tisdag 25 februari 2014

Världens charmigaste växthus med tillhörande bod !



Hälsade på i växthus och bod !

Världens charmigaste växthus med tillhörande bod hittar man i Gamleby hos bloggvännen Sofias Bod. För några år sedan när vi åkte hem från Österlen tog vi vägen förbi och passade på att hälsa på i växthus och bod. Det är så roligt att träffa bloggvänner IRL och det kändes direkt som vi känt varandra länge och pratade genast om allt möjligt.

Kolla in hur klätterrosen slänger sig över växthustaket, detaljen med det lilla öppna fönstret där det väller ut en sommarblomma i kruka och den härliga färgen på växthusdörren - allt som tillsammans med Sofias härliga inredning gör det till ett oerhört charmigt växthus!




Skattjakt i boden !

Att gå på upptäcktsfärd i Sofias Bod liknar ingenting annat jag besökt - här finns skatter man vill ha överallt. Jag är djupt imponerad över Sofias kreativa ådra att skapa så vackra saker av återanvända ting.

Spana in krukorna med jordgubbsplantor upphängda i snören i ett fönsterlöst fönster på väggen - en rolig idé att ta efter till sommaren !




Här ser vi utedelen av boden där själva boden skymtar i bakgrunden. Boden kryllar av vill-ha-saker och efter några varv var jag helt förvirrad av alla inspirerande saker - jag ville ju ha ALLT.




Den rostiga verktygslådan till höger i bild på bordet fick följa med hem. Den har jag planterat både vår- och höstblommor i - snart skall den bli vårdekorerad igen med ljuvliga små penséer !




Nästa gång jag besöker Sofia och hennes bod hoppas jag ha mer tid att botanisera bland alla pryttlar - eftersom Sofia fixar så mycket själv är det prylar som inte finns någon annanstans och som bär hennes signum.




Här har vi huvudpersonen själv - i gungstolen i växthuset. Besök gärna hennes fantastiska blogg och se vilka vackra saker hon skapar - du kommer garanterat att bli inspirerad!




Jag gillar ju också det gamla och slitna, precis som Sofia. Gamla trädgårdsmöbler tillför så mycket för stämningen liksom  rostiga plåtburkar med kryddor och sommarblommor.

Härligt att våren kommer igen med stormsteg - igår höll jag på hela eftermiddagen i växthuset och röjde. Solen smyger sig fram och värmer upp nu - UNDERBART !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 21 februari 2014

Ruggugglespår i trädgården ?



Ruggugglor som sprider värme !

När jag kom hem i går kväll efter revision på jobbet och ganska manglad i skallen upptäckte jag konstiga spår i trädgården. Det såg ut som någon hade dansat runt och lämnat stora spår efter sig. Konstigt djur tänkte jag, vilket djur har skuttat runt på det där viset - en jättehund kanske ?

Kom får du se, sa jag till maken. Har du sett vilka konstiga spår!

Är det inte en rugguggla då ? svarade maken lite finurligt när han kikat ut genom fönstret. Då slog det mig att jag faktiskt hade varit på den sidan trädgården och fotat under dagen. I det ögonblicket kände jag mig som en riktig rugguggla - en uggla med väldigt dåligt minne !

De här små söta ruggugglorna kommer från Lagerhaus och  sprider lite glädje runt sig en sån här ruggig regnig dag som det varit idag - och inte lämnar dom några konstiga spår efter sig heller !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 20 februari 2014

Vit trädgård igen !




I går vår, idag vinter igen ! 

Någonstans i natt slirade våren av vägen och vintern tog tillbaka kommandot och vräkte ner snö så hela trädgården är målad i den gråvita färgskalan idag igen.

Och jag som funderade på att ta av vinterdäcket på cykeln efter några snöfria dagar med bara vägar på väg till jobbet - tur att det bara stannade vid en flyktig tanke !


 

Var tvungen att gå en runda i trädgården och föreviga det duniga täcket som lagt sig till ro och bäddat in allt. Ser ändå ganska mysigt ut och vi är ju i en riktig vintermånad så våren kommer nog när den ska ändå !




Allt står kvar som jag lämnade det på senhösten - inget litet trädgårdsväsen har plockat in krukorna efter mig - som jag hade hoppats !




I måndags hade det kommit upp små knoppar i kärleksörten, löjtnantshjärtan och floxen - idag ligger dom nerbäddade igen under snöiga dun.




Man kanske ska njuta av snön så länge den varar - till helgen skulle det bli 7 plus igen !




Vi hittade en rutin, jag och fågeln !

Undrar om han kommer igen - den lilla talgoxen som bodde en sommar i holken och som blev livrädd när jag kom ångande med vattenkannan på kvällskvisten.

Till slut hittade vi en rutin jag och fågeln.

Jag ropade: Nu kommer jag !  Och fågeln flög ut och satt sig på klädstrecket tills jag vattnat klart. Sedan tog han sitt kvällsbad i köksträdgården och kuckilurade på växthusdörren tills han torkat och flög in i holken igen - härliga minnen. Det är så mysigt med djur i trädgården !




Jag hade nästan tänkt tömma krukorna på ris till helgen för jag var så trött på dom,  men nu får det nog vara med ett tag till.




Intressanta föreläsare inleder våren !

Om några veckor är det dags för Trädgårdsdagen (8 mars) som Glanshammars trädgårdsförening anordnar varje vår. Den är så rolig att se fram mot med intressanta föreläsare och givande möten. I år kommer Maj-Lis Pettersson som är känd som trädgårdsexperten i "Odla med P1" och Börje Renstam som föreläser om hur han lyckats få en fantastisk trädgård med enbart täckodling. Så visst är våren ändå på väg !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/ Isa

måndag 17 februari 2014

Loppisfynd, första blomningen och patinerade småvaser !



Botade abstinensen !

Har haft abstinens länge nu och under helgen var jag bara tvungen att åtgärda detta med ett loppisbesök på Tysslinge Möbler. Brukar alltid hitta något där och inte blev jag besviken den här gången heller.

Stod i och för sig länge och velade om jag skulle köpa den här lilla korgmöbeln men sedan föreställde jag mig den vitmålad med blommande pelargoner på övervåningen, krukor och lite annat smått och gott på undervåningen ståendes i växthuset bland alla andra korgmöbler och då fick den så klart hänga med hem.






Pelargonerna är doftpelargonen "Orange" som jag köpte som sticklingar från odla.nu förra våren. I vinter har dom stått på kontoret, växt till sig och skall snart planteras om. Det doftar underbart när man gnider lite på bladen och nu ser jag fram emot blomningen i korgmöbeln - skall bara måla den först !





Första blomningen !

I dag kom också dom små vaserna jag skickat efter från Charlotte med bloggen Trädgårdsflow och webbutik. Har sneglat på dom länge och nu slog jag till med sex stycken när det var halva priset.

Scannade av trädgården efter något som blommade och visst blommade Vintergrönan nu. Man blir så glad när man ser att det lyser blått där nere i landet även om dom inte är så många än. En klipptes av och fick flytta in i en av de nyanlända vaserna - så användbara och med precis lagom patina !

Hittade även snirkliga konsoller i gjutjärn till bra pris på loppiset - kommer bilder senare när dom kommit upp nere i växthuset.

Idag lyser solen och det är alldeles underbart ute - den värmer upp växthuset så nu skall jag gå ner och ta årets första fika där - livsandarna återvänder - äntligen!
Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 14 februari 2014

Och vinnaren är !



I min snabbutlottning av en dvd om Köksträdgården från Trädgårdsskolan drog maken vinnaren idag som är:


Stort Grattis Susanne !!
Maila mig din adress på isastradgard@hotmail.se så kommer vinsten på posten !
 Tack till alla som deltog med sina odlingstips !



Önskar alla en trevlig och kärleksfull Alla hjärtans dag idag !
KRAM/Isa

torsdag 13 februari 2014

Direkt ur asfalten!



Växtkraft !

Blir lika imponerad varje gång jag ser växter som formligen växer upp direkt ur asfalten även om jag förstår att det döljer sig ett liten yta med jord under all växtkraft. De här fångades på bild när vi besökte Ystad i somras.




Omfamnad av stockrosor !

Tänk att komma hem till den här blomningen varje dag som omfamnar en innan man kliver in genom ytterdörren - vilken lycka ! Hoppas mina stockrosor kommer att blomma lika villigt i sommar även om vi bor i en annan zon (zon 3) mot Skånes (zon 0).

Sådde 15 st av Impectas stockros "Aubade" i fjol ganska tidigt och hoppades att dom skulle blomma första året, men se det ville dom inte, utan utvecklade en kraftfull bladrosett istället. Så i sommar hoppas jag på ljuvlig blomning i rosa, purpur, ljust gult och vitt. Dessutom drog jag upp några svarta också "Nigra" - som kontrast.




Vi parkerade framför turistbyrån i Ystad och tog en genväg mot klostret och centrum via en smal gränd kantad med växter "som växte upp direkt ur asfalten".




Växtlighet som inramning !

Sånt här gillar jag skarpt - gammal, pittoresk bebyggelse bevarad bland det nya med växtlighet som inramning - kommer du till Ystad i sommar vet du var du skall gå !

Delta gärna i min utlottning i förra inlägget - vinnaren dras redan i morgon på Alla hjärtans dag !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 10 februari 2014

Utlottning köksträdgården !



Små fröpåsar gör gott för själen !

Abstinensen är stor nu efter trädgårdsliv och allra mest längtar jag efter köksträdgården. Bläddrar bland fröerna, drömmer och skapar grönskande inre bilder för att stå ut med vintern även om det doftar vår ute just idag.

I år blir det många fler kryddor hos mig. Väntar just nu på en leverans med kryddfröer från Odla.nu - tänk att så fort jag går in på någon sida med fröer och botaniserar och klickar hem ett gäng så mår jag genast mycket bättre. Att beställa små påsar med lovande, doftande, blommande eller grönskande innehåll är garanterat bra för själen !




Vad kommer du att odla i sommar ?

I helgen letade jag bland mina dvd efter trädgårdsinspiration och upptäckte att jag hade två exemplar av Trädgårdsskolans Köksträdgården. Så nu lottar jag ut det osprättade exemplaret. 96 minuter med allt från tips  på hur du ritar och anlägger en köksträdgård som både är till nytta och prydnad till smarta genvägar och enkla lösningar kan bli din.

Skriv en kommentar om något du kommer att odla i din köksträdgård till sommaren så deltar du i utlottningen med en lott !

Vinnaren dras den 14 februari, på ALLA hjärtans dag !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 8 februari 2014

Klematis från verkligheten !



De operfekta !

Om förra inlägget handlade om den perfekta  klematisen när den är som absolut vackrast och framtagen för en stor show handlar det här inlägget om verklighetens klematis som inte alls uppför sig som sina släktingar i London.

Har sedan 2009 försökt att få den här klematisen att blomma överdådigt. Bilden är från 2011 och är enda året då den blommat rikligt även om jag varje år varit lika generös med benmjölet.




De opålitliga !

Då hade jag planterat bergsklint vid fötterna till klematisen för att skydda rötterna, men den visade sig vara lite opålitlig och stack iväg på andra äventyr och övergav sitt uppdrag. I somras planterade jag vita nävor istället och kanske de inte skyddade tillräckligt för i somras torkade klematisen ihop successivt och blev torr och brun eller också skulle jag ha varit flitigare med vattningen och gödningen.




Här syns den flyttglada bergsklinten som jag var så glad i först, men nu några år senare har jag nästan bytt ut den överallt till nävor istället. Mer pålitlig,  man kan lita på att den är kvar på samma ställe där man satt den !





Piilu är en favorit som jag samplanterade med en ros vid portalen till perennarabatten där det är halvskuggigt läge i morgon/förmiddagsssol. I fjol försvann den tyvärr och det var knappt att rosen klarade sig heller. Vid den rostiga armeringsmattan klarade den sig, men blev liksom sin granne torr och brun ganska snabbt.




Södertälje som syns i bakgrunden klättrandes på staketet har klarat sig ganska bra och brer villigt ut sig åt alla håll . Den hade jag redan innan jag anla perennarabatten och den klarade flytten bra.



I sommar skall det prunka !

Till sommaren ska jag ta till mig av Annas tips (bloggen Trädgårdsdrömmen) på hur man får stora, prunkande klematis. Läs hennes inlägg HÄR om du vill få gödningstips !

Nu drömmer jag om vällande, prunkande klematis i trädgården till sommaren !
Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 6 februari 2014

I ett blommande klematishav!



Imponerande blomning !

Idag tänkte jag visa lite bilder från klematismontern på Chelsea Flower Show för visst behöver vi lite överflöd nu när abstinensen är som störst efter trädgårdsliv ? Det var imponerande hur utställaren hade fått ihop ett blommande hav av olika sorters klematis.

För min inre syn kan jag se den vita, skira läckerheten klä in armeringsmattan i perennarabatten medan den rosa lite bulliga dubbelblommande skönheten bildar ett valv i den tilltänkta portalen till köksträdgården - så inbjudande och ljuvlig att gå igenom.




Variationen var enorm och blomrikedomen oändlig. Klematisväxterna klär snabbt in obelisker, spaljéer och pergolor och lägger till värdefull höjd till trädgården. Fast jag har inte lyckats så bra med mina - väntar varje år på att de ska se ut som på bilden.




Klematis Zara som syns i förgrunden är en ny sort från 2012 som blommar med stora blekvioletta blommor från juni till september.




Snyggt med den röda som bryter av och ger liv till hela anrättningen !




Visst är den oemotståndlig - den vackra Crystal Fountain med sitt fontänsprakande inre som omges av vackra lilatonade kronblad ?




En sån skulle man ha !

En hel tunnel med klematis i olika violetta nyanser - så häftigt med en sån i trädgården - kanske inte helt omöjligt !

Har du något bra tips när det gäller klematis ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och tack för alla  trevliga kommentarer angående min älskade farmor i förra inlägget - vi är många som har fina minnen av vår farmor/mormor - det var gott att läsa om !
Kram/Isa