torsdag 31 maj 2012

Hemmahos hos syrran !



Min syrra gillar den vita inredningsstilen och har inrett hela sin lägenhet som en vit dröm !  Nu ligger hennes lägenhet ute på Hemnet och bilderna var så himla fina att jag bara måste få lägga ut dom !





Det gamla trägolvet bryter snyggt av den vita romantiska inredningen ! I det här sovrummet sover man säkert som en riktig prinsessa !




Spegel med fin text vilande på slitna gamla böcker samt lite gröna växter och vita ljusstakar skapar stämning !




Medan mitt bokskåp fortfarande är furubrunt är syrrans som en vit dröm ... och klätt med spetstyg invändigt och pyntat med vackra hjärtan ... kanske något att ta efter en regnig semesterdag?!




I köket fortsätter naturligtvis den vita stilen ..... med den häftiga ljuskronan som pricken över i ! Stolarna kommer från Norrgården vid Falu gruva.


Alla bilder lånade från Hemnet


Här har vi avslutningsvis vardagsrummet ... ljust och fräscht och samtidigt ombonat och hemtrevligt !

Det kanske är lite undanplockat inför fotograferingen men annars ser det ut så här hemma hos syrran.

Vill du se fler bilder kan du gå in via länken (jag tror bilderna tappade en del i kvalité när jag laddade ner dom) : Klicka här !

Ha det så gott !
Kram/Isa

tisdag 29 maj 2012

Sommarens första lilla bukett !


Stopp, stopp det går för fort !

Det är inte klokt hur allt växer nu .... man vill nästan säga stopp, stopp ...så man hinner med och inte allt blommar över på en gång ! Tulpanerna har nästan gjort sitt t.o.m. Spring Green som brukar vara så hållbara har tagit stryk i värmen.

Plockade sommarens första lilla bukett i helgen .... förgätmejej, daggkåpa och bergsklint ... snart kan man lägga till fler sorter som är på gång !


Rosor i knopp !

Sedan dess har det hänt mer i trädgården ... stäppsalvian på bakgården som ligger i skyddat söderläge har börjat visa sina första blomskott och flera av de nysatta rosorna från i fjol med Madame Boll i spetsen har redan massor med knoppar ! Sedan växer ogräset också tyvärr med samma hastighet .... DET är inte lika roligt!

Jag är så glad att rosorna tagit sig och är så ivriga att komma igång ....

Stort tack för alla tips i förra inlägget om snabbväxande träd ... nu har jag flera att välja på när det är dags att plantera ! För är det något min trädgård saknar så är det träd ... måste bara planera in VAR dom ska stå först ! Det är så många andra projekt före som ska stå klara först !

Ha det så gott !
Kram/Isa




måndag 28 maj 2012

Silande av solens strålar under äppelträdet !


Finns det något snabbväxande ?!

Här under äppelträdet i sommarstaden Nora tillbringade jag och maken några härliga timmar  på Mors dag !

I det gröna gamla lilla huset inryms ett jättemysigt fik ... alldeles nere vid vattnet ...  med tillhörande stor trädgård med massor med fruktträd att sitta under. Det uppskattar jag enormt som inte har något sådant träd hemma i trädgården  ... förutom plommonträdet som står på helt fel ställe för att man skulle vilja sitta där.

Just det där silandet av solens strålar genom trädgrenarna som gör att det blir sååå behagligt att sitta där .... DET skulle jag vilja ha hemma också !

Finns det något snabbväxande måntro .... som är lite stort redan när man sätter det ?! Annars tar det väl ett decennium innan man kan sitta under det !

Ha det så gott under veckan !
Kram/Isa


PS. Skriv gärna tips på snabbväxande silande träd i kommentarerna så lägger jag upp en länk här till ditt inlägg ! DS

Evigglade 

söndag 27 maj 2012

Idag bryr jag mig om en annan mamma !



Idag bryr jag mig om en annan mamma .... kanske en mamma som är tvungen att fly från en misshandlande man och behöver skydd och hjälp. Det hade kunnat vara jag .... i ett tidigare liv .... det kanske är din granne eller kassörskan i snabbköpskassan eller din arbetskamrat som far illa. Idag har vi möjlighet att stötta lite extra och skänka en slant och en värmande tanke !

Kvinnohuset i Örebro kör nu kampanjen "en annan mamma" och tyvärr behövs det medel mer än någonsin för att skydda kvinnor från män som står dem nära. Vi läser om s.k. "familjetragedier" varje vecka i tidningen .... om kvinnor som får sätta livet till .... som begärt skydd mot en man dom älskat och skaffat barn med. Där samhällets "skydd" inte räcker till. Det hade kunnat vara jag ... för arton år sedan ..... idag kan det  vara din granne eller arbetskamrat  ... tillsammans kan vi i alla fall göra något !

Följ länken och ge ditt bidrag http://www.enannanmamma.se/

Stor KRAM till ALLA mammor idag !

lördag 26 maj 2012

Orange förstärker eldelementet och för varmt för att trädgårdera !


För varmt för att trädgårdera !

Oj, vad allt exploderar nu och det är nästan så man SER hur det växer överallt !! Igår var det rena högsommarvärmen här som avslutades med ett välbehövligt åskväder .... skönt att rensa luften så man kan andas igen och mäktigt med alla blixtar som for fram över himlen.

Något gjort i trädgården har det inte blivit den här veckan ... fullt upp med jobb och FÖR varmt för att gräva och dona. Istället har solsängen blivit flitigt utnyttjad och guud så skönt det är att sova UTE i skuggan och ligga och fantisera och planera trädgården !

Bergsklinten som tagit tillfället i akt och brett ut sig i landet runt huset har exploderat i blomning och bildat häck de här varma dagarna ... den får väl hållas ett tag till ... sedan har jag lite andra planer där .... förresten borde jag ha gjort verklighet av dom nu om det skall hinna bli något den här sommaren ... kanske förblir det bara planer i år också !


Kryddtagetes med "fel" färg ! 

Värmen har äntligen satt fart på sådderna i växthuset ! Har haft stor otur med sådderna annars i vår ... de har inte velat gro som jag har velat ..... hela brätten med bl.a. kryddtagetesen "Golden Gem" visade lång näsa åt mig och vägrade komma upp ... stället gick det bättre med kusinen "Tangerine Gem" som nu är på gång på allvar och där alla fröna tog sig.

Fast jag hade ju planerat in gul kryddtagetes i trädgården och inte orange men det är inte alltid som man får bestämma själv ... ibland får man lite hjälp på traven !

Inte tagetes men i alla fall en orange blomma,  vallmo i perennalandet

       Orange förstärker eldelementet !

Dessutom läste jag på Luna Eks blogg att enligt Feng Shui så är 2012 Drakens år och detta år är vatten det regerande elementet och eldelementet hamnar i minoritet. Så vi behöver extra eldenergi i form av varma färgtoner som balanserar upp vattenelementet ... så nu kommer min trädgård att ha mycket färgklickar med orange i sommar .... för harmonins och balansens skull !!

Nu förstår jag varför jag sådde orange vallmo i perennalandet som blommar för fullt i år och varför det var omöjligt att förmå sig att så lobelia när det hela tiden var orange tagetes som pockade på och ville ha första tjing i sålådorna !

Så är det orange som vill in i din trädgård i sommar .... så vet du varför !

Ha det så gott !
Kram/Isa

tisdag 22 maj 2012

Rawfood istället för Estellebakelse !


Istället för Estellebakelse !

Dom här Raw foodbollarna är kanonbra att ha i kylen och ta med sig till jobbet, utflykten eller i trädgården när man behöver fylla på med extra energi ! Bara nyttigheter och bra energi och alla verkar gilla dom!

½ dl russin
4 dadlar
5 fikon
6 aprikoser
½ dl solroskärnor
ev. kokosflingor eller hela solroskärnor, att rulla i


1. Kör solroskärnor i matberedaren tills de blir grovhackade.
2. Tillsätt den torkade frukten. Kör tills allt blandar sig och rulla till bollar.
3. Rulla bollarna i kokos eller hela solroskärnor. (kokosen tog slut hos mig och solroskärnor är ganska stora så bollarna fick bli naturella istället !).

Receptet kommer från Erica Palmcrantz bok  "Raw food på svenska"

Man får hitta andra alternativa vägar !

Nu skall jag bänka mig framför TV och dopet och mumsa energi !

Är man allergiker och inte tål, varken mjölk, ägg, soya eller gluten får man hitta andra vägar .... och dom finns (en spännande och snirklig resa !) .... återkommer med recept på mjuk kaka utan varken ägg, mjölk eller vanligt mjöl !

Ha det så gott under veckan !
Kram/Isa


söndag 20 maj 2012

Äntligen påbörjat projekt i trädgården !


LÄNGTAR efter er !!

Här försvann internet igen i onsdags .... så nu hoppas jag att felet är lagat och att nätet har kommit tillbaka för att stanna den här gången !

Nu LÄNGTAR jag efter att besöka era härliga bloggar där ute i cyberrymden och få ta del av alla inspirerande projekt ni håller på med ... har verkligen saknat er ... underbara trädgårdsvänner !!

Ingen berberishäck (den vill fortfarande inte vara med på bild ) .. men väl Spring Green som nu blommar för fullt i värmen !

Lediga dagar i berberishäcken !

Har haft långledigt under helgen .. helt underbart och de första två dagarna tillbringades i berberishäcken ... kanske inte världens roligaste ställe att tillbringa lediga dagar .... men ack så nödvändigt !!

Jag och maken klippte från vårt håll och grannarna på andra sidan häcken från sitt ..... tillsammans fick vi bort massor med döda grenar och på köpet har jag fått en annan relation till den stackars häcken som hängt med ända sedan 1964.

Enligt grannen var det en trädgårdsmästare som bestämde helheten i området när det byggdes och alla trädgårdar på den tiden skulle ha berberishäck .... så  hoppas den blev glad över behandlingen ... och växer som attan i sommar !


Projekt köksträdgård påbörjas !

Nu har äntligen projekt Köksträdgård påbörjas ... JIPPIE .... ÄNTLIGEN !! Små fyrkanter har grävts bort framför de gröna dörrarna till växthuset och det var faktiskt mycket tyngre än vi trodde ... det gällde att hitta en teknik som inte slet så mycket på kroppen !

Så det får bli en bit i taget så blir det väl klart så småningom !


Så här långt kom vi innan kroppen sa ifrån och ville fortsätta en annan dag !

Grästuvorna skall ju lastas på skottkärra och köras bort med släpvagn och tippas och även om ytan inte ser stor ut så hann det bli åtskilliga vändor med släpvagnen.



Långsamt växer det fram !

Har satt ut blompinnar för formen av köksträdgården som vi gräver efter .... precis mitt fram blir ingången där en portal av armeringsmatta kommer att sättas upp ..... sedan kommer ytan att grusas upp och odlingslådorna från jakten i vintras att ställas ut .... även de gamla rostiga sänggavlarna som har stått på framsidan av växthuset kommer att få SIN plats i köksträdgården !!

ÅHH det är så roligt att äntligen få komma igång och se det man drömt och fantiserat om långsamt växa fram!!


Intensiva tider nu !

Här syns en av sänggavlarna från den gamla rostiga järnsängen som skall få flytta till den nya köksträdgården!

Mina vänner ... det är intensiva tider nu ... eller hur ... både gräset och ogräset växer och tar ingen hänsyn till att man helst vill ägna sig åt nya projekt .... och staketet skall skrapas och förberedas för målning och skall man flytta växter eller plantera skall det ske nu och sådderna skall skolas om och ... ja det man inte hinner i år får man väl helt enkelt skjuta till i höst eller nästa år ..... rosenrabatten har vi lagt på is så länge ... kanske blir det ett höstprojekt istället  ... eller ett-nästa-vår-projekt ...  !

Ha det så gott !
Kram/Isa


onsdag 16 maj 2012

Nya möjligheter och Blue Diamond blommar !


Ofrivillig bloggpaus !

Här har vi haft en ofrivillig bloggpaus sedan i fredags .... varken telefon eller internet har fungerat !

Telefonen fungerar fortfarande inte ... det ger lite perspektiv på vårt moderna sätt att leva .... de första dagarna var det riktigt skönt att vara utan och bortkopplad från vad som händer på nätet. Sedan upptäcker man hur mycket man använder internet till att slå upp information, kolla mailen och bloggen, läsa andras bloggar och vilken tid det tar ... egentligen!


Lugn i kropp och själ !

Fokus har legat i trädgården naturligtvis de här dagarna ..... och det har infunnit sig ett lugn i kropp och själ av att inte kunna vara uppkopplad! Ett lugn som jag trodde jag hade ändå .... så det blev en bra erfarenhet att känna på skillnaden.

 Jag tror att man blir omedvetet stressad av att ha MÖJLIGHETEN att koppla upp sig och kolla av blogg och mail ... har man inte den möjligheten har man istället möjligheten att låta sinnet vila och vara här och nu !


Lustfylld möjlighet !

Det är ju så vansinnigt roligt det här bloggandet .. men ibland tror jag det är bra att ta en paus från allt och filosofera över hur just jag vill förhålla mig till alla möjligheter som finns så det fortsätter att vara en lustfylld möjlighet!

Och just nu händer det så mycket i trädgården .... njuter i fulla drag av tulpanen Blue Diamond .. som aldrig är blå men så härligt intensiv rosa/lila !!


Hjälp i trädgården !

I går hade jag en glad pensionär här i trädgården som klippte vår hemska Berberishäck som ingen klippt de senaste 20 åren ... maken har kapat den efter sidorna men upptill har den växt ohejdat och jag har liksom inte SETT den förrän nu (kanske för att den stora thujan som nu är nedtagen stått för !).

Kanonbra att hyra en pensionär med RUT-avdrag som gjorde jobbet på 2 timmar .... så nu kommer man åt att gå efter med sekatören och klippa bort allt torrt INNE i häcken så den har en chans att hämta sig !

Häcken är fortfarande så ful att den inte vill vara med på bild ... och egentligen drömmer jag om en mjuk, grönskande idegranshäck i stället .... helt utan insyn och kompakt och mäktig ... det vore något det !


Global Desire och Royal Acres har också börjat blomma och slår ut mer och mer för varje dag !

Hoppas, hoppas att helgen som nu står för dörren bjuder på vackert och varmt väder så man kan njuta och dona för fullt i trädgården ... det ser hoppfullt ut och det skulle vara skönt att få bort allt Berberisklipp (som sticks som satan) från gräsmattan  !

Tack snälla för alla fina kommentar !
Ha det så gott i helgen !
Kram/Isa


fredag 11 maj 2012

Eländesväder och energiboost !


Orange energiboost !

Nu har hon slagit ut ... den förpassade som överlevde vintern i sin kruka utomhus och som när hon upptäcktes fick flytta in i växthuset ! Hon lyser upp hela växthuset med sin härliga oranga färg och välkomnar mig med en häftig färgdos när jag kliver in genom dörren !

För någon dag sedan var hon bara en ... nu är hon tre ....och hennes energiboost kan verkligen behövas !!


Hatar det här eländesvädret !

För här bara regnar det ... och blåser .. och haglar .... det har hållt på sedan i onsdags nu .... och inte verkar det vara slut på eländesvädret heller än !

Några trädgårdsprojekt har det inte blivit under veckan och håller vädret i sig (som det verkar göra !) blir det inget i helgen heller !


Fast det händer ju grejer där ute  .. det märker man när man inte gått den dagliga rundan och har koll på växtligheten ! Krikonträdet har blommat över och  plommonträdet har tagit vid ....


... och i perennarabatten växer det så det knakar ...kommer det värme och sol på det här kommer växtligheten formligen att explodera !

Maj ska ju vara en sån där månad med långa ljumma kvällar då man aldrig vill gå in utan kan vara ute hur länge som helst och påta, fixa och dona i trädgården ...i år hoppas jag att dom ligger framför oss !



Är så trött, så trött !

Förra helgen hamnade vi på akuten, det gick bra och vi var hemma igen på morgonkvisten men jag är så trött, så trött den här veckan ! Vilken underbar personal som mötte oss, tog allt på allvar, lyssnade och tog alla tänkbara prover för att vara säker på att det inte var något allvarligt .... en stor eloge till sjukvårdspersonalen på USÖ ... skulle gärna åka in akut jämt hädanefter när man har varit van vid bemötandet på vårdcentralen ...  !!

Så här blir det en lugn helg ... bara hämta kraft, sova och  DRÖMMA om kommande ljumma majkvällar !!

Ha det så gott !
Kram/Isa


onsdag 9 maj 2012

Sätta luktärtor på samma ställe som i fjol ?!



Vill ju ha en luktärtshäck i år också !

I fjol anlade jag en luktärtshäck av armeringsjärn med luktärterna Sweet Pea Twilight och Sweet Pea Hi Scent ... och hade naturligtvis tänkt fortsätta med det i år !

Roottrainen i växthuset är full med små spirande plantor (alldeles för många egentligen ... varför sätter jag alltid sååå många av samma sort ... någon som känner igen sig ?!) ....och jag hade sett fram emot samma rika blomning på samma ställen i år !


Byta växtplats efter 2 år ....

Men nu har jag läst på flera bloggar och olika forum att man inte skall sätta luktärter på samma ställe som i fjol .. växelverkan ni vet gäller visst luktärter också !

Fast flera fröfirmor har skrivit att man skall byta växtplats efter 2 år när jag varit in och sökt info så tydligen kan man sätta 2 år i rad eller är det en chansning ?


... eller efter 35 år ?!

Å andra sidan hittade jag ett inlägg där någon odlat luktärter på samma ställe i 35 år och det hade ALLTID gått bra så då kan man ju fråga sig vad hon hade i sin jord och vad som händer i jorden och vad man kan tillföra för att minska utarmningen !

Håller på och myllar ner gammalt klipp och kogödsel i luktärtshäckslandet för att blanda upp jorden och hoppas det skall hjälpa .... det var också en nygrävd rabatt i fjol så det har inte växt några andra grödor där överhuvudtaget ... ja förutom gräs då.

Vad har du för erfarenhet av att sätta luktärter på samma ställe ?


Tack snälla för din hjälp !
Kram/Isa

måndag 7 maj 2012

Magnoliaenergi !


Första lunchen ute ... vid växthusen !

I dag tog jag en tur till Stadsträdgården på lunchen .... vädret var tillräckligt varmt för att man skulle kunna sitta ute och äta vid växthusen för första gången i år ! Härligt att få tanka lite energi både från den goda buffén med mycket vegetariskt och från Magnoliorna som nu blommade för fullt !


En del var redan överblommat eller hade tagit stryk av frosten ......... medan andra blommade just nu .... som den här praktmagnolian som man kunde njuta av på vandringen runt i Stadsträdgården.


Lilla tappra Susan !

Min favorit ... den lilla Susan vid ingången till Stadsträdgården stod nu inom avspärrat ombyggnadsområde och jag tror inte hon kommit igång att blomma heller. Så bilden är från Magnoliavandringen i fjol !

Just den här Magnolian har farit illa vid flera tillfällen och står väldigt utsatt till efter Svartån och utanför själva parkområdet så jag hoppas hon överlever och får blomma även i år !

Skall jag ha en Magnolia hemma i min egen trädgård skulle jag definitivt välja en Susan !


I år hade planteringarna på en del av parkområdet tema penséer .. i massor av olika färger, storlekar och mönster  ... men jag tycker nog ändå att fjolårets ....



... tulpanhav är snäppet värre !! Maffigare, mäktigare och blommigare !! Tror dom brukar alternera mellan tulpaner och penséer vartannat år .. så nästa år får man se fram emot ett tulpanhav igen !

Efter en cykeltur på 15 km landade jag hemma i däckstolen i växthuset och somnade .... så efter både energipåfyllning och tupplur ser jag nu fram emot en skön kväll i trädgården .... !

Ha det så gott !
Kram/Isa

fredag 4 maj 2012

Kvällsyoga i växthuset !


Stengolvet under och himlen ovanför !

Nu har det blivit tillräckligt varmt i växthuset för att ta ett yogapass där .. helt underbart oavsett vilken tid på dagen det är !

Att yoga i växthuset ger ytterligare en dimension till yogapasset ... stengolvet under sig och himlen ovanför och ibland har jag dörren på glänt så någon ljummen vind kan leta sig in genom dörrspringan och bidra med ny energi.


Vi är alla energivarelser !

Enligt den yogiska traditionen är vi alla energivarelser som behöver fylla oss med ny energi och öppna upp blockeringar i energiflödet för att må bra. Yogan pratar också  om chakra, energicentra genom vilken livskraften strömmar. I chakrana finns dina egenskaper, styrkor och svagheter lagrade likt ett DNA.

Genom yogan balanseras chakrana och kan stärka upp svagheter ... det känner jag starkt i min sjukdom, Fibromyalgi. Yoga är min bästa medicin och jag känner omedelbart av om jag inte tar den !




Visdom och insikt kommer !

Ibland när jag börjar jobbet först på eftermiddagen kan jag gå i Yogamusik hela förmiddagen för att fylla på energiförrådet och balansera upp mig ... dessutom är det kanonbra växthusmusik att bara vara till eller dona till ... hoppas du skall tycka om att lyssna till den ! 

WAHE GURU betyder ungefär att visdom och insikt kommer ... jättebra när man behöver hitta en lösning på något ... att låta lösningen komma innifrån i stillhet och från sin egen högsta sanning !!

Ha det så bra under helgen !
Kram/Isa

onsdag 2 maj 2012

En helt ljuvlig dag !


Total närvaro i VÅREN !!

Idag har det varit en helt ljuvlig dag .... första dan på hela våren med LJUMMA VINDAR  !! Lycka ... att sitta i ruinen och känna en len och ljummen vind mot sin kind ....och kisa mot solen som värmer mina bara armar och bara må bra .... åhh det är det HÄR man har längtat efter hela vintern !!

För första gången verkligen SER jag att Krikonträdet blommar jättevackert och hinner njuta, ta in och vara med om dess skönhet ...


Jacka av eller på ?!

I morse var det handskar på när jag cyklade till jobbet ... och visst sjutton hade jag behövt haft den tunna jeansjackan PÅ mig under jackan istället för i cykelkorgen men det var härligt ändå att få cykla på sopade vägar och bli ackompanjerad av drillande fågelsång !

När jag cyklade hem var det handskar av och den tunna jeansjackan på för då hade temperaturen höjts till nästan 20 grader ! UNDERBART !!


Sprängfyllda tulpaner !

Och i landet grönskar det för fullt  ... tulpanerna är sprängfyllda, knoppiga och krispiga till min stora förvåning !

Har för mig att jag lessnade ur fullständigt på halvvissnade tulpanblad när blomningen var över i fjol och resolut klippte av allt .... men jag var nog flitig med gödningen i stället så något gott fick dom väl med sig ner i jorden till lökarna ... tack snälla för att ni återkommer år efter år ... jag lovar att vara snällare i år !!


Tålamod, tålamod ...

Här har det varit full aktivitet i trädgården de senaste dagarna (även om jag mest sitter och njuter och bara är !) Maken har tvättat staketet med högtryckstvätt och borste ... på båda sidor ... även om jag tycker det är pittoreskt med ett gult staket som sakta håller på att färgas grönt så förstår jag ju att för att det skall hålla så måste man spola rent, måla och hålla efter.

Fast måste det göras JUST NU .... anläggandet av KÖKSTRÄDGÅRDEN och ROSRABATTEN har mycket större prioritet .... i alla fall i min värld !! Tålamod, tålamod ....

Hoppas du också fått njuta av sol idag !!
Ha det så gott !
Kram/Isa