onsdag 30 mars 2011

I ett blått drömmeri !


Nu när jag tittar ut över perennalandet och ser alla torra bruntorkade växter som står kvar där ute eller ligger platt på den ännu frusna marken har jag svårt att tänka mig att det snart kommer att blomstra där ute som på bilden !

Visst är det nästan magiskt vilka årstider vi har och vilken växtkraft som döljer sig där nere i Moder Jord !

Har mycket blå och bå/lila toner i min trädgård, lugna och harmoniska färger som spelar så bra ihop som bas. En flik av himlen som speglar sig på jorden och som påminner om havets olika nyanser.

Bergsklint i förgrunden med den vita tulpanen "Spring Green"som fond, silverarv,
löjtnantshjärtan, outslagna blå riddarsporrar, ännu mer bergsklint och fler okända blå blomster

Jag gillar det lite vildvuxna och otuktade ... att växterna själva får bestämma ... när vi flyttade alla växter till det nygrävda perennalandet för några år sedan hade jag inte mycket att säga till om !

Helt plötsligt började det växa som aldrig förr i landet runt huset (det var de växterna som skulle flyttas). Det var som om alla skrek TA MIG, TA MIG ! Det jag ritat under vintern var bara att lägga till handlingarna och lyssna in var växterna ville bo !

Bergsklinten hade jag knappt sett tidigare ... kanske hade legat där under i träda och väntat på ett tillfälle att få träda fram och sprida ut sig !  Det är fortfarande lika mycket kvar i landet fast jag flyttat massor med plantor ... är det någon som vill ha ... är det bara att hojta till (fast ni får själva komma hit och hämta !).


Den stora ljusblå nävan smög sig med hem när jag inhandlade en helt annan växt på en av STAs plantmarknader och helt plötsligt så var den bara där och blev större och större och större !

Stäppsalvian är en annan favorit ... vacker både till lime, vitt och silver. Blå/lila färger lockar också till sig massor med humlor, bin och fjärilar ... det brukar brumma lite hemtrevligt i rabatten och de fladdrande fjärilarna fulländar bilden !

Sä här ser rabatten ut på försommaren ... senare ändrar den utseende totalt och de blå nyanserna tar ett kliv tillbaka för att släppa fram olika rosa toner .. visst är det roligt när rabatterna kan skifta utseende helt genom hela trädgårdssäsongen !

Ha det så gott !
Kram/Isa

måndag 28 mars 2011

Rostigt fynd i skåpet och drömmen om ett blåregn !


Det här loppisfyndet hade jag helt glömt bort ... det fyndade jag på antikmarknad i Nora en het sommardag för flera år sedan ... i väntan på ett växthus att ha det i !

Sedan blev det liggande, tills jag av en händelse öppnade kassen, mindes och blev glatt överraskad ! Nu hänger den i växthuset ... tills vidare på ett provisoriskt ställe .... en sliten, rostig, gammal lampa som känns sååå rätt att använda som någon form av ljuskrona/ljusstake !! Lycka, Lycka !!

Nu drömmer jag om ett blåregn ... som jag skrev om i förra inlägget ! Läste om en sort som heter Wisteria "Blue Moon" som trivs upp till zon 4 ( Örebro hör till zon 3). Den kommer från Kanada, klättar upp till 5 meter och blommar tre gånger om året. För att man ska lyckas måste platsen vara solig, varm, väldränerad och vindskyddad. Jordens pH-värde bör inte överstiga 7. För bild och mer fakta läs HÄR !


Någon som har erfarenhet av blåregn i annan zon än 1 och 2 ?

Trevlig vecka !
Kram/Isa

lördag 26 mars 2011

Blommande vårstolar !


I dag var det tredje lördagen i rad vi tog en tur till handelsträdgården och trädgårdsbutiken i den stora kedjan ! I takt med att våren tar mer mark så ökar liksom behovet för nya krukor och buttar att fyllas med  vårblommande växter !

Veckan som gått har varit makalös .... blåsten har tagit all snö med sig och snön som bara för en vecka sedan var halvmeterhög runt norrsidan på växthuset är nu helt borta !

Den här sidan av växthuset som egentligen är sidoingången känns just nu som huvudingången, i alla fall den här tiden på året när solen ligger på, och idéerna börjar spira ... hmm ... här skulle vi kunna bredda stenbeläggningen och sätta upp en spaljé mot grannen så får man en mysig hörna att lapa sol i !

Såg att det kommit ett Blåregn som är härdig upp till zon 4 ... det kanske vore något !?


Tänk att det kan vara så underbart att få plantera efter en LÅÅÅNG vinter .... tog en tur i trädgården och hittade torkade solhattar som fick bli kontrast i blomgruppen med gula ranunklar, narcisser och murgröna !


Den gamla stolen som har stått i växthuset under veckan ... på upptining ..  fick idag ny vårlig stolsits med vita ranunklar, rosa/vita bellisar och små små penséer i rosa/lila/vita toner. Tror det kan bli bra när dom har fått växa till sig lite !

För säkerhets skull fick den flytta tillbaka till växthuset så växterna får växa till sig i lugn och ro utan att utsättas för faran att förväxlas med foderplats för vilda djur !

I dag har jag njutit av småfåglarnas glada sång och solstrimmorna genom den öppna växthusdörren ... vilken härlig musik och vilken njutning för själen !!

Nu skall vi snart grilla årets första grillmåltid ... maken har lagt fläskfilé i rödvinsmarinad ... livet kan nog inte bli bättre än så här !

Hoppas du också har haft en njutningsfull dag !

Kram/Isa

torsdag 24 mars 2011

Sjung för din pelargon !

Bild lånad från Kicki på Min Skattkammare
   "Jag vill sjunga en ton,

för dig kära pelargon.


Kärlek på dig ödsla,

och dubbelt dig gödsla.


Då blir du stark och fin,

och får stå vid min gardin."

Visst är den helt underbar den lilla tavlan med pelargonfröken ! Det är Kicki på Min Skattkammare som målar dessa sagoväsen och som skrev visan i samband med mitt inlägg om Lasse Anrell och Pelargoner.

Om man sjunger för sina pelargoner så blir dom glada och växer bättre ...så sjung sången för din pelargon .... melodin är valfri !

Kika in hos Kicki och möt hennes vackra, fantastiska små natur- och sagoväsen ! 

Tack för alla fina kommentarer och besök på bloggen ... det ger mig så oerhört med energi !

Varmt välkomna också alla nya läsare ... hoppas du skall hitta något som inspirerar !

Kram/Isa

tisdag 22 mars 2011

Årets första fjäril och andra vårtecken !


Här har det blåst de senaste 2 dagarna och varit plusgrader så Tant Tö har fått jobba hårt med sin kvast ! Från full vinter är det nu full vår  ... på gott och ont när det går SÅÅ fort!

Innan våren har stabiliserat sig på riktigt och har bestämt sig för att det är på plussidan den skall vara har min kropp lite svårt att hänga med ... den liksom värker MED våren när den skall till att slå ut !

Då är det ryggläge som gäller, i soffan under täcket med trädgårdstidningar inom räckhåll som snälle maken servar med !

Fler som känner av årstidsväxlingar och väderomslag ?

Nu har både översnöande trädgårdsstolar och vårens första krokus tinat fram !


Fjärilen kom fladdrandes utanför fönstret när jag satt på kontoret och liksom lockade mig att komma ut (i blåsten) för att känna på våren !

Den verkade överlycklig över att få komma ut i solen igen och pröva sina vingar men satt ändå snällt kvar när jag kom närmare och närmare med kameran.

Dessutom bjöd den upp till yster dans när den fladdrade runt mig !
Älskade fjäril ... tack för att du kom med våren !


I landet börjar nu allt möjligt tina fram, gamla krattor, solhatten som brukar sitta på armeringsmattan och som nu gjort sitt, en kvarglömd vattenkanna och annat som man inte visste att man glömt kvar ute i höstas !


Den här bilden är tagen från datorn där jag sitter i godan och ro och bara höjer blicken in i grannens trädgård mittemot ... där kommer 2 st rådjur skuttande runt hushörnet mitt på blanka dan och ogenerat travar runt i trädgården !

Snart skall vårkrukorna fyllas och i år blir det bara sådant som rådjuren INTE tycker om ! De andra kommer jag att ha i växthuset och bara sätta ut när jag själv är ute ... här bjuds det inte på några gratismåltider INTE !! 

Kram/Isa

lördag 19 mars 2011

Hjärtligt loppisfynd och årets första frösådd !


Det här loppisfyndet tycker jag har så tilltalande form ... någon har lagt ner kraft, fantasi och kärlek på att skapa ett vackert bruksföremål !  Vet ni vad det är ?

Jo, det är en kafferostare (det är i alla fall min vän historikern övertygad om som var med vid köpet).

Den smidda snirkeln och det lilla upphöjda hjärtat smyckar verkligen handredskapet !  Nu är den en prydnad i växthuset ... gillar ju skarpt handgjorda, gamla saker med mycket själ i!


Den lilla fågelholken i grånat trä med zinktak har en hjärtlig öppning som kanske ingen fågel kommer in i men som passar in i pyntet i växthuset ... dessutom samlar jag på mossiga hjärtan, betonghjärtan och stenhjärtan (har jag upptäckt !)... det är bra att omge sig med symboler som betyder något för en har jag hört !

Och hjärtan kan ju aldrig bli fel!


Idag har jag sått de första fröerna i växthuset och herregud ..... vad SMÅ de var !! Visst har jag blivit några år äldre än sist jag sådde fröer, men så dåligt ser jag inte tror jag ... både Flitiga Lisorna och Petuniorna fick plockas med blöt blyertsspets och största koncentration !

Sedan spelade jag franska kärlekssånger för dom ... så med alla hjärtan runt sig+musiken tror jag att fröerna fick en bra start i livet !

I morgon är det dags för Lobeliorna så då får man vända på pennan istället och använda andra änden  och blanda fröerna med lite sand så man inte får med för många av de SMÅ ! Dessutom brukar jag blanda häng- och kantlobelia får att få dom lite fylligare fast med häng ändå.

Trevlig kväll önskar jag alla !
Kram/Isa

fredag 18 mars 2011

Ljus, värme och kärlek till Japan ! !


 Ljus, värme och kärlek till folket i Japan !

SMSa
AKUT JAPAN

till 72900 för att skänka 100 kr

Kram/Isa

onsdag 16 mars 2011

Massor med tulpaner, både hängande och "vanliga" !!


Idag var det ett fantastiskt väder och efter jobb och lunchyoga, där vi gjorde en väldigt fin healingmeditation för världen och främst för Japan nu i deras svåra situation, så styrde jag cykeln ner mot Stadsträdgården och deras vårutställning. Den är inte så stor men ändå storslagen med MÄNGDER med tulpaner, vårblommor och kreativitet !

Den rosa/vita tulpanrabatten med nerstuckna blåbärsris föll mig helt på läppen !!


Orange och gult blandat med något lila, både i låda och i land ....
blir man riktigt glad av !


Uppdukat festbord mitt i växthuset på en mossbädd med vårblommor !



Resterna efter festen som en installation ! Hoppas dom hade roligt !
Kvinnerstaeleverna måste haft jätteroligt när dom har gjort iordning hela den här utställningen ... tänk att få ha varit med och leka här !

Hängande krans över bordet med hängande tulpaner och björkris !

 
Kolla in bilden högst upp till vänster med de 2 tulpanerna som dras mot varandra och ser ut att vara inbegripna i ett djupt samtal ! Hängande tulpaner i olika färger på rad, tulpaner enbart inslagna i lite jord i säckväv och flera likadana krukor som ger masseffekt.


Man kan tydligen plantera tulpaner i vad som helst !
Här syntes tulpaner planterade i sockerpåsar, syltburkar, papperskassar, äggförpackningar ...
man tager hvad man hafver som Kajsa Varg sa !


Vackert fågelbo med äggskal kvar som en liten installation i den vit/rosa tulpandjungeln !


En lådda smällfull med krokus lite nonchalant slängd på en hylla ... det hade man inte tackat nej till !


Färgstarka och varma, lysande och intensiva,
skira och kraftfulla på en och samma gång ... älskade vårblommor vad vi har längtat efter er!!


Här har vi en annan variant på hängande tulpaner ...
det räckte med en frostnatt ute för att retirera till hängstadiet ... vackra ändå !

Efter en långlunch med fräscha grönsaker och bakad potatis hade jag tankat näring för alla sinnen och kunde nöjd och glad trampa hemåt igen !

En sak som jag fick med mig var också att när man drar upp tulpanen med löken ska man se till att man får med så mycket rötter som möjligt, duscha löken emellanåt så håller sig tulpanen fräsch LÄNGE när den hänger uppochner ! 


Så här ser mina hängande tulpaner ut nere i växthuset just nu ... dom har hängt sedan i lördags och är fortfarande knoppiga och fina ... kylan under nätterna som har varit har tydligen inte bekommit dom .... däremot tyckte inte julrosens blommor om kylan trots inpackning med fiberduk !

Hoppas du också får näring och inspiration av bilderna !

Ha det så gott !
Kram/Isa

måndag 14 mars 2011

Loppisfynd och hängande tulpaner !


Den här gamla vackra lampskärmen hade jag turen att springa på under semestern på Österlen i somras ! Ibland har man turen på sin sida på loppisrundorna ... har ni märkt hur vissa saker bara TALAR till en ... man har liksom ingen chans att komma undan ... dom bara kliver in i hjärtat och fastnar där och vägrar släppa taget förrän de ha fått följa med en hem. 

Den här skärmen var en sådan sak ... den skrek kanske inte så högt ... snarare nynnade lite i ett hörn, så man fick anstränga sig lite för att lyssna in och skärpa till syn och hörsel lite !


Jag hittade rostiga långa krokar ute i en låda hos Tant Grön som passade perfekt som hänganordning och hos Byggnadsvårdsbutik i Karlslund fanns de rostiga fåglarna med lädersnoddar. Men sen tog det stopp under vintern ... ville ha hängande smålyktor men hittade inga som jag kände skulle passa.


Så nu när jag var nere i växthuset under helgen och "lekte" så fick det bli lite hängande tulpaner i lampskärmen istället !

Kan fortfarande inte bestämma mig för om det blev snygggt eller inte ..... och förresten spelar det inte så stor roll ... det viktiga är att man får utlopp för skaparlusten och testar och leker sig fram !



Fast i dag tyckte jag att bastsnörena var för skräpiga och klippte bort dom så att mönstret i skärmen kom fram bättre i stället ... det är ju ett test också att se hur länge tulpanerna klarar sig ... hoppas till det är dags att slå ut åtminstone !

Nu skulle det bli kallt i natt 5-8 minusgrader så senare får jag nog gå ner och stoppa om dom lite med en fiberduk ! De andra har jag redan hängt över för natten, för säkerhets skull ..... tror inte att jag var en curlingmamma till mina barn när de växte upp, men nu känns det som jag curlar växterna istället !

Ha det så gott!
Kram/Isa

lördag 12 mars 2011

Åhhh, vad underbart att få pyssla och dona igen !


Idag var det växthusväder igen ... och äntligen kunde man börja dona och pyssla ordentligt i växthuset !
Det var underbart att få stoppa händerna i jorden och plantera årets första små, små söta penséer, tulpaner, narcisser och julrosor med murgröna runt fötterna.

Tiden bara försvann och efter några timmar kom maken som tur var ner med lite fika så jag fick lite påfyllning !


Ett säkert vårtecken är när de sommaröppna handelsträdgårdarna öppnar upp för säsongen igen !

Vi har en alldeles i närheten där vi bor, där man kan köpa tulpaner på lök som man får klippa av själv ... fast idag frågade jag om jag fick rycka upp löken också ... för jag hade en idé vad jag skulle använda dom till ... men det kommer först i nästa inlägg ... även om det hänger några på fönstret här också !


Färskare tulpaner kan man nog inte få ! Det kändes riktigt lyxigt att rycka upp dom med löken !

Hoppas bara dom klarar sig hängande nu ... har duschat löken ordentligt ... eller ska man doppa löken i vatten innan man hänger upp den .. någon som vet och provat ?


Hoppas det kommer att vara plusgrader nu så alla blommorna klarar sig bra nere i växthuset ... annars står dom ju pall för några minusgrader också så det skall nog gå bra !

Det är ju första våren för mig med växthus och det känns helt underbart att kunna gå ut och börja plantera, pyssla och dona SÅÅ tidigt på säsongen ... spännande också eftersom det är helt ny resa !

Julrosorna skulle egentligen ha fått flytta in i den grånade, gamla stolen men den hade frusit fast och gick inte att rubba så det är väl bara att vänta in varmare dagar och låta den tina upp !

Trevlig kväll !
Kram/Isa

fredag 11 mars 2011

Tips - resa till Tage Andersens Gunillaberg och Lena Linderholm !


Blev så glad häromdagen när inbjudan till en oväntad resa dök upp i brevlådan ! K-resor här i Örebro anordnar en resa till till den danske blomster- och trädgårdskonstnären Tage Andersen och hans Gunillaberg, Bottnaryd i Småland den 5 juni. Hade ingen aning om att han fanns i Sverige ...


På Gunillaberg, som Tage flyttade till 2008, har han skapat en plats som nästan är ogripbar ... en dramatisk miljö som närmast kan liknas vid en teaterkuliss ! Platsen är översållad med trädgårdskonst, lusthus, krukor, djur, bildkonst och skulpturer.

Här får vi en trädgårdsintroduktion, en lunchtallrik komponerad av Tage Andersen själv och i orangeriet serveras kaffe/the med sockerbakelse.


Det skall bli så enormt roligt att få ta del av Tages alla kreativa och fantasifulla blomsteruppsättningar och installationer ! Dessutom är resorna med Knutproduktion alltid välordnade, intressanta, prisvärda och roliga ! Det är en fröjd att lyssna på Meta som så kunnigt lotsar oss fram i bussen och på utflyktsmålen (har åkt med dom tidigare vid flera tillfällen) !

Det hade varit jättekul om det är fler bloggare runt Örebro som har möjlighet att hänga på den här dagen ... platsen längst fram är bokad, men det finns ju fler ....

Knutproduktions hemsida är under uppdatering och resan till Tage är i skrivande stund inte utlagd än.



En annan resa som däremot finns upplagd är en heldag till Lena Linderholm och hennes atelje den 1 april. Lena berättar om den ibland långa processen i hennes färgsprakande konstnärsskap. Det blir också besök hos ett anrikt företag som bl.a.trycker åt konstnärer som Ulrika Hydman Vallien och Ernst Billgren.

Efter lunch hos Christer Lingström på Edsbacka Bistro i Strängnäs avlutas sedan dagen hemma hos Lena i fantastiska Villa Jägmästaren där vi får ta del av den flödande verksamhet som pågår i huset.

Älskar design, färg och form och Lenas livsbejakande målningar så det skall verkligen bli en dag där man kan tanka näring .... gissa vem som sitter längst fram i bussen ?

Här kan du läsa mina personliga intryck från en tidigare resa till Lena  !

Trevlig helg !
Kram/Isa

tisdag 8 mars 2011

Älskade vattenkannor !!


Är fullständigt förälskad i vattenkannor i zink !! Har väldigt svårt att inte lyssna när dom ropar till mig i affären  ... "VI VILL FÖLJA MED DIG HEM" !!

Därför har det blivit några under årens lopp ! Dom passar så bra tillsammans med änglar tycker jag, och betong, och vitt och färg och blommor och ... jaa dom passar in överallt !


Tripp, trapp, trull och en ännu mindre trull skulle man kanske kunna säga. Småfolkets vattenkanna  (den minsta) har fått en vinterbostad i växthuset i vinter.



En del bär på en historia .. som den stora zinkvattenkannan som ursprungligen kommer från min farmors trädgård och som sedan mellanlandade under många år hos mina föräldrar för att slutligen landa här i min trädgård. Vad mycket liv den har gett under årens lopp .... nu behöver den inte slita mer ... här får den bara vila upp sig och ha det bra !

Den lilla rostiga i kransen är en favorit som dyker upp lite överallt i trädgården i olika arrangemang !


Nu älskar jag inte bara vattenkannor i zink utan även dessa från Ikea som jag tycker har en snygg design, är stapelbar, väldigt skön att hålla i, lätt att hälla ur, härliga färger (för en lilaälskare !!) och som kostar nästan ingenting. Dessutom använder jag nästan aldrig de andra vattenkannorna utan vattenkannorna i plast är de som får jobba ... både inomhus och utomhus, fast då är de lite större!

Vad tycker du om för vattenkannor ?

Kram/Isa

måndag 7 mars 2011

Nu börjar växthuslivet !!!


I går var en helt underbar dag ... med mycket sol och vindstilla ! Jag tog tillfället i akt att skotta mig ner till växthuset och se om det gick att ta sig in .... jajamensan det gick alldeles utmärkt ... i alla fall genom de mindre pardörrarna på gaveln, de stora däremot var fortfarande fastfrusna (så är dom ju också mot norr !).

Det var faktiskt skönt i växthuset och det var underbart att få stöka undan julsaker, gammalt torrt överblivet enris och bortglömda dekorationspumpor från i höstas och sedan doftade det lavendel i hela växthuset. Släpade in krukor med fransk lavendel där i höstas (inte för att jag tror att dom skall klara sig, men nändes varken lämna dom ute i kylan eller slänga dom).

Nu väntar lökarrangemang och sköna stunder i växthuset och det bästa av allt ... för varje dag så kommer vi närmare och närmare VÅREN på allvar ! Och sedan har jag ju samlat på mig SÅÅÅ mycket idéer från ni andra fantastiskt kreativa bloggare ... så det svämmar nästan över ... LÄNGTAR sååå efter att skapa och sätta upp hyllor och komma i ordning på allvar och att snön skall gå bort helt så vi kan släpa in snickarbänken !!

Det verkar var fler än jag som väntat på växthustider ... det fanns spår precis runt om växthuset, väldigt nära fönstren ... har hela det kaxiga gänget med rådjur stått där nere och glott in ? Tro vad DOM väntar på ?

Häromdan mötte maken hela gänget på gatan mitt på dagen ... 6-8 djur i flock som drog omkring ... så snart är det dags att bombardera tomtgränsen med blodmjöl ... hoppas det skall avskräcka dom som det gjorde i fjol !

Ha en bra vecka !
Kram/Isa

söndag 6 mars 2011

Gör det ont när knoppar brister !?


Vi har gått i väntans tider här hemma den senaste vecka ! Maken överraskade med en bukett med jasmingrenar (fel, fel av mig ... det är Magnolia !) förra veckan och varje dag har vi gått och tittat och känt på knopparna och nu har dom slagit ut !

Nedanför vasen har jag hittat det omslutande höljet runt knoppen som den har släppt ifrån sig i bristningsprocessen och knoppen som vuxit fram har varit alldeles luden och len ... häftigt att se knopparna svälla och slutligen öppna sig i en vacker blomma !

Det har känts som man varit åskådare till en långsam födelse !

Undrar om det gör ont när knoppar brister ?
Karin Boye funderade ju en del på den frågan !

Ja visst gör det ont

"Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider -
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra -
svårt att vilja stanna
och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden -
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
som skapar världen."

En dikt att hämta tillit och kraft ur inför den nya veckan som väntar !
Kram/Isa

onsdag 2 mars 2011

Att klippa eller inte klippa det är frågan ?


Var lite tveksam nu när jag plockade fram den stora Mårbackan ur förrådet om jag skulle klippa ner henne eller inte. Så kom jag att tänka på Lasse Anrell och hans kärlek till pelargondamerna och att han ALDRIG klipper sina pelargoner ! Och hans pellisar är jättestora och buskiga ... så min får förbli oklippt den här våren!

Jag litar på något sätt på Lasse Anrell ... hans kärlek till pelargoner verkar så uppriktig ...


Fungerar inte videon klicka här på länken istället http://svtplay.se/v/1996197/pelargoner_med_lasse_anrell

Fast efter att ha sett det här inslaget (som är några år) så får jag nog ta tillbaka påståendet att han aldrig klipper sina pelargoner! Stackars pelargon som skulle stammas upp ... hoppas den hämtade sig !

Det är första gång jag hört någon som köpt pelargoner i kvantiteten, FLAK ! Brukar ni köpa ett flak pelargoner, när ni köper pelargoner ?

Lasse Anrells bästa tips

• Stora pelargoner är snyggt. Köp fyra, fem stycken. Det går bra med dem som kostar 19:90. Plantera alla i en lerkruka, 20-25 centimeter i diameter. Blanda gärna färger, men aldrig vitt.

• När du planterar om pelargoner, ta inte för stor kruka. Då slutar den blomma och lägger all sin kraft på att fylla ut jorden med rötter. Det är bättre att successivt öka storleken.

• Gå över pelargonerna ett par gånger i veckan och noppa bort gamla blommor och gulnade blad. Då kommer det snällt nya. Så enkelt - och så viktigt!

• Akta dig för att fynda krukväxtjord, den är oftast dålig. Du behöver inte lägga pengar på speciell pelargonjord, men satsa på välgödslad jord av hög kvalitet.

• Slösa med gödning! Du stoppar utarmningen av jorden och behöver inte köpa ny. Dubbla den rekommendation som ges på flaskan - eller ännu mer.

• Det finns ingen bra tid att klippa ner sin pelargon. Strunta i det! Då växer den sig stor och vacker.

• Pelargoner vill ha torrt om fötterna. Plantera alltid i en lerkruka, som andas. Och ta bort fatet under krukan, om du kan.

• Ställ aldrig undan pelargonerna i mörkret i källaren eller garaget! Det trivs inget levande med, inte heller krukväxter. Ljust och svalt är idealet, till exempel en glasveranda eller en inglasad balkong med frostvakt.

Källa ICA-Kuriren


Så nu skall jag gödsla mina pelargoner med mycket kärlek, bra musik (tro vad dom gillar ?), daglig närkontakt och dubbel dos gödning !
Hoppas dom blir glada då och blommar villigt hela våren och sommaren !

Ha det så bra !
Kram/Isa