Sidor

torsdag 9 december 2010

Superdupergoda Amarettotoppar !


Om jag bara skulle göra ETT julgodis till jul ... så får det bli dessa lena Amarettotoppar som smälter som silke i munnen !

Under chokladhöljet döljer sig en ljuvlig blandning av fikon och mandelmassa smaksatt med amaretto. Räkna med strykande åtgång !

Jag brukar göra dom i tre steg för att det skall bli lätt och inte ta så mycket tid.

1. Gör mandelmassan se tidigare inlägg och låta den vila i kylskåpet några dagar (eller köp färdigt .. går absolut lika bra !).
2. Gör smeten och forma topparna och låta dom vila i kylskåpet några dagar.
3. Chokladdoppa topparna när man har tid, ork och lust.

Det här behöver du till smeten:

200 g torkade fikon
50 g smör
150 g mandelmassa
1/2 dl amarettolikör
2 dl ströbröd
200 g mörk choklad

1. Skär bort skaften på fikonen. Dela dem på mitten.
2. Lägg fikon, smör, mandelmassa, amaretto och ströbröd i en matberedare.
3. Kör till en slät massa och forma toppar av smeten.


4. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron på full effekt (max 800W) i ca 1 minut. Doppa topparna i chokladen och låt dem torka på ett bakplåtspapper.

Jag brukar använda Lindts mörka choklad för att den är prisvärd, har hög kakaohalt,är mjölkfri och lätt att smälta. För helt fritt från mjölkprotein byt smöret mot mjölkfritt margarin. För glutenfria toppar, använd glutenfritt ströbröd.

Ta fram till kaffet eller teet och NJUT !

11 kommentarer:

  1. Tack för ett bra tips om julgodis. De låter ju verkligen goda. Kram

    SvaraRadera
  2. Låter smaskens! :) Tror minsann jag måste prova dina toppar! :) Tack för tipset!
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Oh jag bara älskar choklad doppad marsipan!!!
    O fikon sen mm undrar vad man skulle kunna använda isf likör är inte så förtjust i 'sprit'smak.Tål att tänka på!
    Kram fr.mig
    ps.kanske apelsin det har jag en flaska essens av :-)

    SvaraRadera
  4. Så gott!

    Hos mig, www.helenaljunggren.com/sophie-dahls-voluptuous-delights-utlottning/, har man möjlighet att vara med i utlottning om Sophie Dahl's nya kokbok Voluptuous Delights.

    SvaraRadera
  5. Vilket perfekt recept!!!Tack!!!

    Måste bara säga att när jag ser förra inlägget blir jag fullkomligt besatt. Jag MÅSTE ha en vinterträdgård NU! Kan ingen FÖRSTÅ det!!!! Åh, vad jag längtar. Förhoppningsvis sätter vi igång till sommaren. Hoppas...

    SvaraRadera
  6. Nu har jag bläddrat runt här en stund och jag kan bara säga WOW! Du har inspirerat mig grundligt! Jag har länge velat ha ett växthus och har både fönster och väldigt vackra gamla dubbeldörrar. Dit växthus är så himla läckert. Och den där ruinen, gud vad häftig! Oj vad min man kommer få slita när tjälen släpper. :)

    Vad roligt att du gillar min blogg!

    Ha en skön kväll!

    SvaraRadera
  7. DET DÄR låter som ett smarrr för mig..... älskar mandelmassa och marsipan... och fikon... och mörk choklad.... och amaretto...... OM jag bara får till det tidsmässigt ska jag garanterat göra just detta godis!!!!

    Tack, tack för inspirationen och receptet!!!!

    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  8. Mums, säger jag! Måste prövas : )
    Tjingeling

    SvaraRadera
  9. Ser jättegott ut! Funderar på om jag ska göra såna till jul, man borde väl kunna hoppa över amaretton tycker jag och ändå fått gott julgodis?
    Vilka härliga stämningsbilder från ditt växthus i adventsfirandet!
    Ha en skön helg. Kram, Ingela

    SvaraRadera
  10. Mums det låter så gott och bra när man kan göra det i tre steg utan att behöva stressa.
    Tack för receptet.
    Ha en skön tredje advents helg:)

    SvaraRadera
  11. Tack för ett smaskigt recept, det måste provas !
    Ha en fin helg
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa