tisdag 29 april 2014

Tulpangrupper i vitt och gult toppad med vita hjärtan!




Dom kom tillbaka !

Hösten 2012 satt jag en massa lökar av den gula dubbelblommande Monte Carlo, Purissima (vit enkelblommande) samt ytterligare en gul enkelblommande tulpan i grupper om ca 20-25 st/grupp i delar av landet runt husets västsida. Dom fick en rejäl giva benmjöl efter blomningen i fjol att ta med sig ner i löken och blommar lika överdådigt i år !




Är speciellt förtjust i Monte Carlo för sin maffighet med alla de dubbla kronbladen. I fjol blommade tulpanerna runt den 20:e maj så det är tidigt i år eller också var det sent i fjol.




Bergsklinten nästlar sig in !

Hoppas ha kraft att fullfölja rabattanken i höst och plantera ytterligare minst 100 lökar - målsättningen är att fylla hela rabatten med blommönstret. Purissimon tar upp den gula färgen i botten av blomman och håller ihop gruppen. När den öppnar sig helt i solskenet syns det ännu bättre.

Bergsklinten som tidigare bodde i landet och som jag håller på att försöka utrota har nästlat sig in och gömt sig bland alla tulpaner så det skall bli intressant att se hur det blir när den sätter i gång att blomma - naturen själv kanske är bäst på det där med färgsättning och form!




Vita löjtnanten bryter av !

Mellan tulpangrupperna har jag planterat vit Löjtnantshjärta som tillför en helt annan form och bryter av samtidigt som den harmoniserar i färgvalet.

När tulpanerna och löjtnantshjärtan blommat över är det dags för ettåringarna att ta vid i samma färgskala adderad med orange. Gullskära, ringblomma, vit rosenskära och tagetes väntar nu i sina fröpåsar !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 27 april 2014

Rostad potatissallad med vårens primörer !



Häckat i ruinen i sommarvärmen !

I helgen har vi mest häckat i ruinen i det varma sommarvädret - helt ljuvligt att det kan vara så varmt redan i slutet av april ! Grillen har gått varm och dränkt in trädgården i ett väldoftande moln av sommar. Andra dofter har den rostade potatissalladen med vårens primörer bidragit med - en ständig återkommande favorit så här i början av försommaren - supergod till allt grillat!




Härlig smak på rostade små potatisar!

Små söta potatisar som rostats hela i ugnen får en härlig smak. Med säsongen första primörer blir det pricken över i till allt grillat.


För 10 personer
2 kg delikatesspotatis
4 salladslökar
1 knippe rädisor
2 buntar grön sparris (à 125g)
3/4 dl skuren gräslök
1/2 dl grovhackad persilja
olivolja, flingsalt

Dressing
1 dl olivolja
2 msk vatten
2 msk vinäger
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Picka potatisen, dela stora i halvor. Lägg i en långpanna. Ringla över 2 msk olja. Vänd runt. Strö över 1 tsk flingsalt. Stek i 30 minuter mitt i ugnen. Låt stå framme och kallna.
Blanda dressingen. Strimla salladslöken och skiva rädisorna. Skala och koka sparrisen 2 -3 minuter i lättsaltat vatten. Häll av och kyl genast i kallt vatten så den behåller sin gröna färg. Dela sparrisen på längden. Blanda potatis, lök, rädisor, sparris, gräslök och persilja. Häll över dressingen.

Romröra är gott till
1 burk kesella (2 1/2 dl, 10 %)
1dl lättcréme fraiche
1/2 dl finskuren gräslök
75-100g stenbitsrom

Gör så här:
Blanda kesella, créme fraiche och gräslök. Vänd försiktigt ner rommen. Ställ kallt. Kan göras klar dagen innan. Den här potatissalladen och romröran är jättebra att göra när man är många som skall äta.

Efter helgen är jag fulltankad av leenden från det lilla barnbarnet - barnbarn tillhör verkligen livets efterrätt - mumsfilibabba!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 24 april 2014

Underbart är kort - passa på att njut NU !



Att vara fullt ut i det lilla ögonblicket !

Nu blommar det stora Kvittenträdet bakom växthuset så nu gäller det att hinna med att njuta för rätt som det är har den blommat över. Nu skulle man vilja ha ledigt och bara strosa runt i trädgården och uppleva den växtkraft som formligen sprutar upp ur marken - det är nu man skall träna på Mindfulness och öppna sina sinnen och vara fullt ut i det lilla ögonblicket och tanka ny energi.


Bild från tidigare år


Klev in i ett Magnoliamoln !

Det tränade jag på igår när jag hade en stund över innan bassängträningen i varmt vatten på USÖ. I Stadsträdgården blommade Magnolian lite överallt och vissa doftade underbart så det kom som ett moln i luften och omslöt en.

Fast underbart är kort även här - nu skulle man egentligen ta en sväng varje dag för att kunna kliva in i Magnoliavärlden på riktigt och fylla sinnet innan blomningen är över för den här gången.


Bild från tidigare år

Skall njuta i Mindfulnesslandet hela helgen !

Personalen i Stadsträdgården höll precis på att plantera ut alla små penséer så om några dagar blir det ett nytt besök för dom vill jag också se. Varje år är det olika färgsättning i de stora landen och i år går tonerna i gult, orange och vitt. Vi har en otroligt vacker Stadsträdgård i Örebro och snart kan man sitta på uteserveringen och äta lunch under solparasollen !

Till helgen får jag besök av lilla barnbarnet från Norge som nu hunnit bli sju månader - så nu skall jag bara njuta, lukta och gosa och vara i Mindfulnesslandet hela helgen - helt underbart!

Att få samla hela familjen till middagar i växthuset, umgås, äta god mat och bara vara tillsammans och rå om varandra tillhör verkligen livets goda !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 22 april 2014

Rensar och klipper, blandar och ger !



Hasade mig in som en gammal gumma !

Värkbruten och krum som en gammal gumma hasade jag mig in igår kväll efter allt trädgårderande under påskhelgen - ibland undrar man om man egentligen är riktigt klok som håller på med det här men lyckan i själen och kroppen säger allt när man rensat klart ett land, krattat gräsmattan eller klippt häcken även om jag mest tillämpar fjärilsmetoden och fladdrar från det ena stället till det andra och blir aldrig klar någonstans även om säcken till slut knyts ihop på något konstigt sätt.

Min älskade fontän togs fram under helgen och skrubbades ren innan den fylldes med vatten - ljuvligt att höra porlandet igen. Fontänen är det första jag sätter på när jag kommer ut i trädgården och det sista jag stänger av innan jag går in igen på kvällen.

Grenarna/stockarna som ligger till vänster om växthuset har legat i flera år (fast inte just här) - fast i år hoppas jag att det skall bli något som kan täcka den fula sladden till fontänen så den inte syns. Vi får se om några veckor om det blivit något !




Håller på och håller på !

Jag kan hålla på i flera veckor, ja ibland i månader och klippa ner perenner och rensa rabatter. Dagsformen får avgöra vad jag orkar med och i helgen har jag hunnit med det mesta. När rensandet och klippandet är klart väntar barkmull på att blandas med kogödsel för att ge sån där härlig svart mylla i rabatterna. En säck barkmull som blandas med en halv säck kogödsel är precis lagom för skottkärran och tillfredsställelsen när jag hunnit så långt är total - många säckar blir det och jag är snart klar med det med - Jippie !




Stockrosorna jag drog upp ifjol av en ny sort som blommar i olika pastellfärger har fått kraftiga bladrosetter i år och växer så det knakar - skall bli så kul att se alla 16 plantorna blomma i sommar i perennarabatten.




Just nu är det lungörten som dominerar i perennarabatten. Den brukar mest gå i rosa men i år lyser den i blått !




Bort med skräpet !

De stora Miscantusgräsen har jag fortfarande kvar att klippa, brukar vänta tills alla frostnätter är över. De skräpar något fruktansvärt i torrt tillstånd så det skall bli så skönt att snart klippa ner dom.

Är det någon som undrar över påskbaket så glömde jag bort kakan i ugnen och tittade på Lets dance i stället - så kan det gå ibland !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 17 april 2014

Jag har påsken på en bricka !




Kan flyttas efter behov !

Jag har foten i en potta, tror jag Hasse Alfredsson sjöng och jag har påsken på en bricka i år på köksbordet och vad dom två sakerna har med varandra att göra har jag ingen aning om utom att jag fått låten på hjärnan.
Har inte haft energi att påskpyssla någonting och några påskpynt från vinden har inte kommit ner heller. Då är det behändigt att ha påsken på en bricka som man kan flytta runt efter behov !




Gul och traditionell är påsken hos mig - jag blir så glad av det gula och har ett uppdämt behov efter en stark lysande färg efter vinterns mörker. Alla gula blommor kommer med ny härlig livsuppiggande energi som man så väl behöver nu!




Den stora gamla syltburken som jag hittade på loppis för några veckor sedan fick bli vas under påsken.





Nu skall jag sätta igång att förbereda för påsktårtan - en ingrediens måste nämligen skapas först innan jag kan sätta igång baket som blir både gluten- och mjölkfritt. Blir baket bra dyker den upp på påskafton på bloggen !

En riktigt GLAD PÅSK önskar jag alla bloggvänner !
KRAM/Isa

onsdag 16 april 2014

Krukor kan man väl aldrig få för många av - eller hur ?



Kö i växthuset !

Åhh så skönt att få gå på lite långledighet under påskhelgen! Nu hoppas jag bara att blåsten kryper ner i någon grotta någonstans i ett avlägset land och låter solen och värmen få härja fritt så man kan vara ute och njuta av trädgårdslivet.

Krukorna står på kö i växthuset och väntar på nya hyresgäster. Vid helgens besök på en handelsträdgård nära mig, Trädgårdsväxter,  hade dom 50 % rabatt på krukor och sådana kan man ju aldrig för för många av - eller hur ?




Nu skall äntligen fikonträdet som stampat i sin lilla kruka i flera år få flytta in i en rymlig medelhavssnygging och helt plötsligt ser jag en helt annan möblering på framsidan av växthuset. Nu blir det nog terrakottakrukor på båda sidor om de vita slitna pardörrarna.




I somras hade jag en samling med krukor på vänster sida om dörrarna där fontänen porlade i mitten. Det är de stora olivkrukorna som har fått ange tonen och så bygger jag vidare utifrån dom.




En plats att vila på !

Soffan, som tillhör kategorin "hemsläpade patinerade trädgårdsmöbler som tillför charm men som nästan inte går att sitta i" blir nog omplacerad till sommaren liksom det gamla symaskinsbordet - nu ser jag en vit däckstol här i stället omgiven av terrakottakrukor. Behöver en plats utomhus att bara smyga ner och vila på mellan trädgårdsbestyren - och vad kan vara bättre än vila bland alla terrakottakrukorna med sommarblommor !




Ett teebord bland terrakottan !

Ett litet fikabord måste jag ju ha -  (och då passar ju den loppade korgmöbeln som skall målas vit och fortfarande inte blivit det - men kanske blir under helgen) väldigt bra !

Tänk vad några krukor kan sätta igång fantasin !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en kanonhelg i trädgården !
Kram/Isa

måndag 14 april 2014

Trädgårdens tuffingar - penséerna !



Det har blåst som attan här i några dagar och i dag efter jobbet var jag bara tvungen att gå en sväng och kolla in hur alla penséer mådde. Dom har klarat både blåst och kyla förvånansvärt bra.




Här är en ställning som jag köpte på Nordiska trädgårdar - den var svår att motstå så nu hänger den på vår ytterdörr och möter en varje gång man kommer hem.




Eftersom det inte var några hål i botten av krukorna hänger den under tak - så nu får man komma ihåg att vattna istället !




I köksträdgården har jag satt kungsängsliljor och krokusar tillsammans med penséerna i en zinkspann. Krokusarna har blommat över och tur var väl det för dom skar sig totalt med färgen på kungsängsliljorna som är lite svår.




Dom här harmoniserar bättre med varandra - tycker det är snyggt när det går lite ton i ton .




Krukorna med penséer flyttas runt lite efter behag - och kan hamna lite varstans!




Tur att man har dom här pigga nyfikna små ansiktena att njuta av nu innan allt annat kommit igång !




I min blommande stol bland mossan blommar nu sommarsnöklockan tillsammans med en saxifraga (tror jag det är, även fast jag sparade etiketten från Nordiska trädgårdar så kommer jag inte ihåg var jag la dom)och ljuvliga små tuffa penséer. Bild på hela stolen kommer längre fram när jag fixat till mossan lite och växterna brett ut sig lite till.




På framsidan på det röda trädgårdsbordet blommar vårliljor tillsammans med små penséer och blåbärsris.




Krukorna flyttas som sagt runt lite efter humör - här har några hamnat på den slitna stegen utanför växthuset. Det är inte omöjligt att alla terrakottakrukor hamnar här så småningom - det brukar dom nämligen göra !




Nyper ett skrynkligt ansikte i förbifarten !

På trädgårdsbordet vid perennarabatten huserar en kruksamling som står ganska utsatt - dom ser ut att ha överlevt blåsten i alla fall - även om dom inte växt så mycket på höjden än.

Det var ljuvligt att strosa runt i trädgården och hälsa på alla små vackra ansikten och nypa en överblommad blomma här och där. När regnskurarna kom skuttade jag in i växthuset och kurade en stund i däckstolen med nya numret av Antik & Auktion - det är gott att må gott ibland !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 12 april 2014

Nu står dom där på rad - pallarna !



I morse hängde jag på låset när Clas Ohlsson öppnade - kunde inte vänta en sekund till på att köpa pallar till idén från förra inlägget !




När jag letade i bakhuvudet kom jag på att jag nog sett en pall från just dom någonstans - så efter att ha scannat av nätet så var saken klar - dom pallarna skulle jag ha. Lite dyrare (99kr/pall) än de första förslagen (29kr/pall är svårslaget ) men överkomligt ändå !




Blir säkert vackert patinerade och slitna med tiden och passar in ännu bättre i miljön.




Släpade ut en stackars motvillig pelargon för jag måste ju se hur det ser ut med kruka och blomma på pallen. Blåsten gjorde att vi skyndade oss in igen i växthuset och tog skydd.




Två av pelargonerna är nu planterade i sina krukor - i den tredje bor en annan hyresgäst ....




.....nämligen en julstjärna från julen 2012 som nu vuxit till ett mindre träd. Så nu måste den planteras om för att göra plats för den tredje pelargonen.

Det skall bli så kul sen när det blir varmare att ställa ut pelargonerna och njuta av tre på rad framför växthuset !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa


torsdag 10 april 2014

Krukor på rad hos Tage Andersen ger inspiration till något eget!


Återkommande tema !

 Idag tänkte jag visa lite krukor på rad från besöket för några år sedan hos Tage Andersens Gunillaberg. Det var ett ständigt återkommande tema över hela anläggningen - likadana krukor på rad på höga pallar - effektfullt och snyggt !

Här är det vackra krukor i terrakotta som ser ut som korgar som smyckar utsidan av Orangeriet på Gunillaberg.



Här återkommer temat med flätade korgar på en annan del av anläggningen. De här står lite upphöjda också på en trekantig ställning - snyggt !




Utanför den lilla charmiga butiken återfinns också temat men med låga vida korgar på ben som bryts av med små träd i tunnor som också återkommer runt om på Gunillaberg.




Här ser vi en annan variant på temat - slitna trätunnor på rostiga pallar - växterna som planterats känns konstnärliga och vilda.




Visst är det både elegant, kreativt och vackert ? Jag får lust att ta efter idén och omvandla den till något helt eget i min egen trädgård - varför inte tre lite slitna pallar i stål med tre likadana krukor med blommande pelargonen Appelblossom ?




Hämta inspiration och göra om till något eget - jätteroligt !

Så här skulle jag kunna tänka mig idén hos mig framför växthuset ! De patinerade turkosfärgade krukorna med vackra höga blommande Appelblossom på någon form av en pall i stål. Helst en hög vintagevariant i industristil ( som HÄR) men plånboken blir nog gladare av en billigare variant som på bilderna.

Kul att drömma är det i alla fall - får se vad det blir i verkligheten !!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och tack för alla besök på bloggen - jättekul att just du hittat hit - hoppas du skall trivas hos mig !
Kram/Isa

tisdag 8 april 2014

Perfekta små minidrivhus !



Spara och återanvänd !

Vindruvsaskar i plast med hål både på toppen och i botten är perfekta små minidrivhus att breså i. Jag bresår det mesta i år - från basilika som här till blommor som vädd och tagetes.

Askarna är perfekta att så i eftersom man kan stänga locket och få ett mikroklimat som ändå andas och släpper in luft. Man får se upp bara när man förbereder sådden att man inte vattnar för mycket så det börjar mögla.




Jag har även sparat askar från hallon och minitomater som är lite mindre och som funkar alldeles utmärkt till mindre sådder. De enda fröerna jag inte bresått är lobelia. Dom satt jag direkt i torvkrukor och fyllde krukorna med 2/3 bra jord och såjord på toppen så slipper jag arbetet med omskolning.




Basilikan som jag sådde för 2 veckor sedan skolade jag om härom dagen. Den har växt jättefort och tanken från början var att den skulle vara kvar i sin ask mycket längre. Baslikan är en italiensk variant som heter, Basilika Bolloso Napoletano - Paolo Robertos favorit och mycket god i en pesto!




Basilikan var en favorit redan i fjol och Franchi är generösa med sina fröer så det räcker nog till många fler frösådder och goda pesto i sommar.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa