torsdag 28 mars 2013

Påsktävling - biljetter till Nordiska trädgårdar!

Bild från Nordiska trädgårdar


Ett påskägg med växtkraftiga biljetter  !

Nu har du möjlighet att vinna 2 biljetter till Nordiska trädgårdar 11-14 april som i år har odlandet i fokus och växtkraft som tema ! Vad är växtkraft för dig ? Skriv en kommentar och beskriv DIN växtkraft och delta i utlottningen ! 

Sista tävlingsdag är redan 2 april för att tävlingen skall hinna slutföras och biljetter skickas ut i god tid till vinnaren. Så skriv din kommentar NU och beskriv DIN växtkraft och delta  i utlottningen ( en kommentar = 1 lott) ! Lycka till !

Hoppas du kommer att besöka mässan ! Själv kommer jag att besöka mässan under fredagen, som tidigare med Glanshammars trädgårdsförening. Så bekvämt att kunna åka buss ända fram och kliva av och på precis utanför mässhallen. Kanske ses vi där !

Mer om mässans alla aktiviteter kan du läsa om här !

Ha det så gott alla och GLAD PÅSK ! 
Kram/Isa

PS. Visst är det  en härlig bild ? Precis så där hoppas jag att mina små tomatplantor skall växa till sig och formligen spräcka krukan av sin växtkraft ! DS

onsdag 27 mars 2013

Virkade fjärilar - i väntan på de riktiga !


Virkfebern håller i sig !

Virkfebern håller i sig och verkar inte mattas av överhuvudtaget - tvärtom skulle jag vilja säga - hittar roliga små projekt överallt ! Som de här små fjärilarna som är virkade på nolltid och som är så användbara lite överallt !




Jag kör på med samma garn som till mormorsrutorna i tidigare inlägg och har klistrat fast fjärilarna på slitna träklädnypor så kan man sätta fast dom lite överallt - som här på ett snöre på växthusdörren !




Orginalmönstret har jag hittat HÄR hos mest virkat - en superduperduktig tjej som skapar virkmönster på löpande band ! Kanske blir fjärilarna lite mer skira med ett tunt bomullsgarn istället för akrylgarnet som jag använt.


Nytt pyssel !

Åh vilken härlig solig och skapande dag det varit idag efter jobbet ! Har suttit i lä i hörnan på baksidan och sedan varit i växthuset och pysslat lite. Med lite påskpyssel. Som man kan ha även efter påsk. Får se om det hinner klart till påsk Annars får det pysslas klart under påskdagarna. Stack mig rejält i tumme - ovan som jag är vid just det här hantverket. Men vansinnigt roligt är det - precis som virkningen. Återkommer om det !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa.

tisdag 26 mars 2013

Filosoferar i växthuset !



Nu börjar det  - VÄXTHUSLIVET !! 

Hade nästan helt glömt bort känslan av att skrota runt i växthuset och bara vara. Vilket återhämtningsställe - det är ju det här som är så viktigt för mig och för många andra - att ha trädgården att hämta kraft ur.

Det är så tyst i växthuset. Alla ljud därute stängs ute. Här inne har jag min egen lilla värld. Ibland spelar jag avslappningsmusik som förstärker känslan - ibland vill jag ha det helt tyst - för att lyssna på tystnaden och höra mina egna tankar.

Mellan pysslandet slår jag mig ner i en korgstol och vänder blicken upp mot himlen.Genom växthustaket har man fri sikt uppåt. Jag kan följa fåglarna däruppe och formationen på molnen. Det finns inget bättre ställe att sitta och filosofera på !


Den blå pärlan ger ett kravlöst lugn !

Ett annat tyst återhämtningsställe mitt i stan är Nikolai kyrkan. Jag brukar smita in där ibland när jag är på stan. Det är så enkelt eftersom den ligger vid Stortorget. Att kliva in där är som att kliva in i en annan värld mot världen därutanför. Här kliver man in i tystnaden redan vid steget över tröskeln. En stor och vördnadsfull tystnad. En tystnad att bli omsluten av.

Jag brukar tända ett ljus i ljusbåten, be en bön och sedan tända ytterligare ett ljus vid frälsarkransen. Intuitionen får välja pärla. Idag väljer den - den blå pärlan som står för bekymmerlöshet. Ett bra val. En livets rastplats. Ett kravlöst lugn som ger livslust och livsmod och uppmanar till att njuta av livet och flyga fritt som fågeln. Det skall jag tänka på när jag sitter där i mitt växthus med blicken fäst genom växthustaket upp mot himlen !

Har du något särskilt ställe som betyder lite extra för dig och som ger dig ny kraft och energi ?

Ha det så gott !
Kram/Isa

PS. HÄR kan du läsa mer om frälsarkransen. Den finns t.o.m. som app nu för den moderna människan. DS

lördag 23 mars 2013

Påskpyntat i växthuset !


ÄNTLIGEN !

Tänk att solen värmer upp såpass på eftermiddagarna att det är varmt i växthuset ! Vi hade nästan 14 grader kallt i morse och visst hänger påskliljorna lite efter en köldnatt i växthuset men inte mer än dom klarar av.

Det är så himla kul att få pyssla i växthuset igen ... det var en evighet sedan det gick att vara där ! Fortfarande ligger det spår kvar efter julpyssel som enris överallt så det får bli en sopardag i morgon. Nu möts jul och påsk i växthuset !


De lite gammaldags slitna små patinerade krukorna finns just nu på Blomsterlandet. En tjuga för en kruka med fat. Ett riktigt fynd tycker jag !




Favoritbordet - igen !!

Hoppas ni inte tröttnar, ni som följt mig ett tag. Fotar ofta mitt favoritbord i växthuset - där madonnan alltid finns med ! Det är så roligt att få ösa på med växter och krukor - och halm skräpar så hemskt så det vill jag inte hålla på med inne i huset. Pyntar om efter årstiderna och hoppas på att vi kan äta middag i växthuset någon dag under påsken och njuta av det pyntade bordet !




Marmorerade ägg !

Äggen har jag kokat inlindade i lökskal - både från gul och röd lök. Sedan har jag lindat in dom i ugnsfolie och kokat äggen ca en halvtimme. Lite olivolja blankar upp dom. I brist på björkris fick det bli en bädd av halm i stället. Tipset hur man gör kan du se på HÄR !




NJUT av solskenet !

Nu skall jag gå ut i solskenet igen och ta med mig fårskinnet och söka upp hörnan på baksidan där det är lä och bara NJUTA av solen. Kära vänner, trots kyla och snö ... det finns HOPP om en vår i år med !

Ha det så gott !
Kram/Isa

tisdag 19 mars 2013

Nu längtar vi fram våren !


Med nya starka rötter !

Hej kära vänner ! Tiden sprang iväg och plötsligt har det gått en hel vecka utan inlägg. Släktforskning och släktträff kom emellan. Trodde aldrig att jag skulle gripas av släktforskningsfeber. Men, oj så lätt det var att drabbas !

Har liksom aldrig tänkt så mycket på släkten bakåt förrän min svägerska började släktforska på vår släkt och helt plötsligt känns det som man fått en helt NY släkt. En släkt man inte visste fanns. Så lite man vet och så mycket det finns att upptäcka !

Det känns som att jag står stadigare i myllan nu med nya starka rötter när jag vet lite mer om VAR jag kommer ifrån och vilka som gått före !



Längtar efter tusensköna och krusig persilja !

Medan den nysådda basilikan och tomatfröerna kämpar med sina små trådar till rötter och sticker upp sina små nyfödda groddhuvuden till min stora glädje längtar jag tills det är dags att plantera Bellis och blanda dom med persilja !

Trälådan höll naturligtvis inte för att plantera i när det begav sig,  men jag har alla delarna kvar och skall försöka limma ihop lådan igen och köra en repris med vackra tusensköna och krusig persilja.

Här viner nordan runt husknutarna och snön yr runt i luften och redan i går kunde man känna i vinden att snön var på väg när jag cyklade med nedhukat huvud i blåsten till yogan.
När skall vintern ge sig egentligen ?
Har den inte fått nog snart och kan dra bort för att lägga sig och dö i något skrymsle för att släppa fram den efterlängtade VÅREN !!

VILL HA VÅR NUUUU !!

Ha det så gott alla ! Tillsammans får vi härda ut och LÄNGTA FRAM VÅREN !
Kram/Isa

tisdag 12 mars 2013

Rara ärtor med växtkraft !



Tänk att det kan finnas så 
mycket växtkraft i en liten torr ärta!! 

Nu har jag också blivet biten av ärtflugan att odla ärtskott på fönsterbrädan i väntan på vår och sommar. Har ju sett på andra bloggar hur ni odlat ärtskott och blev så sugen på att prova. Det var ju lätt som en plätt !

Bara att stoppa ner ärtorna i jorden, vattna och strö över lite jord så de rara ärtorna knappt syns och sedan är det bara att hålla sådden jämnt fuktig och vänta på att groddarna ska sticka upp sina gröna små huvud vilket tar några dagar.


Efter ca 10 dagar ser ärtskotten ut så här !


Alltid en odling på gång !

Jag har odlat mina ärtskott på fönsterbrädan i köket där solen ligger på och där det driver på bra. Ärtskotten är jättegoda att klippa över pastan, salladen eller mackan. Tänker omgående sätta på en till omgång så det hela tiden finns en liten odling på gång !

Såg förresten en speciell sålåda för ärtskott hos Tant Grön där ärtorna ligger helt synliga utan jord och hämtar näring i vattnet under med rötterna som växt ut. Lite överkurs kanske, det går ju bra med vilken butt eller kruka som helst !



Smakrika blad i en smakrik sallad !

Det händer ju att man hittar utväxta vitlökar i kylen. Dom brukar åka ner i en kruka med jord hos mig. Sedan kan man skörda bladen som kommer upp i en sallad så småningom. En smakrik jättegod sallad !

De "riktiga" vitlökarna ligger redan i jorden i köksträdgården och gosar sig sedan i höstas. Det är en rikedom att få skörda vitlök i höst. Så mycket godare än köpta i butik !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

söndag 10 mars 2013

I lä vid växthusdörren !



Kom igen solen !!

Kylan har dragit in igen och tillfälligt puttat tillbaka den efterlängtade våren. Här är det 10 grader kallt just nu och även om solen gör sitt bästa för att värma upp orkar den inte riktigt besegra kylan under dagarna fast den gör sitt bästa. Det var riktigt kallt i går när jag tog en tur ner till växthuset för att kolla läget och kanske sitta i lä i solen en stund.


En liten solskensstund (den första i år !) blev det i öppningen på gaveln med de gröna dörrarna mot köksträdgården ! Där är det lä och underbart att vända ansiktet mot solen och fantisera om den kommande trädgårdssäsongen !

Idag blir det nog en stund till i solen på samma ställe - det ser lovande ut!


Lila, rosa och lite grönt !

Passade på att inviga den nytillverkade virkade sittdynan som jag fick så mycket inspiration till hos besöket hos Tant Grön i förra inlägget ! Så här blev min variant. Det finns hur många varianter som helst på mormorsrutor. Just den här beskrivningen hittade jag i "Livet på landet" - och föll direkt!


Rutorna är så jätteroliga att göra ! Just det där att SE hur de olika färgerna växer fram under ens fingrar är så himla fascinerande.



LÄNGTAR efter ljuvliga små penséer !

Än har det inte blivit några vårblommor i krukorna i växthuset pga kylan - men snart, snart ! LÄNGTAR efter de allra ljuvligaste små penséer. I olika lila toner. Och blå. Vita måste jag ju också ha. Tänk att det skall var så svårt att välja varje år. ALLA är ju så oerhört söta och talar till en ! Tur att penséer är så billiga så man riktigt kan frossa i dom.

Hoppas du har en riktigt trevlig helg trots kylan !
Ha det så gott alla !
Kram/Isa

onsdag 6 mars 2013

Virkade stolsdynor hos Tant Grön !


Avkopplande stund !

Idag tog jag och maken en liten snabbtur till Tant Grön för att koppla av en stund på eftermiddagen och ta en fika. I det lilla caféet fanns det jättefina virkade stolsdynor ... här ovan ser du en rund variant ... ungefär som när man virkar en rund matta att lägga på golvet.




Så inspirerande !

Alla såg lite olika ut fast i samma snygga färgskala ... här är det små mormorsrutor som är ihopvirkade med en kant runtom eller 4 st lite större... någon har varit oerhört kreativ och skapande !

Blev jätteinspirerad eftersom jag blivit rejält virkbiten så här på senvintern som ni kanske sett i tidigare inlägg (substitut för att skapa i trädgården och överleva tills trädgårdssäsongen sätter igång !). Återkommer nog inom kort med bilder på egna virkade stolsdynor !!



LJUVLIG liten gräddelin bakelse !

Vem kunde motstå en liten liten gräddelin bakelse  .. söt som en liten pralin från Tant Gräddelin .... inte jag i alla fall, trots att jag är allergiker. Den smakade LJUVLIGT !! Eksemsalvan får väl jobba lite extra i kväll !

Nu skall jag plocka fram virknål och virka ihop mormorsrutor som redan ligger klara ... mmmmmm .. så kul det skall bli !!

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

tisdag 5 mars 2013

Och vinnaren är ... !


Så var det då dags att dra vinnaren i utlottningen av en gjutform från Villa Elvira bland 144 lotter. Stort tack till alla som deltagit och tack för att ni läser min blogg och skriver så trevliga kommentarer !

Vinnaren är :

Stort GRATTIS !!



Eftersom det var så många som deltagit tänkte jag dela ut några tröstpriser i form av frön till tagetes från mina småblommiga favoriter i trädgården i somras ... hoppas ni gillar tagetes annars har ni chansen att bli omvända nu !

Vinnarna är :



Maila mig era adresser till isastradgard@hotmail.se så kommer vinsterna med posten !

Ha det så gott under veckan alla !
Kram/Isa

söndag 3 mars 2013

Njuter av vårlökar i Stadsträdgårdens utställning !



Nu är det VÅR !!

Jippie, nu äntligen märks det att vi har gått in i vårmånaden MARS ! Idag har solen varit riktig varm och värmt upp i växthuset, de senaste dagarna har tagit hårt på snön, fåglarna drillar högt i skyn och vattenpussar har bildats på vägarna när vi varit ut och gått promenad i vårsolen ... helt UNDERBART !!

Som grädde på moset har vårutställningen i Stadsparkens växthus öppnat den 1 mars och det är klart att man vill njuta av alla vårlökar i olika färger när man får chansen !



Underbar liten iris i en lysande blå ton satt tätt, tätt tillsammans.




I år hade man satsat på att bygga upp utställningen i form av ett litet vattenfalll byggt av skiffersten med flera sittplatser runtom så man kan sitta och njuta av porlandet och av alla tulpaner, krokusar och irisar.




Minimalistiska inslag fanns också ... enkla tulpaner i samma färg nedstuckna i små glas i den vackra träkonstruktionen bildade ett vackert arrangemang !




Längtar efter egna tulpaner !

Längtar tills mina egna tulpaner kommer upp. Satt ca 100 st vita, både enkla och dubbla samt ljusgula tillsammans i grupper om 20-25st i landet runt huset i höstas. Med tiden skall det bli fler. Har skrivit upp sorterna någonstans som jag inte kommer ihåg nu. Det skall bli spännande när de börjar komma upp !



De gula tulpanerna med röda ränder är också väldigt dekorativa.




Bättre förr eller har jag blivit kräsen?!

Det blir nog ett till besök under mars när krokusarna har slagit ut för fullt!  Dom ser helt ljuvliga ut i färgen !
Annars är det stor skillnad på utställningen nu och för några år sedan. Då fullständigt exploderade utställningen av kreativitet och roliga inslag och många, många fler blommor.

Trädgårdsutbildningen på Kvinnerstaskolan är numera nedlagd och det känns ändå roligt att man väljer att hålla liv i utställningen varje vår.



Här är ett smakprov från utställningen våren 2011 som du kan se fler bilder från om du klickar HÄR !

Idag är sista dagen om man vill tävla i utlottningen av gjutformen till en vacker betongplatta! På tisdag meddelas vem som vann !!

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

lördag 2 mars 2013

Inspirerande föreläsning som gav mersmak !


Finns den perfekta dahlian ?

Det kanske är tur att man inte bor i England där dom tävlar i allt som har med trädgård att göra ! Elisabeth Svalin Gunnarsson berättade för oss på trädgårdsdagen i Glanshammar att av 80 -90 dahliaknölar kanske det finns EN som är fin nog att vinna pris i tävlingen om vackraste dahlian som går av stapeln i september varje år!


Lockande smultronställen !

Vi fick också höra en hel del om Chelsea Physic Garden, en liten pärla som är Londons äldsta botaniska trädgård, anlagd redan år 1673 av apotekarsällskapet för att träna gesällerna att odla och identifiera medicinalväxter. Här finns en kollektion av 5.000 medicinalväxter som alla är ätbara. I parken finns en stenträdgård med stenar från Towern som är den äldsta stenträdgården i London. Innanför murarna skapas ett mikroklimat och här finns plats för olika biotoper i olika sorters trädgårdar.

Om du har vägarna förbi måste du absolut smaka deras citronkaka toppad med svarta vallmofrön som serveras i caféet.


En annorlunda kyrkogård !

Ett annat smultronställe med historiska förtecken är Old Brompton cemetary. En kyrkogård som grundades 1840 som en av sju stycken privata kyrkogårdar som låg i en ring i yttre London och kunde nås via en förortsjärnväg. I augusti blommar rosenvial över hela kyrkogården. Den är fantastiskt vildvuxen och alla gravar finns kvar med lutande kors i alla former. Tycker det är rogivande att strosa runt på kyrkogårdar och den här verkar ju riktigt lockande med all sin charmiga växtlighet ... säkert även väldigt vacker på våren !

Det var bara några av många smultronställen jag noterat under Elisabeths inspirerande föreläsning. Kanske åker jag och maken på en Londontur under våren och besöker några av dom  ... hoppas, hoppas .. för nu är jag riktigt sugen att uppleva dessa ställen i verkligheten !

Någon som besökt någon av ställen ? Eller har förslag på vad i trädgårdsväg man MÅSTE se när man besöker London i april/maj ! Jag har aldrig varit i London så för mig är ALLT nytt !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa