torsdag 23 mars 2017

Det viktigaste förstTrevligt möte

I fjol hade jag en gammal loppad verktygsväska i växthuset med vårlökar i. Det var trevligt att mötas av när man kom ner till växthuset.
Först hade jag den här narcissen inne men den doftande så mycket att maken nästan fick migrän så den passade mycket bättre i verktygsväskan i växthuset istället.
Frostnupet växthus

I går lyste solen här men vinden har varit hård så det var tufft att cykla hem från jobbet. Sedan blev det inte så mycket mer gjort den dagen. Måste avsätta tid för återhämtning varje dag. Låta kroppen vila och hämta kraft. Det viktigaste först. Nu hoppas jag på vindstilla dagar i fortsättningen och stabil temperatur. Det ser hoppfullt ut nu på morgonen när jag kikar ut på ett frostnupet växthus och en blå himmel.
Så himla enkelt och så himla svårt

Idag vaknade jag tidigt och hade tid till en meditation på morgonen. Kom på mig själv med att det var länge sedan jag hade dom rutinerna och så gott det gör för hela dagen. Att jorda sig och centrera energin bara genom att andas och gå in i tystnaden - så himla enkelt och så himla svårt att få in i vardagen fast jag vet att det gör mirakel.
Det viktigaste först

Det verkar som lökarna överlevt vintern i sin verktygslåda som jag bara ställde ut och smällde igen locket till. Nu har jag flyttat över dom till ett en zinkbalja istället och hoppas att dom är blomvilliga i år med.

Just nu är det tusen saker som pockar på uppmärksamhet i förberedelserna inför Nordiska Trädgårdar. Nu gäller det verkligen att göra det viktigaste först - nämligen avsätta tid för meditation, yoga och avslappning och samla kraft. Och fokusera på en sak i taget. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och hoppas du fått en bra start på dagen !
Kram/Isa

tisdag 21 mars 2017

Bland Mårbackor, djungelvrål och en fantastisk loppisHur många Mårbacka finns det ?

Jag trodde det bara fanns en Mårbackapelargon som fick kalla sig Mårbacka, men tydligen finns det fler pelargoner som heter Mårbacka. I och för sig har jag ju tidigare stött på både Mårbacka vit och Dronning Ingrid - den danska varianten av pelargonen som har något mindre blommor i ljusare nyans än vår Mårbacka.
Rosa ståndarknappar med rostrött pollen

För att vara en äkta Mårbacka ska den ha rosa ståndarknappar med rostrött pollen. Det har min stora Mårbacka som egentligen är tre plantor som är samplanterade. Den var så när jag köpte den på Plantmarknaden i Lindesberg för många år sedan.
Väntar på växthusliv

Hur många andra pelargoner jag än har så är det alltid Mårbackan som är den stora favoriten. Så lättskött och trogen. Den har sin stadiga plats vid den murade väggen i växthuset och ser alltid ut att trivas från april-oktober varje år.

Just nu står den i köket och hämtar sig efter vintervilan innan det snart är dags att få flytta ut i växthuset igen.


Pelargon Torsång från Barkarö Handelsträdgård


Vrål i  djungeln

Vid helgens besök på Åsby Hem & Trädgård i Hallstahammar fick jag stifta bekantskap med både Farbror Harald och Mårbacka röd. Det var så mycket folk och så lite syre i växthusen och dessutom gav ett odjur med jämna mellanrum upp ett vrål i djungeln där pelargonavdelningen fanns så jag hivade snabbt ner 3 st pelargoner i korgen - här gick det inte att vela och välja om man ville komma ut innan man hade svimmat bland lianerna.


Tulpanpelargon Emma


Omsorgsfullt paketerade pelargoner

Nu lyckades jag undvika lianerna och tog mig till och med genom kassan där kassörskan omsorgsfullt paketerade mina pelargoner så dom skulle klara sig i bilen några timmar. Det blev ett snabbt besök och jag tror knappt maken hann öppna sina medhavda sporttidningar. Vid tidigare besök har jag strosat runt i timmar och njutit.
Hämtade mig på världens mysigaste loppis

Några fler Mårbackor i olika varianter blev det inte (om inte Emma är en variant - minnet är lite dimmigt efter upplevelsen i djungeln). Däremot en ljuvlig pensépelargon som inte gick att motstå.

Sedan hämtade jag andan och återfick energin när vi helt plötsligt hamnade på världens mysigaste loppis med en väldigt trevlig innehavare nämligen hos Ankis fyndbod i Kolbäck. Anki har en riktig skattkammare i sin välordnade bod där man kan göra väldigt trevliga fynd dessutom sätter hon sin egen prägel på boden genom sin personlighet och fantastiska bemötande. Hit kommer jag att åka fler gånger.

Hittade ett trevligt inlägg på nätet med bra bilder där du kan se hela härligheten !

Vad jag hittade ? Det får ni se på en viss balkong på Nordiska Trädgårdar !

Utflykten avslutades hos det allra nyaste lilla barnbarnet, bara lite över en vecka gammal - det absolut bästa med hela dagen. Dessutom hade hennes mamma gjort supergoda allergisanerade chokladbakelser till fikat - tack snälla S och D för den kärleksfulla omtanken !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 17 mars 2017

DIY - vad man kan göra av en gammal låda. Före- och efterbilder!Nåt roligt ska den bli 

För något år sedan fyndade jag en gammal låda med ett vackert handtag på loppis. Tänkte att jag kanske kunde odla i den i köksträdgården eller förvandla den till något annat roligt.
Melerad och sliten känsla

Första sommaren målade jag den bara. Blandade favoritnyansen "Provence" med vitt för att få en lite melerad och sliten känsla. Jag använde mig av färg från Annie Sloans Chalk Paint som innehåller äkta pigment vilket ger en djup känsla och riktig matt yta när den torkat.
Blev stående tills nu

Sedan åkte den in i ett hörn i växthuset och där blev den sedan kvar tills nu. För nu fick jag en idé och visste hur jag jag ville använda lådan.


Kannor från Greengate


Förvandlingen till något annat startade med en beställning på Panduro. Är nog snart stamkund där.
Svarvade ben

Beställde svarvade ben med skruvsats som det är superlätt att skruva dit. Fixade det lätt med en skruvdragare och sedan fick maken dra efter med lite muskelkraft.
Lådan målades ljusrosa innuti  (Vintage matt från Panduro) så det blev en avvikande färg mot den ljusturkosa.
Passar i köket

Nu är lådan förvandlad till en möbel på ben och passar jättebra i köket. Fast jag fick flytta fram den när det var dags för fotografering pga ljuset.
Lådan syns

Det roligaste är att det syns att det egentligen är en låda när handtaget är kvar. Är supernöjd med resultatet!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 16 mars 2017

Nu kliar det i fingrarnaFörsta ogräsrensningen

I går var det en kanondag här med en sol som värmde och jag passade på att börja klippa ner perenner och rensa ogräs. Tror aldrig att jag varit så glad över att se ogräs och döda bruna perenner tidigare. Och så lätt det var att rycka bort ogräset nu innan det fått fäste. Fast på många ställen är marken fortfarande frusen så det är bara på vissa ställen som det går att börja trädgårderandet - men vilken lycka !
Virkat med nya fräscha färger

Virkade en ny stolsdyna som jag invigde i hörnan vid växthuset där det är som jäsigast att slå sig ner när vårsolen börjar värma. Den gamla var blekt efter flera år i växthus och trädgård. Det är bara fyra rutor som virkats ihop och avslutas med några stolpvarv och en kant.
Skrotar runt och njuter

Åhh - det är ju det här som är livet, tänkte jag när jag skrotade runt i trädgården och plockade lite. Åhh vad jag har saknat det !!

Tänk när man kan vara ute i timmar och öppna upp växthuset - inte så långt borta nu. Härligt, härligt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - håll ut, snart kommer våren på allvar !
Kram/Isa

tisdag 14 mars 2017

Snart dags att så kryddtagetesFörutsättningarna är bättre nu

Nu är det snart dags att så kryddtagetes som jag inte vill vara utan i köksträdgården. Försökte att så den redan i januari men trots värmelampa så blev det bara sytrådar som kom upp så det var lika bra att vänta till i mitten av mars istället då förutsättningarna är bättre.Får bara vara i köksträdgården

Det är bara i köksträdgården jag vill ha den. Där kan man liksom go all in när det gäller tagetes, krasse och ringblommor. Jag sätter oftast 6 plantor tillsammans för att få plantan riktigt fyllig.
Man kan gödsla med egna plantor

Drar man upp egna plantor från frö kan man ju vara frikostig med plantorna och ha den i flera hinkar och baljor.
Törstig dam

Man får vara lika frikostig med vattnandet för hon är en törstig dam. I somras vattnade jag henne ofta med nässelvatten som jag bara lät dra i en hink några dagar och spädde med.
Bra U-jord är en förutsättning för att få frodiga plantor och jag brukar ofta bottna med lite långsiktig gödningspellets.Ses igen i sommar

Samtliga bilder är tagna i slutet av augusti i fjol då hon nästan var som vackrast. Klart det blir en upprepning även till sommaren 2017 för den här kära vännen vill jag gärna ha sällskap av igen i köksträdgården.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 12 mars 2017

Kanske hittar jag den rätta till slut!Alltid något fel

Jag drömmer om att ha en gammal cykel i trädgården. Varje vår letar jag på Blocket men hittills har jag inte slagit till  - kanske för att jag inte hittat just den där jag vill ha. Eller också är det för långt bort, eller för dyrt eller helt fel modell.
Här har man målat både cykel och korgar i samma nyans på Nordiska Trädgårdar för några år sedan.På Chelsea tog man ut svängarna ännu mer och målade cykeln lila - samma nyans som i fjärilslavendeln i korgen och bröt av med röda pelargoner.
Rolig att se på, men jag tror inte att jag skulle vilja ha den i min egen trädgård.
Nää - en sliten rostig gammal hederlig damcykel är ändå vackrast med en proppfull cykelkorg som dignar av klöverblommor.

En cykel med själ

En själfull cykel med en låda krukor i bagaget. Matchar stolparna till inhägnaden och känns äkta.  Det är en liknande jag vill ha som hos Anette med bloggen Rost och rädisor som jag besökte i somras. Vi får se om det blir av i år att jag hittar den rätta.

Ligger i häcken och funderar över tillvaron

För några år sedan fyndade jag ett gammalt solur på antikmarknaden i Åmmeberg. Den har fortfarande inte kommit upp i trädgården utan ligger mest under Thujahäcken vid uterummet och funderar över livet och rostar till sig ännu mer. Kanske blir sommaren 2017 sommaren det kommer upp i trädgården. Jag affirmerar och framkallar bilder i mitt inre.
Så här vackert kan ett rostigt gammalt solur på en sten i en trädgård på Österlen vara som får bidra till min affirmationsbild. Rosor och solur är en jättefin kombo !Regntunnor i trä ska det vara

Dessutom behöver jag regntunnor för att kunna samla upp regnvatten till sommaren. Kommunen har redan nu varslat om att det är vattenbrist i stan och jag vågar inte ens tänka på vad det kan innebära för trädgårdslivet i sommar. Jag vill ju inte ha sådana där blå tunnor i plast utan en sån här fin trätunna skulle sitta perfekt.

Så nu blir det till att leta på Blocket och loppisar efter gammal damcykel, regntunna i trä och lämplig sten till soluret. Japp - vårens och sommarens loppislista börjar fyllas på!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 10 mars 2017

Nu vet jag vad jag skall ha på framsidan i sommar
Snart flyttar korgmöbeln ut i ruinen igen

Längtan är stor nu efter att våren skall komma på allvar och man får plocka ut trädgårdsmöblerna igen. Har hela korgmöbeln i växthuset och där skall jag inom de närmaste veckorna provbygga balkongen till Nordiska Trädgårdar så snart åker korgmöbeln ut i ruinen igen.

Här vill jag hänga i vår mellan allt ogräsrensande och perennklippning och låta solen kittla nästippen och väcka livsandarna.
Måånga blev det

Har precis varit in på odla.nu och klickat hem ett gäng oxalis. Det blev en lyckoklöver Iron Cross den här gången som har rosa ljuvliga små blommor. Beställde 6 st omgångar och såg först efteråt att varje omgång innehåller 5 st knölar. Hihi - det blir mycket klöver i trädgården till våren. Den trivs i ampel och i halvskugga så nu vet jag vad jag skall ha på framsidan i sommar !
Förra våren var ju klöver en stor favorit i trädgården i olika krukor och det kommer säkert att vandra in några fler sorter i vår också.
Klippa eller kanske inte

I år skall jag nog klippa rosenbuskarna Therese Bugnet - det har jag inte gjort sedan jag planterade dom för tre år sedan. Å andra sidan kanske man inte behöver klippa rugosarosor utan bara ta bort infrusna och gamla grenar. Vi får se när det är dags.

I morgon ska jag på ett säkert vårtecken. Trädgårdsdagen med Glanshammars trädgårdsförening där Hannu Sarenström skall föreläsa både fm och em. Den dagen brukar alltid vara trevlig, så nu hoppas jag att kroppen är med mig efter naprapatbesöket idag.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 8 mars 2017

Stadsträdgårdens vårutställningPågår hela mars

Nu när vi kommit in i mars pågår Stadsträdgårdens årliga vårutställning i växthuset vid Stadsparken här i Örebro. Då vet man att våren snart är på gång och kan njuta av blommande tulpaner, iris och påskliljor blandat med kreativa inslag.
Roliga röda skor fyllda med mossa bland tulpanerna.
Härliga höga tulpaner som redan är fullt utslagna. Utställningen startade 3:e mars och skall pågå hela månaden.Brudklänning som delvis är gjord av fiberduk.
Brudgummens "gröna" skor.
De höga melerade tulpanerna placerade i resväska.
Den fina fonden i bakgrunden bidrar verkligen till vårkänslorna.
Mmmmm - bara njuter av alla fina vårlökar.
Kört av vägen

Här har någon kört av vägen med kundvagnen vid parkeringsförbudet. Det var tur att jag besökte utställningen så tidigt i mars innan allt blommat över. Kanske blir det ett återbesök om vintern håller i sig. Här har vi snö idag och gråkallt. Då var det skönt med en rejäl dos vårblommor !

Vill du se tidigare års vårutställningar så hittar du dom HÄR, HÄR och HÄR

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa