måndag 30 maj 2016

Inspektion av en kramande humla



Vad är det här för place - det här har jag inte sett förut ! Jag tror jag tjuvkikar lite försiktigt över kanten en stund. Lite mystiskt ser det ju ut !





Det såg ju lugnt ut så nu kollar jag in det här placet från taket istället. Här har jag bra överblick - inget undgår mitt granskande öga.





Undrar om dom har bra käk här. Skall man flytta in vill man ju ha sjysst käk runt stugknuten. 




Jag gillar taket ! Skall nog ta mig en funderare om den här boplatsen är värd att satsa på ändå !


Kramade krukan för glatta livet !

Jag missade den absolut bästa bilden på humlan! När jag och äldsta sonen kom ut i köksträdgården i går efter ett ihärdigt regnande satt humlan som fastklistrad på krukan på det lilla trädgårdsbordet. Han formligen kramade krukan för glatta livet och satt blickstilla. Vi trodde humlan var död.

Sonen blåste lite försiktigt på den och till vår stora förvåning började den röra på sig. När jag kom ut med kameran igen var den borta. Då såg jag en liten humlestjärt som stack upp under svampen i vänstra hörnet i koltråget - den humlan gjorde verkligen en grundlig inspektion av min installation.
Om den gillade läget kanske jag får hyresgäster !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 28 maj 2016

Sommarens storklättrare och Gyllenlacken fortsätter leverera



Fortsatt blomfägring i ruinen

Gyllenlacken fortsätter att leverera i sin zinkhink på glasbordet i ruinen. Nu har de flesta av blomknopparna slagit ut och det känns otroligt att den skall blomma ända till i höst.




Den har en svag doft av lakrits som man kan känna om man sticker ner näsan i kronbladen.




Gyllenlacken är omtyckt av humlorna som gärna surrar runt och suger nektar.




Även klövern har vuxit på sig och jag hoppas att även den håller ända till i höst.




Har ju aldrig haft Gyllenlack tidigare så det är kul att följa utvecklingen hos henne. Sedan gillar jag de små mörklila penséerna till som skiftar lite i olika nyanser. Lila möter lila. Med gula ögon.




Heldag i trädgården

Idag blev det en heldag i trädgården. Flyttat på en hel del solhattar som slagit sig ner bland stenarna mot kanten av staketet i perennarabatten där dom absolut inte skall bo. Hade tänkt köpa nya plantor för att komplettera upp men nu slipper jag det när rymlingarna har fångats in och återplanterats.


Efter två regndagar var det lätt att luckra upp jorden idag och rensa ogräs.
Och trimma gräset mot stenkanten. Och gräva ner de sista dahliorna. 

Klockrankan kommit ut

En klockranka har kommit ut i krukan vid portalen till vänster. Jag hoppas den skall klä in hela portalen i slutet av sommaren och digna av vackra klockor. Två stycken är också planterade längst bort i perennarabatten mot armeringsmattan. Nu håller jag tummarna för att ingen frostnatt sveper förbi för jag har stora förväntningar på sommarens storklättrare. Sju stycken plantor fick jag från fröna jag satte i våras.



Storklättrare även i köksträdgården

En klockranka har jag planterat i köksträdgården i en korg mot pallkrageväggen och en till är på gång mot portalen i köksträdgården. Alla tomma plank och portaler i trädgården kommer att kläs in med klockranka i sommar. Linnétagetesen är också utplanterad i degtråget och första blomman har spruckit ut. Ser lite tanigt ut den första tiden innan den tar sig och buskar till sig ordentligt.

Nu skall jag sträcka ut min värkande kropp i däckstolen i växthuset, sätta på Laleh på CD-spelaren, slå upp en inspirerande tidning och sippa på ett glas vin - i väntan på makens goda kycklingmiddag!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 26 maj 2016

Den vandrande vagabonden



Vände ryggen till

Bergsklinten  har förökat sig mer än vanligt den här våren och uppträder i stora buskformationer där den fått sprida sig fritt. Egentligen får den inte alls härja fritt - men jag vände ryggen till och då tog den chansen. Visst är den vacker - men kanske i måttliga mängder.



Vandrar fritt

Bergsklinten är en riktig nomad som trivs bäst när den får vandra fritt. Provade förra våren att sätta den i kruka men det blev nog som ett fängelse för den här vagabonden för den slokade oavbrutet.



Bild från de första åren

Jättefin de första åren

När jag anlade perennarabatten var Bergsklinten jättefin de första åren när den höll sin plats men sen tog vandrarinstinkten över och den gav sig iväg för nya äventyr. Sen var rabatten inte lika fin längre.
Nu drar jag mest upp småplantor lite överallt och försöker ha överseende med att den kan dyka upp var som helst i rabatten. Passar den in där den slagit sig ner får den vara kvar annars ryker den.

Klipper man ner den efter blomning kommer den igen med ett andra flor.


Både grodan och korgstolen är numer ett minne blott. Och Bergsklinten har naturligtvis flyttat på sig.

Dagsregn och brödbak

Usch - idag är det dagsregn här och riktigt ogästvänligt ute. Passar på att baka matbröd och röja inne istället. Det behövs verkligen när man mest varit ute i trädgården den senaste tiden. Hoppas bara att värmen återvänder snart igen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 24 maj 2016

Vem bor här ?



Ett litet väsen som sliter om natten

Ja - utan tvekan är det någon som är trädgårdsintresserad för här står trädgårdsredskapen framme och vattenkannorna är laddade. Fast en morgon när jag kom ut upptäckte jag fågelspillning nedanför pinnen på huset så kanske någon varit där och kollat in läget under natten.

Annars inbillar jag mig att här bor ett litet väsen som jobbar häcken av sig under natten för att få ordning på min trädgård - behöver all hjälp jag kan få just nu!




Hänger på Tradera

Har hängt en del på Tradera på sistone och budade hem vintagemöbeln från 40-50talet som passar perfekt in i miljön till det här huset. Krukan hade jag sedan tidigare när småfolket bodde i stocken i perennarabatten. Och redskapen hittade jag på en annan rolig sajt, "Minimi`s Smått & sånt" som jag ramlade in på.

Uteplatsen skapades av en flisa skifferplatta i lagom storlek.




Flyttar runt vattenkannor och krattor

Ibland måste man få leka lite och pyssla till det mellan allt rensande, klippande och flyttning av plantor. Då går jag hit till planteringsbordet i köksträdgården och flyttar om lite ungefär som när barnen var små och vi alltid till jul hade ett pepparkakshus med små figurer i hörnskåpet - när någon gick förbi fick tomten på skorsten flytta ner på renen istället.  Nu är det bara jag som flyttar runt vattenkannor och krattor.




Skyfflade kol

Jag har gjort min vildvuxna installation i ett gammalt rostigt koltråg med handtag som jag ropat in på auktion. Tänk att förr svettades någon med att skyffla kol med det här tråget. Tanken svindlar lite - vilka kontraster mot tiden vi lever i nu.




Äkta vattenkanna i emalj

Den lilla vattenkannan i emalj som är riktigt tung och verklighetstrogen hittade jag också på Tradera. Sedan glömde jag bort det, tills mailet dök upp i mailboxen att jag vunnit budgivningen och den lilla sötingen dök upp i brevlådan. Känns nästan som små presenter som trillar in.




Överraskning?

Har två koltråg till som kan fyllas där fantasin får flöda fritt. Vem vet kanske har jag budat hem något mer från Tradera som jag glömt bort och som dyker upp som en överraskning !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och glöm inte bort att leka lite !
Kram/Isa

fredag 20 maj 2016

Doftande bord i köksträdgården



Frossar i en JÄTTEhäck

Jag har ju inga egna syrenbuskar i min trädgård men bakom jobbet finns det en JÄTTEhäck som förmodligen sattes för många, många år sedan när platsen fortfarande var en bondgård. Där kan jag gå loss med sekatören och verkligen frossa i syrener.

Kanske åker spaden med en vacker dag och jag gräver upp några rotskott att ta med hem för en egen syrenhäck.




Farmors gamla kanna

Jag har gjort ordentliga snitt med blomsterkniven i varje stjälk så syrenen ska kunna dra i sig rikligt med vatten - helst skall de vara 5 cm. De står nog inte så länge i alla fall men man får njuta under den tid det bjuds på. I farmors gamla kanna till kommoden passar de perfekt.




Blomprydda grenar

Eftersom maken är känslig för dofter har jag dukat upp på symaskinsbordet i köksträdgården istället.

Mitt i syrenhäcken sträckte ett fruktträd fram sina blomprydda grenar och jag var inte sen att klippa av ett par med hem. Helt fantastisk blomning !




Mmmmm - lila toner när de är som bäst - me like !





Visst är det en UNDERBAR tid vi har nu när allt växer så det dånar i naturen och levererar såna här skönheter.



Häng i köksträdgården

Det doftar intensivt av alla syrenkvistar och jag har en känsla av att jag kommer att hänga mycket i köksträdgården i helgen. Skall nog flytta en korgstol hit också så man kan sitta bekvämt medan man njuter mellan varven med klippning, plantering, grävning och rensning av ogräs.




I år kom dahliorna ner

I går kom de flesta dahlior ner i perennrabatten - förra året lämnade dom aldrig förrådet och jag lockades under vintern att skicka efter nya sorter.  Dom har stått i en kartong i förrådet i månader och när jag rev upp förpackningarna i går så visade samtliga åtminstone ett öga - vilken tur jag hade. De torra stackarna som blev kvar i korgens vinterförvaring visar inget tillstymmelse till liv men man vet ju aldrig.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och njut av allt vackert !
Kram/Isa

torsdag 19 maj 2016

Harmoniska symboler i trädgården och en trädgårdsfest i två dagar



Barmhärtighetens gudinna

Jag gillar att omge mig med symboler för godhet, andlighet och harmoni i trädgården. Nu har en ny symbol vandrat in i trädgården - en liten buddistiskt gudinna vid namn Guanyin. Hon är barmhärtighetens gudinna och i går vid 16-tiden gick budningstiden ut på Lauritz.com.




Vann budgivningen

Jag var den enda som budat på henne så jag fick henne till ett vrakpris i sammanhanget. Ibland kan det ju dyka upp ett bud i sista hundradelssekunden innan budgivningstiden går ut men igår hade jag tur. Lauritz har ett showroom i Örebro så det var bara att åka ner och hämta hem henne på direkten.




Maken fick följa med som bärhjälp för den här damen är skapad i blåsten och ingenting man bara kånkar runt på med muskler och leder som går på halvfart.




Given plats i ruinen

Jag kände direkt att hon skulle få bo i öppningen i ruinen så hon har utblick över trädgården och kan hälsa besökare välkomna. Är osäker på vilket sällskap hon skall få i öppningen så det får ta lite tid innan det blir rätt. Är redan jätteförtjust i min lilla gudinna och tycker att hon utstrålar fridfullhet och förtröstan och tillför en till dimension till ruinen.




Omtyckt buddhapojke

En annan omtyckt symbol i trädgården är buddhapojken jag hittade i Åmmeberg på antikmarknaden förra sommaren. Han utstrålar bara godhet och harmoni där han sitter i sitt hörn av mormors gamla soffa med rosen hängande ner över axeln.




Trädgårdsfest i dagarna två i Örebro

Jag köpte honom av Karl-Fredrik på Eklaholm som ställde ut på mässan och där allt i montern var till salu. Karl-Fredrik kommer till Örebro på lördag när det är Trädgårdsfest i stan med massor av intressanta föreläsare och aktiviteter. Under söndagen fortsätter festen med trädgårdsdag i Karlslund.




Andas harmoni

Nu väntar fika i växthuset och sen skall jag gå en runda och andas in lite harmoni från symbolerna i trädgården.

Har du några symboler i din trädgård som betyder lite extra för dig ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 17 maj 2016

De första knopparna har visat sig

Plantorna till höger är stockrosen Nigra

Stora förhoppningar

Trots kylan har småplantorna i växthuset fortsatt att växa till sig. Jag har stora förhoppningar för Stjärnögat på bilden. Det skall bli så roligt att få frossa i plantor i trätråg och krukor. Och färgerna på blommorna skall ju hålla ett vitt spektra från vitt till djupaste lila.




Den första lilla knoppen visade sig idag - gissa om jag känner mig lycklig och delaktig i den förestående födseln !




Snart avhärdade

Nu väntar jag bara på lite varmare väder så jag kan lyfta ut alla brickorna med plantor för avhärdning. Även om det varit kalla nätter i växthuset så har dom inte blivit utsatta för sol, vind och regn än. Det väntar ett lite tuffare liv därute.




Bästa investeringen på länge

Även Linnétagetesen har vuxit på sig enormt och fått sina första knoppar. Har nog aldrig haft så fina plantor som i år. Bra start under växtlampan i köket och bra jord har gjort susen. Investeringen i den lilla minidrivbänken är det bästa jag gjort på flera år !




Slår snart i taket

Klockrankan växer sig snart upp i taket i växthuset och mycket snart kommer hon att få flytta ut innan hon blir för stor. Vet ju att den här damen inte tål någon som helst frost så det gäller att täcka om det skulle uppstå någon frostnatt.




Världsberömd tomat

De italienska tomaterna brukar alltid leverera fina plantor - och i år är inget undantag. Brukar sätta ett gäng så jag har att ge bort till släkt och vänner - vilket brukar vara uppskattat. Fröerna kommer från Franchi och heter San Marzano som är den enda tomatsorten som får användas i en Vera Pizza Napoletania och som räknas som en av världens mest berömda tomatsorter. Inte så dum på sommarens grillpizza alltså !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 16 maj 2016

Olika nyanser av lila



Älsklingsfärgen i korgen

Värmeböljan som drog förbi har gjort att växterna i den stora hanging basketkorgen jag visade för några veckor sedan som då var nyplanterade har börjar slänga sig över kanten.

Verbenan (tror jag det är) är först ut att bekänna färg och vilken färg sen. Olika nyanser av lila kunde inte passa bättre - lila som  är min absoluta älsklingfärg.




Nyfiken på kompisarna

Det skall bli så spännande att se vilka kompisar hon har med sig i sin treklöver. Jag borde ju ha varit mer uppmärksam när jag valde ut henne och noterat vilka växterna var som var samplanterade, men jag hade fullt upp att välja ur en katalog med massor med olika uppsättningar där man såg hur slutresultatet såg ut. Sedan försvann uppställningen liksom ur minnet.




Inget sommarväder för varken planta eller kropp

Den enda jag vet är att alla tre växterna är i lila nyanser.  Så nu går jag i väntans tider och kånkar ut korgen på morgonen och in på kvällen och noterar varje liten förändring i utvecklingen. Fast de senaste kyliga dagarna har korgen fått bo på heltid i växthuset. 3-5 grader är ju inget sommarväder precis för en liten planta.

Det är det inte för en kropp som inte tål väderomslag heller - det är bara att krypa tillbaka in under varma filten i soffan och vänta in varmare väder. Det skall vända redan i morgon har jag hört - lycka, lycka !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Tydligen är det en Alyssum  och inte en verbena som börjat blomma i korgen - tack för informationen Vibeke.  Alyssum är en helt ny bekantskap för mig -  någon som haft den tidigare ? DS.

lördag 14 maj 2016

Magnoliorna levererar fortfarande



Blommar fortfarande ?

I Stadsparken finns också massor av Magnolior och det var egentligen för deras skull jag begav mig dit - hade dom blommat över eller fanns det fortfarande blomning kvar att njuta av ?

Även om många hade blommat över i värmeböljan som sköljde över oss så fanns det även exemplar som fortfarande levererade.




Väntar på den doftande Magnolian

Så lycklig jag blev när jag såg de vackra blomknopparna. Jag pratade med en kvinna som var lyrisk över blomningen och som gick i väntans tider på en Magnolia som fortfarande inte slagit ut och vars blommor doftade.  Just den busken brukade blomma lite senare.




Det fanns även gula exemplar. Man kan tanka hem en karta med sortnamnen på alla Magnolior i Stadsparken via kommunens hemsida om man vill ha koll på Magnoliorna.




Här är det en Galaxy planterad 1999 om jag läst kartan rätt. Ett jätteträd alldeles full av vackra blommor.



Vita skönheter levererade också. Jag sniffade på de flesta för att försöka hitta fler som kanske doftade men hittade tyvärr ingen.




Stadsparken är omgärdad av vackert klippta häckar som delar av blomstergatan med andra delar av parken.



Vid kryddträdgården hittar man dessa humlestörar och varje år hoppas jag att humlen därhemma i trädgården också skall leverera.




Kryddträdgården rymmer mer än 100 kryddor och örter och doftar ljuvligt när allt kommit igång och växt till sig. Här står Kajsa Varg staty och håller ett vakande öga över odlingarna. Hennes hus och historia kan man hitta i närliggande Wadköping.




Rost tillsammans med rosor och klematis

Ungefär i mitten av parken har man byggt en alldeles ny rostig rosenpergola och planterat både rosor och klematis som precis kommit igång. Här brukar det finnas soffor att slå sig ner i under sommaren. I bakgrunden skymtar rosengården. Med lite fantasi tror jag ni kan se framför er hur det kommer att se ut om några månader. Återkommer med bilder i augusti !




Alldeles bredvid parken ringlar Svartån fram. Följer man den kommer man fram till Wadköping.




En hel liten stadsdel med gammal bebyggelse hittar man här. Med kullerstengator, hantverkare och snickarglädje.



Från värmebölja till svinkallt

Allt går i gammal stil och Wadköpings julmarknader varje lördag i december är populära och välbesökta liksom antikmarknader mm under sommarhalvåret.

Tänk att det var så vackert väder i onsdags när jag besökte parken och Wadköping och idag är det bara 3-5 grader ute och svinkallt. Jag har inte ens varit i växthuset för det är för kallt. Har mest hasat runt inne i ullsockor och tittat på film på TV.  Och nu väntar soffhörnet igen och Eurovision - är mest imponerad över Måns och Petra som gör ett kanonjobb som programledare. Snacka om att leverera !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa