onsdag 30 mars 2016

Yes dom överlevde och vinnaren är



En högväxt dam i växthuset

Jag har två stycken klematis planterade i växthuset vid den höga stegen som går ända upp till nock. Planterade dom våren 2014. I fjol var första sommaren som Andromeda på bilden blommade. Hon blommar tidigt under maj och juni fast den här bilden är tagen i början av juli 2015. Den här damen kan bli hög om hon trivs - upp till 8 meter.




Jag klippte ner båda växterna helt och hållet våren 2015. Och lite tanigt var det med återväxten. I september såg dom ut så här. Väldigt långt ifrån det jag drömde om.




Har fått 5 istället för 500

Den andra klematisen är en Sweet Sommer Love - en småblommig skönhet som levererar doftande blomknoppar långt in i oktober. Den kan bli helt översållad med blommor. Det har jag ju inte sett än. Förra året tror jag att det blev 5 stycken att glädjas åt. Så i år tänkte jag att jag får plantera något mer vid stegen ... någon ettåring med växtkraft så det blir lite fart.




Mycket benmjöl skall dom få

Till min stora glädje såg jag i dag att mitt i det bruna rasslet hade dom slagit ut små bladknoppar - överallt. Så i år kanske dom kommer med växtkraft. Nu skall dom pysslas om och få rikligt med näring och någon nedklippning blir det inte tal om. Klematis tycker mycket om benmjöl sa en kolonist när jag frågade hur hon kunde få så fina klematisar. Mycket benmjöl vill dom ha, sa hon.




Det hade ju varit väldigt härligt med en riktigt blommande stege i växthuset i sommar !




Och vinnaren är ..

Nu har vinnaren dragits i utlottningen av boken Blomsterglädje. Och vinnaren är Myrica Andersson med bloggen Myricas Pyssel. Stor Grattis till dig ! Maila mig din adress på isastradgard@hotmail.se så skickas boken till dig direkt från förlaget.

Tack till alla som deltagit och för alla vänliga kommentarer som gör mig så glad. Håll utkik på bloggen - det kommer snart fler utlottningar !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 28 mars 2016

Omskolning och tuffare uteliv

Stjärnöga som trängs och som skall skolas om

Omskolning och tuffare liv

Nu har sådderna vuxit till sig ordentligt under lampan i köket och under helgen har jag skolat om de flesta. Nu väntar lite tuffare uteliv i växthuset där jag inte har någon värme. Solen har värmt upp bra där ute och hållt värmen skapligt även nattetid. Så det har inte varit någon fara även om temperaturen närmat sig nollan.




Drömmer om inklädda portaler

De här lådorna ropade jag in på auktion i somras för en tjuga just med tanke på att ha uppdragna småplantor i. Lite tunga kanske men i övrigt perfekta. Här är det Klockranka närmast kameran som nu vuxit till sig rejält. Är så stolt att det överhuvudtaget blev några - sju stycken fröer av tio tog sig till slut och så de tog sig. Nu drömmer jag om inklädda portaler och fantastisk sensommarblomning !




Egen kuppe

Stjärnögat blev nog väldig lättad över att få en egen Kuppe och slippa trängas med sina kamrater. Ett trettiotal småplantor tronar nu i växthuset och det skall bli så spännande att följa utvecklingen eftersom det är första gången jag drar upp den här blomman från frö.




Stjärnöga flirtar med palettblad

Tänkte att hon skulle vara vacker tillsammans med lime och köpte med 3 st pluggplantor av sticklingar från Palettblad "Electric lime" vid ett besök i handelsträdgården. Dom har också fått en solperiod under lampan i köket men får nu härdas i det stundtals kyliga växthuset.

Fuchsiasticklingarna har bott i växthuset ett tag och utan problem klarat nätter som ibland gått ner till -2. Fast visst håller jag koll på temperaturen och blir det kallare än så så rycker jag ut med fiberduk.




Under förra helgen när jag var bortrest fick maken det "stora" uppdraget att ta hand om mina "bebisar". Det var tur att jag kom hem när jag gjorde för annars hade han dränkt dom. I all välmening.




Vårliljorna i verktygsväskan i växthuset fortsätter att blomma och hälsar en välkommen när man kliver in. Jättehärligt.




Den lilla grodkungen trivs i sitt lilla rike där han har överblick över odlingen.




Vill ha tidig vårträdgård

Inte så dumt att mötas av det här varje gång man kommer in i växthuset - nu när inte så mycket annat blommar. Har inte så mycket till tidig vårträdgård hos mig. Vilket det skall bli ändring på ... vill mötas av stora ruggar av snöklockor och snödroppar i trädgården. Så nu blir det till att plantera "in the green".

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. I morgon 29 mars är sista dagen för att delta i utlottningen av boken Blomsterglädje ! DS.

lördag 26 mars 2016

Dekorerade ägg till påsk



Målade ägg ?

Jag är allergisk mot ägg så istället för att äta dom kan jag bara titta på dom. Så i år har jag pyntat dom lite extra. Kokade dom med gurkmeja så dom fick en vackert gyllene färg. Sen målade jag lite blommor på äggen ... nej, det gjorde jag inte utan tog i stället hjälp av lite decoupage och blommiga servetter. Men visst ser det ut som blommorna är ditmålade ?




Gurkmeja i kokvattnet

Egentligen skulle äggen vara vackert lila men jag provade ett nytt recept istället för att göra som jag alltid gjort - nämligen koka äggen med lökskal från röd lök. Nu kokade jag i stället en lag efter ett recept jag hittade på nätet med röd lök och rödbetor och sedan skulle man koka äggen i lagen.  Det funkade inte alls. Så därför hällde jag i gurkmeja för att överhuvudtaget få någon färg.

Dessutom kokar jag mina ägg jättelänge för dom skall ju inte ätas - bara vara till lyst. Ute eller i växthuset. Att blåsa ur äggen orkar jag inte med. Enkelt skall det vara. Dessutom är jag ju allergisk mot dom.





Klart en trädgårdsnörd pyntar sina ägg med blommor och inte ett påskmotiv. Fast hade jag haft påskservetter hemma hade det nog blivit en och annan påskkyckling på äggen.




Klarar uteliv

Äggen har klarat flera nätter ute med regn utan att motiven har berörts överhuvudtaget. Har man förseglat motiven ordentligt med decoupagelack så håller det bra.

Idag skiner solen här - äntligen. Nu blir det uteliv i trädgården idag och kanske årets första måltid i växthuset !

Glad Påsk alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 24 mars 2016

Jag vill se henne rakt in i ögonen



Kurar vid jordytan

Först nu har julrosorna börjat blomma i trädgården. Har några vita utspridda som jag alltid tänker att jag skall flytta till ett bättre ställe. Tillsammans. Tyvärr har det hittills alltid stannat vid en tanke. I alla fall så ser man ju aldrig blommans skönhet där hon kurar vid jordytan och inte vill lyfta blicken.




Kavaljerer dök upp

Idag gick jag helt enkelt ut i trädgården och klippte av flera av julrosens blommor för att få se henne rakt in i ögonen - nu kom hon inte undan längre. Hon fick sällskap av vårliljor och  doftande dubbelblommande narcisser från verktygslådeinstallationen i växthuset. Små ljuvliga penséeansikten och blommande vintergröna dök också upp som kavaljerer.





Jag klippte av blommorna utan stjälk och la dom i vatten i en skål med vackert mönster jag fyndat på loppis.




Jag la blommorna lite glest så skålens mönster också framträder mellan blommorna och kontrasterar i färg.




Glädje hela påsken på köksbordet

Nu kommer julrosens skönhet verkligen till sin rätt istället för att huka därute i rabatten till ingen glädje. Dessutom doftar de avklippta dubbla narcissusblommorna precis lagom mycket. Den här skålen skall få trona på köksbordet i påsk där vi kan glädjas över vårblommorna.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och glöm inte att delta i utlottningen av en annan skönhet - den fantastiska boken "Blomsterglädje" !
Kram/Isa

onsdag 23 mars 2016

Utlottning av Blomsterglädje




Inspirerande vackert !

Jag har fått möjligheten att lagom till påsk lotta ut ett ex av en ny fantastiskt vacker trädgårdsbok - "Blomsterglädje" i samarbete med Hus&Hem.

Här finns sagolika bilder på hela säsongens blomsterglädje, från de första skira lökarna till sensommarens lysande höjdarblommor. Allt inramat med inspirerande gör det själv-tips och planteringsråd för både rabatt, kruka och vas. Har du tänkt på att en enda blomma kan förvandla ett helt rum ?

HÄR kan du ta en snabbtitt på utdrag ur boken !

Utlottningen pågår till 29 mars. Vinnaren dras den 30 och meddelas på bloggen.
Alla som skriver en kommentar har en lott var. Har du ingen blogg - ange din mailadress istället så jag kan nå dig. Lycka till - kanske är det just du som har turen på din sida !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 21 mars 2016

Rostig påsk med lila inslag



Stod i köksträdgården och planterade

Idag ilade jag ut i trädgården efter en ihållande hagelskur. Det var faktiskt oväntat skönt ute så jag bestämde mig för att stå i köksträdgården och plantera istället för i växthuset. Penséer var inhandlade sedan tidigare och väntade i växthuset, sedan kompletterade jag i matvarubutiken på hemvägen från jobbet med hyacinter och små påskliljor. Tänk så lätt det gick att cykla uppför sista backen hemåt när cykelkorgen var full med växter och en stund i trädgården hägrade.




Älskar dom här rostiga baljorna som jag hittade på loppis i höstas. Till min stora lycka fanns det två stycken i olika storlekar.


Hjärtat i bakgrunden är gjord av tvinnat gräs från fjolårets luktärtor

Ramlade över rostig tupp

I helgen har jag varit i mina hemtrakter för en jättemysig helg tillsammans med barn och barnbarn och vid ett besök i Orsa Saluhall ramlade jag över den rostiga tuppen. Han har två spjut som man sticker ner i jorden så han står stadigt - dessutom är han rostig !




Rostig påsk med lila inslag

Hos mig blir alltså påsken rostig med inslag av lila hyacainter ( som jag hoppas hinner slå ut) och penséer. Lite gult blir det ju också men inte så det dominerar. Några gula småväxta påskliljor och lite gult i penséernas små näpna ansikten räcker långt för mig. Då kan man fortsätta att ha dom även efter påsk.




Råddar om till påsk

Till påsk kanske den här installation har vandrat runt i trädgården och hittat en annan plats. Tycker det är kul att rådda lite och framsidan behöver en uppfräschning efter vintern. Och snart väntar några efterlängtade lediga dagar i trädgården !




Skrek i falsett efter rullande tåg

Under helgen fick jag en ny erfarenhet när tåget jag skulle gå på i Borlänge i torsdags kväll plötsligt började rulla och åkte iväg. Eftersom det var så många som klev av fanns det ingen chans att ta sig fram i lämmeltåget. Dessutom försökte jag hitta min vagn. Nu vet jag hur det känns att skrika i falsett efter ett tåg som rullar och se det försvinna i fjärran. Det var ingen på tåget som kollade på perrongen innan dom åkte. Det skulle inte förvåna mig om det blev någon kvar på tåget också som skulle gått av och inte hann.

Som tur var, var jag inte ensam om att missa tåget. En kvinna till var lika förtvivlad och förbannad som mig. Dessutom visade det sig att hon också skulle till Orsa. Som tur var gick det ett senare tåg. Vi fick nya sms-biljetter av SJ och jag fick skjuts av min nya bekantskap och hennes man ända fram till porten efter en väldigt trevlig tågresa där tiden bara försvann för vi hade så mycket att prata om och gemensamma vänner visade det sig.

Att jag kom fram några timmar försenad gjorde inte så mycket när det blev ett så givande möte med en annan människa. Man vet aldrig vad som kan hända när man skall åka tåg. Fast en sak vet jag - nästa gång skall jag slänga mig på första bästa vagn. På SJ sa dom att är man inte på tåget på avgångstid får man skylla sig själv. Vad som gäller när tåget är försenat sa dom däremot inget om.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

PS. Hos Drömgården hittar du fler inlägg på temat "Inför påsken" DS

torsdag 17 mars 2016

Miskantusgräset får stå oklippt



Trädgårdsterapi med klipp

Idag har jag varit ute i solskenet i flera timmar och haft trädgårdsterapi. Alltså klippt ner perenner i perennarabatten. När lusten fallit på har jag slagit mig ner och lapat sol - helt UNDERBART.  Lite i taget kommer man sakta framåt. Fast det höga Glansmiskantusgräset får stå tills frosten lekt klart annars kan frosten gå ner i de avklippta rören och spränga sönder gräset.




Med åren har det blivit en stor rugge. Precis så som jag såg på handelsträdgården och drömde om. Den står ganska skyddat vid staketet i väldränerad jord och ser ut att trivas.




Vackrast är nog gräset på hösten när det vuxit hela sommaren, fått lite höstnyanser och brer ut sig i rabatten. Under september - oktober ståtar det med vackra plymer.





Lika högt som staketet

Plymerna har så läcker färg i rosabruna nyanser när de sträcker sig mot himlen. Gräset blir ca 180 cm högt (lika högt som vårt staket)  men när plymerna sträcker på sig kan det bli mycket högre. Hos mig har det varierat hur högt gräset blivit.






En nackdel att förlåta

På våren när man klippt ner allt blir det väldigt tomt i rabatten ett tag innan det fått upp farten och börjar växa igen. Dessutom blir det väldigt skräpigt innan nedklippning då långa, torra strån blåser omkring. Man har en väldig lust att bara kapa allt för att få bort det.  En nackdel man snabbt förlåter när det väl är över.




Tröstande tanke

Man har nästan svårt att tänka sig att när allt det här är nedklippt så kommer det att växa upp och bli så där vackert igen. En tröstande tanke. Nu innan allt kommit igång igen.





Virkad stolsdyna i trädgården

Stolsdynan har jag virkat av rutor och finns med i tidigare inlägg. Se HÄR . Inspirationen till dom hittade jag HÄR.

Nu får vi hoppas att solen fortsätter att vara på sitt allra bästa humör och ge oss sitt vackraste i helgen !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 15 mars 2016

Rara vivor och kraftfulla små groddar


Rara vivor

Njuter just nu av små rara vivor på köksbordet. De finns ju i så många olika färgställningar så det nästan är svårt att välja. Billiga är dom också. Behöver lite omvårdnad emellanåt som att klippa bort överblommat för att hålla sig fräscha.




Jag hade tur på Tradera och ropade hem två till Steningekrukor till samlingen. Tack M för "vinsten" och till din man som packade in dom så omsorgsfullt.





Sällskap av vårens första fjäril

Tänk att i går var det 10 grader varmt här och jag var ute i rabatterna och klippte ned överblommade perenner. Hade sällskap av vårens första nyvakna fladdrande fjäril - ett säkert vårtecken. Helt UNDERBART att vara i gång igen - vårens första utefika  blev det också i hörnan på baksidan där soldiset låg på.

Tulpanerna hade börjat titta upp så smått och fick en dos blodmjöl och snön som samlats framför pardörrarna på växthusets framsida som ligger i norrläge skottades ut på gräsmattan för att sakta försvinna. Snart går det att komma in där när isen smält bort. Tur att jag har två pardörrar och kommer in på gaveln.





Visar sig för världen

Som grädde på moset har livskraftiga groddar av Klockrankan sprängt jordytan och visat sig för världen. Trodde ju inte att fröna skulle ta sig men efter några dygn på värmen på badrumsgolvet så fick dom fart innan dom fick återvända under växtlampan. Sex av tio har hitills kommit upp och är snart redo för omskolning.




Välmående trädgårderande

Även Stjärnöga har tagit sig bra och börjar nu utveckla sitt andra bladpar. Snart är det dags för olika sorters tagetes, blomman för dagen och Cosmos Ladybird mix att bredsås under lampan.

Idag är det grått ute men man vet aldrig kanske skingras molnen och släpper fram solen så småningom så nu skall jag skynda mig att bädda, tvätta och städa för att hinna ut i trädgården för en ordinerad timme av välmående trädgårderande innan jobbet börjar på em. Finns ingen bättre rehab än ett må-bra-piller av trädgården !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 13 mars 2016

Vår i växthuset



Vårens första installation 

Idag har jag börjat städa ur växthuset med att slänga ett flertal pelargoner som blev kvar sedan i höstas när första frosten kom. De flesta trädgårdsmöblerna som övervintrat i växthuset plockades också ut - det skall ju bli upp till 10 grader varmt i veckan och då vill jag inta solposition. Svältfödd som man är nu på sol.

Sedan hade jag plats och kunde roa mig och göra en vårinstallation på det gamla trädgårdsbordet. Jättehärligt att vara igång igen - som jag längtat !




Odlarlåda som det står fordonsutbildning på

Verktygslådan hittade jag på loppis i fjol och tänkte att den blir perfekt att odla i. Något som en herre bakom mig i kön till kassan förfasade sig över. Odla i en sån fin låda för verktyg, muttrade han.

Tänk så olika vi kan uppfatta saker och ting.





Doftande narcisser

Narcisserna som tidigare stått på köksbordet hade fått respass eftersom doften blev för stark för maken och framkallade migrän. Dom planterades raskt i lådan tillsammans med 4 st Vårliljor som redan börjat slå ut fast dom stått i svala förrådet några dagar i väntan på en dag med energi för plantering och en värkfri kropp.




Keramikdroppar och vattenkannor

Sedan fyllde jag på med några murgröna i framkant som fick hänga över lådkanten. Vattenkanna på pinne och fina keramikdroppar från Sturehofs keramik fick också  pryda lådan. Varav en är lite kantstött men får vara med ändå - här är vi inte så knussliga.

Jag är ju själv lite kantstött ibland. Somliga dagar mer. Somliga dagar lite mindre. Våren brukar vara en smärtsam process för en känslig kropp. Årstidsväxlingar värks fram. Tur att man glömmer bort det så snart det är över.




Samlar ju på vattenkannor i zink under mottot "man kan aldrig få för många vattenkannor" så de allra minsta i samlingen fick sin plats ovanpå fönstret.




Vårens första halshuggning

Enda smolken i lyckobägaren var att plötsligt hittade jag en fullvuxen mördarsnigel ovanpå jorden på en av vårliljorna. Hur den kommit dit är en gåta. Fanns den där redan när jag handlade den i butiken ?
Kassarna med liljorna har stått dels inne och dels i förrådet uppe på ett trädgårdsbord och dessutom inplastade. Mig veterligen har jag inga mördarsniglar varken inne eller i förrådet. Usch och fy och usch igen. Det var bara att hämta spaden och utföra vårens första halshuggning.

Nu när jag sitter vid datorn och tittar ner mot växthuset så lyser vårliljorna och narcisserna där nere genom fönstret i växthusdörren - åhh så härligt nu börjar den - trädgårdssäsongen !!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 12 mars 2016

Kryddodling i gamla konservburkar eller finn fem fel

Bild tagen på en av utställningsbalkongerna på Nordiska Trädgårdar 2014

Medelhavsodling

Tycker det ser så härligt ut med medelhavsväxter eller kryddor i gamla konservburkar och har tänkt väldigt länge att jag skulle göra ett besök hos den lokala pizzerian för att fråga efter burkar att odla kryddor i köksträdgården i sommar.




Tog mod till mig

Häromdagen hade jag chansen när jag slapp cykla från jobbet, tog mod till mig och stegade in. Först tittade pizzabagarn frågande på mig och förklarade sedan att det mesta de fick kom i hinkar men sedan erinrade han sig att de nog hade burkar i förrådet som var halvtomma som de kunde tömma men jag fick diska dom själv.




Finn fem fel

Absolut sa jag. Så de tömde burkarna och kom ut med en stor kasse och räckte över. En jättekasse som jag aldrig hade kunnat cykla med.  Lycka kände jag när jag stegade ut från pizzerian med dyrgriparna dinglade i kassen. Ända till jag kom hem och plockade upp dom på diskbänken vill säga.

Det är exakt samma sorts burkar som på bilden som jag tog på trädgårdsmässan här i stan i fjol. Kanske har dom varit på samma pizzeria och tiggt burkar. Eller också är det här en sort som man öppnar i botten. Så faller lusten på och du vill ha konservburkar att odla i, i sommar,  och väljer en pizzeria kan chansen/risken vara stor att du får en svårläst text på burkarna.

Kanske blir det en snackis i köksträdgården i sommar med upp och nervända burkar för kryddorna lär ju inte bry sig -  inte är dom läskunniga heller !

Nu laddar jag för Mellon i kväll med att digga till bidragen sittandes framför datorn och försöka uttala Kizunguzungu .... inte helt lätt men man blir väldigt glad av låten!

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa