tisdag 30 juni 2015

En ohejdad kaprifol och en bortskämd Duschesse!



Höll på att välta av växtkraft !

I år växer kaprifolen vid armeringsmatteportalen i perennalandet så den håller på att välta. Vi har fått stadga upp ekipaget med fler armeringsjärn som håller hela härligheten på plats. Jag skulle nog ha ansat den lite i våras men då var det fokus på målning av staketet så hon fick växa fritt i år.

Kaprifolen består av tre st plantor, två tidiga och en sen så har man blomning långt ni i hösten. Tyvärr doftar det inte. Det hade annars varit magiskt att få kliva in i ett kaprifolmoln när man gått förbi.




Det är lite rufsigt i rabatterna hos mig. Lite vilt och tillåtande. Precis som jag vill ha det. Silverarvet har redan blommat över och skall klippas ner. Så fort det går med allting nu, man har svårt att fatta att det snart är juli.




Nu är hon på gång rosen Duchesse de Montabello. Snart slår hon ut sina sprängfyllda knoppar i den gamla rostiga sänggaveln.




Dessutom sticker hon ut sina knoppar mellan staketspjälorna mot gatan. Där ligger solen på så det är klart att de första blommorna slår ut åt det hållet - hoppas någon som går förbi blir glad över hennes uppenbarelse !




Inklämda riddarsporrar !

Här syns portalen med kaprifolen från andra sidan. Härifrån syns inte sänggaveln ens - dold av all växtkraft. Riddarsporrarna får nog flytta till nästa år - nu får dom knappt någon plats alls där de står inklämda mellan en bortskämd Duchesse och en ohejdad kaprifol.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 28 juni 2015

Kär i en buddhapojke !



Han var till salu ....

Jag har fått en ny kärlek i trädgården. En liten leende bedjande buddhapojke i betong. Jag hittade honom redan i den första montern på antikmarknaden i Åmmeberg i dag. Konstigt nog fick han vara kvar tills vi gått ett helt varv på marknaden och kom tillbaka till Karl Fredriks vackra utställningsmonter där det var svårt att veta vad som var till salu och vad som var utställning - tills vi kom andra gången för då var allt till salu.




... och fanns kvar !

Till min stora glädje satt buddhapojken kvar på sin soffa och spred glädje och harmoni omkring sig. Och det var tur att jag frågade om priset för jag fick honom för ett helt annat pris än vad som gick att tyda på lappen. Klart en liten glädjespridare skulle med hem !




Hos mig får han sitta i mormors gamla soffa under ett tak av rosor. Han förtjänar ett eget hörn i trädgården där han fridfullt får bedja i avskildhet och utstråla sinnesro.




Kan man annat än bli kär i en sådan liten goding ?




Buddhapojken hägrade !

Några andra saker hann jag också shoppa på mig på antikmarknaden. Den gamla stolen ingick i en vacker installation som raskt plockades ner när jag visade intresse och den tillbucklade oljekannan tillför en viss charm bland pelargonerna.  Det fanns gott om utställare som hade zinkvattenkannor som jag annars brukar samla på mig men idag hade  jag ett annat fokus - buddhapojken hägrade.




Tack min käre man !

Tur att man hade bärare med sig i form av en tjänstvillig make och när han var fullastad med buddhapojke, stol och kanna travade vi nöjda ( i alla fall en av oss) till bilen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 26 juni 2015

Klematis i växthuset och damen som brer ut sig!



Får jag en bråkdel är jag nöjd !

Förra våren planterade jag två klematisar i växthuset. Dom hann väl inte växa till sig så mycket första året och i våras klippte jag ner dom totalt. Sedan klippte jag dom ytterligare en gång när dom vuxit till ca 60 cm då till hälften. Så nu får dom växa fritt och bre ut sig. 

Sweet Summer Love till höger är en småblommig klematis i röd/lila toner som kommer från den polska uppfödaren Marczynski. Den producerar mängder av små stjärnformade blommor i juli och augusti och även enstaka blommor ändå in i oktober, dessutom är den doftande. Det sägs att den kan producera upp till 2.000 blommor under en säsong - gissa om jag ser fram mot när den börjar blomma !




Får ingen kläm med det där med klippningen !

Klematisen till vänster är en Andromeda - en storblommig skönhet i rosa och vitt som blommar mest i maj och juni. Så henne skulle jag nog inte ha klippt ner för hon växer inte alls med samma växtkraft som den småblommiga. I alla fall har de få stänglar som vuxit en del knoppar och kanske kommer hon igen i slutet av sommaren. Det där med hur man skall klippa klematisarna får jag aldrig någon riktig kläm på.




Roade sig med att sprätta fröer !

Fast den som blommar just nu är ingen klematis utan en Murreva som jag köpte 2011 på Tage Andersens Gunillaberg. Hon fick bo i kruka i växthuset och över första vintern sprätte hon fröer i hela växthuset och har sedan dess invaderat växthuset längs väggarna på tegelgolvet och även utanför.

Ibland blir hon bara för mycket och i våras rev jag bort massor med revor som torkat men nu har hon repat sig och sprider sig med sin vanliga fart. Hon är söt när hon blommar och nu får hon bre ut sig - nästan som hon vill !

Sweet Summer Love - en av få blommor som blommade förra året !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
kram/Isa

onsdag 24 juni 2015

Omgiven av rosor !



Det bortglömda hörnet !

Nu blommar rosenhäcken längst ner i trädgården bredvid köksträdgården och det doftar ljuvligt när man sticker ner näsan i kronbladen eller bara strosar runt i köksträdgården. Det här är ett hörn jag nästan aldrig hinner till under våren så jag är tacksam att häcken ändå blommar när den får sköta sig själv år efter år.

Kanske får jag ett ryck under semestern och klipper ner torra grenar och gör en välbehövlig rensning. Lite gödning kanske hon också skulle uppskatta. Lite omsorg brukar ju som bekant göra underverk för hälsan !




Hon sprider sig villigt och några plantor har slagit sig ner innanför staketet i köksträdgården bredvid den vakande ängeln på sin stenpiedestal.




Det ligger mycket skönhet i en anspråkslös vresros tycker jag. Även om vi ibland kör över rymlingar med gräsklipparen.




Står stadigt hela sommaren !

Min älskade ängel passar som hand i handske på stenpiedestalen vi fick av snälla grannen som langade in den genom häcken. På bottenplattan fanns nämligen en skruv som stack upp. Och den här ängeln hade precis ett hål som passade på skruven. Fast det visste jag inte när jag köpte henne. Så lirkar jag på henne försiktigt så står hon stadigt hela sommaren.





Den som väntar på något gott !

Det växer väldigt dåligt i lådorna i köksträdgården i år. Kanske är det den riktiga värmen som saknas. Krassen har stuckit upp några små förskrämda ansikten i den närmaste lådan men inte alls med den obändiga livskraft den normalt brukar visa upp. Tjaa, det är väl bara att vänta in de små liven. De kommer väl när de kommer - precis som små babysar.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 22 juni 2015

Underbart är kort !



Det är NU det händer !

Efter en fantastiskt trevlig och traditionsrik midsommar i Dalarna med barn och barnbarn landade vi hemma i trädgården (i alla fall jag medan maken lastade ur bilen) i går kväll. Tänk så mycket som hinner hända när man är borta några dagar !




Nu har hon gått från det ljuva knoppstadiet till att slå ut massor med skrynkliga rosor den fina Therese. Hon överraskade mig verkligen i går kväll och jag skyndade mig fram med kameran.


Mot det nymålade staketet gör hon sig ännu bättre !


Tuff limegrön häck !

Så här har hon aldrig blommat tidigare. Knopparna har varit få och blommorna mycket mindre. Så i år visar hon verkligen sitt rätta ansikte. Det är därför det blir så många inlägg om den här rosen. Hoppas ni står ut.

Framför ljuvliga Therese breder jättedaggkåpan ut sig så den blå nävan jag fått av fina bloggkompisen Eva-Mari (med bloggen Solstrimmor) får sträcka på sig rejält för att ta sig igenom den limegröna häcken.




Tar hjälp på upploppet !

Startade sista upploppsveckan innan den hägrade semestern med ett mycket behagligt SPA-besök. Somnade både under floatingen och massagen. Förstår lite hur maken har det när jag tvärvaknade inne i tanken när mina ljudliga snarkningar studsade runt. Som inte det var nog tuppade jag av i sköna soffan också när jag kom hem. I morgon slår en kraftfull energi till istället som tar mig ända in i det efterlängtande målet - Jippie !

I dag har vi haft ett intensivt slagregn här som gick hårt åt både Therese och den sköna nävan. Så nu dignar stenen som hjärtat står på av sorgsna rosblad. Tur att jag tog några foton i går när blomningen var som vackrast - underbart är kort mina vänner - det är bäst att njuta i stunden för man vet aldrig hur länge den varar !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 19 juni 2015

Midsommarhälsning !



Ha det så gott alla trädgårdsvänner ! Hoppas du får en riktig trevlig helg !
Kram/Isa

torsdag 18 juni 2015

Kärvänliga Crazy Daisy !

Den lila pensén fick bo kvar i krukan sedan vårplanteringen - på lite övertid !

En galen inneboende !

Tillåt mig att presentera Crazy Daisy - en långlivad chrysanthemum som blommar ända till frosten kommer. Det är alltså den rosa blomman i mitten som skall blomma galet mycket i sommar.

I verkligheten är hon inte lika illande rosa som på bilden utan mycket softare rosa med vit tonad underkjol. 60 cm hög skall hon bli som fullvuxen. Dessutom väver hon sig in och är mycket kärvänlig med sina grannar.




Återvunna jordrevor i återvunnen kruka !

Den svarta gummikrukan är av återvunnet material och passar lika bra som garnkorg. Sömmarna har spruckit upp lite efter några år ute men än håller den ihop och fyller sin plats.

Jordrevan i krukan jordslog jag i höstas och nu var det bara att gräva upp dom och plantera på nytt. Hoppas dom skall välla snyggt över kanten så småningom när dom kommer igång på allvar. Även lobelia i rosa toner klämde jag ner runt kanten samtidigt som petunian också kommer att bre ut sig och kräva sitt utrymme.

Skall bli kul att jämföra bilder i slutet av sommaren !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa


tisdag 16 juni 2015

Njuter av midsommarblomster !



Med sekatören på promenaden !

Visst är det underbart nu när man kan plocka försommarblomster. Vildlupiner växer i massor efter järnvägsspåret på en av våra promenadrundor. Det är bara att stoppa på sig sekatören och klippa med sig ett gäng. Fast de eftertraktade rosa växer mest på lite farliga ställen så dom låter jag helst bli.




Den här djuplila nyansen på lupinerna är ju också väldig vacker. Och gör sig bra i ruinen i den nyloppade mjölkkrukan för säsongen.




Ingen midsommar utan ett gäng lila sötnosar !




Minivarianten i rosa !

Har funderat på att släppa in lupinen i trädgården på allvar - fast då i den ljusrosa nyansen. Den som växer på farliga ställen efter järnvägsspåret. Min kommer från Impecta och växer i en minivariant endast 40 cm hög och heter "Mini Gallery Bicolor Pink". Nu skickade jag efter den så sent så jag får höstså den. Så till nästa midsommar har jag förhoppningsvis små rosa godingar att sätta i vasen !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 13 juni 2015

Årets första ros verkar bekant !



Vackra Therese ?

Nu har första rosen slagit ut i trädgården och den doftar underbart. Kommer inte ihåg vilken sort det är men det skulle inte förvåna mig om det är en Therese Bugnet!




Mycket vatten skall dom ha !

Tror jag skickade efter rosorna från Odla.nu för 3 år sedan och planterade två stycken likadana vid rosentornet i perennarabatten. Dom skulle bli så höga att man kunde ha dom som klätterrosor. Nu är dom på god väg. I år vattnar jag och gödslar frikostigt. Det har lönat sig !




Rosenbuskarna är alldeles översållade med rosenknoppar och några har öppnat sig och slagit ut.




Ännu fler Therese ?!

Det vore ju ödets ironi om det är Therese Bugnet med tanke på att jag satt en hel häck med just den rosen mellan växthuset och ruinen. Fast kan man få för många Therese Bugnet ? Det kommer ju att bli helt underbart om häcken kommer att blomma och dofta så här när den växer upp !

För övrigt är jag så uppfylld av prinsparets glädjefyllda uttåg ut kyrkan till gospelstoner. Så oväntat och så underbart. Det var som att förflyttas till ett Ally Mcbeal avsnitt där någon plötsligt brister ut i sång och alla klappar händer och får feeling - kan inte bli bättre ! Lycka till Carl Philip och Sofia !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 11 juni 2015

På hedersplats i köksträdgården !



Kryddbord med aromaterapi !

Varje år har jag haft samma dilemma var det stora gamla planteringsbordet skall stå. Den är så bra att kånka in i växthuset på våren när alla småplantor skall ut, men sedan tar det alldeles för stor plats. I fjol blev det förpassat bakom pallkrageväggen. Gissa hur många gånger jag använde det då ?

Nej, i år ställde jag det mitt i köksträdgården istället med utsikt över växthus och trädgård. Samtidigt får det fungera som kryddbord också. Det är som aromaterapi att stryka med handen över kryddorna och dra i sig doften .... ahhhh !



Äntligen är fröerna i jorden !

I går och idag har det varit ljuvligt väder. Och äntligen har jag kommit till köksträdgården i trädgårderandet. Har inte sått förrän nu men det skall väl komma upp någon gång.

Lavendeln i den stora zinkbaljan är på gång efter nedklippningen. Kryddtagetesen i zinkhinken har precis blivit utplanterad och plantorna blev väldigt små i år pga något knas med jorden. Dom brukar ha en enorm växtkraft så dom kommer nog när dom väl etablerat sig. I Leksandsburken har jag sått gurkört som får vackra blå blommor som kan användas i matlagningen och som krydda i bordsvattnet. Dessutom lockar den till sig bin, humlor och fjärilar.

Lök, spenat, mangold, krasse, sallad, luktärt mm har också kommit ner i baljor och degtråg. Härligt att äntligen fått fröerna i jorden. Nu återstår att få ner dahliorna också - annars blir dom nog kvar i sin korg i förrådet !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 9 juni 2015

Inspiration från en mästare !

Med lavendel vid fötterna !

Fortsätter med rostemat !

Nu har dom fått flytta ut från växthuset och intagit sina positioner framför växthuset. Tre på rad. Likadant som förra sommaren. Fast nu med rosor i krukorna.




Tror dom kommer att passa in i sommarens rostema. Synd att dom inte doftar också.




En föraning om frost !

I natt har det varit frost hos oss. Kl. 03.30 vaknade jag till och fick en föraning. Ungefär så där som man kunde få när ungarna var små och man vaknade till precis innan dom vaknade. På med morgonrocken och ut och kånkade in de nyplanterade sommarblommorna.

Nää du farbror Frost, mina sommarblommor får du inte !!




Inspirationen till likadana krukor på pallar har jag hämtat från en av våra största trädgårdskonstnärer.

Här kommer några av hans installationer på Gunillaberg:








Visst är han fantastisk Tage Andersen! Besökte Gunillaberg juni 2011 och har stor lust att åka dit igen!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 6 juni 2015

Vällande rosor bland tro, hopp och kärlek !



Tro, hopp och kärlek !

I år verkar det som rugosarosen vid ruinen kommer att bli så där vällande som jag drömt om. Underbart om den börjar klä in ruinen och sträcker ut en generös famn mot sänggaveln också.

De tre hjärtana på rad syns knappt bakom rosen. Hjärtarna som står för tro, hopp och kärlek. Kanske får jag leta en annan plats till dom i sommar. Fast dom hör i hop med ruinen känner jag. Det var här vi gifte oss, jag och maken för 5 år sedan och hjärtarna fanns med som en symbol vid vigseln. Sagolikt minne att ha i trädgården.

HÄR kan du se en liten "film" från växthusbygget och bröllopet !





Någonting annat som jag också önskar blir vällande i sommar är nya rosenhäcken mot ruinen. Äntligen är alla rosorna nedgrävda och planterade.




Vindstilla och lite svalt!

Och innan jag visste ordet av var jag i full färd med att lägga kantsten runt rosenhäcken också. Fick springa in i växthuset när regnskurarna tog över men annars var det jättebra arbetsväder, vindstilla och lite svalt, inte kallt utan njutbart. Att regnskurarna bröt av arbetet gjorde ju egentligen ingenting. Då fick jag ju bara nödvändiga pauser i trädgårderandet.


Resten av gräsmattan skall också bort - en dag med mycket energi händer det !


Oj så nöjd !

Och innan klockan slagit fem var stenkanten klar, sättgrus uppgrävt framför växthuset och lavendeln flyttad och planterad i ny jord. Oj så nöjd jag känner mig. Nu är planteringen framför växthuset påbörjad och man kan ana hur delar av den kommer att se ut - härligt !

Strör nog ut vallmofrö runt silverpäronet så blir det lite sommarblommor där i alla fall i sommar.




Vattna, vattna och vattna - hela sommaren !

Här kan man se hur ingången till ruinen blir. När rosenhäcken vuxit upp och blommar för fullt och luktärten doftar vid sänggaveln kommer det att bli väldigt trevligt att sitta i ruinen. Nu skall jag vattna häcken rikligt varje dag under sommaren. Det läste jag i ett rosenreportage i senaste AoT. Att vattningen var viktigare än både gödsling och bra jord. Eller i alla fall kombinationen.

Nu skall jag pusta ut min värkande kropp i däckstolen i växthuset och bara njuta !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa