /Katarina

  SvaraRadera
 6. I til gift til alt det rigtige, du har skrevet i dit indlæg i dag, vil jeg gerne tilføje, at SVT og DR og for den sags skyld en masse andre mediefolk overhovedet ikke har opdaget, at trenden er vendt.
  Voksne mennesker gider simpelthen ikke længere effektsøgende overfladiskhed. Heller ikke yngre voksne. Bare se fx, hvor populær Bonderøven/ Hundred procent bonde er i begge vore lande.
  Også i USA, hvor jeg opholder mig et par måneder hvert år, sker der en udvikling mod det grundige og oprindelige. Yngre mennesker, som flytter ud i ødemarken uden el og medier er vel ikke og bliver heller ikke trendsættere for alvor, men amerikanerne elsker at se dem på TV og læse om dem i magasinerne, og lidt af de gamle dyder sniger sig måske ind i deres levevis
  Selvfølgelig har SVTs medarbejder ret i, at der skal være noget for alle; men man behøver da ikke lefle for teenagerne, som jo overhovedet ikke er haveinteresserede.
  Happy Gardening ?
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvaraRadera
 7. Margareta i Umeå19 januari 2014 15:28

  Tack för att du tar tag i detta Isa. Jag instämmer helhjärtat i allt du skriver. Kan dessutom inte förstå varför våra duktiga trädgårdsprofiler gått med på att delta i detta spektakel.
  SVT borde skämmas för den usla kunskap, och det bemötande dom deltagande får. Dom har inte en chans att göra ett gott arbete.
  Fram för vettiga trädgårdsprogram med England som förebild.

  SvaraRadera
 8. Här finns mer att läsa hur det var.
  http://lyon-jessica.blogspot.se/2014/01/behind-scenes-tradgardskampen.html

  SvaraRadera
 9. Intressant. Det låter som om jag inte missat någonting alls utom möjligen magsår och högt blodtryck på grund av detta trädgårdsmisshandlande. Fy och usch säger jag bara!

  SvaraRadera
 10. Har inte sett programmet då jag inte har någon tv. Men jag tycker det är fel om det är ett sånt starkt tävlingsbaserat program som du skriver, det känns som att det dels finns hur många tävlingsprogram som helst innan samt att man missar mycket av själva essensen med trädgård. Jag har besökt Chelsea och måste nog säga att även om det där tävlas så känns tävlingsmomentet inte speciellt närvarande.

  SvaraRadera
 11. Hej ISA och alla andra trädgårdsintresserade på forumet.
  Vad ledsen jag blir när jag läser era kommentarer om programmet. Jag är, liksom ni, intresserad av odling, växter, skapande, djur och natur. Den här bloggen har varit intressant att läsa, eftersom den handlar om mitt stora intresse- trädgård.
  Men nu verkar den ha spårat ur- det drivs en hetsjakt att mobba ut ett program och straffa SVT. Av vilken anledning? Att de försöker göra ett program om något vi älskar? Man måste inte älska allt. Och man måste inte heller hata allt. Bara för att det inte är precis som man själv vill. Hur ska kanaler våga göra trädgårdstv i fortsättningen när ni blir så här arga?
  Jag gillar träsgårdstv

  SvaraRadera
 12. Tillåt mig småle "Gosrosen" reggade sig januari 2014 för att skriva en kommentar om att, det drivs en "hetsjakt" och "mobbing" för att "straffa" ett tv-program om trädgård. (Typisk mediaretorik, sitter det möjligtvis en projektledare på SVT eller Anagram bakom aliaset, "Gosrosen" månde?)
  Hejja dig Isa! De som projektleder Trädgårdskampen vittnar med sina svar om bristande kunskap när de jämför Chelsea Flower Show med ett lekprogram i tv. Att jag som trädgårdsentusiast blir så frustrerad över Trädgårdskampen är att jag förväntar mig att man tar mig som trädgårdsintresserad på allvar och inte nedvärderar den samlade kunskap som faktiskt finns inom trädgårdsvärlden. Nej, en ymnpad kaktus på er Trädgårdskampen!
  /U

  SvaraRadera
 13. I den tråd du hänvisar till på AoT:s hemsida finns mycket intressant information. Mats Billberg Johansson är ingen person anställd hos Svt utan projektledare för programmet. Företaget som gjort programmet heter Anagram - vet inte om MBJ äger eller bara är anställd, kanske inhyrd där - och det företaget ingår i sin tur i någon grupp som heter Media Evolution. Självklart vill han piska upp en positiv inställning till programmet för de vill naturligtvis göra fler säsonger. O fasansfulla tanke .... Det viktiga nu är att få stopp på fler säsonger av denna typ på trädgårdsprogram. Bra jobbat Isa!

  SvaraRadera
 14. Jag säger såklart som alla andra. Bra att det blir en debatt om detta!

  Trädgård är inte så. Inget är på riktigt... Jag har en vän som är nybliven trädgårdsägare och hon ringde mig i veckan och hade planerat använt deras växtval i en rabatt, skuggväxter och solälskare !!

  Så kan det bli när SVT väljer att visa "Trädgårdsprogram" ;)

  Veronica

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa