tisdag 10 maj 2016

Boktips - Om konsten att odla det omöjliga



Tegelsten som räcker länge - mums för en trädgårdsnörd 

Waoo - vilken tegelstensroman var min första tanke när jag fick den här tjocka boken "Om konsten att odla det omöjliga" i min hand. Sedan kom jag på att det är ju ingen roman - utan en trädgårdsbok  av en riktig trädgårdsälskare som brinner för konsten att knäcka odlingszoner och att odla det omöjliga. Klart det blir en bok på 365 sidor då.


Copyright/Fotograf Peter Englander

Spännande historisk proveniens

Peter Englander känner väl de flesta till som entusiasten som tog Medelhavsväxterna till Apotekarnas Trädgård i Simrishamn och skapade en fantastisk doftande oas mitt i myllan på Österlen. I sin nya bok fortsätter han dela med sig av sin passion för medelhavsväxter men även för exotiska växter från andra delar av världen. 

Här får man följa växterna tillbaka i tiden till den spännande historiska proveniensen som t.ex.  när Kejsarträdets mjuka frön användes som emballage när lådor med kinesiskt porslin skeppades ut över världen. Sedan spreds fröerna för vinden och trädet fick samma spridning som porslinet eller när den ryske fursten Perovski  för ungefär hundra år sedan hämtade hem en ljuvlig senblommande växt från Afghanistan och som hos oss kallas Himmelspira för de himmelsblå blomsterspirorna.  

Varje del om de olika växterna porträtteras med tips om läge, jord, vatten och näring och naturligtvis hur man skall göra för att knäcka zonen just där du bor.


Copyright/Fotograf Peter Englander

Ljuvliga anekdoter och personliga små berättelser

Älskar upplägget i den här boken, det personliga tilltalet och sättet Peter skriver på. Här blandas fakta med ljuvliga anekdoter och personliga små berättelser.  En sådan historia som gick rakt in i hjärtat var berättelsen när Peter bodde i Värmland och  drabbades av rosfeber sent en höst. Femton rosor skulle ner i den lertyngda jorden och Peter grävde i sitt anletes svett. Sextio djupt och sextio brett. 

Groparna mättes exakt lika tills tumstocken plötsligt försvann. Det hindrade inte Peter som raskt sänkte ner yngste sonen, lilla Olle i gropen i största samförstånd och drog ett streck på regnjackan vid sextio centimeter. Sedan fortsatte rosgrävandet - nu med Olle som tumstock.


Copyright/Fotograf Peter Englander

Fantastiskt trevligt soffsällskap

Det här är en bok som man absolut kan läsa för sitt höga nöjes skull från första till sista sidan likväl som man kan använda den som uppslagsverk för att ta reda på hur man skall göra för att äntligen kunna plantera den där efterlängtande exotiska växten som man drömt om.  

För mig var den ett fantastiskt trevligt sällskap under flera ofrivilliga soffdagar och återuppväckte längtan efter ett Blåregn i trädgårdens varmaste hörn och en Klotrobinia att äntligen få njuta av. För som Peter säger i boken  - växterna själva vet ju inte vilken zon som det står på den lilla vita växtetiketten Handelsträdgården försett dom med. Dessutom innehåller varje trädgård oftast tre olika växtzoner från den varma innergården till det blåsiga norrläget.

Copyright/Fotograf Peter Englander

Nya drömmar väcks

Jag undrar om jag inte skall göra ett besök hos Apotekarns under vår årliga semester i sommar för att köpa ett Bornholmsfikon - det gamla vi köpte för ett antal år sedan dog under en vinterförvaring i förrådet i kruka.

Nu kanske jag har större chans att få det att överleva  - om jag skall försöka knäcka zonen skall jag plantera det i växthuset och marktäcka mot frost enligt boken.  Jag tror bestämt en ny dröm har slagit rot i min hjärna. 

Så kan det gå när man läst "Om konsten att odla det omöjliga" !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

5 kommentarer:

  1. Det lät som en bok som man vill äga, jag brukar köpa trädgårds och blom böcker det är så fint att se alla dessa underbara blommor och hur man håller liv i dom.
    Önskar dig en trevlig dag

    SvaraRadera
  2. Det finns allt en del böcker som kan ge en inspiration än, det blir lätt lite för mycket annars. Fikon har jag haft några och fått många frukter med. Just nu är jag utan, det frös på balkongen för ett antal år sedan.
    Lycka till med ditt om du köper ett
    Ha en fin vecka i solen
    Kram Meta

    SvaraRadera
  3. Visst är det härligt med inspirerande trädgårdsböcker!
    I min brevlåda damp "Trädgårdsmästarens anteckningar" av Andre Strömqvist ner idag.
    En jättevacker bok som jag varmt kan rekommendera.
    Ha en fortsatt solig vecka!
    Kram
    Jenny

    SvaraRadera
  4. Förstår så väl din entusiasm... få kan inspirera som Peter Englander! Vilken härlig bok, undrar om den finns på bibblan?

    Dröm vidare!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  5. Tack för boktipset! Det är härligt med trädgårdsböcker som är mer än bara ett uppslagsverk - när man får lära känna människan bakom orden. Ska se mig om efter den här tegelstenen. :-)
    Önskar dig allt gott!

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa