tisdag 30 november 2010

Snöiga kransar och objudna gäster i trädgården !


Hade ju tänkt julpynta höstkransarna som hänger utanför växthuset, men det verkar som naturen själv skött om det !


Röda äpplen var redan inhandlade ...


... när jag fick se de här spåren i trädgården ! Och dom vill jag ju inte mata ... dessutom stod tre st rådjur nere vid växthuset i kväll när jag kom hem från jobbet.

När jag kom utgalopperande med kameran i högsta hugg (tänkte använda blixten som vapen) och skrek ... :

- Men herregud har ni tänkt och flytta in här ELLER !!

... försvann dom snabbt med några skutt och hopp till nästa granne !


Kommer dom ihåg förra vintern och tänker att i år skall vi bojkotta skogen och kör på en trädgård istället ... blir riktigt orolig över deras onormala beteende.

Och hackspetten har blivit en riktig duracellhackspett ... han hackar ständigt nya hål och lämnar spånflisor i drivor efter sig. Den ensamma fasanen däremot vilar det något tragiskt över där hon drar fram planlöst kors och tvärs genom trädgården.

Det börjar bli riktigt kallt ute .. termometern går med raska steg mot 18 grader just nu här i Örebro .. i morgon blir det nog ingen cykeltur till jobbet ... idag gick det bra med 9 minus och lager-på-lager och ingen vind !

Ha det så bra och du som inte varit med och tävlat i utlottningen än ... idag är sista chansen ...i övermorgon presenteras vinnarna !

Ha det så gott !

söndag 28 november 2010

Pynt i ett frostigt växthus !


Jag hade kassarna fulla med vita hyacinter, vita miniamaryllosar, mossa, vita tovade småtomtar, ljus och långa kanelstänger när jag landade i växthuset idag !

Här skulle pyntas upp för adventsfika på eftermiddagen ... trodde positiva jag fast det blåste snöstorm ute så det yrde in i växthuset och vägen jag skottat upp från huset snabbt blåste igen !


Med värmefläkten på högsta och 2 infravärmare i taket huttrade jag vid planteringsbordet och planterade hyacinterna och lindade en hjärtkrans med grönt och hjärt-röda-band medan jag väntade på att värmen skulle infinna sig ...


.. men när mannen slog på diskmaskinen inne i huset blev allt svart och värmen i taket var ett minne blott ... hmmm. .. överbelastning och en huvudsäkring gick så nu blev det en tur med ficklampa och jakt i proppskåp i stället.

Och när det var åtgärdat försökte vi få igång den gamla fotogenkaminen .. men tydligen är det något som måste bytas ut .. så det var bara att ge upp tanken på adventsfika i växthuset den här söndagen !


Frostrosorna på fönstren är vackra i alla fall ...fast dom hade gärna fått hålla sig på UTSIDAN !

Jag fick ta in allt pynt i huset igen och adventsfikat intogs liggande, huttrandes under tjocka ullfilten i soffan ... men nästa söndag är det en ny adventssöndag och då j-r ska kaminen fungera, diskmaskinen stå och beställningen på vindstilla och uppehållsväder är redan skickad till högre makter !

lördag 27 november 2010

Sassa brassa egen mandelmassa !


Det är superenkelt att göra egen mandelmassa till jul ! Och så är det alltid kul att känna att man gjort julgodiset verkligen från scratch !

Ursprungsreceptet från Leilas "a piece of cake" innehåller vanligt raffinerat strösocker. Det brukar jag byta ut mot Mascobadoråsocker istället.

Är lite "allergisk" mot vanligt strösocker och använder Mascobadosockret till nästan all bakning. Dessutom är det både Fair trade och ekologiskt ! Brukar handla just den här sorten på Världsbutiken .. då stöder man också småbönder runt om i världen.

Inbillar mig att det i alla fall är lite nyttigare med alla mineraler och vitaminer kvar som annars försvinner i processen. Dessutom brukar jag ta lite mindre av råsockret än av vanligt socker då det är mycket mer smak i råsockret (fast det är ju en smaksak förstås!).

Du behöver:

250 gr sötmandel
2,5 dl socker


1. Skålla och skala mandeln
2. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.


3. Tillsätt sockret och mixa i 5-7 minuter tills det blir en slät och varm massa. Satsen blir på ca 0,5 kilo.

Tjopp ... så var det klart att använda i olika julgodis ! Lycka till !

Önskar alla en riktigt skön advent !
Kram/Isa

måndag 22 november 2010

SNÖkransar till advent!


Alla har vi väl olika traditioner som vi bara MÅSTE göra till advent och jul ! Själv gör jag alltid snökransar på fönstren framför adventsljusstakarna till jul.


Mallen hittade jag i en veckotidning för säkert 25 år sedan ... förde över den och skar ut den ur en gammal stadig plastficka ... som man bara kan spola av under kranen efteråt .. och sedan har jag använt den om och om igen ... år efter år efter år !

Snösprayen är lätt att tvätta bort sedan i januari med fönsterputs och svamp.


Ljusstakarna kommer från Konstsmide ... hade turen att hitta dom på julrea precis före jul för en del år sedan. Dom har blivit en jättefavorit och ytterligare 2 st i ek pryder fönstren i vardagsrummet.

Gillar rött till jul och gärna rutigt ... Lena Linderholms gardinerna har fått permis ett tag för julröttsrutiga vikarien. Tycker röd/vit/rutigt skapar en hemtrevlig känsla ! Just det här gardintyget kommer från en av mina favoritbutiker Lyktan i Arboga.

lördag 20 november 2010

Stämningsbilder och hur sjutton gör man med medelshavsväxterna i vinter ?! !


När jag cyklade till jobbet den gråaste morgonen på länge under veckan lystes flera trädgårdar upp av ljusslingor ... JAAA tänkte jag ... kan dom ... kan jag också ... tända ljusslingor i trädgården INNAN advent !


Det är ju egentligen nu vi verkligen behöver ljus i mörkret som lättar upp !
Fortfarande går det att vara i växthuset ... kanske inte sitta och mysa då fönstren är täckta med frost INNIFRÅN ... men pyssla och dona och tända upp överallt går bra !


I morgon skall vi sätta i frigolit i luftspalten på båda långsidor. Hoppas det skall isolera en hel del och får vi igång den gamla fotogenkaminen som ytterligare värmekälla till värmefläkten då kanske det kan bli adventsfika där ute !

Och apelsinträdet får flytta ut igen ... den stackarn står i förrådet och trivs inte alls där ... bladen har krullat ihop sig och ramlar snart av ... tycker det är jättesvårt att ordna ett riktigt bra och optimalt vinterboende för våra gäster från medelhavet. Tänkte stoppa ner den i en frigolitinklädd kartong och fixa något slags "övervintringstält" till överdelen. Hoppas det skall räcka !

Bougainvillean fick flytta in i köksfönstret och håller på att bilda nya blad så den tror jag överlever ... men olivträdet har det nog för varmt i köket.

Trevlig helg alla !
/Isa

onsdag 17 november 2010

Frostig runda i trädgården !


Idag var det riktigt gråkallt ute och det gråa täcke som la sig tidigt i morse över himlen lyfte inte på hela dagen!

Tur att det i alla fall är vackert med rimfrosten som hållt sig kvar hela dagen !


Hann med en runda i trädgården efter jobbet och det var så skönt att få vara ute med växterna igen .. även om allt gått till vila !

Prydnadshjärtana som fortfarande står kvar ute i landet har fått en vacker vit extra patina !


Min favoritblomma solhatten är fortfarande vacker i novembrigt viloläge liksom Miscantusgräsets frostvippiga blommor !


Opps... kanske dags att plocka in korgstolen så den inte fryser sönder i vinter !


Trädgårdstuppen har fått vitt skägg i kylan !

En sådan här dag behöver man några vackra ord som ger lite extra kraft och energi .. här kommer en liten vacker dikt ur en diktbok jag hittade på Österlen för en del år sedan:

Den dagen som är
blir fort den som var
En del suddas ut
i dagarnas grå och tröstlösa
väv
Men i slöjan som sömnas
av livets hand
kan det finnas ett inslag
av guldtråd
ibland


Ha det så gott!/Isa

lördag 13 november 2010

Växthusabstinens och julkransar !


Efter en omtumlande vecka var det i dag skönt att få landa i växthuset några timmar och pyssla och dona ! Skogsdoften från enriset fyllde snabbt hela växthuset ... eller i alla fall mina näsborrar och det doftade så himla gott !

Med värmefläkten på högsta, tända ljus och en utetemperatur på några plus var det riktigt skönt i växthuset. Även långkalsonger och fleecetröja värmde gott !

Att få klippa till enris och binda en krans är som balsam för själen .. en tradition jag gjort säkert de senaste 15-18 åren till varje jul.


Gammalt enris skall det vara med små bär på ! Dessutom är det så vacker färg på riktigt gammalt enris ... det skiftar och man kan vrida det i kransen för att få vacker kontrast på riset.


Tur för mig att vi har en riktigt gammal en i trädgården så det bara är att gå några steg för att klippa till det man behöver ! För det går åt mycket enris till så tät krans !


Jag brukar spara bandet till julkransen ... det här bandet är en gammal favorit som hängt med länge ... det har ståltråd i kanterna så det är lätt att forma rosetten !

Tack snälla för värmande kommentarer i förra inlägget !

Kram/Isa

tisdag 9 november 2010

Ibland hejdar sig tiden en stund ... och livet blir aldrig mer sig likt ! !


Min mor avled i lördags .. likt en vacker citronfjäril fladdrade hennes själ vidare till Nangiala. Hoppas körsbärsträden blommar så hon kan landa där mitt i blomsterprakten och tanka himmelsk nektar för sin fortsatta färd i landet bortom vårt.

Landet där solen alltid skiner precis lagomt varmt, där allt är gott och kärleksfullt och där sjukdom inte existerar.

Ibland kan döden vara en befriare … efter många års sjukdom där medicinerna till slut inte hjälpte fick mamma dö knall och fall hemma vid 84års ålder … som anhörig är jag väldigt tacksam för att det var så slutet på hennes liv skulle bli.

Att slippa bli ett vårdpaket och få dö i sällskap med sin älskade make måste vara en gåva när ens tid på jorden är utmätt.


Själv skulle jag vilja segna ner i perennarabatten bland solhattar, rosor och lavendel när min dag kommer om så där 40 år (förhoppningsvis)… lavendeldoften som dröjer sig kvar i mina näsborrar är det sista jordiska avtrycket som följer mig …och makens omfamning innan själens vingar lyfter …

Vi har en tendens att bli riktigt gamla i min släkt .. det finns släktingar som blivit över 100 år. Tanken svindlar ibland … att man kan leva så länge .. och få vara frisk !

Livet kan också innebära mycket smärta och dramatik när döden slår till .. i år i november är det 10 år sedan min förre make gick bort.

Under loppet av tre år gick både han, och ytterligare två närstående bort av olika anledningar … ingen hann fylla 50 år. Där har man mycket svårare att se en mening med döden.

Fast gudarna skall veta att jag verkligen försökte .. jag slukade alla böcker om döden jag kom över och vände och vred på alla begrepp och processen tog tid och värkte sig fram och igenom.

Därför är det så viktigt att ta till vara på livet .. fokusera på det som är bra och låta det växa, njuta av små guldstunder i vardagen och påminna varandra om vad glad jag är att just du finns i mitt liv.

Det säger vi till varandra ofta min make och jag … tack för att du finns .. det är så enkelt och säger så mycket.

För man vet aldrig när tiden hejdar sig en stund och livet aldrig mer blir sig likt igen !

Kram/Isa

onsdag 3 november 2010

På fönsterbrädan just nu !


Inte på hela våren, sommaren och hösten har jag hunnit eller orkat fixa med blommor inomhus eller putsat fönster ! Nu är i alla fall äntligen köksfönstret putsat och de nya krukorna från Sturehofs krukmakeri invigda !

Njuter varje gång jag går förbi för resten av huset är helt upp och nervänt just nu... Hemmavarande sonen flyttar in i utflyttade mellansonens rum och kontoret skall in i hans gamla rum .... jaaa ni kan ju tänka er ...hur rörigt det ÄR !

Så nu passar vi på att röja ... och välkomnar ny ren energi in i huset !

måndag 1 november 2010

Ljus i höstmörkret !


Nu har vi äntligen fått upp ljuslyktor utanför växthuset! Nu känns huset ännu mer helt med de fina ljuspunkterna som lyser upp i mörkret.

Glödlamporna är "gammaldags" lampor med fina ljustrådar i glödlampan. Det kanske syns på någon av bilderna.


Hade ju helst velat ha riktigt gamla lyktor men hittade inga som skulle passa in i miljön. Dessa är nytillverkade, heter Forli från Markslöjd. Gillar alla utsirlade detaljer i lyktorna och den rundade formen på undersidan av lampan.

Man ser ner till växthuset från "kontoret" och blir glad av att se lyktorna tändas där ute när klockan slår 16.00 !


Har satt höstens sista tulpanlökar under helgen ... de fick åka ner i en kruka med mindre och tidiga lökar högst upp. Skall bli intressant att se om dom kommer upp till våren !

Passade också på att höstgödsla perennarabatten under helgen med proffsalgomin .. för att inte växterna skall behöva gå och lägga sig hungriga inför vintervilan och få en bra start i vår.

En del säger att man inte skall ge växterna något på hösten för att dom skall gå i vila och behöver koncentrera sig på det istället.

Hur brukar du göra ?