onsdag 31 augusti 2016

15 knoppar räknade jag till häromdagen



Rosen lockade och jag föll

Jag föll pladask för en vansinnigt lockande ros när vi besökte Österlen och Karl-Fredriks Eklaholm i somras. Den blommade för fullt och doftade ljuvligt när man gick förbi och till slut kände jag att nää - det gick bara inte att åka därifrån utan rosen. Blommorna falnade tyvärr i bilen på väg hem och nu remonterar rosen till min stora glädje - 15 knoppar räknade jag till häromdagen !




Står fortfarande i hinken

Den har fortfarande inte kommit i jorden eftersom den här torra sommaren medfört att det är kruttorrt i vår lerjord - och stenhårt. Det går inte att få ner spaden i jorden. Yngsta sonen försökte gräva innan han åkte tillbaka till Frankrike igen och regnet nu har luckrat upp lite till så kanske finns det hopp att den kommer i jorden innan hösten. Eller rättare sagt -  i höst måste den ner i backen.



Rosen heter Morten Korch och är svagt rosa till färgen med kraftig doft. Den blir 80-100cm hög och blommorna kan bli 10-12 cm stora. Den har ett kraftigt växtsätt och blommar från juni-oktober. En riktigt tacksam ros alltså !




Trivs lika bra som jag

Min söta betongkatt trivs lika bra i korgstolen som jag gör. Här hänger jag ofta fast kanske inte så länge. Man ser alltid något som måste klippas, vattnas eller rättas till.




Ledig lyxdag ( fast jag jobbat in den)

Idag har det varit en fantastiskt skön dag. Min lediga lyxdag mitt i veckan. Det går mycket lättare att jobba måndag, tisdag när jag vet att jag får vara ledig onsdag. Det är då jag orkar åka till någon butik för nödvändig shopping eller fixa hemma. Sånt där som aldrig blir av annars.




Nästan under protest

Köpte nästan chrysantemum under protest vid helgens besök på Nora marknad. Vill ju att det fortfarande skall vara sommar och den  här blomman påminner bara om höst tycker jag som egentligen älskar hösten med dess varma färger och klara luft. Och i dag är det augustis sista dag.
Ännu en månad att lägga till handlingarna. Huu vad fort livet går nu för tiden !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 29 augusti 2016

Blommande basilika och en smarrig basilikafylld köttfärslimpa



Vackra små lila blommor

Thaibasilikans blommor har nu slagit ut för fullt. Har dragit upp den från frö och satt den mest för doften och blommornas skull. En del kryddor kan man bara ha till lyst och att njuta av.




Tät och grön

Så här såg den ut i slutet av juli. Den var tät med många fina basilikablad och stora knoppar som inte slagit ut än. Jag plockade gärna stänglar av den och satt i vas. Och nöp ett och annat blad till en smakrik pesto.




Inte så tät och grön längre

I slutet av augusti hade blommorna slagit ut och det gröna bladverket var inte så grönt längre. Det har varit en riktig törstig krydda. Slukat massor av vatten varje dag. Och nu är jag i valet och kvalet om jag skall klippa av blommorna och binda en krans av dom uppblandat med någon annan krydda. En torkad krans av basilikablommor är kanske inte så dumt att ha hängande i köket i vinter.




Buskbasilika

Här är en annan basilika som jag låtit gå i blom - buskbasilikan Magic Blue. Har två stycken som jag skickat efter från odla.nu. Eller rättare sagt satt jag tre små plantor i varje hink för att få dom lite maffiga.



Bor i köksträdgården - fast inte så länge till

Här syns en av hinkarna i köksträdgården. Dock syns inte den sköna lila färgen så bra på bilden. Dom får nog snart flytta in i växthusets skyddade värld där det fortfarande är ombonat och varmt.




Till nästa år är jag sugen på att testa buskbasilikan Yemenite som är Victoria Skogslunds favorit.

HÄR hittar du hennes inlägg om sin favoritbasilika att låta gå i blom ! 




Fantastiskt gott !!!

Nä - nu skall jag galoppera ner till växthuset genom regnet för att klippa lite basilika till dagens middag. Av den vanliga basilikan som inte gått i blom.

Pernilla Wahlgren har gjort ett recept på en vansinnigt god köttfärslimpa med en fyllning av parmaskinka, soltorkade tomater, basilika och mozzarella. Man plattar ut köttfärsen till en platta som man strör ut ingredienserna över och sedan rullar ihop. Såsen som man kan göra på fonden som blir är helt magisk !

HÄR hittar du receptet !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Upptäckte att såsen inte fanns med i receptet på nätet. Jag hittade receptet i en tidning där det fanns med.

Gör så här: Ta vara på skyn från köttfärslimpan och häll den i en kastrull ( kanske behöver man sila den). Vispa ner 2 dl grädde ( jag använder Oatlys havregrädde) koka upp och red av under omrörning. Smaka av med en skvätt rödvin och lite kalvfond. Servera, ät och njut !DS

lördag 27 augusti 2016

Kärlek i köksträdgården



Kärleksfullt småprat och omsorg

Idag lägger jag min kärlek på köksträdgården och mest på sommarblommorna som behöver lite extra omvårdnad så här i slutet av augusti. Har klippt och klippt bort massor med överblommat. Har man inte gått rundorna på några dagar så märks det direkt.

Lite extra hönsgödsel och lite topping av bra jord hoppas jag skall göra susen för att de skall orka blomma ett tag till. Sedan fick dom en ordentlig rotblöta också förutom en massa kärleksfullt småprat och omsorg.




Får vindskydd

Kryddtagetesen blåste omkull i blåsten som varit så den fick en lite säkrare plats delvis i skydd av pallkrageväggen. En del grenar bröts av men den är så tät att det inte märks så mycket.




Kryddtorn blir smultrontorn

Kryddtornet håller på att förvandlas till ett smultrontorn istället och det är en härlig känsla att dagligen kolla efter solmogna smultron som smälter i munnen. Blir nog fler plantor till nästa sommar.




Köpte 10 plantor hos Plantmarknaden i Lindesberg på försommaren och de producerar fortfarande smultron.


Att vi så sakta går mot höst vittnar klockrankans färger om som helt slagit om till alla nyanser av höstrött.



Nu skall jag njuta

Den har slingrat in sig med ampelns växter och ger en extra touch med sin vackra blomning.

Nu skall jag sätta mig i växthuset med makens goda Caesarsallad efter några timmars trädgårderande och njuta en stund. Sen blir det nog däckstolen och dagens korsord - mmmmmm. Och kanske en tupplur !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 25 augusti 2016

Blomman som är som ett konstverk



Min nya passion

Passionsblomman är nog min nya passion den här sommaren för oj vad den har levererat. Oavbrutet har den tillverkat nya knoppar och blommat sedan i mars. Nu har den slängt ut långa revor som nästan klätt in vattenkannan som står närmast.




Tänkte och hastade förbi

Har ju tänkt varje gång jag hastat förbi att jag skulle sätta i nya blomkäppar och linda upp revorna men alltid har det bara stannat vid en tanke. Ändå går jag förbi här flera ggr om dagen på väg till växthuset och ut i trädgården.




Annorlunda och fulländad

Här syns de många knopparna som oavbrutet kommer på de långa revorna. Blommorna är som ett konstverk tycker jag. Så fulländade på något vis. Och annorlunda.



Lättskött och blomvillig

Fick den här växten i present i början av mars av goda vänner. Hade aldrig haft en passionsblomma tidigare och trodde dom var svårskötta. Det var den ju inte alls. Tvärtom. Den är väldigt lättskött och blomvillig.

Tänk att den var så liten då i mars. Och jag som tyckte den var stor när jag fick den - jag skulle bara veta vilken potential den blomman hade !


Smög ut i regnet och fotade under parasollet


Upplindad igen

Nu har jag äntligen satt i nya blompinnar och lindat upp alla revorna. Fast egentligen är t.o.m. de här blompinnarna för korta för topparna hänger ner igen. Därunder döljer sig blomställningen den klättrade på först, ett lager med korta blompinnar och ytterligare ett lager med långa - undrar var det här skall sluta.




Början på ett samlande ?

Vilken tur att jag fick passionsblomman i present - tror inte att jag vågat köpa en egen i rädsla för att inte kunna sköta den. Kanske är det början på ett passionerande samlande av passionsblommor - finns ju fler sorter än den klassiska Passiflora caerulea.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och ge gärna bort en passionsblomma till någon du tycker om !
Kram/Isa

onsdag 24 augusti 2016

Klematisen i växthuset - före och efterbilder



Tusentals små lila blommor

När jag öppnade växthuset för säsongen och bestämde mig för att inte klippa ner klematisen Sweet Summer Love igen önskade jag mig en överdådig blomning i tusentals små lila blommor som skulle klä in stegen. Jag hoppades att rötterna skulle ha etablerat sig efter två års nedklippning - och så rätt det blev !



Fortsätter in i oktober

Förra året levererade hon 3-5 blommor och i år tusentals (i alla fall hundratals). Hon har blommat en hel månad och skall fortsätta att blomma ända in i oktober.

Något jag inte tänkte på är att blir det mycket blommor så blir det mycket utblommade kronblad som dansar ner på fönsterbrädan också. Men det är smällar man får ta. Det blir till att sopa undan emellanåt.




FÖRE - i fjol

I fjol i början av september var det endast några enstaka slingor som orkat sig upp på stegen.




EFTER - i år

I år har hon klättrat ända upp till näst sista stegpinnen och sträcker ut sig åt båda sidorna. Ingen höjdrädd dam det här inte !




Doften försvann

Hela tiden kommer det nya knoppar. I olika nyanser av lila/rosa. Enligt uppgift ska hon dofta också, vilket jag inte känt. Och det borde nog ha känts med så många blommor som blommar samtidigt.

Annars brukar jag inte lyckas med klematis. Av någon anledning brukar dom drabbas av "torksjuka" och sakta tyna bort oavsett hur mycket jag vattnar. Någon mer som har samma erfarenhet ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och njut av den ljuva augustivärmen !
Kram/Isa

PS. När jag googlar Sweet Summer Love får jag upp att hon har vunnit flera priser bl.a. 2014 Green Tumble Award - kanske vågar jag ha henne på fler ställen ute i trädgården utan att hon drabbas av "torksjuka" DS.

måndag 22 augusti 2016

Primadonnan i Växthuset



Hon var ett fynd

Jag har en stor Mårbackapelargon i växthuset som är mig väldigt kär. Har haft den sedan växthuset var nytt år 2010. Hon är inköpt hos Plantmarknaden i Lindesberg och jag tror det var tre plantor som var samplanterade. Hon var ett fynd som reades ut tidigt på hösten.




Skyddas vid muren

Hon trivs enormt bra i växthuset där hon har sin plats vid den höga vitkalkade muren. Där skyddas hon mot den värsta hettan och kan må gott. Har inte planterat om henne på flera år utan lägger på ny jord upptill och sedan får hon en giva blomstergödning då och då under säsongen.




Finaste platsen är vikt

Naturligtvis får hon även den bästa platsen under vinterförvaringen i förrådet. Den finaste fönsterplatsen är alltid vikt för hennes räkning.




Vill gärna ha fler

Skall nog passa på att ta några sticklingar från henne snart. Så jag har fler Mårbackapelargoner att ställa i växthuset till nästa sommar.

Hur jag tar sticklingar kan du se HÄR !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 18 augusti 2016

Dynor till korgstolar, hemtam groda och livslång vänskap



Han åkte som en skottspole

Under flera år har jag samlat på mig textilier från Miljögården i det här mönstret. Dynorna är perfekta i korgstolarna till den stil jag vill ha i trädgården och i växthuset. Vid något tillfälle har maken åkt runt som en skottspole mellan inredningsbutikerna i jakt på det rätta mönstret lagom till Mors dag eller någon annan speciell dag.




Fick hem och tvätta

Dynorna använder jag både ute i trädgården och inne i växthuset och efter något år blir dom slitna och solblekta. Dessutom använder vi korgstolarna inne i huset under vintern så dom nöts året runt.

Till min stora lycka hittade jag tre st dynor vid senaste besöket på Smultrongården. De tre sista som fanns att tillgå i hela Sverige enligt Eva som äger butiken. Fast när jag slängde upp dom på disken visade det sig att två var blöta och stått i vatten som olyckligt slagits ut på golvet.

Efter en del förhandlingar och rabatter kom jag hem med en som var torr och två halvblöta  med fula ränder på. Det var bara att ställa sig i tvättstugan och gnugga tvättvål på ränderna och skölja och skölja. Som tur var hämtade sig dynorna och efter torkning såg dom nya och fräscha ut igen.




Hojta gärna !

Har letat kuddar i samma mönster utan framgång. Har du möjligen sett dom någonstans (eller liknande) i någon butik får du gärna hojta till och tipsa mig !




Ny duk

Mina underbara tjejkompisar som gästade växthuset hela dagen i går och bodde över till idag förärade mig den här vackra duken till bordet i växthuset. Översållad med blomrankor, bin och fjärilar. Dessutom dyker det upp samma färgtoner som i ljuskronan och på kuddar och dynor. Tack snälla ni !




Hemtam groda ?!

Här har vi suttit och pratat och pratat. Fikat och ätit och pratat igen till sena kvällen när mörkret har sänkt sig över växthuset och massor av ljus har tänds. Dessutom hoppade plötsligt en mellanstor groda fram från ingenstans och förgyllde vår kväll.

Han blev kvällens mest fotograferade och efter att första chocken lagt sig visade han sig från sin bästa sida och studsade runt precis som han var hemtam i växthuset?!

Han kravlade i kryddburkar, hoppade på jordsäckar och ta mig sjutton var han inte på väg till yogamattan också.  Jag öppnade de stora pardörrarna och efter en stunds uppvisning försvann han ut till nya äventyr.

Tyvärr funkar inte tekniken med överföring från telefon till dator så några bilder på den hemtama grodan blir det inte.

Tänk att det är 50 år sedan fotot togs

Livslång vänskap 

Här är vi - järngänget som höll ihop från det vi började i första klass. Även om Å längst till vänster flyttade redan i femman så har vi återkopplat under livets gång och tar bara vid där vi slutade sist. Jag är längst till höger. Pojkflickan i rutig skjorta och jeans. Träskor var inne på den tiden och dom klapprade vi runt i alla tre. B i mitten och jag hörs varje vecka och det är upplyftande varje gång vi pratas vid. Livslång vänskap som är guld värd !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 15 augusti 2016

Oväntat besök - mitt i yogalugnet



Tittar med klar och stadig blick

I går kväll körde jag ett yogapass i växthuset. Det var en härligt ljummen kväll så jag bestämde mig för att hålla de stora pardörrarna öppna på framsidan. Det är så skönt att ha direktkontakt med naturen när man yogar.

Den medicinska yogan innehåller en hel del mantran och meditationer så jag yogar efter en CD-skiva för att det skall bli mer kraftfullt. Mitt i ett mantra förnimmer jag ett ljud utanför de öppna dörrarna och får till slut lov att öppna ögonen. Då sitter det en stor vacker duva utanför dörrarna på stenläggningen och tittar oavbrutet på mig med klar och stadig blick. Jag tittar storögt tillbaka - det är ju inte var dag man får direktkontakt med en vild fågel så där.

Till slut viker duvan undan med blicken och fladdrar iväg över hustaket. Jag har aldrig sett den här duvan tidigare i trädgården. Kan ju inte direkt påstå att jag har sett någon annan duva heller i själva trädgården på hela sommaren.




Rycks upp ur yogalugnet

Jag återgår till yogan och mitt mantra och antar att duvan inte kommer tillbaka. Plötsligt rycks jag upp ur yogalugnet igen när duvan med full kraft flyger rakt in i fönstret ovanför fontänen till växthuset. Hon fladdrar till och flyger sin väg - igen.

Efter det vågar jag inte ha pardörrarna öppna i fall den envisa duvan skulle dyka upp igen. Det var en märklig upplevelse - hade mitt yogamessande lockat till sig henne? I så fall måste duvan ha en väldigt bra hörsel. Jag kan ju inte med bästa vilja i världen tycka att mantrat Sa-ta-na-ma påminner om duvornas kuttrande.  Dessutom tittade hon ju in och såg mig rakt in i ögonen och gjorde trots det ett försök att ta sig in i växthuset - kanske ville hon något som jag inte förstod.

Nästa gång jag yogar i växthuset kommer jag garanterat att göra det bakom stängda dörrar - lite lugn och ro vill man ju ha, det är ju liksom därför man yogar. Visst är det härligt med direktkontakt med naturen - fast det räcker långt med lite svala vindar istället för en nyfiken duva.

Andra märkliga fågelbesök i trädgården har jag tidigare berättat om HÄR och HÄR. Ett av dom innehåller faktiskt återkommande besök av en helt annan duva. Och den andra en SPA-sugen talgoxe !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 13 augusti 2016

Rostigt vackert katt-tempel i Hammenhög



En hyllning till katten

När vi besökte Österlen under rosveckan hamnade vi en eftermiddag hos keramikern Maria Ekberg i Hammenhög. Trevliga Maria visade mig runt, berättade om trädgården och framför allt om katt-templet som du ser på bilden. Det är byggt av Marias man som en hyllning till katten efter en skiss av Maria.




I toppen av templet sitter en vacker keramikkatt som Maria skapat. En mumifierad katt som blickar ner över sitt tempel.




Askan av en kär katt

I botten under stenläggningen finns askan av en kär katt så det är verkligen ett katt-tempel på alla sätt. Maria har haft många katter genom åren men just nu i det här vackra huset som ligger alldeles vid genomfartsvägen i Hammenhög är det för trafikfarligt för en fri katt att ströva omkring.

Runt templet har rotäkta rosor planterats som Aglaia, Maria Lisa och Alchymist för att nämna några.




Såå vackert !!!

Katt-templet är så fantastiskt vackert i sina proportioner och rostiga material.  Templet är nytt för i år i visningsträdgården som Maria och hennes man håller på att bygga upp. Tänk nästa år när rosorna etablerat sig och blommor för fullt - det kommer att bli helt magiskt !!




Bakom katt-templet döljer sig en slingrande gång som leder fram till en bänk i skuggan där solskenet vackert strilar ner genom växtligheten.




Erkänd keramiker

Maria är en erkänt skicklig och etablerad keramiker sedan många år och skapar gärna sina alster tillsammans med rost, som här i en kreativ trädgårdsprydnad och ett litet bord där de båda materialen möts på ett fantastiskt sätt och lyfter varandra.




På gårdsplanen framför hennes atelje fanns vackra klätterstöd i rostigt material.




Så vackra tillsammans med rosorna - tyvärr lite knöliga att transportera hem när man är på semesterresa.




Maria hämtar gärna inspiration från naturen i sitt skapande som här i en vacker frökapsel.




MÅSTE blötläggas

Det blev ett väldigt trevligt möte där i Marias trädgård och jag hade tur som kom när ingen annan besökare var där. Tack snälla Maria för luktärtfröna - dom skall jag så nästa sommar och komma ihåg att lägga dom i blöt innan. Det gjorde jag inte i år utan hade lite för bråttom att få dom i jorden fast jag visste att dom måste blötläggas. Inte en enda kom upp !




Rostiga växtstöd

Jag köpte med mig vackra rostiga växtstöd som inte tog så stor plats i bilen.  De fanns med olika figurer på - jag valde dagsländan. Den har blivit som ett smycke i rabatten med väddklinten som bara skulle bli 60 cm hög. Den är som en hög buske i år !




Stor humlemagnet

Jag drog upp denna perenn i fjol - väddklinten Greater Knapweed och i år är den en stor humlemagnet. Humlorna älskar den liksom fjärilarna - och jag som inte var sååå förtjust i den förra sommaren har omvärderat den. Väddklinten blommar under juli-september.

Maria har fortfarande öppet under fredagar och lördagar ifall du har vägarna förbi Hammenhög.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa