tisdag 29 oktober 2013

Hur såg det ut innan ruin och växthus?



En titt bakåt i tiden !

Idag tänkte jag visa hur det såg ut i trädgården innan växthus och det riktiga ruinbygget. På bilden sitter katterna på det som var första upplagan av ruinen ... den som inte var murad och inte höll så länge utan rasade. I bakgrunden där pallkragarna skymtar står växthuset idag !




Här var det kaos i trädgården .. den rasade ruinen ligger i högar - jättetunga högar ! Vi vaknade av braket en mörk natt. Efter 2 sådana brak fick jag nog och kände att nu var det dags att göra det på riktigt !




Nu är det på riktigt !

Här har det riktiga ruinbygget påbörjats med proffshjälp av en släkting sommaren 2009 - de stora, tunga stenarna är spridda över gräsmattan för att lätt hitta rätt sten till rätt plats.Stenarna fanns redan i trädgården och låg tidigare som en mur på framsidan och runtom tomten. När vi gjorde om muren på framsidan sparade vi stenarna för framtida behov.

Fortfarande finns växthuset bara i mina drömmars värld även om vi samlat fönster och dörrar sedan några år som vi staplade i förrådet och som jag gick ut och stirrade längtansfullt på och nosade på ibland för att mata drömmarna med lite näringslösning för att hålla dom vid liv.




Ur kaos kommer ordning !

Vår kaosartade baksida efter köksrenovering 2008. Det är jättekul att se den här bilden idag - då ser man att det verkligen hänt saker i trädgården. Idag inramas uteplatsen av en thujahäck till höger och ett staket till vänster. Portalen är gulmålad precis som huset och staketet runt tomten och genom portalen ser man växthuset !




Bort med det gamla !

Här skall det byggas växthus ! Sandlådan och pallkragarna skall bara bort först - teglet till golvet är redan på plats (läs om den resan HÄR). Jag vet inte hur många gånger jag varit ut och mätt upp för huset och slagit ner plintar för att få ett hum om hur det skulle stå och affirmera i mitt huvud hur det skulle kunna se ut !

Grannen satt under växthusbygget upp ett plank från sitt hus och förbi sitt förråd så all insyn försvann från det hållet - jippie !.




Äntligen är grävaren på plats - den regnigaste dagen i maj 2010 på mannaminne. Växthusresan har börjat på allvar !



Yngsta sonen med kompisar slet som djur med att skjuta leran i skottkärror från grunden till en lastväxlare ute på gatan - ett lerigt jobb. Vid lunchtid fick dom leriga stövlarna stanna på trappen - några timmar senare är killarna leriga från topp till tå - dagens hjältar!




Vem har sagt att det skall gå lätt ?

Grunden färdiggrävd och avvägd, elkabel framdragen och gräsmattan är helt sönderkörd - en trädgård i total kaos. Sedan regnade det hela maj så grunden var som en översvämmad bassäng och hela växthusbygget blev försenat flera veckor. Vi fick gräva en kanal från grunden ut till en brunn på gatan för att leda bort vattnet - vem har sagt att det skall gå lätt ?!

Fortsättning följer !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa



lördag 19 oktober 2013

Återbesök hos Leilas Jansro !



Magisk plantering !

Naturligtvis gjorde jag ett återbesök hos Leilas Jansro vid sommarens besök på Österlen. Hennes stäppsalverabatt lever fortfarande i mitt hjärta sedan förra besöket och jag var nyfiken på hur den hade utvecklats.

I år var den lite vildare och ännu mer prunkande än jag mindes den ... jag slog mig naturligtvis ner på bänken och insöp magin i planteringen ... en av de vackraste jag upplevt ( blev fotograferad när jag satt på bänken och njöt av en annan besökare som ville ta kortet som minne - undrar vad jag utstrålade egentligen ?)




Så snyggt med olika sorters stäppsalvia - en växt man alltid kan lita på, så tålig, långlivad och vacker.




Leila har ramat in sin plantering med en låg grön häck, av vad tog jag aldrig reda på - det ser inte ut som boxbom.




Här syns hela planteringen omgärdad av den gröna häcken och runda stenar. De rufsiga pilarna och det vajande gräset tillför det där lilla extra till planteringen.




Kompositionen av växter är utsökt med de silvriga mjuka tonerna i malörten och lammöronen till de mer upprätta, stående rosa och lila stäppsalviorna.




I bakgrunden syns en liten del av Leilas fantastiska mölla som hon renoverat och som nu inrymmer hennes bostad.




Det finns också en fantastiskt fin rabatt med lavendel och rosor i Leilas trädgård med en skön grön fond av avenbok (tror jag) som avdelare.




En trappa upp till himlen kantad med lavendel - hoppas det ser ut så den dagen det är dags ! Det är så här man vill att ens lavendelhäckar skall vara - fast det är klart att det är skillnad på zon 3 och 0 !




Här ser vi  entrén till Leilas Jansro med alla klätterrosorna som klär in pergolan vilket gör att man känner sig välkommen och gärna kliver in.




Den här mörka kärleksörten fanns till salu så ett gäng fick följa med hem för att förgylla rabatten, sedan tycker jag det är kul med växter i rabatten som har en historia och är köpta hos någon speciell.

Nästa år blir det garanterat ett nytt besök hos Leila och hennes fantastiska Jansro !

Vill du läsa om förra besöket hos Leila hittar du det HÄR !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 17 oktober 2013

Växthusbilder på begäran !




Det älskade växthuset !

Växthusmadame önskade sig bilder på växthuset framifrån och här kommer en hel radda växthusbilder från alla håll ! Det är klart att man vill uppfylla en sådan önskan - varsågod Madame och alla ni andra !

Har letat i sommarens arkiv av bilder och fylls av tanken - så fort man glömmer hur det såg ut under sommaren !


En interiörbild från en solig sommardag smög sig också in

Tidig morgon i augusti

Sista junibild innan allt kommit igång på allvar i lådor och urnor

Det frodas i köksträdgården - drömmer redan om nästa sommars odling

En skön dag i september


Tidig morgon med imma på växthustaket

Tur att vi bilder att hämta kraft ur nu när det börjar bli så mörkt ute

Trycker näsan mot rutan och drömmer !

Jag är så oerhört glad och tacksam över mitt växthus där jag lever mitt liv större delen av året. Det är i princip bara december, januari och februari det inte går att vara där pga kylan - då brukar jag gå ner, trycka näsan mot rutan och drömma om sommarens måltider med ett svalt glas vitt och uppslagna dörrar, sköna sovstunder i däckstolen och uppdrivning av fröer vid snickarbänken med jordiga händer och sorgkanter ... förlåt glädjeband skall det vara  ...under naglarna. LJUVLIGT !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 12 oktober 2013

En ljuvlig dag i trädgården !



Bara njuter !

Vilken otroligt skön dag det har varit idag. Solen har skinit från en klarblå himmel och det har varit helt underbart att vara i trädgården - dessutom kändes det som det var evigheter sedan jag var i trädgården en hel dag !




Tyst, lugnt och skönt !

Här har jag suttit och njutit mellan ogräsrensning, tömning av ettåringar och nergrävning av perenner som stått i krukor. Solen lyfter inte så den hinner skina in mot ruinen den här tiden på året - då får man sätta sig på solsidan i köksträdgården istället !

Det har varit en dag i tystnadens tecken - inga grannar har varit ute och snickrat eller klippt med maskiner - oj så skönt !




Härliga höstfärger !

Löken som jag tog upp för några veckor sedan har legat på tork i växthuset och idag passade jag på att skaka av jorden som var kvar, klippa av blasten och ta in dom till köket för vidare matlagning.

Nänns inte ta bort revorna från jordgubbsplantorna - tycker de är så vackra när de slänger sig över kanten - får bli rensning till våren istället !




Nått stort gammalt träd har vi i alla fall !

Tur att det finns nått gammalt träd kvar i trädgården så man kan få njuta av höstfärgerna. Flera rök när vi förberedde för växthuset. Det här är nog ett kvittenträd tror jag. Tyvärr släpper den alla sina blad på gruset i köksträdgården så det blir ett styvt jobb att kratta rent där till våren. Smällar man får ta !

I morgon ska jag på kransbindarkurs hos Tant Grön - det skall bli jätteroligt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 10 oktober 2013

Skänk ett ord - ge en flicka i Afghanistan chans till skolgång !




Gör en liten flicka lycklig !

Många gånger under den senaste tiden har man kunnat läsa i media om de hårda livsvillkoren för flickorna och kvinnorna i Afghanistan. Särskilt en berättelse berörde mig djupt om en liten flicka vars högsta önskan var att vara pojke för då fick man gå i skolan och hade chans till ett drägligt liv.

Nu har du möjlighet att ge en liten flicka den chansen - för 40kr kan du messa in ett ord till 72922 och bidra till en månads skolgång. 10 ord betalar ett helt års skolgång för en lycklig liten flicka.

Ditt ord används sedan i en berättelse som skrivs av författaren Kristina Ohlsson. När hon använt just ditt ord i berättelsen får du ett sms. Det är en oerhört välskriven, rolig och dråplig berättelse som du kan följa på hemsidan Skänk ett ord.

Kram/Isa

måndag 7 oktober 2013

Pelargonbukett i loppisfynd !



Bukett av dom vackraste !

Nu har alla pellisar fått flytta in i huset för samma misstag som jag gjorde i fjol vill jag inte upprepa i år - då frös nästan alla pelargoner första frostnatten nere i växthuset. Så i år har jag ett eget pelargonrum inne i huset - det ljusaste och svalaste rummet innan det är dags för den riktiga vinterförvaringen i förrådet.

Nu börjar ju pelargonerna bli lite risiga efter en hel sommars blomning så jag klippte av en del blommor och gjorde en pelargonbukett av dom vackraste.




Mycket vackrare än dagens oasis !

Jag gjorde ju en del småfynd på loppis förra helgen som jag lovade visa - här är föregångaren till dagens oasis - bra mycket vackrare eller hur ?

10 kr på loppis och så användbar - ett fynd att använda många gånger - du hittar det säkert på ett välsorterat loppis nära dig!




Jag har använt blommor från Mårbacka, Dronning Ingrid, Appelblossom samt en skrikrosa zonalpelargon - det blev en salig blandning.




Härligt att kunna njuta av pelargonblommorna på det här sättet också !




Fyllt på energikontot !

Blommorna kanske inte står sig så länge - men då kan man ju byta ut dom efter hand. Sedan kan man ju fynda på torget så här års och skapa spännande och roliga kreationer av torgblommorna!

Helgen har jag tillbringat i Oslo med närmaste familjen och nyaste lilla barnbarnet, 2 veckor gammal. En otroligt trevlig helg med bebismys, vackert väder, god mat och trevligt umgänge - energikontot fylldes på till bredden - hoppas du också haft en trevlig helg !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 3 oktober 2013

Skuttar till växthuset och klipper kryddor !



Kryddigt sällskap !

Nu har kryddorna från köksträdgården fått flytta in i växthuset undan frosten. Härligt att öppna dörren och mötas av doft från oregano, timjan och rosmarin.

Känner mig rik när jag skuttar ner till växthuset och klipper av ett gäng att krydda middagen med ... igår blev det rostade sötpotatispuckar i ugnen som fick ett kryddigt sällskap tillsammans med olivolja och rivet citronskal !




EN planta kan vara en bra början !

Vid atriumträdgården vid Örebro Läns Museum, där jag satt ute och åt i går (förmodligen sista gången för i år ) och njöt av solen och ljudet från springbrunnen, har Margareta som driver Rosengrens skafferi planterat massor med timjan och det doftade UNDERBART !

Skulle också vilja ha en STOR plantering med bara timjan ... kanske ska börja med den enda planta jag har!
Förresten var jag tvungen att slå upp ordet Atriumträdgård för jag visste egentligen inte vad det var - det visade sig vara en helt inhägnad trädgård från alla håll.

På vår baksida i söderläge är uteplatsen helt inhägnad av huskroppar från tre håll och en thujahäck med portal  vid den fjärde ..  jaaa.... DÄR kan man nog skapa en  liten atriumträdgård så småningom ... många planer blir det att drömma om !





Enkelt fick det bli !

Det loppade fågelbadet i gjutjärn har också fått flytta in och fick bli ett rede för rönnbär istället ... enklast möjliga när tiden är knapp ... att binda kransar av rönnbären får bli en annan gång !

Kryddskylt från Växthusmadame !





De återvunna hinkarna från Ceasars webbshop har jag varit jättenöjd med och jag tror att rosmarinen håller med !




De rostiga löven fyndade på någon trädgårdsmässa är favoriter och får bara byta plats när jag håller på att rådda om bland "installationerna".




Det är mycket rönnbär i år ... undrar om det blir mycket snö då ?!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa