tisdag 30 augusti 2011

Nu regerar drottningen Arabian Night i perennarabatten !


Hon bodde faktiskt här före mig .... den här vackra, ståtliga Dahlian ! Hon var makens skötebarn som han vårdade ömt och med åren har hon blivit fler och fler då knölarna blir större och större för varje år.

Även om några har försvunnit också måste jag erkänna .... som jag glömt i krukor på hösten ... i år har jag ingen i kruka ... så i år skall ALLA få sitt ombonade vinterrede i förrådet ... nedstoppade och omstoppade i lite bark efter att ha torkat upp ordentligt innan.

I perennrabatten finns ju inget rött i övrigt, men en gammal trotjänare kan man ju inte avfärda och avhysa hur som helst ... dessutom var hon ju faktiskt först !


Dessutom har hon en vacker röd ton som skiftar på varje blomma och som passar in i färgsättningen i landet... en del är väldigt mörka och lutar mot svart. Hennes kompis den vita Madonnaliljan som hon gifter sig så bra med har redan haft sin glansperiod och har nu lämnat walk over så denna drottning kan ståta solo på arenan.


Det är tur att det finns dahlior som blommar hela hösten så det fortsätter att prunka i perennalandet där annars mycket ser väldigt risigt ut den här tiden på året tycker jag.

Luktärtorna som klätt klätterställningen hela sommaren hade nu verkligen gjort sitt och fick finna sig i att bli deporterade ... känns lite sorgligt och vemodigt att rensa bort sommarblommorna även om det också finns ett stråk av förväntan och lugn inför den annalkande hösten. Man möts liksom av en liten bris av vila och lugn och ro som omfamnar en ... nu börjar man nästan längta efter höstgrytor, tända ljus i växthuset i höstmörkret och tjocka raggsockor att tassa runt i !

I dag blir det nog riktiga jeans, strumpor och skor på för första gången på hela sommaren ... och vet ni vad ... det känns faktiskt riktigt OK !

Kram/Isa

söndag 28 augusti 2011

Den gigantiska pelargonen !


Kommer ni ihåg den stora pelargonen som jag inte klippte i våras ? Hon har blommat villigt hela sommaren och idag räknade jag till över 60 blommor EFTER att jag klippt bort massor !

Hon har för det mesta stått i växthuset, på solskyddad plats men ändå fått solens strålar på sig och trivts verkar det som.


Fick ju massor av inspiration av Lasse Anrell och hans förkärlek till pelargoner, skrev ett inlägg om hans tips på bloggen i våras .... här kan du läsa mer !

Och tipsen verkar ju funka .... har varit flitig med gödningen men inte i överflöd utan ganska lagomt med ömsom Blomstra ömsom Pelargonnäring. Planterade om den i höstas när jag köpte den då den var lite större än en normalstor pelargon. Under vintern fick den stå ljust och på våren fyllde jag bara på jorden överst i krukan och lät den vara oklippt.

För att komma åt runt om får jag lyfta ut den i bland och plocka bort överblommade blommor ... eller jag tar bort dom så fort dom BÖRJAR bli fula ... så får hon lägga energin på knopparna och de fina som är kvar istället !

Enligt Anrell vill dom ha mycket kroppskontakt så det får hon när jag plockar blad nästan varje dag och talar om hur vacker hon är ... då sträcker hon på sig och blommar ännu mer ! (Tror jag i alla fall !)

Madonnan är nu omringad av blommande pellisar i växthuset !
En trevlig kombination !

Nu upptäckte jag små frön som hon släppt ifrån sig ... hon kanske vill bli fler ?! Och jag som sagt att NÄÄ ...där gick nog min gräns ... att DRIVA UPP egna pellisar har aldrig lockat ... FÖRRÄN NU villl säga ! När hon nu så villigt släpper ifrån sig fröer mitt framför ögonen på mig kan jag ju inte neka henne att också driva upp dom ... eller hur ?!

En pelargonkunnig trädgårdsvän på besök berättade för mig att fröna finns i de "gröna hornen" som växer ut mitt i blomman. Se blomman till vänster på bild ... där finns det ett "horn" !

Det är härligt med trädgårdsliv .... det finns en hel värld att upptäcka där ute och när man är redo för nästa steg så finns det alltid någon kunnig människa som kommer i ens väg (oftast genom bloggandet !) som sitter inne med svaren !

Tack för att ni finns där ute och berikar mitt trädgårderande !!

Ha en trevlig vecka !
Kram/Isa

fredag 26 augusti 2011

Herr Gråbo stökar och tänk att det blev en luktärtshäck ändå !


De här sista veckorna har varit tuffa .... svullna, röda, rinnande ögon med klåda + ett eksem som blommar  som aldrig förr på det ... gör en inte såååå glad och pigg ... inte ens trädgården har glatt mig ... då förstår ni hur illa det har varit !

Hoppas herr Gråbo och kompani har gjort ifrån sig det värsta nu ... så man kan få bli människa igen ! Har jag någon medsyster eller medbror där ute som känner igen sig ?

Nåväl ... jag tror det värsta har varit för nu är det ett fantastiskt väder och trädgården "talar till" mig igen ! LYCKA !


Tänk att det blev en luktärtshäck ändå .... den stod still länge och stampade ... eller betedde sig konstigt och var svår att binda upp ... men idag såg den fantastisk ut ! Måste komma ihåg att klippa bort överblommat och sätta nya fräschingar i vas bara ... så den fortsätter att hålla sig fin !

Gillar kombinationen med det rostiga hårda järnet mot det lätta, sirliga, ljusa i gardinerna samt färgtonerna i luktärterna ! Blir nog en favorit i repris nästa år ... med en frösådd mycket senare än i år .. då dom blev långa och ohanterliga ganska snabbt!


En annan favorit i sommar har varit jordrevan som har bildat långa, långa revor som den slängt ut på stenarna framför växthuset ... den börjar ju bli lite ful nu och skulle behöva bytas ut ...fast det skär i hjärtat att slänga en växt som gjort så bra ifrån sig i sommar !

 
Den här jordrevan som är planterad tillsammans med rosen i krukan har t.o.m. överlevt vintern !

Inte i krukan utan jag jordslog rosen i höstas och tydligen följde delar av jordrevans rötter med, för när jag grävde upp rosen igen i våras så tittade den upp efter ett tag och ville vara med ytterligare ett år. Så kanske finns det hopp för jordrevan på förra bilden också !


Krukan från IKEA har blivit vackert patinerad i sommar ... den var alldeles ny i våras .... me LIKE !!

Hoppas du får en underbar sensommarhelg med kanonvärme som dom lovat den här helgen ... i alla fall i morgon ! NJUT av livet och av trädgården !

Ha det bäst !
Kram/Isa

söndag 21 augusti 2011

Rosa, rosa överallt i rabatten !


Så här års är det mycket rosa i rabatten .. den lila/blå eran från försommaren är sedan länge överblommad och förbi. Rosa är en närande och stillsam färg som också står för närhet, kärlek och moderlighet. Det är en bra färg för människor som befinner sig i sorg eller tillfrisknar efter en sjukdom läser jag i Feng Shuiboken.

Det är kanske därför jag ser trädgården som en läkande plats och har kallat rabatten för min läkerabatt. Tack alla blommor för att ni så villigt delar med er av er blomprakt och gör min trädgård till en läkande plats!


Miscantusgräset har växt kolossalt i sommar och omfamnar nu den lilla trätunnan med zinkhink och vattenkanna så den döljs nästan helt under dess långa bladverk !

I den gamla korgen inropad på auktion för många år sedan sträcker nu en variant av Petunia ut sig, rosa med grönt runt ytterkanten av blomman.




Rosenskäran blommar nu för fullt ända tills frosten kommer ... jag brukar smula ner frön från utblommade blommor direkt i rabatten och i tre års tid har det nu kommit nya blommor varje år ! Även om den kommer igång lite sent är det värt att använda sig av den såtekniken tycker jag. Rosenskäran är en klar favorit i landet med sina blommor i olika nyanser av rosa från ljust, ljust rosa till lysande neonrosa !



Här är det sköldpaddsörten Chelone obliqua , utsedd till årets perenn 2004,  som är på gång och i bakgrunden ett bestånd av solhattar som frösår sig enormt överallt ! 

Sköldpaddsörten är en vacker rabattperenn som är frisk, stark och livskraftig utan att breda ut sig på andra växters bekostnad. Dessutom stadig nog att stå för sig själv i alla väder. Blomman har fått sitt namn av att själva blomman liknas vid ett sköldpaddshuvud. Det finns vita varianter av både sköldpaddsörten och solhatten som jag är sugen på att plantera till nästa år.

Hmmm ... kanske kan det bli en vit rabatt på framsidan av huset ... där är det fortfarande oplanerat och oplanterat .... hmm nu tryckte jag visst på drömknappen igen .... programmet för "skapande i tanken" gick visst igång !

Nu kommer jag snart att stå ute på framsidan och stirra en lång stund medan programmet jobbar och grannarna undrar vad jag gör !

Ha det så gott !
Kram/Isa

torsdag 18 augusti 2011

Flitiga Lisans kapslar anfaller !



Nu har det redan blivit "plocka-frö-tider" ... (har verkligen sommaren gått så fooort !!)

När det är dags att plocka fröer från Flitiga Lisan vet man när man vattnar eller plockar utblommade blommor och det helt plötsligt hörs ett fräsande ljud och en liten smäll ... då har blommans kapslar skjutit iväg och landar som en liten grön växtspiral ... har man tur finns fröerna kvar annars har dom spridits för vinden ! Det är bäst att vara på hugget om man skall få några frön innan dom blir bortskjutna !

Det är så kul att gå runt och samla in fröer till nästa år .... vilken rikedom att kunna plocka egna ... dessutom tycker jag att det är mer växtkraft i de egna fröerna.


Den här Flitiga Lisan kommer från Impecta och är en Flitiga Lisa F1 "Super Elfin Seaside" i toner av rosa, purpur, cerise och vitt .... tänk att det blev "riktiga" plantor av de där små fröna ! Jag hoppas den kommer att blomma läääänge än och glädja en och ta emot vid farstukvisten när man kommer hem från jobbet under kvällarna i höst !

Ha det så gott !
Kram/Isa

tisdag 16 augusti 2011

Äntligen vatten i trädgården !


Har i flera år tittat efter en fontän till trädgården men inte hittat den där FONTÄNEN med stora bokstäver som verkligen skulle passa in i miljön ! Inte förrän i sommar hos Tant Grön !

Helt plötsligt stod den bara DÄR  ... inte för att jag visste precis innan hur den skulle se ut .... men NU visste jag ! 

Det var kärlek vid första ögonkastet ... fast sen funderade jag ändå i flera veckor och kom på nytt besök och hem och funderade igen innan jag en dag bara kände (när en oväntad penningslant också hade gjort köpet möjligt) .... Jag MÅSTE ha den ! Slängde mig på telefon till Tant Grön och visst fanns den kvar och väntade på mig !


Nu när jag gått och lyssnat till porlandet några dagar kan jag inte förstå hur jag klarat mig utan vatten tidigare i trädgården ! Det tillför verkligen ytterligare en dimension av lugn, ro och stillhet ... och den patinerade stenytan harmonerar så bra med växthuset och ruinen. Fåglarna har också upptäckt den  ... så den funkar även som fågelbad !

Dessutom är vatten i trädgården enligt Feng Shui en stark symbol för att vår livsväg ska bli mer lustfylld och rikare på möjligheter .... och  det tackar man ju gärna ja till ! Vattnet bör dock vara friskt och i rörelse för att skapa bra energier ... stillastående vatten har motsatt effekt.

Det finns en plan för trädgården där fontänen ingår så platsen utanför växthuset är en tillfällig plats just nu ... det projektet återkommer jag till lite längre fram !

Stort tack till alla bloggare som var här under helgen och som gjort så fina inlägg om Isas Trädgård ... jättekul att se och läsa ! Trevligt också att så många nya läsare har hittat hit till bloggen ... varmt välkomna skall ni vara !

Ha en bra vecka !
Kram/Isa

söndag 14 augusti 2011

Jättetrevlig bloggträff i trädgården !


Åhhh .. vilken trevlig eftermiddag det var idag när trädgården gästades av bloggare och bloggläsare ! Jag var onekligen lite nervös innan hur trädgården skulle tas emot ... det är ju lite skillnad att uppleva den IRL än på bloggen ... men nervositeten försvann som ett trollslag när första gästen klev in i trädgården !

Här kom Irene från bloggen Blomster, Acchlejatjejerna, Carro, Lena, Catrin, Petra och Helena direkt från Tant Grön, Kicki från Min skattkammare, Kerstin från Tant Otteskruv, Marie från Tre nyanser av vitt, Katarina från Sallys hus och Malin, Anna, Lena och Tina.  Tack för att ni ville komma och förgylla min söndageftermiddag !


Jag hade tänkt göra egna frågor till tipspromenaden men tiden räckte inte riktigt till ...istället plockade jag frågor från Hasselfors garden ... gröna frågor som genomgående tema  ... tanken var bra ... men frågorna var väldigt svåra så det var inte helt rätt mot mina gäster ... kan trösta er med att jag skulle bara fått ett fåtal poäng om jag själv deltagit !


Vinnare i tipspromenaden som får boken "Orangeri" hemskickad är Lena Rosén ! Grattis !
Överraskning med posten kommer också till Kerstin Otteskruv och  Acchleja-Catrin ! Grattis !
Maila mig era adresser !

Några bilder från träffen har jag tyvärr inte ... jag hade så trevligt att jag helt glömde bort att fota ! Det här gör jag gärna om nästa år igen  !

Kram/Isa

fredag 12 augusti 2011

Nää, någon höst vill vi inte ha.... ÄN !!


Nu har man jobbat första veckan ... och sovit middag varje dag för att orka! Det känns som det var vääldigt läänge sedan man hade semester ... visst är det märkligt hur snabbt man kommer in i vardagen igen !

Märkligt också att det började kännas som höst direkt man började jobba ... eller i alla fall en föraning om höst ... kallare nätter ... råare luft och sommarblommorna börjar dala ordentligt efter allt regnande. Snart får man lov att sätta på sig strumpor och riktiga skor också vilket jag brukar undvika så länge det går.... bara sommarfötter i sandaler ska det ju vaaa !


I perennarabatten känns det så där just nu ... för bara en vecka sedan var det mycket mer stuns i rabatten .... tur att Madonnaliljorna lyser upp och doftar gott i sitt hörn tillsammans med luktärterna i alla fall ... och dahliorna och sköldpaddsörten är på gång att börja blomma ordentligt ... kanske det finns hopp ändå till söndagen !

Tack snälla för alla fina och värmande kommenterar till förra inlägget .... den blåklädde hälsar och tackar !

Nu håller jag tummarna för att det skall bli lika härligt väder på söndag som det varit idag .... sol och lagomt varmt vill vi ha ! Det skall bli sååå roligt att få träffa er !

Kram/Isa

tisdag 9 augusti 2011

Krönika: Den galnaste dagen i mitt liv ....


inträffade den 9 augusti för precis nio år sedan !

Jag och min blivande man hade under några dagar träffats på nätet och via långa, långa telefonsamtal kvällar och nätter fattat tycke för varandra och bestämt att träffats ... jag löser enkel biljett till Örebro, har ingen aning om hur han ser ut eftersom vi inte bytt foton och har aldrig varit i Örebro tidigare !

Så här skildrade jag mötet i en min-stad-krönika i NA publicerad 19 augusti 2009 :

"Tåget gled sakta in på perrongen, min blick svepte ut genom tågfönstren och längs med järnvägsperrongen, visst var det väl här jag skulle kliva av, på Örebro Central, för inte skulle jag väl åka med till Örebro Södra ? Ett ögonblick blir jag villrådig, men skymtar sedan en man i ljusblå tenniströja där ute i människomyllret och genast visste jag, det måste vara Han. Det var här jag skall kliva av och kanske leva mitt framtida liv !

Örebro tog emot mig med en stor öppen famn och jag klev in och kände mig hemmastadd från första stund jag satte ner mina förväntansfulla fötter på perrongen! Den första resan till Örebro följdes av många fler och jag kunde knappt tåla mig tills jag skulle få bo här på heltid. Med nyfikna ögon stirrade jag som kom från en liten by i Dalarna på staden och staden tittade kärleksfullt tillbaka och har sedan dess varsamt lotsat mig genom dess gator.

Vi tog långa cykelturer med picknickkorgen packad som oftast avslutades i Hästhagen där vi nöjda och varma vilade ut på en filt i gröngräset medan vi tittade på golffreesbeespelarnas kast mellan korgarna. På hösten gick vi långpromenad och när hungern angrep oss tog vi långlunch på Svalan och njöt av alla godsaker som dukades upp på det dignande buffébordet.

Jag fick lära mig att från Örebro åker man upp till Stockholm och inte ner som jag varit van vid (fast vissa ränder går aldrig ur, jag säger fortfarande ner till Stockholm).



På egen hand och med cykelkartan som vän och ledsagare har jag utforskat staden. Inne i stadens larm har jag hittat en frizon i Nikolaikyrkan, där jag brukar smita in, tända ett ljus och meditera en stund i det vackra meditationsrummet. Sedan trampar jag stärkt vidare ner till Stadsträdgården för att strosa omkring och hämta inspiration bland alla kreativt färgsatta rabatter eller sitter i kryddträdgården, njuter och lyssnar till den lilla vattenfontänen som porlar.

Med ett lugnt och stilla sinne mellanlandar jag i en skön fåtölj i Stadsträdgårdens café och fyller på idékontot med att låta mig inspireras av de små idéträdgårdarna som eleverna på Kvinnerstaskolan skapat. Nöjd slinker jag sedan in i Stadsträdgårdens ekologiska butik och botaniserar i hyllorna innan cykelturen åter vänder hemåt.

I dag, efter sju år, har förälskelsens första yra övergått i en djup och innerlig kärlek både till staden Örebro och den blåklädde på stationen. Och när Örebroarnas motto, DET GÅR ALDRiii möter Dalarnas INGENTING ÄR OMÖJLIGT kanske det blir en riktigt bra balans !"



I fjol sommar gifte vi oss i trädgården i ruinen och idag har vi firat med långlunch och små presenter ! Visst är det härligt hur livet kan ändras när man vågar slänga sig ut och pröva sina vingar ...

Kram/Isa

söndag 7 augusti 2011

Gott och blandat från sommarens utflykter !


Dagens inlägg blir lite blandad kompott från en del av sommarens utflykter (som jag inte skrivit om tidigare) där vi startar i Hemsjön och deras lilla rostiga visningsträdgård !

En solig sommardag gjorde vi en utflykt dit med stopp för några loppisar på vägen ... här kan man njuta riktigt goda räkmackor, trevlig sjöutsikt och snygga inredningsprylar .. ofta tillverkade i gårdens eget snickeri!


Visst var det här ett riktigt bra trädgårdstips om man har ett tak som man vill dölja bakom frodig grönska ?!
Ramar täckta med hönsnät lagda på taket för klätterväxter att klättra på och täcka in ... skall bli kul att se nästa sommar hur det ser ut då !

På Hemsjön tillverkar och säljer man ramar för klätterväxter ... du ser en i rost bakom bänken på 1:a bilden.


Ett besök hos Mandelmanns är ju obligatoriskt när man besöker Österlen ... fast i år fanns det inte mycket till visningsträdgård ... kanske ville det inte växa som det var tänkt och planerat i odlingsbäddarna ...


Handelsträdgården Åbergs trädgård utanför Ystad fick också påhälsning och efter mycket velande fick en vindruvsplanta följa med hem .... den står fortfarande oplanterad i växthuset ... måste flytta upp tegelstenar från golvet, gräva ur allt grus och fylla upp med jord och energin har inte nått ända dit ÄN !

Dessutom har jag läst överallt att många planterar vinplantan utanför växthuset och leder in den i växthuset genom ett hål ... det tillvägagångssättet blir krångligare tror jag ..... vågar inte göra hål i grunden för att leda in plantan även om det är bättre att ha rotsystemet utanför växthuset.

Sorten är Frankenthaler, får blå druvor, odlas i växthus och är härdig till zon 1-2 upptäckte jag när jag kom hem och läste ett jättebra reportage om odling av vindruvor i Isabellas julinummer ... hoppas den klarar vintern i ett zon3-område i alla fall !


Här kommer mer rost från de små visningsträdgårdarna i Stadsparken som eleverna från Kvinnerstaskolan anlagt på temat lugn, ro och harmoni i trädgården.

"Sätt dig ner här tills brådskan gör över" står det på den vackra patinerade träskylten!
En sån skylt kanske vi behöver lite mans i våra trädgårdar !


Till sist .. mitt favoritmotiv var jag än är ... en trädgårdssoffa eller stol inbäddad i grönska .. sinnebilden för lugn och ro i trädgården och inbjudande att slå sig ner en stund ... här från vår vackra stadspark i Örebro med sina otroligt välkomponerade rabatter och härlig grönska i idegranhäckan som fond i bakgrunden !

Nu är semestern för min del slut för den här sommaren och det har gått så otroligt FORT ! I morgon bitti väntar cykeltur till jobbet som vanligt ( hoppas det inte regnar för just nu vräker det ned utanför mitt fönster !) och huvudbry vad det är för lösenord till datorn och andra frågetecken att räta ut när man varit ledig såå läänge !

Kram/Isa

torsdag 4 augusti 2011

Mormors soffa, Farmors spets och mitt decoupage !


Visst är det roligt att ha något i sin trädgård som har en historia bakåt och en länk till tidigare generationer ?

Vid besöket i Dalarna passade vi på att hämta hem en gammal trädgårdssoffa som stått hos mina föräldrar och innan dess i min mormors trädgård ... någon gång på 1800-talet gjordes den här soffan av någon duktig hantverkare och nu, 2011 har den landat i ruinen i min trädgård !

Att det är en åldrad dam märks på att hon är lite murken här och där samt målad med plastfärg så det kommer att bli lite jobb med att få henne hel igen.


Som lämpligt och värdigt sällskap i soffan har hon fått gamla vackra örngott med spets som min farmor virkat och monogram som min mor broderat .... eftersom jag ville tillföra något eget också har jag gjort decoupage på kuddarna av vackra servetter med blommotiv. 

Jag tycker gamla vackra ting är till för att användas och nyttjas istället för att ligga i ett skåp och inte synas !

Dessutom FÅR man göra om dom till något som passar in i dagens hem och trädgård och vårt sätt att leva ... jag tror tidigare bortgångna generationer uppskattar att vi använder deras vackra lakan, handdukar och örngott för på så sätt lever de vidare och finns med oss i vardagen.




Det gamla trädgårdsbordet är ett tidigare fynd från Vadstena antik som flyttades från framsidan till ruinen för att matcha soffan. Zinkbaljor och vattenkannor, lila och blå lobelior, madonnan och betongfigurer hjälper till att skapa stämning i ruinen ... känner mig ganska nöjd med helheten i ruinen just nu !

Hoppas du har sett att Isas Trädgård håller öppet trädgården för bloggare och bloggläsare söndagen den 14 augusti kl. 14.00 - 17.00. Varmt välkommen att anmäla dig på isastradgard@hotmail.seLäs mer HÄR !

Kram/Isa