fredag 31 juli 2015

Tjipp, tjipp sa det !



ALLT är nertyngt av regndroppar - jag med !

Tjipp, tjipp sa det när jag satte ner mina slitna trädgårdsskor på den dyngsura gräsmattan. Jag passade på mellan skurarna att gå en liten runda i trädgården för något trädgårderande de senaste dagarna har det inte blivit och nu börjar tålamodet tryta. Allt hänger nertyngt av regndroppar och svamparna trivs som fisken i vattnet i den blöta gräsmattan.




Ser fram mot att plocka vackra gurkörtsblommor till en färgstark sallad eller krydda teet med. En annan dag när solen äntligen kommit fram och smekt blomknopparna torra.




Sjöng svordomsvisan och somnade om !

Tog en rejäl sovmorgon i dag när jag ändå hörde regnet smattra mot rutan även om jag var upp vid 06-tiden och kollade läget. Då var det blå himmel men det gick liksom över. Egentligen skulle man baka bröd och fylla upp frysen en sån här dag. Om man har lust. Vilket jag inte har. Jag sjöng Magnus och Brasses svordomsvisa istället och somnade om.




Hoppas, hoppas !

Det kunde ju regna på nätterna istället så fick solen ensamrätt på dagarna så blev det ju lite balans i alla fall. Tänk en solvarm kväll med grillning och man kan sitta ute länge, länge och känna ljumma vindar - vilken dröm. Trösten just nu är att de kommer de där kvällarna i augusti. Det måste man ju hoppas på. Och att det blir en lång härlig sensommar med massor av vackra dagar. Långt in i oktober.




Ett kap i skogen !

Nu har vi äntligen hittat nya utemöbler till uteplatsen på baksidan. Efter mycket letande hann vi få den sista gruppen på Jakobssons möbler. Så nu har jag många planer på att inreda uteplatsen och en gammal sliten dörr väntar i bilen på att komma på plats. Den hittade jag i går på en loppis långt in i skogen.

En sån där som man nästan inte vill gå in i för man bara väntar att råttorna skall komma springandes över skorna på en. Vi fick låna en borste för att sopa av dörren innan den hamnade i bilen. Men den är helt rätt patinerad och över hundra år med vackra beslag och träspikar. Ett kap!

När allt kommit på plats kommer bilder - när det här helvetes-jävla-skit-vädret dragit förbi !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 29 juli 2015

Avskilt men ändå så nära !



Prinspräglat staket !

Jag fotar gärna staket och grindar för att samla inspiration när jag besöker trädgårdar och staketet vid Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm är en solklar favorit. Så otroligt vackert. Och visst syns det att det är en prins som bott här vilket avspeglat sig i designen av staketstolparna. Majestätiskt. Stilrent och smakfullt.




Även runt caféet finns en variant av samma staket dock utan svängningarna i staketsektionerna och prinsdekorationen vid staketstolparna.




Visst märks det att designen präglats av förra sekelskiftets snickarglädje. Och så mycket roligare och vackrare skulle inte dagens trädgårdar vara med ett lustfullt tidigt 1900-talsstaket som ramar in. Fast vid närmare eftertanke kanske det inte passar till dagens moderna hus.




Vill du se fler vackra staket hittar du en länksamling hos Bettinas Blad där du även kan lägga till dina egna staketinlägg.



En färgsäker terrass !

På baksidan av Waldemarsudde hittar man en vacker trädgård med många skulpturer bl.a. bågskytten av Carl Milles. Prinsen var väldigt road av trädgårdsanläggning och det finns mycket dokumentation i prinsbiblioteket hur terrasserna skulle anläggas. Vilka växter som skulle planteras, var de skulle planteras för att harmonera med varandra osv.

Han gillade särskilt färgerna blått, vitt, gult och rosa och skrev i ett brev till en vän "Näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje". Och visst är det som att måla en tavla när man skapar sin trädgård.




Lite avskilt men ändå så nära !

Jag strosar gärna runt där inga andra människor går och bakom gamla huset hittade jag oväntat prinsens grav. Tänk att få ha sin sista vila på en sådan otroligt vacker plats under en enorm poppel? och höra havet klucka alldeles intill. Lite avskilt men ändå så nära sitt älskade hem. Att höra till även i livet efter detta och hålla ett vakande öga över sitt älskade livsverk.




Prinsens grav finns utmärkt på kartan över Waldemarsudde. I gamla huset från 1700-talet hyrde prinsen ett rum första sommaren innan han köpte hela området och lät bygga Waldemarsudde.




De här trädgårdsmöblerna tyckte jag också mycket om. Snygg design. Lite som att sitta på en tron.




Stilsäker formgivning !

Så här ser gruppen ut bakifrån. Undrar om det finns någon historik bakom möblerna. Och om prinsen haft ett finger med i tillverkningen. Eller om det är en ny design. Fast det känns som det finns en tanke bakom allt på den här platsen som präglats av prinsens fingertoppskänsla för en stilsäker formgivning. Hans ande svävar över hela anläggningen.


Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 27 juli 2015

Äntligen !



Skatfritt i trädgården!

Under flera år har vi haft problem med skator. Förra året kulminerade det när årsungarna var helt galna och prompt skulle in i växthuset hela tiden. I år förstörde vi skatbot men skatorna snabbjobbade och byggde raskt ett nytt högre upp där vi inte kom åt dom. Ändå kändes det som vi satt oss i respekt för dom var ovanligt tysta och flygövningarna med årets ungar skedde så långt bort från växthuset som möjligt.



En lösning som FUNGERAR !

Men det finns ju fler nyfikna skator än dom som byggt boet och i växthuset kan det ju finnas skatter som är lockande för en vetgirig skata på skattjakt. Dessutom vill jag ju inte ha dom i köksträdgården heller.

Lösningen hittade jag i en artikel i AoT i vintras som jag sedan glömde bort och blev påmind om av en granne som testat att lägga ut leksaksormar i trädgården och det FUNGERADE !




Vackra ormar i trä !

Så efter att jag lagt ut leksaksormar framför växthuset och i köksträdgården är de fredade zoner i trädgården för skatorna. Jippie vad glad jag är över att något så enkelt är så effektivt.

Dessutom hittade jag naturtrogna ormar i trä vid senaste Norgetrippen mot de hemska i plast som vi hade först. Söstrene Grene blev snabbt en favoritbutik som finns i överflöd i Norge men få i Sverige. Man kanske får köpa nya varje säsong men dom kostade inte många kronor.

Så nu kan jag lugnt ha dörrarna öppna till växthuset utan att hoppande skattletande skator kommer på besök !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 25 juli 2015

Matchar lavendelhäcken !



Doftande häck - bredare än någonsin !

I år matchar blomman för dagen lavendelhäcken på framsidan som i år är större och bredare än någonsin. Älskar när lavendeln trivs och frösår sig villigt överallt. Och dessutom doftar det så gott !




För några år sedan satt det humlor överallt i häcken och tävlade om utrymmet när jag skulle klippa lavendeln och i år får man vara glad om man överhuvudtaget ser en humla. Det är riktigt tragiskt. 




Tankat ny energi!

Har varit några dagar i Norge och hälsat på lilla barnbarnet - helt underbart med tidiga morgnar när jag har fått rå om henne helt själv. Sol på altanen, gott från grillen och långa pratstunder på kvällskvisten har gett ny energi och ny kreativitet. Då gör det inte så mycket att det regnar idag och temperaturen sjunker.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 20 juli 2015

Har jag odlat tistlar i rabatten ?



Vilken sort är hon egentligen ?

Man skulle kunna tro att jag odlar tistlar i perennarabatten. Eller en variant av bergsklint. För den här damen liknar båda varianterna. Hennes knoppar är alldeles klotrunda och stinna och enligt växtbeskrivningen på fröförpackningen skulle hon bli ca 60 cm hög. Fast det stämmer inte alls.

Jag drog upp henne från frö i fjol och förra sommaren bildade hon yviga bladrosetter med flikiga blad i rabatten. Det är först i år hon spricker ut ur sina märkliga knoppar. Väddklintsmadamen "Greater Knapweed".



Får flytta in till de vilda !

Hon bildar 90-120cm höga buskar och passar inte alls in där jag planterat henne med sina gängliga stänglar. Hon skall tydligen vara en riktig bi- och fjärilslockare med sina nektarrika purpurfärgade blommor men hitills har jag inte märkt något av det.

Det blir till att flytta alla plantorna i höst. Kanske till den viltplantering jag planerar framför växthuset (berättar mer om den i ett annat inlägg). DÄR skulle hon nog passa alldeles utmärkt !




Klipp, klipp !

Annars är det mycket nedklippning och rensning överallt just nu av överblommat. Riddarsporrarna och nävor som ser ut som midsommarblomster hamnar i komposten. Det är inspirerande att se hur de som är kvar i rabatten och som fortfarande blommar framträder på scenen när de aktörer som gjort sitt försvinner ut från estraden för i år. Och snart dansar solhattarna och sköldpaddsörten in för sista akten!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 18 juli 2015

Den nyplanterade levererar och ett livsviktigt program!



Lovande för framtiden !

Den nyplanterade rosenhäcken mot ruinen utanför växthuset har verkligen levererat i sommar. Jag trodde inte den skulle blomma första sommaren men den har verkligen varit överdådig. Den har ju inte blivit så hög än, men det ser lovande ut för framtiden och jag är jätteglad att den kom till. Vi har värsta lerjorden hos oss och ibland är den som betong att gräva i.

I går körde maken bort lerjorden som legat på en presenning bredvid växthuset och det blev många lass med den inhyrda släpvagnen innan allt var borta. Det är nästan svårt att förstå att allt var uppgrävt från rosenrabatten. Någon gång i höst eller nästa vår får vi ta nästa etapp i projektet - rabatt framför växthuset.




Digitalis lämnar snart in !

Det märks att sommaren avancerat framåt eller vad man skall kalla den här årstiden när Fingerborgsblommorna börjar sjunga på sista versen. Det kommer att bli tomt i ruinrabatten när hon lämnar in. Visserligen hoppas jag på rosorna skall kliva fram och ta sin rätta plats men hittills har dom tjurat vid ruinkanten och trots ordentlig vattning och godsaker har jag inte lyckats locka fram dom.



Livsresa som medberoende !

I dag har det blåst som attan här och jag har häckat i växthuset och lyssnat på dagens Sommar med Sanna Lundell. Sanna berättade om sin livsresa som medberoende och om hennes väg till läkning. Ett väldigt viktigt program om sådant vi annars sopar under mattan och inte pratar om. Ändå är det så många av oss som har någon nära oss som är beroende eller sjuk i någon psykisk sjukdom.

Under en smärtsam period i mitt liv för många år sedan fick jag styrka, förståelse och en ny gemenskap inom 12-stegsprogrammet. Jag använde Sinnesrobönen (som du hittar i högermarginalen) så mycket att jag trodde att jag skulle slita ut den. Som tur är tål den att slita på, liksom stegen i programmet och en ny framtid väntade på mig. Det var ingen lätt resa men ack så utvecklande och aha-rik.




Programmet som förändrar på djupet!

Det går att programmera om sig och göra andra val i livet om man är beredd att göra jobbet. Dessutom tror jag på att när man är redo för förändring på djupet av sin själ så dyker det upp människor i ens väg som hjälper och stöttar en. Det öppnar sig lösningar och man kan få budskap genom en bok man läser, något som någon säger eller bara genom att lyssna inåt.

12-stegsprogrammet finns över hela världen och på de flesta platser.  Det är ett alldeles fantastiskt program som man alltid kan återvända till och som dessutom innehåller andlighet. En andlighet som du själv väljer. Under min svåra tid var mötena med andra medberoende en livboj som höll mig över ytan. En stor kram till alla fantastiska människor jag mötte under den tiden och till alla som fortfarande kämpar därute !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner  !
Kram/Isa

torsdag 16 juli 2015

Växthusen på Rosendals trädgårdar !



Lugnet efter musikaliska timmar !

Hastigt och lustigt bestämde vi oss, jag och maken för att semestra i Stockholm några dagar. Vädret här hemma skulle inte bli så värst så vi åkte till värmen i storstan i stället.

Efter ett otroligt roligt besök på ABBA-museet på Djurgården där vi tillbringade några musikaliska timmar tillsammans med fans från stora delar av världen kändes det skönt att promenera bort till lugnet på Rosendals trädgårdar även om vi gjorde ett stopp på vägen på Waldemarsudde.




På Rosendal var det främst växthusen som fångade mitt intresse. Det var jätteskönt att strosa runt i köksträdgårdarna och bara vara i den vackra och inspirerande miljön. De flesta andra besökarna flockades mest runt cafét, butiken och äppellundarna.




Just det här växthuset och köksträdgården vände sig till odlingslusten hos barn och det fanns litteratur som hängde i växthuset som illustrerade precis det.




Köksträdgården inramades inte bara av ett kastanjestaket utan också av vackra solrosor.




En vacker odlingstunnel som passade så bra in i miljön fanns också i trädgården.




Den här grinden såg inte så svår ut att göra. Den ser hemsnickrad ut och passar så bra till kastanjestaketet. Grindar är annars ganska dyra att köpa till som går i samma stil som staketet. Dessutom får man den ju i rätt storlek om man snickrar själv.




Här syns grinden igen. Vid ett annat ställe på Rosendal.




Det fanns ännu ett växthus med köksträdgård fast denna var inte öppen för allmänheten så jag fotade mellan maskorna i armeringsnätet.




Borta bra men hemma i mitt eget växthus bäst !

Rosendal är verkligen en väldigt vacker idyll på Djurgården. Och jätteskön återhämtning efter att ha trängts med så mycket människor. Jag har ett stort behov av ensamhet, lugn och ro och att få sortera intrycken så efter några dagar med mycket trafik, brus och sorl var det jätteskönt att få landa i mitt eget växthus i dag. Borta bra men hemma bäst !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 13 juli 2015

Patinerad korg för hela året !



Tvärvände bilen vid reaskylt !

Idag var jag och maken på en liten turné till Ludvika och tillbaka. Efter vägen finns det många roliga loppisar och gårdsbutiker att besöka och i Lindesberg fick maken tvärvända bilen och svänga upp vid Bohrs Makeri där det ståtade en ilsket röd reaskylt.

Den här patinerade korgen föll jag pladask för. Passar så otroligt bra in i stilen jag har i trädgården. Just nu får den husera i mormors gamla murkna soffa med lite plantor från Plantmarknaden i Lindesberg där det blev ett snabbesök. Tror det är någon form av njurvinda.




Användbar hela året !

En piedestal i samma stil (visar bilder i något kommande inlägg) ville också följa med hem. Den bönade och bad och jag hade inte hjärta att neka den. Både korgen och piedestalen kommer att hamna i uterummet på baksidan så småningom tillsammans med de patinerade stolarna jag hittade på Österlen.

Till hösten kan jag tänka mig korgen stoppad med mossa och fylld med ljuvlig ljung. Under vintern full med röda äpplen och till våren med ljuvligt söta penséer. Den känns väldigt användbar och jag är supernöjd.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 12 juli 2015

Uppdukat i växthuset !



Plocka in trädgården !

Ibland är det kul att duka lite extra men ändå enkelt när man har gäster i växthuset. Att använda sig av det som finns i trädgården för tillfället. Fast det bästa är ändå sällskapet och vackert väder vilket det verkligen var i går kväll. Vi kunde sitta med båda pardörrarna öppna ända till midnatt även om myggen vällde in den sista timmen. Det är första gången på 10 år som jag upplevt så mycket mygg i Närke.




Jag hade ingen murgröna att knyta runt linneservetterna men en ranka från jordrevan gick lika bra. Den håller sig inte fräsch så länge i värmen men tillräcklig lång tid för att ge ett vackert intryck på bordet när gästerna anländer.




Rosorna blommar för fullt just nu så det var bara att gå ut och plocka några stänglar att stoppa ner i glasflaskor på bordet. Rosenblad finns ju också i överflöd så det kan man strössla med runt flaskorna.




Litet konstverk som räcker långt !

Sen har jag en favorit som jag alltid dukar med och som tillför en otrolig färgklick samtidigt som det är ett litet konstverk på bordet. Glasunderlägg designade av Carolina Gynning. Födelsedagspresent av äldsta sonen med flickvän i fjol.

Egentligen hade jag önskat mig tallriksunderlägg men är jättetacksam för att dom valde glasunderläggen istället.  Det lilla konstverket räcker långt och gör mig alltid glad trots att kvinnan gråter på målningen - paradoxalt nog.




Det enkla är oftast det vackraste. Och att plocka in det som råkar blomma i trädgården för tillfället.




Inget slår makens hemrökta lax !

Nu hoppas jag på många såna här fantastiska kvällar som vi hade i går. När man kan njuta av sommarvärmen, umgås och smaska på makens hemrökta lax i röken från 70-talet.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 10 juli 2015

Ett hörn med patinerade stolar och lavendel !



Den bästa av loppmarknader !

På Österlen finns gott om loppisar och höjdpunkten är loppmarknaden i Suckarnas gång varje lördag i Simrishamn. Den börjar redan kl. 07.00 på morgonen och är en riktig folkfest. Här kan man hitta nästan vad som helst och varje år har jag gjort fina fynd.

Så en stekande het lördag efter en delikat långfrukost med hembakat bröd och närproducerade getostar på vårt favorit B&B i Gnalöv gav vi oss i väg och gjorde ett litet stopp på vägen för makens obligatoriska sporttidningar.





Så medan maken pustade i skuggan med sportbilagorna nagelfor jag pryttlar på loppmarknaden och slutligen hittade jag de här patinerade trädgårdsstolarna för ett fyndpris. Så användbara som extra stolar i växthuset eller bara utplacerade någonstans i trädgården med eller utan balja med växter.




Nu j-r skall det bli ordning !

Vår uteplats på baksidan av huset har blivit ett skrotupplag i sommar och hanns inte alls med innan avresan. Så nu har jag börjat med att rensa bort allt ogräs mellan plattorna och inrett ett hörn vid lavendelhäcken. Tanken är att alla gamla trädgårdsmöbler i plast och annat skrot som har samlats skall till tippen så snart som möjligt och att den här platsen skall bli en liten oas.

Har liksom aldrig fått någon ordning på den tidigare och aldrig visat några bilder men nu känns det som att både energin och kreativiteten finns.  Den här början sätter nog stilen på fortsättningen !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 9 juli 2015

Egendesignat orangeri på Österlen !



Fantastiskt orangeri !

Jag har ju mina favoritställen på Österlen som bara måste få ett besök varje sommar och den här trädgården tillhör den kategorin både för den vackra trädgården skull och för det trevliga paret som skapat den. Här händer det alltid något nytt och i år ståtar ett fantastiskt orangeri på innergården - i samma stil som huset och den vackra murklädda fontänen.




Egendesignat !

Inger har själv ritat det vackra orangeriet som binder ihop innergården med den enorma trädgården som döljer sig bakom orangeriet. Här kan man öppna upp alla dörrarna och gå rakt igenom orangeriet och ut i trädgården.




Paret har gjort flera trädgårdsresor till både England och Frankrike för att hämta inspiration och det märks tydligt på hur dom har skapat sitt fantastiska paradis.




På innergården finns också detta vackra växthus där Inger odlar och säljer tomater, kryddor och pelargoner.




Det här silverpäronet har jag fotograferat flera år i rad och det blir bara mer och mer fantastiskt för varje år. Blir mina bara hälften så frodiga blir jag jätteglad !




Längst ner i trädgården finns ett pelargonhus med massor av olika sorters pelargoner omgivet av doftande rosor.




Dit kommer man genom den vackra rosenpergolan som dignar av blommande rosor just nu.




Av alla fantastiska blommor som blommade med en enorm växtkraft i perennarabatterna fastnade jag för den vajande vallmon. Medan mina fortfarande är små och ynkliga är dom här praktexemplar och bildar stora vackra ruggar.




Inspiration från Normandie!

Ytterligare ett tecken på parets kreativitet är den gröna fåtöljen som också är ny för i år. Kanske har den skapats med inspiration från Normandie.

Trädgården - Gardeninger finns med i Österlens Trädgårdsrunda och har öppet nu till helgen, fredag - söndag kl. 11-16. Här hittar du även en välsorterad liten trädgårdsbutik, frodig köksträdgård och en gästfrihet utöver det vanliga !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa