fredag 29 april 2016

Rosa fredagsdrömmar



Rosa tulpandröm

Just nu drömmer jag om alla rosa tulpaner som är på gång i rabatterna - så nära förestående och ändå så långt borta den här kalla våren. Här är det tulpanen Foxtrot som kråmar sig framför kameran förra våren.




Här dyker hon upp igen i en något ljusare variant tillsammans med Royal Acres i ruinrabatten.




Hon blir inte så hög men i gengäld så är ju de dubbla blommorna så vackra.





Hoppas de dyker upp i år igen

De ljuvliga fingerborgsblommorna i rosa hoppas jag få se i rabatterna den här sommaren också. Har tyvärr inte sett så många bladrosetter än men jag drömmer om att de finns där.




Annars får jag göra en raid i trädgården och flytta alla hit för det är här jag vill ha dom.




Rosa drömtillvaro

Jag drömmer om att den rosa rosenhäcken jag anlade förra året skall fortsätta att trivas och växa sig jättehög och leverera massor med sköndoftande rosor i sommar.




Sköna Therese Bugnet blommar även i perennarabatten och jag funderar på att sätta några fler så klättertornet blir omringat av den här fina damen. Annars är mina rosor inte så blomvilliga och jag misslyckas lätt med dom.




Vresrosen vid köksträdgården blommar i alla fall villigt och det är lätt att drömma sig bort i den här hörnan av trädgården när hela rosenhäcken blommar som mest.




Hon väller fram mellan spjälorna 

Eftersom hon sprider sig villigt, nästan som ett ogräs drömmer jag om att sätta alla småskott vid staketet på framsidan och få en blomstrande rosenhäck där med - det här är en alldeles ny dröm som väcktes idag. Jag tror det skulle fungera för staketet står mest i solläge och på några år skulle alla små plantor hinna växa till sig. På andra sidan gången växer en lavendelhäck - så de skulle gifta sig fint med varandra.

Drömmer om en vällande rosa rosenhäck som hänger ut mellan spjälorna i staketet - alldeles översållade med doftande nyutslagna rosor. Här skulle hon verkligen komma till sin rätt och synas så fint mot det vaniljgula staketet som inte är så högt på den sidan av huset.

Hos bloggen Rosor och Bladlöss hittar du fler tolkningar på temat Rosa-fredags-drömmar!




Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 28 april 2016

Småplantorna växer på sig ....



.... och är inte så små längre

Häromdan hade jag äntligen energi att skola om en del plantor som stampat lite för länge i sina små krukor. Eller också hade de börjat trassla in sig i varandra som Klockrankan på bilden. Det brukar vara ett mindre h-e att få loss klängväxter som vuxit i varandra så det gäller att ta dom i tid.




Klockrankorna som jag inte trodde skulle bli något alls har vuxit väldigt bra i växthuset och förtjänar nu en större kruka för att utvecklas och växa till sig ytterligare.




Spännande

Nu klarar sig nog växten i den här krukan tills det är dags att plantera ut den. Det skall bli så spännande eftersom jag inte haft Klockranka tidigare. Det var 6 st plantor som kom upp av 10 frön så jag är väldigt nöjd med resultatet.




Så här såg dom ut för en månad sedan - precis omskolade från livet under lampan i köket.




Dom spretiga blir toppade

Stjärnöga har också vuxit till sig och det är frågan om jag skall toppa dom för att få knubbigare plantor. Långa och spretiga vill man ju inte att dom ska bli. Det blir nog till att toppa de som ränt iväg.



Så kul att följa processen

För en månad sedan såg dom inte mycket ut för världen. Det är så himla kul att driva upp egna plantor och få följa dom från det där torra fröet som man stoppar i jorden till en färdig planta beredd att leverera blommor en hel säsong.




Jag hoppas ju att plantorna skall bli så här ljuvliga när de sätter igång att blomma. Det vore lycka på riktigt.




Jorden är viktig

Här är det Linnétagetes som står på tillväxt. Dom var det inte så länge sedan jag skolade om och redan har dom vuxit till sig. Jag tror att det är jätteviktigt vilken jord man använder. Ifjol hade jag otur med jorden och många plantor stod helt still.

I år har jag bara använt Blomjord med leca, lera och sand vid omskolningen för att ge småplantorna optimalt med chans att ta sig. Yrkesjord från Fagerhult. Det är mumma det för en liten planta.




Favoriten får flytta ut i trädgården

Så här vackra ska plantorna bli när de börjar blomma och blommar ända till frosten tar dom. En stor favorit i köksträdgården som nu skall få flytta ut i trädgården också - fast bara till landet runt huset. Sedan i höst kan man ta nya fröer för att så nya frön till nästa vår osv.




Lååångt bord för alla småplantor

Jag har dragit ut båda förlängningskivorna  på bordet i växthuset för att få plats med alla plantor och fler blir det. Här blir dom också lite härdade under tiden dom växer till sig eftersom jag har kallväxthus. Fast nu under frostnätterna har jag burit in hela härligheten - gissa om jag ser fram mot lite varmare nätter.

Det är härligt att kunna frossa i egenodlade plantor när det är dags för utplantering. Man känner sig rik. Trädgårdslycka på riktigt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 26 april 2016

Uppiggande tulpaner i vackert förfall



Till slut var han nöjd

Alltså, vissa tulpaner är så himla vackra i sitt förfall. Eller snarare stadiet precis innan förfall. I full blom kanske ändå är det rätta uttrycket. Maken letade länge den här gången innan han var nöjd och förärade mig 30 st ljuvliga tulpaner i helgen. Ibland har jag mina ofrivilliga soffdagar och då är det alltid mysigt att ha vackra blommor att titta på som piggar upp.




Tulpanerna var helt vita innan dom vecklade ut sina kronblad och blottade sitt innersta i en helt annan nyans.




Ute i rabatterna står tulpanerna i full knopp och man går i väntans tider. De hårda knopparna avslöjar ingenting om tulpanernas färg. Tänk så många stadier det finns i en tulpans liv.




Lugnande yoga

Idag höll jag till i växthuset hela förmiddagen innan jobbet och pysslade med omskolning av tomater mm. Det var ljuvligt att vara där inne när det blåste kalla vindar runt knuten. En stunds lugnande yoga hann jag också med och det är fascinerande hur påfylld man alltid känner sig efteråt. Lika fascinerande är det att jag inte gör det varje dag när jag mår så bra av det. Ibland är det långt mellan tanke och handling. Alldeles för långt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - nu skall jag krypa upp i soffhörnan under en pläd med en kopp hett tee för fy vad kallt det var ute!
Kram/Isa

måndag 25 april 2016

Nya krukrosor och en enorm rosmarin



Romantisk nyans

Naturligvis hittade jag förtjusande små krukrosor på mässan som absolut ville följa med hem. I en väldigt romantisk nyans dessutom. En tjej som jobbade i en monter vi besökte blev lika förälskad i dom som jag när hon fick syn på dom där dom stack upp i kassen och kunde tänka sig att gifta om sig bara för att få ha dom i brudbuketten.




Fast när jag förklarade att man kunde jordslå dom på hösten för att få dom att överleva undrade hon om man kunde göra likadant med mannen ...gissa om det blev dagens mest oväntade skratt !




Tufft liv

Dom for nog ganska illa på mässan för allteftersom dagen gick så fick jag mer att bära på och dom klämdes ihop i kassen. Riktiga tuffingar som klarade både att bli ihopklämda och bussresan hem i bagageutrymmet under bussen. Välkommen till ert nya tuffa liv små raringar !




Enorm rosmarin

Jag hittade en enorm rosmarin som också absolut måste följa med mig hem till köksträdgården och den var ganska skrymmande och tung att kånka på. Den doftar fantastiskt och kan nog mäta sig med de enorma exemplar som växte vilt som vi såg på Sardinien häromåret.




Händerna fulla och en vinst

Dessutom hittade jag en låda med zinkinlägg för bara 50 spänn och vann ett olivträd i trädgårdsföreningen innan bussen åkte hem till Örebro igen så jag hade händerna fulla när jag klev av bussen och maken mötte upp för att stuva in allt i bilen.

Blev det något kvar på mässan? frågade han när han fick syn på mig omringad av alla kassar. Det var en dag med bra utdelning, många intryck och glada skratt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner i det ombytliga aprilvädret - i morse hade vi ordentligt med frost här så det var tur att jag tömde växthuset i går och bar in alla småbebisar och allt jag köpt på mässan - det får ju vara någon måtta på det tuffa livet.

Kram/Isa

lördag 23 april 2016

I regnskogen - del 3 från Trädgårdsmässan



Regnskog med djungelkänsla

Dov fuktig regnskog med djungelkänsla möts vi av på nästa balkong skapad av Klara Hem och Trädgårdar. Här har färgglada fåglar flyttat in lite överallt som här vid det vackra fågelbadet i keramik. Balkongen fick silverpris från juryn på mässan.




I bakgrunden syns en skog av grågröna tropiska blad samtidigt som man möts av alla ljud från regnskogen - magiskt att njuta av.




Regnskogstemat följdes upp av färgstarka Gerberor som lyste upp i allt det gröna.




Ett helt annat tema hittar vi här hos Djungeldrömmar av in the Mood. Tänk att man kan skapa så olika på samma yta - det är fascinerande.




Mönstret på väggen känns afrikanskt liksom möblerna och palmerna. Och hängmattan skulle man gärna låta sig vaggas i.




Även på den här balkongen har man tänkt till och tagit sitt tema fullt ut. Allt harmonerar och i bakgrunden till höger porlar lite vatten från lejonets gap.




Tar ut svängarna

Nästa balkong (missade vilken som skapat den) var väldigt konstnärlig med en stor målning i bakgrunden och den här ladyn i badtunnan.

Inspirationsbalkongerna på mässan tycker jag är det absolut roligaste att titta på. Här kan kreatörerna verkligen ta ut svängarna och låta besökarna bli hänförda. Man får inspiration med sig hem att våga lite till i sin egen trädgård eller balkong.




Håller du på att byta kök hemma - släng inte diskbänken utan sätt ben på den och plantera i den !

Skönt med bokat bord

Efter allt balkongtittande var det skönt att ha bokat bord så vi lätt kunde slinka in på The Garden för att umgås och äta gott i lugn och ro. Det gick inte lång stund förrän köerna ringlade långa och kaoset med att få fram maten var ett faktum.

Att få sitta ner, tanka kraft och ha tid att samtala är också en viktig del av mässandet för allt sorl och alla intryck tar på krafterna. Det var längesedan jag träffade syrran och min äldsta barndomskamrat med syster som vi bodde grannar med när vi var små - så det var ett kärt återseende.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - det var allt från utställningsbalkongerna för i år på bloggen !
Kram/Isa

fredag 22 april 2016

En balkong som andas sommar - del 2 från Nordiska Trädgårdar



Lätthet dansar över bordet

Den här balkongen har ett helt annat uttryck än den i förra inlägget. Här är det lätthet som dansar över bordet i form av sommarblommor i ljusa pastelltoner. Massor, massor med blommor men bara en och en i vaserna. En balkong som andas sommar när den är som bäst !




Vackert och tilltalande

Gemenskap kallas den här balkongen och är skapad av Floristutbildarna. Vi träffade eleverna i deras monter under mässan och det hade varit ett styvt jobb att få till allt som dom ville ha det. Men resultatet blev så vackert, trivsamt och tilltalande.




På den här balkongen fanns lugn, harmoni och vackra blomsteruppsättningar. Och färgen gul som annars inte är så vanlig i inredning.




Gult lyfter

Så vackert med gula kejsarkronor? och gult som går igen i vaserna på bordet tillsammans med skira pastelliga ranunklar. En blomma som sågs lite överallt på mässan. Klöver verkar också vara en trendväxt som syntes flitigt.

Visst lyfter det gula på bordet de rosa ranunklarna - det hade inte varit detsamma utan den vasen. Samma sak har jag märkt i perennarabatten. Det ljusgula i t.ex. daggkåpan lyfter stäppsalvian som står bredvid och ger den en mer framträdande roll.




Här hade jag gärna slagit mig ner och norpat några söta marshmallows ur den vackra skålen med samma sirliga mönster som blomsterurnorna.




Vackra gamla nötta dörrar var ett vanligt inslag på balkongerna eller vackra skärmar. Och visst tillför dom både charm, stämning och skönhet.




De här vackra pardörrarna som påminner om franska fönsterluckor såg vi i en monter. Vackert, vackert !



More is more

I Floristutbildarnas monter fortsatte det pastelliga temat och jag tror att man kunde köpa med sig av de fina vaserna. Här råder more is more - vilket jag tycker är härligt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 21 april 2016

Näcken flyttar in - juryns balkongval på Nordiska Trädgårdar

Ser du Näcken ?

Sagokänsla

Balkongen "Näcken flyttar in" skapad av Trädgårdsmästarelever vid yrkeshögskolan i Enköping blev juryns val av årets balkong idag på Trädgårdsmässan. Den var även min favoritbalkong och därför tog jag extra många bilder av just den balkongen.

En av få balkonger som verkligen förmedlade en känsla och som tagit sitt tema fullt ut i skapandet.




Här ligger Näckens fiol så vackert på mossbädden och hela skapelsen andas trolskhet och djup skogsfeeling.




Takkronan av taggtråd passade såå bra in i helheten och även i den fanns det hängande lavar.




Man bara väntade på att det skulle uppenbara sig små skogstroll eller älvor som dansade fram på mossbädden - den här balkongen förmedlade verkligen en sagokänsla.




Ingenting var lämnat åt slumpen - alla detaljer fanns där. Som här på spegeln med kottar och vacker vas med en ranunkel.




Här fanns också de trendiga amplarna, fast omvandlade till vackra skogsvilda varelser.




På ena kortväggen  följdes temat med lavar och grönt upp med vackra vägghängande krukor.




Den här installationen i ena hörnet var så himla vacker och här fortsätter också ranunkeltemat.




Här syns hela den trolska balkongen som man gärna skulle vilja kliva in i för att den ser så inbjudande ut.



Bättre förr ?

I år var utställningsbalkongerna i hall B. Jag minns en tid när balkongerna var mycket större än i dag (eller också uppfattade jag det så) och låg längs ner i stora hallen på rad. Jag kommer fortfarande ihåg Lena Linderholms Provencedoftande balkong och kan sakna den feelingen på dagens balkonger.

I alla fall är det bara att gratulera Trädgårdsmästareleverna till vinsten för den här balkongen höll hög klass och var skapad med både inlevelse, skaparlust och fingertoppskänsla.

Nu skall jag kurera mina värkande fötter efter en intensiv dag på mässan och återkommer i nästa inlägg med mer roligt från mässan !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa




PS. Om du inte såg Näcken i den första bilden - så hittar du honom här vid vattnet med sin lilla fiol !DS