fredag 29 oktober 2010

10.000 besök ... nu firar vi !!

Jag måste erkänna att jag nästan aldrig hade varit ute på någon blogg innan jag började blogga i januari. Tyckte det där med http utan www var konstigt .. fniss.

Det kanske var tur att jag inte besökte så många bloggar innan jag började då hade jag nog aldrig vågat börja ... så många vackra, inspirerande, underbara, roliga och kreativa bloggar som finns där ute ... vem skulle vilja läsa min ?

När jag väl började tror jag att jag la ut 10 inlägg under en och samma dag ... det tog ett tag innan jag förstod hur bloggvärlden fungerade kan man väl säga !

Därför blev det ingen riktig besöksräknare förrän i april ... och nu visar den över 10.000 unika besökare .. det känns nästan overkligt !

Tack snälla ni för alla besök , inspirerande kommentarer och för att ni vill läsa min blogg !!


Genom ett samarbete med Kristina på Trådspira har du nu möjligheten att vinna ett set (3st) med vackra tankerutor till en armeringsmatta i trädgården som du själv väljer ut !!

Visst är det fantastiskt ?!!

5 st set kommer att lottas ut ! Jag är så oerhört glad över att detta kunde förverkligas ..

För att delta i utlottningen gör du så här :

Gå in på Trådspiras hemsida (klicka på texten Trådspiras hemsida) och sätt ihop ditt önskepaket med 3 st tankerutor.

1 lott - Skriv kommentar med vilka tankerutor du väljer
2 lotter - Skriv kommentar med vilka tankerutor du väljer och länka med bild på din blogg
3 lotter - Skriv kommentar med vilka tankerutor du väljer, länka med bild på din blogg samt att bloggen finns med i din blogglista

Skriv hur många lotter du har i kommentaren !

Jag vet att det finns många läsare som inte har egna bloggar .. skriv ditt namn eller alias i kommentaren och kryssa i anonym... så har du också chansen !

Stort LYCKA TILL !!

Utlottningen pågår till 30 november !

Kram/Isa

onsdag 27 oktober 2010

Sågverk i trädgården !


När vårt område var nytt på 60-talet planterades det en pil i varje trädgård. Vår pil som var den sista kvarvarande pilen i området drabbades av någon sjuka för några år sedan. Då barkade vi av den och lät den stå kvar.


Det är uppenbarligen någon som tycker väldigt mycket om vår avbarkade pil ... så här kan det se ut nedanför på gräsmattan ibland !


Det är sällan vi ser vår hyresgäst som är väldigt skygg och absolut inte vill vara med på bild .. men han hörs ju destomer .. hoppas han har koll på sitt hackande och byggande för snart är jag rädd att övre delen ger vika !


Till våren hoppas jag plantera klematisar runt pilen som får klä in den ... jag hade tänkt ta ner de övre delarna av varje stam så den får ett lite snyggare utseende ... men någons hem vill man ju inte förstöra !

Efter varje vinter ligger ett helt gäng med urätna kottar nedanför pilen och t.o.m på den avhuggna stocken som ligger i landet sitter kottar kvar i springorna som spår efter vår hyresgäst.

Ser ni trädets rynkor under "armen" ? Visst blir dom lite mänskliga ?


I början efter avbarkningen hängde jag upp blå glaskulor på olika ställen i pilen .. det blev som en installation. Nu har dom ramlat ner och hänger på andra ställen i trädgården.


Idag blev det ett hyllningsinlägg till en gammal pil ... nästa inlägg kommer att handla om något helt annat !

Mina vänner ... besöksmätaren börjar närma sig 10.000 besök .. och det skall firas naturligtvis !!

Vi hörs !

Kram/Isa

söndag 24 oktober 2010

Vad vore livet utan vänner ?!


Min man överraskade mig i helgen med världens vackraste bukett !! Man blir alldeles hänförd av den !! Vill gärna dela den med er .. alla härliga bloggvänner där ute !

Ni ger mig så mycket inspiration ... så om ni bara visste !


Visst är det härligt med vänner som alltid finns där .. även om man inte haft kontakt på ett långt tag så knyter man bara an där man var sist och det är som om tiden däremellan upphört att existera.

Hade en sådan träff i växthuset i går med 2 gamla vänner som det gått år sedan vi senast träffades. Vi hade en härlig eftermiddag med prat, prat, prat bland tjocka, varma plädar, levande ljus och värmefläkt !

En annan väninna träffar jag varje månad då vi har inbokad långlunch med SPA-besök. Man blir glad bara av att bläddra i kalendern och se att om 2 veckor är det dags igen.

Vi öser ur oss allt om vårt liv och får sedan rusa ut till bilen för att hinna i tid till ett underbart litet SPA där vi blir sååå kärleksfullt omhändertagna !

Rekommenderas varmt .. boka in prat- och måbratid i kalendern !


Efter inlägget om tankerutorna ringde min gamla vän floristen ... dom hade utförsäljning av trädgårdsprylar på den sommaröppna handelsträdgården där hon jobbar...och undrade om jag ville ha tankerutor ??

JAAA, JAA .. ropade jag i luren naturligtvis.

Så häromdagen landade ett paket med vackra rutor .. ibland blir ens önskningar uppfyllda väldigt snabbt !! Tack, tack, tack !!

Så fortsätt drömma och önska ... önskningar kan slå in fortare än du anar !

Kram/Isa

torsdag 21 oktober 2010

Höstens sista pynt ?


Höstens sista pynt ?? Ett litet mosshjärta som jag köpt färdigt och pyntat med lite ljung, en sista överlevande ros och några pärlsticks lyser just nu upp i trädgården !

Till advent är det lätt att byta ut pyntet mot något mer juligt !


Det andra pyntet i perennalandet som den här loppispojken får nu byta hemmaadress till växthuset i vinter. En till vinter ute i kylan och stackarn har inga kläder kvar .. i alla fall inga synliga !

Har redan börjat fylla upp krukor och rostiga pytsar med enris ... man vet ju aldrig när vintern slår till ! Och jag fryser så förbaskat om händerna när man skall hålla på i kylan och vill gärna ha gott om tid för att förbereda inför julen. Såg i almenackan att första advent är redan sista helgen i november !

Någon mer som börjat planera så smått inför advent ?!

PS. Nu när jag kom upp på morgonen hade maken länsat brevlådan från i går och Drömhem&Trädgårds adventstidning låg på frukostbordet ...lycka ... så nu skall jag frossa i adventstips !! Här får vi posten 2ggr/dag så man vet aldrig om man har fått all post eller inte. DS

tisdag 19 oktober 2010

Feng Shui i trädgården !


Innan jag skulle gå hem från behandlingen hos Naturterapueten så berättade hon att hon hade gjort om en del av sin trädgård enligt Feng Shui.... Waooo, tänkte jag och åkte raka vägen hem och letade bland böckerna i bokhyllan. Och visst fanns den där, Feng Shui för svenska trädgårdar !! Så nu lusläser jag på kvällarna !

Efter att ha jobbat på bokförlag, alltid älskat böcker och varit med i 3-4 bokklubbar har jag närmast en magisk bokhylla som ständigt bjuder på nya överraskningar !

Visst är det spännande med energier och vad det kan påverka en plats ? Visst har du upplevt att komma in i ett hus eller till en plats och det bara känns behagligt, harmoniskt och skönt att vara på ?!

Det du känner när du kommer in i en ny miljö är kvalitén på den livskraft som finns där. Personligen är jag övertygad om att vi påverkas och lämnar avtryck i allt vi säger, gör och tänker mycket mer än vad vi någonsin kommer att bli medvetna om. Alla kan vi bidra och påverka den livskraften !

Eller precis tvärtom, i vissa hus kan man få en olustkänsla och känna att här vill man helst inte vara ! Då finns det en obalans i livsenergin.

Feng Shui är att leva i harmoni med naturen och är en mångtusenårig lära från Kina.
Ordet Feng Shui betyder vind och vatten. Vinden står för rörelsen av energin och vattnet symboliserar behållaren av livskraften.


Livskraften benämns oftast som Chi och för att Chi skall kunna röra sig harmoniskt i trädgården är det bra med runda, böljande former och varsamma övergångar. Skarpa hörn kan avhjälpas med klätterväxter eller belysning.

När det gäller att välja färger i sin trädgård skall man lyssna på sin intuition. Oftast dras man till det man saknar och behöver balansera upp. För mig egen del blev det glasklart varför jag valt en trädgård med kalla färger !

Rött: styrka, framgång, sexualitet
rosa: kärlek och frid
orange: optimism och förändring
gult: glädje
grönt: balans och hopp
blått: stillhet och koncentration
lila: medvetenhet och trygghet
vitt: renhet och oskuld
svart: magi, mystik och sensualism
grått: kompromiss och självbehärskning
brunt: stabilitet och ursprung


I min trädgård har jag mest lila, rosa, blått, grått och vitt och har också omedvetet eller medvetet försökt skapa en plats för stillhet, ro, trygghet och återhämtning.

Nu har jag precis sått orange vallmo tillsammans med lavendeln och känner för att släppa in en varm färg i trädgården och kanske i livet också. Optimism och förändring låter ju onekligen spännande !


Att det står en ruin i just den här trädgården och att växthuset har en heltäckande vägg av lecablock i bakkanten är inte heller någon tillfällighet förstår jag nu. För att känna sig trygg är det bra med en "sköldpadda" i ryggen att luta sig mot.

Visst är det spännande ... kan du se något samband mellan dig och din trädgård ?!
Vill du veta mer om Feng Shui finns det massor att söka på nätet !
Det här är nog ett ämne som kommer att dyka upp här på bloggen många gånger i vinter !

söndag 17 oktober 2010

Tankerutor för armeringsmatta !


Dessa vackra trädgårdssmycken som pryder upp en rostig armeringsmatta i trädgården hamnar nu överst på önskelistan över nytt pynt till trädgården !

Här skulle man gärna stanna upp en stund och bara låta tankarna flöda .. lite vackrare och lättare i sinnet vandrar man sedan vidare i trädgården ...

Bild och tankerutor från Trådspira !

lördag 16 oktober 2010

Hujedamej vad fort det går !


I natt har det varit rejält med minusgrader så snart är det dags att plocka undan höstdekorationerna i trädgården. Hujedamej vad fort det går !!

Snön har redan kommit till Dalarna hörde jag ... även om den inte ligger kvar så känns det som att Kung Bore vilken dag som helst sveper in i trädgården !!

Pelargonerna jag skrev om i förra inlägget slokade betänkligt i morse i växthuset och fick nu snabbt flytta in i förrådet.


Naturligtvis stod det massor med andra saker i förrådet som först fick bäras ut för att trädgårdsmöblerna skulle kunna komma in som pelargonerna och andra växter skall bo på i vinter.

Make med migrän var bergsäker på att vi inte skulle få in trädgårdsbordet men efter att ha skruvat av skivan så kunde jag och hemmavarande sonen till slut baxa in underredet och få på skivan igen... puhh!
Haa! .... jag visste väl att det skulle gå !

Så nu står alla sakerna som tidigare stod inne på förrådsgolvet ute på uteplatsen och väntar på att få flytta in igen ! Visst är det väl ett pul på hösten att få in trädgårdsmöbler, tömma krukor, sätta alla lökar, gräva upp dahlior plus allt annat som skall göras?

Men det viktigaste är klart ... växterna har någonstans att bo i vinter !

torsdag 14 oktober 2010

Sommarens pelargoner välkomnar i växthuset !


Jag trodde först att mina små pelargonsticklingar som släpades med hem från Skånesemestern i somras var engelska pelargoner men nu när jag läser ordentligt på namnskylten så står det faktiskt Angel. Tip Top Duet Angel, Velvet Duet Angel och Daphne.

"Änglapelargonerna påminner om engelska pelargoner, men de har betydligt mindre blommor och blad. Detta kompenseras av att blommorna istället är desto fler. Blomningen är långvarigare än hos de engelska pelargonerna, och de tål också att stå utomhus i väder och vind mycket bättre" läser jag på Pelargonsällskapets hemsida om Änglapelargoner.

Änglapelargonernas blad har också en aromatisk doft. Det luktar citron när man gnuggar dem mellan fingrarna.

Känns så fint att komma in i växthuset från höstvindarna där löven yr runt fötterna och mötas av blommande pelargoner, för det är först nu efter en tid i växthuset som de börjat blomma !


Och den stora Mårbackapelargonen blommar obekymrat vidare .. precis som om inte hösten alls blomstrar i rött, gult och gyllende där ute och temperaturen sjunker för varje dag.

Än så länge går det ju bra att ha dom i växthuset, men sedan vill de ju stå 10-15 grader varmt och mörkt för att överleva vintern. Ju mörkare och kallare desto mindre vatten.

Får försöka göra plats för dom i förrådet och komma ihåg och vattna dom emellanåt för där finns fönster som släpper in ljus, så det går inte att helt glömma bort dom.

Var förvarar du dina pelargoner under vinter ?

tisdag 12 oktober 2010

Probiotika till växterna och "smulade" fröer !


Nu har jag äntligen myllat ner BioBalans runt rosorna och klematisarna, som jag tänkt göra så länge. BioBalans stärker upp de goda krigarna i jorden så dom står sig starkare mot de ondas armé, ungefär som probiotika gör med människokroppen.

Man bör göra det 2-3 ggr/säsong så det tar nog ett tag innan jorden byggt upp ett bra "immunförsvar" mot skadeangrepp.


När man som jag har en kropp som "bråkar med en" får man hitta genvägar i trädgårdsarbetet som inte tar så mycket kraft.

En sådan genväg är att ta fröer på hösten från växter där blomknopparna torkat och smula ut direkt på marken där man vill att det skall komma upp nya plantor till våren.

Den här dubbelblommande stockrosen tyckte jag så mycket om så nu har jag smulat ut en massa fröer och hoppas att den trivs och vill vara med nästa sommar också !


En annan "genväg" är att plantera växter som förökar sig av sig själva !

Lavendel, aklejor och fingerborgsblommor är sådana som gärna vandrar runt och hittar olika skrymslen och vrår där de slår sig ner och ibland bildar dom riktiga kolonier. Sedan kan man flytta dom dit man vill ha dom !


Andra förökar sig mer där de står som solhattar och bergsklint. Och med växter tätt, tätt intill varandra i perennalandet växer det nästan inget ogräs ! Också en "genväg" som spar kraft !

En riktigt bra vecka önskar jag alla bloggvänner !

Kram/Isa

söndag 10 oktober 2010

Lökar, lökar, lökar och rådjuren går på åkern !


Just i dag när paketet med alla beställda lökarna från Odla.nu kom nerdimpande har vi sett den största hjorden med rådjur på åratal gå och beta på åkern 100m från huset !

Men va sjutton ... man får hoppas att det blir en mild vinter, mycket ätbart i skogen och preparera tomtgränsen med blodmjöl så ska det nog gå bra !

Det är så roligt när paketen med lökar eller beställda växter anländer ... man har liksom glömt bort vad man har beställt och blir lite överraskad... eller hur ?

Den här Triumphtulpanen är en ny bekantskap och känns lite "rörig" så den får nog bo i kruka så man kan flytta runt den för att hitta ett ställe där den passar in.

Jag vill ju ha "lugna färgställningar" i mina blommor .. så jag vet inte vad som flög i mig ... även om lila är en favoritfärg.

Det var ju inte länge sedan jag skrev om tulpaner så det kanske blir lite upprepning .. hoppas ni har överseende med tulpanivern som griper tag i en ...



Spring Green är ju en favorit sedan tidigare så det var bara att fylla upp planteringen och sedan skapade jag en ny i ruinen vid klematisarna så man kan sitta där också och njuta till våren !


Jag testar Blue Diamond igen ... även om den hade "fel färg" som blev rätt ändå !


Den får bo tillsammans med Angelique som också är en dubbelblommande tulpan som jag tror matchar och har samma blomningstid. Har fyllt upp de tidigare planteringarna i perennalandet och ser med spänning fram emot våren !


Och så drömmer jag naturligtsvis om en krokusäng .. likt den vid Södra Station i Örebro ... och allt börjar ju med ett första steg så min lilla påse är i alla fall startskottet till en här i trädgården ! Visst förökar den sig snabbt om den trivs eller är det snödropparna ?


Här har vi haft en en härlig helg med strålande väder även om värmen kommit sent på dagen och en liten igelkott har hållt mig sällskap i trädgården. Totalt orädd har den lapat sol mitt på gräsmattan. Mysigt med en kotte i trädgården !


Helgen avslutades med växthusfika ! Bäst och passa på innan farbror Frost stampar i farstun och vägrar ge sig av !

Ha det så gott alla bloggvänner !

Kram/isa

torsdag 7 oktober 2010

Stämningsfull kväll i växthuset !


Med värmefläkt och 10 grader varmt ute kan man nu njuta av växthuset igen !


Underbart att tända ljus överallt och bara vara !


Vill inte gå in ... skulle nog kunna bosätta mig härute !


Tur att det finns ljus som man kan tända och njuta av när höstmörkret lägrar oss ... eller hur ?



Den här musiken spelar jag ofta i växthuset ... hoppas du känner av lite av växthusstämningen genom bilderna och musiken !

PS. Det finns sina avigsidor med att tillbringa en hel kväll i bara-vara-ljus-stämning ... man sover som en stock ... och det hörs också .. snarkade ut Mannen ur sovrummet i natt ... DS

måndag 4 oktober 2010

Massor av fynd !!


I går var en riktig höjdardag !

Det är ju inte var dag man är i tidningen .. så det gäller att passa på att njuta av uppmärksamheten !

Sedan var jag och en väninna ute på handelsträdgårds- och antikmarknadsrunda ... och det är ju alltid sååååååå himla roligt !!

Även om vi hade vissa svårigheter att verkligen komma fram till Tant Grön ! Vi trodde det låg i Fjugesta och inte i Vintrosa ... fast jag har ju varit dit flera ggr tidigare ... sitter man bredvid så följer man bara snällt med och har ingen större koll på vägen. Fram kom vi ändå till slut.


Just den här lördag-söndag hade dom utförsäljning inför nyöppnandet i den nybyggda lokalen och det fanns MASSOR att fynda ... helt livsfarligt !!

Den här Madonnan bara stod där ensam och övergiven och ville verkligen ha ett nytt hem som den skulle passa perfekt i = mitt växthus ! Klart den fick följa med hem ...

Nu står den precis innanför dörren till växthuset och hälsar en välkommen varje gång man kliver in och sprider harmoni.

Dom hade också 50 % på Sturehofs krukorna ... precis lagom till att jag hade bestämt mig för vilken färg som äntligen skulle få flytta in efter flera års velande. De kostar ju annars en slant ... så tänk om man hade börjar samla på fel färg !

De gröna blev inslagna som en födelsedagspresent från min man till mig .. sååååå lämpligt !


Efter en jättegod gulaschsoppa i utemöblerna hos Tant Grön som Tant Gräddelin lagat bar det i all hast iväg till antikmarknaden. Vi hastade in när det var 25 minuter kvar ... nu gällde det att ligga i om det skulle bli några kap !

Fördelen med att komma sent är att man kan pruta ganska rejält ... den fina väggvasen är från Uppsala Ekeby ... utgångspriset var 150kr .. slutpriset en hundring jämnt !!

Blev helt kär i designen och hoppas att det även finns blomkrukor som man kan fortsätta att leta och samla på sig !

Hittade även en gammaldags cykelkorg .. trodde jag .. tills jag kom hem med den och upptäckte att den nog var gammaldags barnsits i stället. Det gick lite hastigt till när försäljarna började plocka ner sina varor.

Tänkte börja samla på mig lite cykelgrejor till den gamla rostiga cykeln som skall pryda trädgården nästa sommar och som jag ännu inte har.

Tack snälla för alla värmande kommentarer ... ni är för goa !!

Jag har scannat av reportaget och har den som pdf-fil men jag vill kolla först med NA om jag får lägga ut den här på bloggen. Tänkte på alla er som inte bor här i närheten och har tillgång till NA. Lägger ut den i högermarginalen i så fall !

En riktigt trevlig vecka önskar jag er alla !!

Kram/Isa

söndag 3 oktober 2010

Isas trädgård i NA !


Idag publicerades reportaget om trädgården i NA !

Tur att det inte syns på omslagsbilden att man var genomförkyld, febrig och med ena ögat igenmurat av ögoninflammation !

Ingen vacker syn precis ... tur att man kunde "gömma sig" bakom golvljusstaken i växthuset !

Det blev ett "jättereportage" med både omslag och 2 uppslag i tidningen !

Ingalill har verkligen lyckats fånga in trädgården i texten och Per med sina fina och stämningsfulla bilder.

Kände på mig att rubriken skulle bli "Ett hus för själen" och det är det verkligen. Jag blir alltid lugn så fort jag kliver över tröskeln och in i tystnaden i växthuset.

Så idag är du som besöker bloggen för allra första gången speciellt välkommen !

Hoppas att du skall trivas !

Kram/Isa