lördag 30 maj 2015

Sommarens första - på flera vis !



Huttrade i trädgårdsstövlarna !

Idag har det varit riktigt ruggväder med kyligt dagsregn. Jag trotsade ändå vädergudarna och hoppade i trädgårdstövlarna för att hotta upp makens bedagade rosenbukett.

Huttrande klippte jag limefärgad daggkåpa i knoppstadiet,  rosa högväxta aklejor som slagit sig ner lite överallt i trädgården och bergsklint som till slut tagit över landet runt huset fullständigt - jag lägger mig platt och erkänner mig besegrad.




Visst är den vacker. Blommar tidigt och remonterar om man klipper ned den efter blomning. Bildar dekorativa ruggar. Är oftast en snygging ihop med sin närmaste granne. Men man kanske ändå inte vill ha den överallt - om man själv får välja !




Daggkåpan fyller ut så bra. Även om den inte slagit ut än. Dessutom märks det inte att man har klippt i plantan . Hur mycket man än tar. En favorit som ständigt återkommer i mina rabatter. De höga nickade aklejorna ser man den skira blomman först när den sitter i vasen och lyfter sig lite.




Sommarens första - på flera vis !

Härligt att kunna plocka in den första försommarbuketten från trädgården. Då blir det i alla fall lite sommarklimat inomhus. Dessutom adderade jag med sommarens första ljuvliga rabarberkompott på vaniljpannakottan som jag serverade till efterrätt när äldsta sonen med flickvän kikade in på långlunch. Så det blev en riktigt trevlig lördagseftermiddag ändå - trots ruskväder !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 27 maj 2015

Äntligen uppe - fast inte så länge !



Nu har jag bestämt mig !

Den här brevlådan som jag fyndade på loppis (fast då såg den inte ut så här !) för en billig penning skulle egentligen ha kommit upp för länge sedan. Av någon anledning blev den inte riktig klar. Jag tror jag fick hybris och inte kunde bestämma mig för hur mycket decoupage jag ville ha på den. Nu har jag bestämt mig och lackat den flera gånger så nu finns ingen återvändo.




Den var trären från början när jag fann den på en undanskymd hylla hos Bra & Begagnat. Sedan målade jag den vit några gånger.




Kommer och går som jag vill !

Sedan var det bara att plocka fram fina servetter och börja skapa. Jag brukar bre ut mig på bordet i växthuset. Blir jag trött kan jag bara lämna allt och gå in. Det står kvar tills jag kommer tillbaka och kan fortsätta där jag slutade. Så växthuset är inte bara växthus. Det är pysselhus också. Slår man ihop det blir det ett riktigt må-bra-hus också.




Det här motivet är en av mina favoriter. Lagomt romantiskt. Lite pilligt att klippa men överkomligt.
Rosor är alltid gångbart tycker jag.




Upp och ner och upp igen !

Nu har den äntligen kommit upp. Även om det är provisoriskt än så länge. Det här staketet skall också målas. Då får vi ta ner brevlådan igen. Förmodligen redan till helgen. Men sen - så hoppas jag vi har en unik brevlåda som håller många år och står pall för både ruskregn och vinterstormar.

När jag kommer hem och ser vår brevlåda blir jag glad. Kanske kan den glädja andra också som går förbi !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 25 maj 2015

Nu blommar de "okända"!



Letade upp mitt dåliga minne !

Nu har mina "okända" tulpaner slagit ut och jag måste säga att jag blev jättenöjd. Var tvungen att leta bakåt i mina inlägg från i höstas eftersom minnet svikit mig totalt när det gäller vilka tulpaner jag planterat. Vilken tur då att man bloggar och kan leta upp sitt dåliga minne. Fast inte vet jag om jag blev något klokare för det !

Den mörka tulpanen på bilden måste vara Royal Acres men liknar inte förebilden på förpackningen ett dugg. Den skulle vara mörklila och dubbel. Fast nu föredrar jag den faktiskt så som det blev och inte den på förpackningen så det blev ju bra ändå till slut.




Dessa skall tydligen var Foxtrot även kallad Angelique. Den blev ganska låg kan jag tycka även om stjälkarna är väldigt stadiga. Vacker färg med vackra kronblad.




Okänd skönhet ?

Fast det verkar som det smugit sig in en tredje sort också för det här är väl ingen Angelique ?
Ibland blir man inte klok på det här med tulpaner. Man sätter en sort och det kommer upp en helt annan. Den här är högre, har vit botten och inte lika många kronblad. Men vacker ändå. Och helt ok i rabatten.




Kanske kommer det en liten okänd syster till. Den knoppiga kanske är en helt annan sort eftersom den inte slagit ut ännu. Spännande !


Här är det nog Foxtrot/Angelique som precis har börjat slå ut.

Överraskande val !

När tulpanerna började komma upp blev jag ganska förvånad över hur jag valt att plantera dom. Förmodligen var det så att i oktober när tulpanerna skulle planteras var rabatterna så välfyllda att det var svårt att hitta "hål" att plantera dom i. Egentligen är det ju nu på våren som man skulle vilja plantera tulpanlökarna när man ser var man skulle kunna sätta dom innan grönskan breder ut sig.




Fotar "hål" !

Så i år har jag gått runt och fotograferat "hål" i rabatten så jag vet i höst var jag skall komplettera upp med tulpaner. Daggkåpan får helt enkelt maka lite på sig. För på våren finns det en hel del space runt plantorna. Där får det plats massor av tulpaner. Visst blir det 80-100 tulpanlökar att plantera i höst igen - fast nu kanske valet var dom ska sättas bättre och minnet klarare, hoppas kan man ju alltid!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 23 maj 2015

Hemtama gatstenar och hattar med feelgood !



Gatsten som väntat på att bli nått !

När jag kikade in hos Fröken Grön under veckan och läste ikapp en del inlägg såg jag att hon lagt en vacker stenkant runt ett träd. DÅ gick det upp för mig att jag hade ju fått massor av gatsten av en snäll granne som bara låg och väntade på att få bli nått.

Och sättsand hade jag grävt upp i växthuset när klematisarna planterades. Sanden hade jag dumpat bakom växthuset i väntan på bättre tider. Man vet aldrig när man kan få användning av det igen.




Användning av sanden hade jag redan i november till ljusbordet i köket. Sanden var perfekt att sticka ner ljus i. Sedan blev hinken stående sedan jag tagit bort ljusen efter jul.




Tills nu när jag så väl behövde den. Återanvändning igen. En hink med sand räckte nu inte så långt. Tur att det fanns mer att hämta bakom växthuset så jag kunde sätta igång med stenläggningen.




Hemtama gatstenar !

Gatstenar väcker minnen hos mig. Har haft dom i mina tidigare trädgårdar och dom känns hemtama att handskas med. Alla stenar är olika. Både i storlek och form. Så man får prova sig fram vilka som passar ihop. Sättsanden fyller ut gliporna mellan stenarna bra. Allrahelst när man lägger dom i svängda former. Sedan står stenarna stadigt i sanden.




Stenarna kommer att räcka både till den nya delen av rabatten med sänggaveln och till ruinrabattdelen. Och vilken skillnad det blir med en inramning !




Hade hoppats fortsätta i dag men kroppen har sagt sitt så det får bli en annan dag. Idag blir en vilodag i  däckstolen i växthuset med en bra bok. Och vilken tur att jag har olästa böcker som väntar !





                            Feelgood med underbara hattar !

Kan verkligen rekommendera boken "En liten hattaffär på hörnet". Helt underbar feelgood på högsta nivå. Där Ellie tar över sin mors lilla hattaffär efter hennes död och skapar de allra underbaraste hattar som gör underverk för bärarnas självkänsla. En bok man önskar aldrig skall ta slut. En bok som också väcker minnen till liv för mig. 

I dalabyn där jag bodde förr fanns en sådan underbar hattaffär. Fast bara under några år. Modisten gjorde alla hattar själv och jag besökte alltid affären när jag var hemma. Det var en underbar värld att kliva in i. 

Vid ett av besöken köpte jag den röda hatten som syns på bilden. Som en symbol för livet. För kärleken. För en ljus framtid. När jag tog den på mig kändes det som ALLT var möjligt. Tänk vad en liten hatt kan göra med ens medvetande - prova får du se !

Så nu väntar författarens andra böcker på att bli lästa som jag skickat efter !

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 21 maj 2015

Vårens första loppisfynd !



Tröstande loppisskylt !

Under helgen hann vi även med en liten utflykt efter allt målande. Vi styrde bilen mot Kumla och inredningsbutiken Drängen & Pigan i Hörsta skola som till min stora besvikelse var stängd och tillbommad. Jättemysig butik på landet som inte finns längre.

Till min stora tröst dröjde det inte länge innan vi såg en loppisskylt vid vägen och for i väg över åkrar och ängar på slingrande grusvägar mot okända fyndmarker istället.



Omedelbar förälskelse !

Det var ett välsorterat loppis ute i en lada och i en släpvagn på gården såg jag direkt den här som jag tingade på stående fot. Gammal mjölkkruka med vacker patina och kopparbotten som passar perfekt in i den miljö jag vill ha i trädgården tackar man inte nej till !




Underbara små rosor i äppellådor !

Eftersom vi ändå var på utflykt kunde vi lika gärna svänga förbi Björka Trädgård där det blåste nordan och man fick skynda sig in för att inte blåsa bort. På farstubron fanns förpackningar med vackra smårosor från Danmark förpackade i äppellådor. Småblommigt romantiska och alldeles underbara.


Favoritstället i växthuset där jag ofta sitter och läser, löser korsord och tar en tupplur

Mjölkkruka med slingrande krasse !

Dom fick naturligtvis följa med hem till de patinerade favoritkrukorna från Sofias Bod. Hoppas rosorna växer till sig ordentligt i sommar så kan jag plantera ut dom i trädgården i höst. 

Mjölkkrukan hamnar förmodligen i köksträdgården med krasse i - det är den bilden jag ser framför mig just nu men den kan ju som bekant ändras på resans gång !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 19 maj 2015

Rostigt insynsskydd med doft och droppar !




Sänggavel på "fel plats " !

Kommer ni ihåg projektet jag planerade framför växthuset ? Där våra sänggavlar skulle flyttas ut och kläs med luktärtor och all jord skulle bort innanför. En rosenhäck skulle anläggas mot ruinen och lavendelhäckar inrama planteringarna. Ruinrabatten skulle utökas mot klotpilen och en buske flyttas.

Nu har jag delat upp det projektet. Med tanke på att vi har en hel del mer som skall målas i vår. Nu är det prio på målning och allt annat får komma i takt med att det finns ork och kraft över. Dessutom dök en ny idé upp - som det brukar göra när man "håller på" !

När luktärten klätt in sänggaveln har man insynsskydd från dom som går på gatan utanför
portalen när man ligger i solstolen - Jippie !

Insikter och en ny idé !

En dag där kroppen sa ja började jag gräva ur för "knyta ihop" pilen med ruinrabatten enligt den ursprungliga planen. Jag grävde tom en djup grop och tog bort all lera. Vi har tung, tung lerjord som det nästan inte går att gräva i. Ibland har jag vattnat jorden för att överhuvudtaget komma igenom med spaden.

Igår när jag skrotade runt insåg jag att jag inte orkade gräva upp busken och flytta den dit. I samma ögonblick gick det även upp för mig att planteringarna framför växthuset också fick läggas på is. Men luktärtshäcken med en sänggavel ville jag ju så gärna ha !




Rostigt på snedden !

Sagt och gjort. Igen med gropen. Och i med kogödsel och barkmull och fram med grepen för att blanda allt. Kokor av lera smulades sönder. Den gamla rostiga sänggaveln som stått bakom fontänen mot framsidan på växthuset passade perfekt in i planteringen och ställdes på snedden. Dessutom hade jag rostiga armeringsjärn med rätt dimension som precis passade in i sänggavelns konstruktion som håller den på plats.




De gröna keramikdropparna från Sturehofs krukmakeri letades fram och fick bli en liten prydnad på toppen av armeringsjärnen. Då gjorde det ju ingenting att jag inte fick ner järnen lika långt på varje sida.




Gillart !

Den stora rostiga fjärilen skall egentligen sitta på en vägg eller liknande. Men det går att kila in henne så hon sitter stadigt här med. Rost möter rost och jag gillart !


Där rosenplantorna står kommer det att bli en häck som fortsätter med en till planta till vänster
och två till höger och ruinen för ett eget rum

Här kan man sitta och lukta på blommorna !

Nu är det "bara" rosorna som skall ner i jorden för dom är redan inhandlade och står och väntar på sin tur. Mer än halva häckrabatten är redan grävd så den delen kommer också att "bli av". En och annan lavendel kommer också att hitta sin plats. Sedan får vi se hur resten av projektet utvecklar sig !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 17 maj 2015

Förlåt, förlåt mina älskade växter !



Sprängda staketreglar !

Vad har hänt här ? Är det någon som gått bärsärkagång i trädgården ? Ja, det ser nog mer våldsamt ut mot vad det egentligen var.

Helgen har vi tillbringat i trädgården och maken har gått loss på de murkna reglarna i staketet. Som synes var de inte så lätt att få bort, så en del av dom slutade sitt öde i sprängda småbitar på vår gräsmatta.




Många moment innan färgen sitter !

Här har en regel bänds bort och skall ersättas med en ny frisk. Sen är hela staketet redo för att målas efter att det först har tvättats och stått i flera veckor på tork. Sedan har vi skrapat staketet och grundmålat med vitt på de ställen färgen helt släppt för att därefter måla över det vita med den gula färgen.




45:orna förpassades till utsidan !

När det var dags för slutmålning förpassades maken till utsidan medan jag med mina 37:or tog insidan med omtanke om alla växter som massakerades av makens 45:or under bärsärkagången med reglerna. En del av dom lär nog aldrig hämta sig. Tur att det är 8-10 år till nästa målaromgång !

Sektionen till vänster är helt målad medan sektionen till höger fortfarande väntar på sin vaniljsåsgula slutfärg. Det var så kul att se skillnaden så tydligt när man målade.




Förlåt, förlåt mina älskade växter !

Nästan hela den höga staketdelen (10 sektioner totalt) hann/orkade vi med under lördagen innan vi fick ge upp när de mörka molnen hopade sig från alla håll. Då var jag så trött att jag råkade snubbla till och tömde tråget med färg mitt bland växterna.

Vilken helg dom haft - en trampade hänsynslöst ner dom medan den andra tömde färg över dom. Ingen behandling dom vanligtvis får som tur är. Skall bli intressant att se vilka som repar sig efter den behandlingen - förlåt, förlåt mina älskade växter !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !

PS. Vill du se hur staketet såg ut som nybyggt och perennalandet anlas så hittar du det inlägget HÄR ! DS.
Kram/Isa

tisdag 12 maj 2015

Söta blomknoppar och en fångad höna !



En riktig skönhet som överraskar !

Det är första året som mina silverpäron är full i blomknoppar - jätteroligt. Att de små söta knopparna var så här vackra när de slog ut hade jag ingen aning om !




Sällskap i trädgården !

Igår eftermiddag tillbringades några timmar i trädgården med soldis, make och gräsklippare - underbart sällskap. Och när man sjunker ner i en korgstol i ruinen efter ogräsrensning och plantflyttning och kvällssolen strålar mot en - ja då är det ganska skönt att leva !


I brist på riktiga höns får det duga med en rostig variant!

En fångad höna !

Äntligen har jag hittat en plats åt min höna som bara blåser omkull och inte kan stå på egna ben. På ett av degtrågen i köksträdgården har den rostiga järnkanten släppt i ett hörn och tänk att där fick hönans klor precis plats. Här får hon sitta i sommar och ha koll på allt som händer i köksträdgården.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 10 maj 2015

De sista grässtråna tar jag med kryddsaxen !



Vackra kvistar i gamla flaskor !

Nu blommar plommonträdet och fick släppa till några små kvistar till de gamla medicinflaskorna jag fyndat på loppis. Underbart är ju som bekant kort och det gäller att passa på att njuta de få dagar trädet blommar.




Lugn återhämtningsdag i dag !

Idag blir det en lugn återhämtningsdag. Det var det inte igår. Då passade vi på att ta en heldag i trädgården. Medan maken tvättade hela huset och delar av staketet med högtryckstvätt och borste ägnade jag dagen åt att klippa ner lavendelhäcken, rensa och gräva en kant mot gräsmattan. Det luktar fortfarande lavendel efter allt klippande i går märkte jag idag när jag gick min trädgårdsrunda. Efter nattens regn förstärks doften ännu mer.




De sista grässtråna tar jag med kryddsaxen !

Eftersom vädret var torrt och fint igår blev det också trimningspremiär även om inte själva gräset blev klippt. Maken undrade om jag fått rena snurren när han såg att jag låg framför perennarabatten och klippte bort de sista grässtråna med kryddsaxen mot stenkanten. Är det någonstans jag vill ha det perfekt så är det just där.

Annars har jag inga som helst problem med att ogräset växer sig halvmetershögt i berberishäcken eller att buskaget bredvid ruinen helt skamlöst breder ut sig och intar mer och mer av omgivningen för varje år.




Just de där små grässtråna känns det som jag har herraväldet över med min trimmer och kryddsax - är bara kanten fin känns resten av trädgården också under kontroll. Ibland är det bra med chimärer !




Nu väntar en kort vecka och sedan massor med trädgårdsdagar - och det är ingen chimär. Jippie !

Ha det så alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 6 maj 2015

Beroendeframkallade god raw glass !

Hittade receptet på nätet någonstans - tack till dig som uppfann det !

Återvinn gamla övermogna bananer !

När man tar en paus i trädgårderandet kan det ju sitta bra med lite ny nyttig energi - varför inte prova en supergod krämig raw foodglass ? Den här har blivit en favorit som bara blir godare och godare för varje gång jag gör den och är helt klart beroendeframkallande. Dessutom återvinner man gamla övermogna bananer. Skala, skiva och frys in i portionspåsar så har du alltid en ingrediens klar till din råa glass !




Superkrämig hallonglass :

  • 2 dl cashewnötter (blötlagda i 2-3 timmar men inte längre)
  • 2 dl frysta hallon 
  • 2 dl frysta bananbitar
  • 1 dl cocosmjölk = 1 dl riven cocos + lite mer än 1 dl vatten. Kör i mixer och pressa genom en nötmjölkspåse ( går bra med en bomullspåse man gör saft och sylt i).
  • 0,75 dl Agave eller honung
  • 2 msk cocosolja
  • 3 msk Lúcuma (hoppade jag över)
  • 20 droppar flytande Stevia med vaniljsmak (hoppade jag också över)
  • 1 krm äkta vanilj
  • 1 liten nypa himalayasalt
Gör först cocosmjölken. Använd gärna ekologisk cocos som bidrar med mer smak och krämighet. Häll i din ursköljda blender. Tillsätt Agaven + cashews och kör i en halv minut. Tillsätt sedan övriga ingredienser och kör tills du har en fluffig glassmet. Häll i en behållare med låga kanter ( då fryser glassen fortare och det blir mindre isbildning). 

De senaste gångerna jag gjort glassen har jag faktiskt inte fryst den eftersom det är så mycket fryst i den ändå. Serveras den på en gång är den godast alldeles nygjord när den är riktigt krämig och kall - mumsfilibabba !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS1. Jag använder ICAs basicserie av frysta hallon och det har gått jättebra. Vad jag förstått är det utländska frysta hallon som kan vara smittade som man skall koka först. Det parti hallon från Serbien som serverades de gamla i Ljungby och som man tror var smittat säljs inte i butik. DS.

PS2. 20150511 är det konstaterat att det var smittade hallon som låg bakom epedimin i Ljungby. Dessutom kollade jag på ICA-förpackningen och dom frysta hallon jag använt kommer från Serbien så nu känner jag mig lite villrådig. Det borde stå på förpackningen om man måste koka dom först och vilka man kan använda frysta tycker jag. DS.

tisdag 5 maj 2015

Njutningsrunda efter regnväder !



Njutningsrunda !

Idag var det så skönt att kunna gå ut i trädgården igen efter gårdagens busväder. Gick en njutningsrunda och bara tog in allt som blommade och den underbara doften som blir efter ett regnväder.

De vita löjtnantshjärtana är på gång att slå ut i landet runt huset tillsammans med alla tulpaner i gult och vitt. Vi flyttade tre stycken kraftiga plantor från framsidan förra veckan som stod för nära grunden med sina pålrötter och dom såg ganska oberörda ut fast dom förlorade en del av sitt rotsystem. Skönt !




Aklejorna som sprider sig hejdlöst runt om i trädgården är också på gång med kraftiga knoppar. Lika spännande varje vår var dom dyker upp!




Tulpanen Spring Green i perennarabatten kommer tacksamt tillbaka varje år.




Där kommer det också nya knoppiga skönheter som jag totalt glömt att jag planterat - överraskning väntar !



Trädet bakom växthuset börjar släppa sina vackra vita blomblad som singlar ner som snöflingor över köksträdgården - dock doftar den helt ljuvligt.




Uppfylld med ny energi !

Efter njutningsrundan som fyllt mig med ny livsenergi är det dags för spaden att få jobba lite. Har flyttat in alla stäppsalvior som stod i ytterkant i ruinrabattten - där blev dom alldeles för höga. Nu får dom göra rosorna sällskap istället lite längre in i rabatten. Fyllde upp med lågväxande rosa nävor istället som stått i sin kartong och väntat alldeles för länge - oj så skönt att få dom i jorden.

Delar av perennarabatten och några lådor i köksträdgården fick gödsel blandat med barkmull. Långsamt börjar trädgården komma i vårform. Några timmar varje dag det går att vara ute i trädgården leder långsamt framåt!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa