lördag 29 juni 2013

Min "vildvuxna" rabatt och trevlig sommar !



Rabatten just nu  !

Jaså, ni tycker inte min trädgård är vilduxen fniss, fniss .....  kanske satt jag skylten på fel ställe i trädgården - kanske måste man uppleva trädgården på plats för att uppfatta den som vildvuxen eller rufsig. Kanske är det mest i vrår och hörn som den är som mest vildvuxen och uppskattas som mest av fjärilarna. Hur som här kommer lite kavalkad från rabatten just nu !




Mer blommor åt humlorna !

Spaden har stått i rabatten hela våren och sommaren för här flyttas fortfarande växter och läggs till. Idag har vi flyttat på lammöronen till en bättre plats för jag vill gärna ha kvar blomningen - det visade sig att humlorna tyckte om dom och jag serverar gärna humlemat ... älskar humlesurr i rabatten !




Häng+kant = rufsigt !

Man vad är det HÄR ? Lila-rosa-vit skulle ju lobelian bli - inte BLÅ ! Nästa år får inte blå vara med i frösådderna - rufsig är lobelian i alla fall så det förslår - ni vet, när man blandar häng- och kantfrön så blir det otroligt RUFSIGT !!




Nu blommar kaprifolen i rostiga portalen i rabatten - synd bara att den inte doftar - kommer aldrig mer att köpa en kaprifol som INTE doftar !




Växtkraft och blomning är det i alla fall inget fel på - gäller att hänga med i svängarna och peta in nya skott som hela tiden skjuter fart så det inte blir för rufsigt i portalen!




Morgonsolen fångades på bild i kärlekshjärtats prisma i rabatten där riddarsporrarna är på gång ... senare i sommar är det solhattarnas tur att visa sig från sin hjärtliga sida !




Hängare eller prydnad ?

Den gamla krattan som gick sönder får hänga i den svängda armeringsmattan så länge - kanske blir den en hängare i växthuset i stället i sommar !

Ha det så gott i sommar alla trädgårdsvänner - nu blir det bara sporadiska inlägg här på bloggen  i juli - semester och ledighet väntar med boostning av immunförsvar och påfyllning av ny välbehövlig energi !
Kram/Isa

fredag 28 juni 2013

Den perfekta skylten till min rufsigt vildvuxna trädgård !



Rufsig och vildvuxen !

Nu har jag hittat den - den perfekta skylten för min trädgård ! Vildvuxen har trädgården alltid varit - eller rufsig som Gunnel Carlsson föredrar att kalla stilen - rufsigt vildvuxen kanske man skulle kunna säga !

Jag hittade skylten hos Tant Grön och blev jätteglad eftersom jag sett den tidigare i en av alla trädgårdstidningar.




Ibland nyklippt och ansad !

Här syns min rufsigt vildvuxna rabatt i bakgrunden till ampeln under plommonträdet. Det var den jag vann i våras och eftersom den behöver space blev en torr gren i plommonträdet en lämplig plats för den där den kan bre ut sig som den vill ... lite rufsigt vildvuxen den med !

Gräset är i alla fall nyklippt och kanten runt rabatten ansad - alltid något - så länge det nu varar !
Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 27 juni 2013

Blommar och doftar mot alla odds !



Underbara dofter !

Nu slår dofterna emot en när man kliver ut i trädgården .. helt underbart ! Rosenhäcken nedanför köksträdgården har slagit ut i full blom mot alla odds ... den såg länge halvdöd ut och mycket fick klippas bort men nu skjuter nya skott fart och den ser ut att ha klarat  vinterstålbadet bra trots allt.



Vilka överlevare !

Madame Boll eller är det en Ghita Renaissance - planterade två samtidigt och kommer aldrig ihåg vilken som är vilken - börjar nu slå ut och man kliver in i ett doftande moln när man går förbi. Klipper av blomknoppar och sätter i små glaskoppar inne för att njuta av !

Fick tips från Fröken Grön att inte gräva upp några rosor före midsommar för att ge rotsystemet en chans att skicka upp nya skott och har man sett - de flesta rosor kommer faktiskt igen - så nu får dom extra gödning istället för att grävas upp !




I år SKA jag plocka lavendel !

Lavendelhäcken vid muren på framsidan börjar nu visa sina vackra blåvioletta blommor och bidrar i högsta grad till doftmolnet över trädgården .. och i år SKA jag plocka massor med lavendel och göra lavendelolja till jul och ge bort ... en tanke jag haft länge !

Funderar på om jag skall klippa av de blommande lammöronen som många av er andra gjort - samtidigt har jag svårt att klippa av något som ser så livskraftigt och blomvilligt ut - tanken får skvalpa ett tag till eftersom jag redan bestämt mig för att nävan Ballerina skulle få flytta in på den lediga platsen..... mer rätt växt på rätt plats liksom !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 25 juni 2013

Nog får dom väl ändå hålla sig till etiketten !



Det blir liksom aldrig klart !

Bladen såg så fina ut på lammörorna jag satt förra sommaren så inte tänkte jag på att de skulle blomma också ... i alla fall inte så högt som de gör nu !

20-40 cm står det på etiketten till lammöron Stachys Byzantina - fast nu är de nog minst 60-65 cm höga. Jag satt dom i framkant i rabatten och det blev inge bra alls. Det blir till att gräva till helgen och flytta dom - så stäppsalvian som står bakom syns och harmonin återställs.

Visst är det så där hela tiden - att det är någon växt som hamnat fel och stör hela rabatten fast man tycker man tänkt rätt - det är därför rabatten aldrig blir färdig och kanske är det precis som det skall va ... så vi har något att hålla på med och drömma om hur det skall se ut när det ÄNTLIGEN är klart - vilket det aldrig blir !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 23 juni 2013

Virkmaffian slår till igen !



Virkade krukfodral !

Ja vad gör man när det är midsommarhelg och förkylningstider ... jo, virkar ... min nygamla hobby är fortfarande superkul och det roligaste är att se nya ränder växa fram undan för undan. Min nya krukor kommer jag nog att ha i köksfönstret tror jag.

Hade en beskrivning på virkade fodral till krukor liggande och med lite ändring så passade det mina krukor precis. Jag la upp 50 luftmaskor med virknål nr 6 (mätte längst ner på krukan runtom så det skulle bli rätt) och tog ihop till en ring med en smygmaska, virkade fasta maskor och ökade ca 2 maskor vart 4 varv ungefär.




Gamla krukor blir som nya !

Jag hade en kruka framme som jag ville klä och provade sedan med jämna mellanrum så fodralet skulle passa. Innan kanten på krukan ökade jag 4-5 maskor istället och sedan 2 maskor vartannat varv ungefär. Man får prova sig fram efter den kruka man vill klä.

Uddkanten är virkad med 2 fm, 4 stolpar i följande fm, 2 fm, 4 stolpar i följande fm och upprepa detta varvet ut.



Modiga sommarpratare berör !

Fodralen går fort att virka och man byter ränder och färgval  som man tycker. Fast nu hoppas jag att jag slipper virka på ett tag och får vara i trädgården i stället för fortfarande är det växter som skall flyttas och klippas osv.

Har haft abstinens de här dagarna och mår bäst när jag får skrota runt i trädgården, klippa lite där och rensa lite här..... någon växt behöver bindas upp och andra har hamnat fel och behöver flyttas. Ja, ni vet hur det är och rätt som det är har 3 timmar gått och man har ingen aning om tiden.

Nu har Sommar kört i gång i P1 - vilken högtidsstund det är varje dag kl. 13.00 nu ! Jonas Gardell var lysande igår och idag var det Maja Ivarssons tur att dela med sig av sin svärta i livet .. jag skrattar och gråter  och blir så berörd av en annan människas väg genom livet - så modigt att dela med sig av sig själv till oss lyssnare !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 22 juni 2013

Nya krukor och missad mästare !


Växer och växlar !

Kruksamlingen i terrakotta framför växthuset vid fontänen växer och växlar ständigt. Här flyttar jag om i takt med att växterna växer till sig och någon ny kruka flyttar in. Tegelstenar och äppellådor gör att det blir lite höjd på arrangemanget och färgskalan hålls enhetligt i lila-rosa nyanser med inslag av vitt.




Missar en mästare!

Idag skulle jag ha varit på besök i Danmark hos någon som är en mästare på att arrangera krukor .. . ja han är en mästare på att anlägga trädgård och skriva böcker också ... nämligen Claus Dalby. Det känns verkligen riktigt tråkigt att en envis förkylning som påverkar Fibromyalgin satt käppar i hjulet för det trädgårdsbesöket .....hoppas det dyker upp en ny chans någon gång i framtiden !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 21 juni 2013

Och vinnaren är ......



Vinnaren i utlottningen av ett redskapsset från Fiskars är :  Merja !! Stort Grattis till dig !

Tack snälla till alla som deltagit och skrivit fina kommentarer ... jag blir så glad och varm inombords !
Merja, maila mig din adress på isastradgard@hotmail.se så kommer din vinst på posten direkt från Fiskars.

Härlig midsommar till alla trädgårdsvänner .. själv skall jag kurera den envisa förkylningen och bara ta det lugnt!
Kram/Isa

tisdag 18 juni 2013

Min gurka blommar och glädje och besvikelse går hand i hand !


Djungelgurka till plocksalladen !

Jag är ju ingen odlare och har aldrig sått gurka tidigare men i år blev jag kär när när jag läste om den lilla djungelgurkan och nu blommar den .. vilken lycka !

Pyttesmå gurkor har börjat bildas och nu skall den få kärleksfull omvårdnad så vi kan äta små söta gurkor i salladen i sommar !




Apropå sallad så har plocksalladen i olika färger som jag sådde innan vi åkte till London nu tagit sig ordentligt och är färdig att plockas.




Alla tomatplantor har nu flyttats ut i större krukor, lådor och zinkbaljor. Både italienarna och balkongtomaterna står nu i färd med att börja blomma. Så solvarma tomater skall vi i alla fall få till salladen i sommar - fast aldrig mer att jag skall så så MÅNGA tomater - har gett bort massor !




Glädje och besvikelse - hand i hand !

Den rara sockerärtan som jag fick på trädgårdsmässan i Stockholm som bonus i Klostras monter när man var medlem i en trädgårdsförening ger nu bamsiga sockerärtor.

Jättekul att något kommer som det ska i köksträdgården annars har över hälften av alla jordgubbsplantor dött i vinter. De som hoppat ur lådorna och etablerat sig på marken istället har klarat sig bättre än de i lådorna. Satt en hel låda med vitlök i höstas .... tre har kommit upp ... tre st ... usch vilken besvikelse.

Luktärtorna är inte bättre de heller - satt en hel låda rootrainers - ingen kom upp ! Försökte ute också och ett fåtal har kommit upp. Så är en trädgårdsmänniskas vardag - det är bara att svälja besvikelserna och komma igen !




De rara ärtorna får äntligen vara ifred !

Marodören som härjade bland de egensådda ärtorna verkar ha gett sig av - nu får dom äntligen vara ifred. Tror inte det var den tama duvan - henne har jag inte sett på länge. En dag för några veckor sedan när jag kom ut i trädgården låg massor med fjädrar på ena sidan av växthuset alldeles vid buskaget där områdets katter brukar smyga runt. Kanske skrämde en katt iväg henne ... fast skulle dom ge sig på en så stor duva ?

Hur som helst saknar jag faktiskt hennes kurrande på ruinmuren och inflygning över trädgården .. kanske var det en brevduva som mellanlandade .. kanske har hon hittat en make och flyttat. I alla fall var det ett oväntat besök !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 16 juni 2013

En vild bukett och Hotell Marigold lockar till skratt !



En vild bukett med blommande kirskål !

Avslutade trädgårdsdagen i går med att plocka blommor i trädgården och sätta ihop till en stor vild bukett. Kirskålen hade börjat blomma i stenröset med skifferstenarna så de passade ju bra att knipsa av i en vild bukett.




Den tacksamma daggkåpan fyller bra i en bukett.  Sedan fyllde jag på med löjtnantshjärta, bergsklint,  hortensia, prästkrage och aklejor. Växter som blommar just nu i trädgården.




Favoritskådespelarna Judi och Maggie !

Skulle kanske ha låtit dom ha dragit vatten en stund innan arrangerandet men det glömde jag min otåliga människa bort - ibland går tanke och handling hand i hand !

Idag har det blåst och regnat om vartannat och min Londonförkylning har gjort comeback. Så eftermiddagen har jag tillbringat i soffhörnet under ullfilten och sett på filmen Hotell Marigold. En helt underbar film - med mina favoritskådespelare Judi Dench och Maggie Smith. 

Vem kan bättre än Maggie spela sarkastisk bitch med precis rätt tonfall och utspel men ändå med ett stort hjärta i botten. Och Judi som är så tjusig i olika draperade sjalar och snygga tunikor hela filmen igenom  - så där svalt elegant skulle jag också vilja vara när jag blir pensionär ! Filmen handlar om ett gäng åldrande människor som av olika anledningar strålar samman på Hotell Marigold i Indien - se den !!

Tack snälla för alla fina kommentarer - you made my day !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 15 juni 2013

Virkat i trädgården !



Blev så inspirerad !

Jag blev så inspirerad när jag läste ett inlägg hos Heléna , bland rosor och bladlös om hennes och Anna-Karins roadtrip till bl.a. Åsa, trädgården på höjden. Bland alla Helénas magiska bilder från besöken fanns bilder på virkade rundlar på lina som vajade i vinden. Det var så himla läckert tyckte jag och satte genast igång med att fundera hur jag kunde få in något virkat i min trädgård.




Hade rutor liggandes !

För att överleva vintern virkade jag mycket för att få utlopp för någon form av skapande när man inte kunde vara i trädgården. En sorts ruta som jag gjorde då passade precis in i klätterställningen i perennalandet !

Den idén fick jag i natt och tidigt i morse var jag ute och installerade rutorna .. så kul ! Rosorna som egentligen ska klättra  i armeringsmattan  har precis kommit igång och det lär dröja innan de kommer klättrandes till den här höjden. Skulle de sätta fart är det bara att flytta rutorna lite högre upp.




Kanske får dom sällskap av några virkade fjärilar också ... funderar på att ta limpistolen och limma fast några som mellanlandar mellan rutorna ... en idé som väcktes precis NU !




Virkade stolsdynor gjorde jag redan i våras till de slitna trädgårdsstolarna som står precis framför ... så det passar ju bra att de går igen i armeringsrutorna.

Känner mig glad när jag kommer ut och ser mina egenvirkade mormorsrutor i trädgården !



I dag blommar klätterrosorna vid det röda klätterttornet ...det är magiskt ljuvligt att vara i trädgården idag !
Hoppas du får en skön dag i din trädgård !
Kram/Isa

onsdag 12 juni 2013

Nya redskap i trädgården ?



Chans att vinna trädgårdset !

Dags för en utlottning igen - den här gången är det ett redskapset från Fiskars bestående av häcksax, grensax och sekatör som du har möjlighet att vinna ! Allt du behöver göra för att delta är att skriva en kommentar så har du chansen.

För att du som vinner skall hinna få ditt set innan semestern är sista tävlingsdag 19 juni. Lycka till !




Personligen använder jag min sekatör från Fiskars varje dag i trädgården och är supernöjd. Just den här redskapsserien har inspirerats av naturens mjuka former där korken ger komfort, isolering samt ett fast grepp även i våt hand.  Kork är ett förnybart, miljövänligt naturmaterial som utvinns genom att man försiktigt avlägsnar den yttre barken på korkeken vart nionde år. Processen är ingenting som skadar trädet utan korkeken fortsätter att växa. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 11 juni 2013

Ett blå/lila flor av nävor !



Nu blommar den vackra nävan jag fick av Eva-Mari (bloggen solstrimmor) förra våren. De små plantorna har växt till sig ordentligt och blommar överdådigt i en läcker blålila färg.




Har samplanterat nävan med daggkåpa ... varannan näva och varannan daggkåpa runt hela halvcirkeln. Vi får se om daggkåpan går att hålla i styr så den inte tar över - den har ju en tendens till att bre ut sig alldeles för mycket.Å andra sidan har den nog en värdig "motståndare" i nävan som också värnar om sin plats.



Stockros i rosa, purpur, ljust gult och vitt !

Bakom nävorna/daggkåporna växer stäppsalvia och klätterrosor vid klätterställningen. Fem kraftiga mörkröda/svarta dahlior bor också här och har nyligen kommit i jorden samt 6 st vita liljor samt några nyplanterade låga stockrosor ( impectas "Aubade") i färgerna rosa, purpur, ljust gul och vitt.  Skall bli så spännande när de kommit upp och blommar - det är en ny sort som kommit i år och som har ett grenande växtsätt med stor blomrikedom!

Åhh, nu skulle man vara ledig  så man kunde vara varje minut i trädgården och bara trädgårdera och NJUTA!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 10 juni 2013

Rackartyg att bli galen över !



Den där lilla rackaren gillar jag inte !

Den qviltade pläden skulle ändå vädras så då fick det bli en liten installation medan jag donade  i köksträdgården och planterade tomat- och gurkplantor i större hinkar idag. Känns som jag har hur mycket som helst kvar att göra och blir aldrig klar !

Dessutom är det någon liten rackare som drar upp mina ärtplanteringar i lådorna i köksträdgården eller helt sonika biter av dom ... ett rackartyg jag blir galen över .. får plantera fler undan för undan och hoppas att dom får vara ifred till slut.




Den här fina emaljskylten köpte jag med från en liten mysig butik efter Portabello Road i Notting Hill. En hel butik fullproppad med skyltar i alla tänkbara storlekar och texter. Jag letade efter ett med Gardenmotiv och hittade den här som passar så bra på dörren ut mot köksträdgården.




Den italienska basilikan med fröer från Franchi har nu blivit ganska stora och smakar kanongott i en mozzarella- och basilikasallad. Underbart bara att dra med fingrarna på bladen och dra i sig aromen !




Gräva upp och gräva ner nya plantor !

Lavendeln som jag drog upp från frö för några år sedan har överlevt vintern i växthuset i sin zinkbalja och skulle kanske behövas ansas till lite.

Däremot hade de flesta lavendelplantorna i köksträdgården dött i vinter .. de där som man skulle nudda med fötterna när man gick in köksträdgården och som skulle frigöra den där underbara doften så man klev in i ett moln av lavendeldoft - det står fortfarande på önskelistan. Har grävt bort några och några står på tur att ersättas. Tur att jag har ett gäng plantor som nu tyngs ner av en thujahäck runt terassen som behöver flyttas.




Gräva upp och gräva ner nytt igen!

De flesta av dahliorna har nu kommit i jorden .. lite i taget börjar trädgården bli klar inför sommaren ... långsamt, långsamt. Alla rabattrosor på baksidan på terassen har gått åt i vinter liksom New Dawnrosen vid portalen ute vid vägen samt en Karen Blixenros och några fler. Dom väntar på att bli uppgrävda och bortforslade och ersatta med nya fräscha plantor. Får väl se vad vi hinner innan semestern - vet att vi är många som är drabbade efter den här vintern !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 9 juni 2013

Lite odling från Chelsea !


Så här kan man också odla jordgubbar ... i stora amplar klädda med tyg ! Tyckte det var ett ganska fiffigt sätt att dölja fula plastamplar ... snyggt med flera på rad.




Har man ett par gamla kängor över kan det få bli en lite miniodling av jordgubbar istället efter många raska steg på jorden ..... sämre sätt kan man ju få avsluta sina dagar på !





Ser alltid lika charmigt ut att odla i gamla konservburkar .. frågan är bara ... var hittar man dom ? Själv köper man ju liksom inte så stora burkar .. kanske kan man fråga på närmaste pizzeria om dom vill bli av med några ... om dom nu har några ?




Huller-om-buller-odling i stora säckar ..... inte är det snyggt. Detta skulle aldrig få komma in i min trädgård !




Det här kan jag däremot tänka mig ! Snyggt komponerat med grönsaker och blommor i skön blandning i en zinkbalja ... odling med lite mer stil och en fröjd både för öga och gom !

Har ju zinktema i min köksträdgård så den här idén snor jag rakt av ... idag skall sås ringblommor och grönsaker (får se vad jag hittar i frölådan) ... lite sent kanske men allt i trädgården är ju sent i år!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 4 juni 2013

En liiten sommaräng kan också ge lycka !



Plätt med prästkragar !

Jag har en liten sommaräng mitt på gräsmattan. Det är bara en liten plätt med enbart Prästkragar. Men även den minsta sommaräng kan ge lycka och glädje. Som nu när prästkragarna har börjat blomma. Mer juni kan det väl knappast bli ( skulle va en regnig midsommar då ) !




Änglarna vakar över oss !

Tur att man har en liten rostig fairy och änglar som vakar över trädgården. Idag behövs nog änglarna mer än någonsin på jorden. Det känns som det är oroligt överallt i världen.

Då är det skönt att ha sin egen lilla oas .. där grönskan ger lugn och ro att vila i. Inbillar mig också att vi trädgårdsmänniskor bidrar till en bättre värld bara genom att skapa våra trädgårdar .... vi fyller på det positiva som motverkar det negativa i världen.

Ha det så gott och krama en medmänniska i dag !
Kram/Isa

söndag 2 juni 2013

Londonresenären blommar !

Vacker terrakottakruka på Chelsea

Kurerat och donat !

Londonvädret dröjde sig kvar hos oss i form av en riktig förkylning så i helgen har vi kurerat oss och donat i trädgården när vi orkat. Den långa, vilda gräsmattan har blivit klippt, kanterna trimmats och gödsel har kommit på i nästan hela perennarabatten. Ogräset som frodas ÖVERALLT har fått sig en knäpp på näsan och SNART kan jag känna att vi håller på att komma i kapp med trädgården.

Dahliorna väntar dock fortfarande på att komma i jorden och i köksträdgården återstår en hel del. Tomaterna trängs i sina krukor och både stäppsalvia, kryddtagetes och tobaksblomster skall planteras ut.



Håller på att smälta alla intryck från Londonresan och idag kommer några bilder från mässan. Om det inne i stora hallen var perfekta blommor som gällde så var det desto mer vildvuxet utanför. Gillar det vildvuxna mer än det perfekta. I den här rabatten vid växthuset trängs bl.a. daggkåpa, stäppsalvia, allium och aklejor. Olika höjder, olika växtsätt och bladformer.




Hundkäx i rabatten ?

"Va, har dom satt hundkäx i rabatten" sa maken när vi stannade till vid den här visningsträdgården. Här hade man plockat in ett stycke natur med mycket gräs och vanliga trädgårdsväxter. En skön blandning ... och en fin kontrast till det raka och strikta formspråket i möbler och arkitektur!




I samma trädgård fanns det också inslag med flera olika sorters nävor ... och då blev jag så glad ... för just nävor är en kraftig förälskelse hos mig just nu !




Näva som handbagage !

Precis bortanför vårt hotell i London fanns en jättemysig handelsträdgård. Sista dagen tog vi oss tid att botanisera bland växterna och naturligtvis fick en näva Geranium Russel Prichard följa med hem. Tog den som handbagage i kassen som den var och det gick jättebra. Ångrar att jag inte tog fler .. hade ju ingen aning om man kunde ta dom på flyget och knuva in dom som handbagage eller om man fick lämna den ifrån sig till någon nitisk kontrollant.

Såg på Youtube att den skall bli stor och har ett vällande växtsätt. Har satt den i kruka så länge, bland terrakottarna framför växthuset. Blev så lycklig när knopparna slog ut i går och i dag ... londonresenären trivs och blommar !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa