fredag 28 januari 2011

Krönika, JAAA, det ligger en bit vår på mitt skrivbord !

Nordanvinden biter i ansiktet, trots att temperaturen visar runt nollan, på den långa raksträckan vid Gustavsviksbadet. Det blåser motvind och jag tar snabbt och helt fräckt rygg på en annan cyklist medan jag drar yllekappans höga krage lite längre upp över hakan, sänker huvudet mot snålblåsten och tänker "ett tramptag närmare, ett tramptag närmare" när vinterdäcket motvilligt låter sig stångas mot den knaggliga snötäckta cykelbanan på väg mot det efterlängtade hemmet denna vintriga fredagseftermiddag.

Det går tungt under viadukten och fram mot Parkhallen som ligger som en hägrande deletapp på den 5-6 km långa cykelfärden. Jag stannar, pustar och flåsar till för att sedan påminna mig om att andas djupt nerifrån magen och spara på energin som skall ta mig hem.

Den långsluttande uppförsbacken från Parkhallen känns som ett maratonlopp i min värkande kropp och jag tar till knepet att tänka på något helt annat för att sedan bli förvånad över hur långt jag hunnit.

Sista etappen genom det nybyggda området som tidigare var avstjälpningsplats för trädgårdsavfall går trögt och kröken på parallellgatan blir den sista utmaningen innan jag kan rulla nerför den välkända gatan mot vårt låga vaniljgula hus längst ner på höger sida.

Jag stapplar in genom dörren, sliter av vantar och keps och torkar bort den svettiga luggen som envisas med att klistra sig fast i pannan. Kappan är varm och kragen blöt där den hamnar lite snett på den vita trägalgen i hallen. Tårarna är inte långt borta av ansträngningen och jag tycker riktigt synd om mig själv.

Det är DÅ jag slänger en blick in i vårt kontor … vad är det jag ser på mitt skrivbord .. det ser ut som ett stort paket med ett mindre ovanpå … kan det verkligen vara …

JAAAAA, det ligger en bit vår på mitt skrivbord !!

Precis i dag när jag verkligen behöver det landar det ett paket med hopp om kommande liv …. ÅHHHH att det kom sååå fort … det var ju alldeles nyss jag satt där och drömde och klickade hem fröer från den ena fröfirman efter den andra för att till slut tappa räkningen på vad jag beställt och från vem …

Jag glömmer strapatser och värk i kroppen och sliter upp paketen. Ut väller underbar uppnosig mörkgul buskkrasse ”Summer ground cover”, vanlig slingerkrasse och den djuprosa buskkrassen Whirlybird Cherry Rose” som Annika C tipsade om i senaste numret av Allt om trädgård. Tack Annika .. hade ingen aning om att det fanns rosa krasse !

Lavendeln ” Hidcote Blue Strain” blir en riktig utmaning där groddarna kanske behagar titta upp efter 21-50 dagar ! Dom får jag så och ”glömma bort” nere i växthuset i vår.

Black Magic (bild lånad från odla.nu)

Solrosen ”Black Magic” trodde jag skulle vara högre än sina 120cm … men det blir nog effektfullt nere i perennalandet ändå blandat med Rosenskäran ”Cosmos”.


Carnival de Venezia (bild lånad från odla.nu)

I vanliga fall brukar jag alltid ha Blomman för dagen i trädgården och ta egna fröer, men i fjol tog växthusbygget all kraft i anspråk, så i år knappades lite olika sorter hem bla Caprice som jag tänkte samplantera med nyheten ”Carnival de Venezia” som är en uppseendeväckande sort med rosa och blålila ränder på vit botten. Kanske får Caprice också stå ut med sällskapet av den mörkt purpurfärgade Purpurvindan (som jag trodde var Blomman för dagen … eller är det samma ??).



Twilight (bild lånad från odla.nu)

Luktärten ”Twilight” har oemotståndliga läckra färger i olika rosa-lila nyanser som jag tänkte dra upp i minidrivhuset ”Rootraines” som Annika också tipsade om. Den blir nog perfekt för luktärten som vill ha långsmalt utrymme för sina rottrådar. Sedan skall den ohämmat få klä in delar av staketet bakom perennalandet och den gamla grånande pilen vid växthuset.

Och det bästa av allt … det kommer mera … det kommer mera !! Endera dan landar fler fröpåsar på skrivbordet !

torsdag 27 januari 2011

Vilsamma blommor !


"Blommor är vilsamma att betrakta.
De har varken känslor eller konflikter."
Sigmund Freud

tisdag 25 januari 2011

Avkoppling med ny kärlek !

Ibland behöver man byta miljö och ladda batterierna om det så bara är för en natt  ! Att se något annat och koppla loss vardagen helt och hållet kan göra underverk för både kropp och själ !

I helgen tog maken och jag en minisemester på Dufweholms herrgård .. det var kärlek vid första ögonkastet kan jag säga !

Vilken tur att receptionisten hade en dålig dag på första stället vi ringde till och var högst motvillig att boka in oss när hon fick höra att vi hade en bokningskod (som lämpligt nog hette avkoppling). En premie för prenumeration på Lantliv. (Håll utkik efter premier på tidningar du är intresserad av, det kan verkligen löna sig !)


Det var som att åka in i en annan värld när vi kom över bron genom villaområdet strax söder om Katrineholm i fredags. Där låg de gamla charmiga byggnaderna omgivna av vatten, knotiga äppelträd och vackra lusthus och såg så välkomnande ut. Skylten skvallrade om anor från 1495 !!  Tanken svindlar nästan !


På gården fanns ett litet museum som inrymde Sveriges största samling av skyltar !

Underbart mysigt och ett paradis för en som älskar gamla saker ... hela taket innuti var klätt med gamla vackra skyltar. Förra året utkom en bok om gamla skyltar som heter "Tunga varumärken" skriven av Antikrundans Peter Pluntky. 3 kilo tung är boken som har ett skyltliknande omslag ! Många av de reklamskyltarna som omnämns i boken kommer från Dufweholms samlingar.

Förutom skyltar fanns en hel lanthandel i det gamla charmiga museumet, kakburkar, orginalförpackningar, sockertoppar, gamla mjölkrukor hängde i klasar från taket och mycket mycket annat !

Hade kunnat gått där hur länge som helst ... men till slut kände jag att det kanske var tid att släppa iväg den snälla tjejen som öppnat upp museet enbart för min skull !


 Så här vackert kan det se ut på sommaren på Duwfeholms !

Underbara omgivningar alla årstider på året !

Trots att det nästan var mörkt när vi anlände, bitande kallt och snö som dolde det mesta kunde man ändå ana sig till en fantastisk trädgård som det måste vara underbart att få uppleva under sommarhalvåret.
Dessutom hade själva hotellet en stor terass från matsalen som var utbyggd på vattnet där det säkert är en upplevelse att få sitta och äta en av varm, vindstilla sommarkväll.

Alla bilder lånade från Dufweholms hemsida

Bemötandet var fantastiskt på Dufweholms, här behandlas alla som VIP-gäster ! Personalen tog i hand och presenterade sig när vi anlände och Sofia blev vår servitris för kvällen. Maten var lagad på genuina råvaror, med mycket kärlek och vackra uppläggningar och vinet valt med stor omsorg för att passa till.

Till frukosten nästa morgon fanns små skyltar som avslöjade vilken närliggande gård som skinkan kom ifrån. Surdegsbrödet var nybakat och fortfarande lite ljummet och när vi åkte därifrån var vi verkligen både avkopplade, nervarvade och lyckliga långt in i själen över all omsorg.

Ikväll ser jag på "Jakten på lyckan" på TV med Hanna Hellquist kl. 21.30. Ett underbart program med en totalt chosefri Hanna som utan masker provar olika saker för att bli lite mer lycklig eller träffar personer som kanske har hittat formeln för lyckan i just sitt liv.  Här kan du läsa mer om programmet och kanske testa din egen lyckonivå ! 

Vi kanske skulle ta och tipsa henne om att skaffa sig en trädgård !! Hur var det där gamla ordspråket nu igen .. kommer bara ihåg den sista meningen .. " .........vill du bli lycklig ett helt liv skaffa dig en trädgård "!

Och det är väl något som vi trädgårdsnördar kan skriva under på !

Ha en riktigt bra vecka och ta vara på alla små tillfällen till lycka !
Kram /Isa 

torsdag 20 januari 2011

Klart det ska va en lavendelhäck !

Tack snälla för att ni redde ut mina tankar angående plantering runt växthuset ! Klart det ska va en lavendelhäck !

Tänk att få till en sån här underbar lavendelhäck som i lavendelfälten i Provence !
Bilden tagen för den del år sedan när jag deltog i en livsnjutarresa dit

Har redan lavendel på lite olika ställen i trädgården och den frösår sig överallt så den verkar trivas här. Dessutom blir fjärilarna glada !

HÄR och HÄR kan du läsa lite mer om livsnjutarresan ! Jag gav resan till mig själv i 50-årspresent och började spara till den redan i 40-årsåldern (fast då drömde jag om att åka till Afrika och dansa afrikansk dans !).

Kom ihåg att varje tusenmilafärd börjar med små små steg !

lördag 15 januari 2011

Drömmer om sommar, växthusliv och "nytt" planteringsbord!


Sitter här i vintermörkret och drömmer mig bort bland alla foton från i somras och längtar och trånar !


Vad ska planteras runt växthuset ? Stora buskar som ramar in ... eller en lavendelrabatt ? Eller kanske en armeringsmatta med klätterväxter ? Den nya sorten av den vackra klättrande luktärten "Twilight" som man kan skicka efter fröer från odla.nu skulle nog vara läcker där !


Så där går mina tankar fram och tillbaka ... känner du igen dig ? Visst är det härligt att drömma, planera och fantisera ! Att först skapa i fantasin = affirmera  för att sedan omsätta det i verkligheten ... då har man liksom redan skapat det en gång.

När jag drömde om växthuset så var det så verkligt att jag var förvånad varje gång jag tittade ut och det INTE stod där ! Nu är jag förvånad varje gång jag tittar ut och det STÅR där ! Är jag upp på natten måste jag kika ut för att förvissa mig om att det står KVAR ! Visst är man lite knäpp !


Sista tiden har jag drömt om ett nytt planteringsbord .. eller nytt och nytt ... ett nytt vackert vitt hade inte passat huset. Så jag har letat på Blocket efter något slitet, gammalt och med mycket själ ... och i Grängesberg fanns det !

I dag gjorde vi en skattresa dit på isiga vägar och lyckades bärga skatten som nu härbärgeras hos en släkting tills vi kommer in i växthuset pga av all snö och is. Jag hade ingen kamera med mig så det här är Blocketbilden!

Så nu drömmer jag om att fylla den gamla snickarbänken med alla krukor, emaljerade kärl, zinkbaljor och vårplanteringar ! Ack , ack vad vore livet utan längtan och drömmar !

torsdag 13 januari 2011

"Pepparkakshus" i trädgården!


Snön som kom igår har börjat hasa av växthuset och bildat en vacker girlang ...


... efter hela taket på framsidan !


Idag  känns det faktiskt som det står ett pyntat och dekorerat pepparkakshus i trädgården !
Naturen är den bästa dekoratör som finns !!  

Ha en bra dag!
Kram/Isa

tisdag 11 januari 2011

Krukros med flera liv !


Så här års brukar jag köpa små krukrosor för en billig penning som får pryda köksfönstret  och dra upp som senare får flytta ut i trädgården. Dom kommer med hopp och det är underbart att se dom bli större och frodigare för varje dag.

Dom får fylla ut tomrummet efter de dagliga rundorna i trädgården, som är som en meditation när man klipper, pysslar, pratar och tar bort överblommat.


Här är det förra sommarens krukros som nu växt till sig och flyttat ut i de stora krukorna vid växthuset.


Jag tror jag räknade till 50 knoppar en dag !


 
Efter en sommar i kruka får man flytta ut i landet och fortsätta sin blomningskarriär i många år !

lördag 8 januari 2011

Ett hjärta fyllt med ...


Hjärtat hade jag sett redan i Allt om Trädgårds julnummer och fastnade direkt ! Helt perfekt att fylla med allt möjligt efter olika årstider ... rosenblad, polkagrisar, snäckskal .. ja varianterna är många och mossa funkar ju alltid.

Finns i två olika storlekar (detta är det minsta hjärtat). Närmaste återförsäljare kan du få tips om via Eldgardens hemsida (maila eller ring).

Här blir det garanterat fler hjärtan vid nästa besök hos Tant Grön !


Tina Hellmans underbara krukor från Sturehofs krukmakeri har jag skrivit om tidigare och lyckan är ju total när man ramlar över 50%-bordet och dom bara står där ... nu fick en av de större modellerna följa med hem.

Jag gillar de blå, gröna och gula färgerna på krukorna och tur nog är det dom färgerna som hamnar på reabordet. Krukan finns också i vitt och rosa (se förra inlägget).


För några år sedan åkte vi förbi Tinas underbara krukmakeri som ligger långt ute på en udde där man får traska på en gångstig som slingrar sig ner mot vattnet .. förstår att huset heter Sjövillan. Det ligger jättevackert och det var verkligen inspirerande att få se krukmakeriet och mängden av krukor som görs där. (Gå gärna i på länken här ovanför och slå upp sidan trädgård på Tinas hemsida för att se alla vackra krukor, droppar och bilder från Sjövillan)

Dessutom är jag barnsligt förtjust i hennes keramikdroppar som prydnad i landet eller i kruka. Funkar lika bra ute som inne.

I närheten ligger också Sturehofs slott med servering i trädgården. Har du vägarna förbi Norsborg i sommar kolla om det öppet för det är väl värd ett besök !

Nu skall jag städa ut julen och pynta upp fönstren ! Tänk att det är lika roligt att få plocka bort allt som det är plocka upp det !

Ha det så gott !
Kram/Isa

torsdag 6 januari 2011

Besök hos underbara Tant Grön !


Igår var maken och jag på utflykt ... till Tant Grön i Vintrosa ! Har inte varit dit sedan deras fantastiska nybygge blev klart i höstas.

Redan utanför huset började man jama ... allt vackert trädgårdspynt från bl.a. Eldgarden som den rostiga granen i mitten av bilden stod och hälsade en välkommen ! Dessutom är dom här systrarna så himla duktiga på att arrangera allt såååå snyggt !


Fick till slut slita mig från allt det vackra ROSTIGA för att titta på allt fint inomhus också !!


Den här härliga soffan sjönk maken djupt ner i när jag botaniserade runt bland alla vackra pryttlar och krukor. Häftig va ?


Innan jag kunde bestämma mig för vad jag skulle ha av allt vackert som lockade ... tog vi oss en fika hos Tant Gräddelin. Underbara smörgåsar med skivor av fetaost, vackra grönsaker i olika färger, äkta kalamataoliver toppade med en klick vitlöksaioli på mjukt rågbröd smakade lika gott som det såg ut.


Att dessutom få sitta i den här miljön som Tant Gröns lilla orangeri bjöd på där ljuvlig avslappningsmusik strömmade ur högtalarna och grannarna var olivträd, fikonträd och massor av mysiga inredningsdetaljer gjorde ju inte saken sämre.

En underbar miljö där man verkligen kan ladda ny energi ! Tänk vad ett besök bland gröna växter kan göra för själen !





Fick jag då med mig något hem också förutom alla intryck ? Något landade till slut i korgen eftersom jag ville ha ALLT och det alltid är så svårt att bestämma sig ... men det presenteras i nästa inlägg !

PS. Tant Grön har en kundklubb som under våren kommer att bjuda in till må-bra-kvällar med olika teman. Bor du i närheten av Örebro ... gå med i klubben så du inte missar detta !DS.
Kram/Isa

Bilder lånade från Tant Gröns Hemsida

måndag 3 januari 2011

Nu är det filmtajm igen !

Kunde inte låta bli att göra en till "film" när jag ändå var i farten ! Den här gången handlar det om perennalandets tillkomst. Så har du planer på att göra ett nytt land till sommaren hoppas jag att du får lite inspiration här !

Även fast vårt land är över 20 m långt och ganska brett på sina ställen så gick det ganska fort att fylla ut hela landet med uppgrävda delade plantor ... och det känns ju lyxigt att kunna "slösa" med plantorna ! Allra helst som man vill måla med dom !

Så nu är jag sugen på att ta tag i framsidan av trädgården ... framför huset skulle det passa med ytterligare en slingrande rabatt ... och runt växthuset ser det lite kalt ut ... där finns det mycket att drömma om.. och den gamla pilen skall kläs in helt med vällande klematisar och ... !