lördag 30 juni 2012

Ännu mer zink och köksträdgård !


Zinktemat fortsätter !

Andra kanske börjar med att göra klart odlingslådorna och få fröerna i jorden ..... inte jag .... jag börjar med att  "inreda" istället  !

Det är så himla kul .... och jag tror att jag fått en ny favoritplats i trädgården .... i den gröna gruppen kommer jag att hänga i sommar och i fåtöljen har jag dimpit ner åtskilliga ggr i dag  ... för att hämta andan och bara sitta och njuta !

Ännu bättre blir det när luktärterna bakom soffan vid den rostiga armeringsställningen börjar blomma när värmen kommer .... då blir det både blomsterprakt och angenäm doft att njuta av i fåtöljen!



Blomstertobaken måste ha följt med från i fjol utan att jag sett det förrän nu ... hela arragemanget fick flytta från kruka till zinkhink istället ... så får de gott om plats och pelargon+zink är ju aldrig fel !

Kudden i mitten är ett decoupagat örngott från i fjol ... du hittar inlägget under pyssel i menyn från augusti i fjol ! Det klarade tvätten kanonbra och mönstret ser lika ut som när jag gjorde det !




Drömmer om ett kastanjestaket !

Hoppas ni har överseende med att det blir många bilder från köksträdgården i sommar !

Jag är så himla nöjd och glad över den .... och ännu bättre skall det bli när den är helt klar och det frodas i lådorna och portal och armeringsmatta är på plats !

Sedan drömmer jag om ett kastanjestaket runt om  och kanske en grind också så det verkligen blir ett enskilt trädgårdsrum ! Man får afffirmera och drömma .... man vet aldrig när drömmen slår in !




Härligt mossig och patinerad stenpidestal !

Stenspidestalen som Madonnan står på fick jag av en snäll granne som langade in den genom häcken ... den är härligt mossig och patinerad ! Tyvärr vågar jag inte ha Madonnan ute hela tiden i fall den skulle blåsa omkull och gå sönder .. får hitta något sätt att förankra den i stenen !

I dag är första dagen på semestern ... har inte riktigt fattat det än ... så nu kära vänner blir det bara sporadiska inlägg på bloggen i sommar  !

Hoppas du får en härligt ledig och skön sommar !
Ha det så gott !
Kram/Isa

torsdag 28 juni 2012

Köksträdgården börjar ta form !


Äntligen har vi (Kurt) fått på gruset i köksträdgården !! 

Förra veckan fick vi hjälp av Kurt, min makes morbror att lägga tegelstenarna runt om som kant mot gräset. Han är en hejare på allt sånt och ligger även bakom mycket av arbetet med muren till växthuset och murbygget av ruinen. Vilken lycka för oss att det finns sådana som Kurt  !

I går morse kvart över sju var han på plats i köksträdgården och hade redan hämtat ett lass med grus. När jag kom hem på eftermiddagen från jobbet var allt grus pålagt och det var dags att börja inreda ! Vilken LYCKA !!

Några skifferstenar kom på plats som trampstenar och fler skall det bli under helgen. Lavendeln ser lite spretig ut .... tror ändå att den kommer att bli fyllig och fin så småningom !



Samling under årens lopp !

Tur att man har samlat på sig en massa zinkbaljor och pryttlar under årens lopp ! Nu fick allt samlas på mitten tillsammans med nedgrävd lavendel och det gröna gamla trädgårdsbordet .... gissa om det är roligt att få allt på plats !

Fortfarande saknas det jord i vissa lådor men det kommer att fyllas på och sås de närmaste dagarna. I jordgubbslådorna växer det för fullt så visst får vi jordgubbar i år också .... trots flytten !

Fortsättning följer !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa


måndag 25 juni 2012

... och där ute skvalar regnet !



Idag är det en riktig ruggdag ! 

Dagsregn sedan i morse med blåst så alla plantorna som stod på planteringsbordet framför växthuset i går kväll nu ligger pladask ner som fallna käglor efter en mitt-i-prick-strike på bowlingbanan ! Ingen idé att räta upp dom förrän blåsten avtagit och regnet lugnat sig. Räddade dom i alla fall från drunkningsdöden och hällde bort det värsta regnvattnet !

Egentligen skulle dom ha varit planterade för länge sen ... men ni vet hur det är .... man blir liksom aldrig klar !

Tur att jag var ute i går kväll och gödslade rosorna .... nu hjälper regnet till att få ner nyttigheterna i jorden !



Röjardag i köket i stället för att trädgårdera !

En sådan här dag får det bli en röjardag i köket i stället kombinerat med matlagning inför avslutning med jobbarkompisarna  i växthuset i morgon. Pannacottan står redan på stelning i kylskåpet i förrådet och snart puttrar köttfärssåsen till lasagnen i köket ... ruggväder fodrar varm mat och inte den kalla sommarbuffé jag från början planerat !

På en hylla i köket hittade jag loppistekannan ... som var alldeles för snygg för att gömmas i en hylla .... hon fick flytta in i växthuset istället ... med en ny funktion på gamla dar .... hon fungerar utmärkt som vattenkanna !


Gillar retrokänlsan och den lite bulliga formen i kombination med de vackra gula blommorna !

Ha det så gott i regnet ! Nu håller vi tummarna för att värmen kommer snart och att inte regnet slagit ner allt för många av perennerna !
Kram/Isa

torsdag 21 juni 2012

Glad Midsommar med doftande glasskålar !


Gudomliga rosor i behändiga skålar !

Lagom till midsommar börjar rosorna slå ut och doftar gudomligt !  Behändigt då att stoppa ner de fullt utslagna exemplaren i glasskålar på fot så det är lätt att stoppa ner näsan och sniffa och njuta !

Annika Christensen hade med avklippta pioner i glasskålar i senaste AoT på sina trädgårdstipssidor och det såg så himla läckert ut ... och eftersom jag inte har några bedårande pioner fick det bli några avklippta rosor istället !



Madame eller Ghita ?!

Nu kommer jag ju inte ihåg vilken sort det är .... satt både Madame Boll och Ghita Renaissance i samma land och trodde naturligtvis att jag skulle komma ihåg vilken som är vilken ... haha  ...  hur kunde jag tro att jag skulle komma ihåg det?! Lutar åt att det är en Ghita i alla fall !

Det fina loppisfatet kom till användning på växthusbordet  ... och med lite daggkåpa som inramning till rosorna får det bli årets midsommarprydnad ! Nu väntar några härligt sköna lediga dagar .... kommer att njuta i fulla drag av lite ledighet ... innan sista arbetsveckan väntar !

Hoppas du får en riktig trevlig midsommarhelg .... med god mat, härligt väder och trevligt sällskap !
Ha det så gott alla !
Kram/Isa


måndag 18 juni 2012

Läckert med många och stora !



Stora och många skall det vara !

I helgen har vi varit på Dalavisit och på vägen hem gjorde vi en avstickare till Bäsna Trädgård. Det första jag fastnade för var det här fruktträdet med de många blå glaskulorna !

Så läckert när det var så många och såå stora ! Själv har jag haft flera mindre och då har det inte blivit samma effekt !



Trädgårdskonst överallt !

På Bäsna trädgård finns statyer och trädgårdskonst precis ÖVERALLT .... tyvärr hann jag inte vara där lång stund förrän himlen öppnade sig och regnet formligen vräkte ner ! Tur att det fanns flera små växthus att krypa in i då och ta skydd !



Återvänder gärna .... när vädret är bättre !

Sittplatserna var många och kreativa .... en solig dag måste det vara underbart att ströva runt och titta på allt fint och äta pelargonkaka på en av de mysiga sittplatserna !  Den rostiga cykeln väckte HA-begäret ... en SÅN vill jag ha i min trädgård ... precis en sån !

Det fanns en trollstig för de allra minsta (som jag också gick!) med trollhus och roliga figurer .. för en vuxen kändes det kanske som det blev LITE för mycket med alla figurer till slut..

Några växter hann jag aldrig köpa pga av regnet och att besöket avslutades så abrupt kändes lite snopet !


Vattnäs Örtagård !

Innan Bäsna stannade vi till vid Vattnäs Örtagård och där bland rosenbuskarna hade en liten blåmesunge landat ! Den var så otroligt söt och satt faktiskt kvar fast jag gick alldeles nära på stigen ... efter några omtagningar tittade den äntligen åt rätt håll och fastnade i rätt pose på bilden !



Oj, så mycket det finns att lära om örter !

I Örtagården slog en fantastisk doft emot en .... och jag blev så inspirerad till vad som skall få flytta in i det pågående köksträdgårdsprojektet hemma i trädgården ... kanske blir det mer en doftande örtagård än köksträdgård .. massor med lavendel har ju redan flyttat in! 

Maj Lis Burtu som driver Örtagården hemma hos sig tog emot och guidade runt bland alla fina ört- och blomplantor som fanns till salu i växthusen. Med hem kom blå isop, citronbasilika, spansk körvel, oregano och flera olika dubbelblommande aklejor ..... jag tror det var körveln som blir en stor buske och som man kunde plocka blad av och lägga i sockerkakan. Man häller upp halva smeten i formen ... lägger ut ett lager med blad i smeten och häller på resten. 



Härligt stark honungsdoft !

Den här busken som var jättestor hade en otroligt härlig stark honungsdoft, blommade hela sommaren och blev vackert höströd på hösten och sedan klippte man ner den som en vanlig perenn på våren. Tyvärr glömde jag totalt bort namnet .... någon som känner igen den ? Skulle gärna vilja ha den i trädgården !

Tänk att vi redan har kommit till midsommarveckan ... och snart väntar ledighet ... härligt !!
Ha det så gott !
Kram/Isa

torsdag 14 juni 2012

Romantiskt mönster och vandrande nävor !


Romantiskt mönster !

Efter att vi byggt växthuset började jag samla på dynor, kuddar och plädar från Miljögården och enbart av ovanstående mönster, som jag tycker stämmer så väl in med färgsättningen och stilen både i trädgården och i växthuset. (Zinkvattenkannor är en annan samlarmani ... men det är en annan historia !)




Jakten på dynorna !

Jag har passat på och önskat mig till Mors dag och förra året hade maken ett himla sjå att få tag på dynor till korgstolarna som då stod på tur. Efter en massa affärer fick han till slut ta en tur ut till Smultrongården där han hann in i sista minuten innan stängningsdags och fick köpa dom sista som fanns kvar !



Beställt och klart !

Så för att bespara maken ett utmattande shoppingrace hade jag i år framförhållning och beställde kuddar långt innan ! När det var dags för Mors Dagsönskningen sa jag bara till maken, du kan åka ner till Nice Presenter , det är beställt och klart (ja, inte betalt då förstås!)!

Dom ändrar lite i mönstret varje år .. så det blir lite variationer ! Och nu verkar det också utgå ur sortimentet ... så nu är det nog slut på samlandet ... om man inte ramlar över något så där oförhappanes förstås !




Första omgången landade i trädgården sensommaren 2010 .... och kommer att hänga med i många år ! Just nu pryder pläden kökssoffan ... så allt vandrar mellan huset, växthuset och trädgården .... beroende på säsong och lust !



Vandrande nävor .... fast en del kommer per bil !

Något annat som också vandrar är nävor !! Helt plötsligt har flera olika sorter slagit sig ner i perennalandet ... och glad är jag för det är bara vackra växter som passar så bra in i helheten ! Här är det en vit ganska hög näva som har börjat blomma för fullt och i bakgrunden skymtar en vacker lila !

Fler vandrade in i går .... men dom kom per bil !

Det var trevliga Eva-Mari med bloggen Vårt röda hus som tittade in för lite växtbyte .... så roligt att träffa bloggare i verkligheten och få ett ansikte till bloggen ! Tack snälla för nävorna ... dom har fått en ny boplats bland nysatta daggkåpor ... så dom passade perfekt ! Och isopen doftar helt UNDERBART !!


Ha det så gott alla !
Kram/Isa

PS. Vill passa på och skicka en speciell hälsning till min goda vän B som besökte mig i växthuset igår och som jag vet är en trogen läsare! DS


måndag 11 juni 2012

Rostig lampskärm får nytt uteliv !


Lampskärmen fick respass !

Den gamla rostiga lampskärmen som tidigare hängde i växthuset fick ju respass när ljuskronan flyttade in i vintras och har sedan dess levt sitt liv på en hylla i väntan på att något bättre ställe att förgylla tillvaron på skulle dyka upp !

Jag tyckte alldeles för mycket om den för att den skulle bli en hyllvärmare och egentligen skulle den göras om till ljuskrona men jag kom liksom aldrig till skott .... men till slut tror jag att den hittat hem !



Rostigt möter rostigt !

I den rostiga portalen av armeringsmatta i perennalandet passar den alldeles ypperligt och äntligen hänger det något av vikt i den stora S-kroken som också är loppisfynd OCH rostigt OCH gammalt !




Reflekterande ljus och extra krydda !

De rostiga fåglarna har fått sällskap av glasprismor i olika färger som reflekterar ljuset och bryter av det rostiga inslaget så det blev en lyckad kombo tycker jag !

Dessutom har Kaprifolen växt på sig duktigt och täckt in stora delar av pergolan och är full i knopp (för första gången !) .... ser verkligen fram emot en blomstrande och doftande pergola i sommar ...... med en rostig gammal lampskärm som extra krydda !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

lördag 9 juni 2012

Pågående projekt, annorlunda fågelskrämma och nyfikna skator !


Asch det pågår väl alltid projekt i trädgården ?!

Hann vi klart köksträdgården till studenten?

Nääää ..... men va sjutton det pågår väl alltid projekt i en trädgård så det gick utmärkt i alla fall att ha studentmottagning i trädgården ... det fick bli en liten "snackis" i stället i väntan på att huvudpersonen skulle sluta åka flak runt på stan och dyka upp på mottagningen !

Jordgubbarna flyttades i full blom ....  jag hoppas dom gillar läget i alla fall och ger bär ändå i år !

Jag är barnsligt förtjust i formen på de slitna rostiga gamla handtagen på lådorna ... tillför en del och gör det lätt att flytta runt lådorna om det skulle behövas !



Lavendeldoftande ingång !

All lådorna har placerats ut och fyllts med jord och en del har också hunnit fått planteringar !

Där den gröna vattenkannan står kommer att bli ingång .... där har jag planterat lite större lavendel på båda sidor .... när man går in i köksträdgården så frigör man en doftpust med fötterna .... fler lavendelplanteringar kommer det att bli i mitten någonstans ..... framför det vita lilla planteringsbordet som också skall få sin plats i köksträdgården !

Markduk, grus och trampstenar saknas fortfarande !


Annorlunda fågelskrämma och nyfikna skator !

En lite annorlunda "fågelskrämma" hittade sin plats bland jordgubbarna ! Blir skatorna för närgångna kan man alltid knyta fast band i den och försöka skrämma dom på flykten !

Skatorna har noggrant följt vårt arbete väl skymda i träden runt omkring ... och så fort vi avvikit har dom inspekterat vad som hänt !

Det händer att dom t.o.m. tar sig en tur in i växthuset också .... spatserar in genom dom ena dörrarna ... och kommer utspatserande genom dom andra ... snacka om nyfikna fåglar !

Foto Sofia svärdotter

Ny fas i livet  !

Idag tar vi igen oss efter studenten och huvudpersonen själv kopplar av med att se på golftävling i Stockholm. Norgesonen med flickvän har farit hem till Norge igen och Västeråssonen med flickvän och bror drog vidare ner mot Skåne ... underbart roligt att ha alla samlade här i några dagar !

Är så tacksam att vi hade uppehåll och mestadels sol i går !! Idag regnar det !

Nu när yngsta sonen tagit studenten väntar en ny fas i livet ... både för honom och för oss ! Man var både rörd och glad när han sprang ut i går, stilig i kostym och studentmössan på svaj ... så annorlunda mot sitt vardagsjag ... och så vuxen helt plötsligt !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

onsdag 6 juni 2012

Ibland kan en vaxduk vara lycka !!



Lycklig över små saker !

Ibland blir man så himla lycklig över små saker ! Som t.e.x i dag när vi gjorde en raid i några av affärerna för att fixa till lite snyggt i trädgården inför studenten ..... på Rusta hittade jag en vaxduk med detta fina mönster och efter att ha letat igenom hela högen hittade jag till slut en till likadan på ett annat ställe ... LYCKA !!

För endast 49:90 för 140 x 180 cm duk x 2 så fick utebordet på baksidan sig en riktig uppfräschning!!



Lila/vita toner i blomlådorna !

Till blomlådorna köpte jag Stjärnöga i lila toner och vit med lila ögonskugga och vit och lila fyllig lobelia som matchade dukarna.

Som tur var hade jag bestämt mig redan innan vi kom till affären vad jag skulle ha  annars hade jag säkert kommit ut med något helt annat ... ni vet hur det är ...hur lätt det är att förföras !



Utkonkurerade penséer (fast inte riktigt än ) !


Penséerna börjar bli utkonkurrerade nu när sommarblommorna är på väg in .... men jag kunde inte slänga dom riktigt än .... efter putsning fick dom flytta in i stegen vid växthuset och får vara med en vända till !

Idag har det varit en helt gudomlig dag i trädgården .... en hel del har kommit på plats i köksträdgården (även om vi inte har fått på gruset än !) och i morgon väntar plantering i lådorna ! Hoppas morgondagen bjuder på lika generöst väder som idag !!

Ha det så gott !
Kram/Isa

söndag 3 juni 2012

Ljuvlig liten minipetunia !


Glädje hela sommaren !

I växthuset blommar nu den ljuvliga lilla minipetunian "Double Nostalgia" som jag skickade efter från odla.nu. Den skimrar i vit/rosa och har inte vuxit på sig så mycket än men jag hoppas den tar sig ordentligt och ger glädje hela sommaren !




Samplanterade vänner !

De var bara små sticklingsplantor när de kom så nu får de gona sig i växthuset tills den "riktiga" värmen kommer (här är det bara 6-10 grader).

Den lila stora petunian är samplanterad med den mindre lila petunian med gult öga och en verbena som inte har bekänt färg än. Sticklingen innehöll alltså alla 3 vid beställningen ... för att de skall bli så där snyggt sammanvävda i ampeln .. något att ta efter vid frösådderna nästa år kanske !


Njuter av grannens syrener !

Eftersom jag inte har några egna syrener njuter jag nu av grannens vackra i vitt, djuplila och ljuslila ! Underbart är kort .. och snart är väl också det överblommat !

I det egna landet sjuder det av liv just nu .... det börjar bli riktigt vildvuxet på sina ställen ... runt korgstolen t.e.x. ... där har randgräset som jag trodde var utrotat åter gjort entré och tror att det bara är att ta för sig av scenen. Den får väl steppa vidare tills jag orkar sätta krokben för den!



Långsamt går det framåt !

Projekt köksträdgård fortskrider i långsamhetens lov ! Igår slet vi hela dagen med att gräva klart och frakta bort alla grästovor och jämna till ytan. De gamla komposterna som ingen vänt på hundra år blev tömda och skall få en ny plats i omgörningen och nu håller jag på att klä de gamla degtrågen invändigt med markduk.

Till veckan måste allt vara klart för på fredag väntar studentexamen och mottagning i trädgården så nu håller jag tummarna för att det är uppehåll så vi kan grusa upp ytan, ställa ut odlingslådorna och lägga det gamla överblivna teglet som gräns mellan gräset och grusytan. Armeringsmattorna mm får komma upp lite senare.

Idag har det varit återhämtningsdag och regn .... men nu lyser solen igen så nu blir det trädgårdering resten dagen !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa