tisdag 31 augusti 2010

En glimt från Växthuset !


Nu har målarsakerna åkt ut från växthuset ! Och den grånade däckstolen åkt in istället ! Underbart skön att sträcka ut sig i mellan trädgårdsrundorna och kanske slumra till en stund i !

Kände att i växthuset vill jag måla med växter istället och få space för dom tankarna och idéerna. Så nu får målargrejorna hitta sin plats inne i huset någonstans. Dessutom knökade jag ju in alldeles för mycket prylar, möbler och funktioner i mitt lilla hus !

Den färgsprakande kudden kommer från AnnaO och ville prompt med hem från en liten mysig inredningsaffär i Vikarbyn i Dalarna i somras.

Anna importerar 40-60 år gamla “vintage” plädar, överkast och kuddar från Rajasthan i Indien. Gillar tänket för återbruk och återskapandet av vackra textilier som får leva vidare.


Linas vackra handsmidda krokar har nu äntligen kommit upp! Dom är islagna med väldigt gamla, handsmidda rejäla spikar med mönster på spikskallen som tyvärr inte syns på bilden. Batterierna i kameran tog slut så bilder på dom kommer framöver.

De spikarna kommer från min mans familjegård som tyvärr gick på auktion en månad innan jag kom in i bilden. Där fanns en gammal smedja där spikarna har smidits av någon hantverkskunnig person. Gillar skarpt saker som har en historia och en koppling !


Det enda nya som än så länge släppts in i växthuset i möbelväg är det här brickbordet som är en bröllopspresent i gammal stil. Den stora brickan är perfekt att lasta full med tallrikar, glas och annat som skall ner från huset vid måltider.

Bordet kommer från Hemsjöns Gårdsbutik som tillverkar nya saker i shabby chic stil och ligger underbart vackert vid en sjö med en liten visningsträdgård.

Fantastiskt att man kan driva en sådan verksamhet mitt ute i skogen ! Vid vårt besök där en solig sommardag kryllade det av besökare !

söndag 29 augusti 2010

Plockat på torget !


Härligt med marknadsdagar på torget så man kan fynda sådant man inte själv har i sin trädgård ! Köpte ett fång med lin och olika sorters gräs på Stortorget igår för en billig penning och ..


... kompletterade med blommor från den egna trädgården som solhattar, sköldpaddsört, rosor, rosenskära, kransveronica och dahlior.


Den vita kannan kommer från Ikea och finns i 2 olika storlekar. Perfekt till lite yviga buketter och stilen i växthuset.

Trevlig vecka önskar jag alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 26 augusti 2010

Idag är det en annan dag !


Usch .. här har det regnat nu i flera dagar och min kropp har börjat signalera HÖST ... efter en värknatt fick gårdagen tillbringas i soffan i sällskap med TV som jag ratat hela sommaren.

Tråkigt, tråkigt ... men, men, idag är det tack och lov en annan dag !


Tassade ut i dyblöta stövlar som jag glömt ute i de första regnskurarna och kollade in trädgården lite. Kipp, kipp lät det när jag hasade runt och hälsade växterna god morgon.

Ruinen har blivit eftersatt hela sommaren och skall nu kläs in i underbara klematisen "Summer Snow" Paul Farges. Enligt Marco på Plantmarknaden i Lindesberg skall de planteras lite djupare än krukan och jorden skall helst blandas med sand eller lecakulor ovanför.

Har hört så mycket om den, både i trädgårdstidningar och ute bland bloggare. Så förväntningarna är stora att den skall klä in hela ruinen i ett stort vitt flor !

Och alldeles snart är det dags att tömma sommarblommorna för de vackra höstfärgerna !

SNART HÖST kanske inte är så dumt i alla fall !

Ha det så gott där ute i era regniga trädgårdar och lycka till med alla höstplaner !

Kram/Isa

måndag 23 augusti 2010

Gammalt och nött i växthuset !


De senaste veckorna har jag hållt på och inrett växthuset, plockat in, roddat runt och plockat ut. Nu tycker jag att jag fått in rätt känsla i vissa bitar... men helheten är fortfarande inte på plats än. Huset själv har en bestämd vilja och godtar inte vad som helst !


Gammalt och nött skall det vara ! Helst riktigt avskavt !

Mellan det gamla trädgårdsbordet och korgsoffan är det meningen att det skall planteras en vinranka. Men det tar lite tid ... vill känna in ordentligt var det skall planteras någonstans innan spaden sätts i jorden.

Eller snarare innan all sten skall bort och jord forslas dit. Sedan är jag osäker på om man skall försöka få rotsystemet utanför växthuset. Någon som har tips ?

Den qviltade pläden(från Miljögården) i korgsoffan ramlade jag över häromdagen och blev blixtförälskad i.



Försökte måla text på en tegelsten .. men det blev helt misslyckat ... den fick vara med på bild ändå !

Skrev ut texten på datorn, på ett ark med plast som är självhäftande. Skar sedan ut texten med skalpell, försökte få fast arket på tegelsten och sprayade med vit färg. Och sprayade och sprayade alldeles för mycket !

Så nu skall jag göra om det en annan dag och ta det lugnt med färgen så hoppas jag det blir snyggare !

lördag 21 augusti 2010

Höstfägring i perennalandet !


Nu blommar "Arabian Night" (tror jag den heter) för fullt i perennalandet! Man får gå dagliga rundor och klippa bort överblommat !

I det här tropiska regnandet blir dom fula och överblommande väldigt fort. Innan dess är de dock jättevackra och ger ett djup i rabatten ! Och gifter sig underbart med de vita liljorna som doftar ljuvligt i regnet !


Ulleternellen fick glädjefnatt när den fick ingå i flyttlasset från landet runt huset förra våren och är nu minst dubbel så stor. Får nog gräva upp och dela den till våren !

Solhattarna frösår sig gärna och jag har flyttat och flyttat dom från gamla landet där det hela tiden kommer nya och dom är nu ännu fler än innan flytten började på något konstigt sätt !


Humlen blir aldrig så där vällande, men ger igengäld massor med vackra "humlekottar" istället ! Snyggt i höstkransarna !


Sköldpaddsörten är nog sist ut att blomma i mitt land och har frikostigt och villigt brett ut sig efter flytten förra våren! Matchar sin granne Rosenskäran väldigt bra !


Karen Blixen rosorna är en sval skönhet som blommar om och är en jättefavorit ! Lyser upp landet så här års !

Kanske inte riktigt lika mycket som det felstavade namnet jag skrev i en fotobok förra våren: Karen Blixten rosorna !

torsdag 19 augusti 2010

Det bidde "bara" vitlök !


Det blev inte mycket odlande för oss i våras när vi hade fullt upp med bygget. Så det är inte mycket att skörda i den här trädgården nu i augusti. Det enda vi har är vitlök som jag satte redan i höstas, en hel pallkrage full. Dom doftar underbart och smakar ljuvligt !

Så vitlök har vi så det räcker ett tag ! Kanske blir det en vacker fläta att hänga i köket och lyckan att använda egenodlad vitlök i matlagningen är ju aldrig fel !

Nu såg jag på Trädgårdsfredag att Pernilla pillade ner klyftor i maj som sedan skördades i augusti. Så tydligen går det lika bra med vårsådd av vitlök !

måndag 16 augusti 2010

Underbara, färgstarka Stadsträdgården !


Idag var jag tvungen att ta tur in till staden efter jobbet för att göra en hel lista med ärenden och vilken chock det var !

Det kändes som jag kom från planeten trädgård och ramlat ner på planeten staden. Folk överallt som stressade och sprang.
För att inte tala om alla ljud !
Har knappt satt min fot där under hela sommaren. Ändå älskar jag verkligen Örebro !

Jag tog bara det viktigaste på listan och flydde sedan till oasen i staden ! Stadsträdgården ! TACK för att du finns och tack Lars Eric Krafve för allt jobb du lägger ner på att komponera de fina rabatterna !


Kryddträdgården är ett av alla smultronställen i Stadsträdgården. Här kan man sitta på bänken, dra in doften av all lavendel och låta tankarna försvinna bort till ljudet av det porlande vattnet.

Just idag var det dock för mycket folk här med, för en stunds meditation. Oj, jag börjar låta som en eremit, för mycket folk överallt !



Härifrån brukar jag hämta mycket inspiration ! Min långa snirklande perennarabatt kom till mig i tanken vid ett besök här.


Kvinnerstaskolans små idéträdgårdar är underbara ! Visst är det en rolig idé med det fristående fönstret som t.o.m. har fönsterbräden med vackra krukor. En idé att ta efter kanske !

Sedan åkte eremiten hem till sitt eget tysta trädgårdsparadis ! För visst har vi alla ett trädgårdsparadis, oavsett om det är en pyttebalkong med stol och kruka eller en jättestor trädgård !

söndag 15 augusti 2010

Ståtliga liljor med stöd!



Liljorna är ståtliga just nu (Oriental Lilien Weiss) ! I alla fall blommorna ! Stammen däremot är en tråkig historia som är helt angripen. Förlåt liljorna, skall försöka bättra mig till nästa år och sköta om er lite bättre!

Fairy Hannah börjar nu bli ordentligt rostig, precis som är meningen !

Hennes histora kan du läsa mer om här !


Får man ingen kärlek av sin ägarinna får man ta den som bjuds !

Kärlek på pinne är inte helt fel heller eller i värsta fall får väl en en gammal rostig spade duga som stöd här i livet !

lördag 14 augusti 2010

Augustikväll i växthuset !


Nu när augustimörkret kommer smygande över oss tidigare och tidigare om kvällarna är det supermysigt att tända ljus lite överallt i växthuset och bara sitta där och lyssna till tystnaden och filosofera. Det är lite sakral känsla i huset med alla murarna och akustiken när man spelar musik är fantastisk.

Körde ett yogapass där nere under veckan och det var en otrolig skön känsla att ligga på tegelgolvet med himlen ovanför. Ännu bättre blir det när vår snickartokige granne återgår till jobbet så det blir helt tyst på förmiddagarna.

Växthuset har blivit vårt nya favorittillhåll att äta både frukost och middag i. Det känns lite som att ha sommarstugan i trädgården, 20 meter från huset !


Jag har fortfarande fönsterrutor att putsa och lister att måla innan det är klart. Har kommit av mig helt i värmen och regnet. Dessutom fixar min kropp bara några fönsterrutor i taget så det blir till att ta det lååååångsamt och dela upp. Många av rutorna har riktigt gammalt glas med bubblor i glaset och det är så vackert att putsa fram !

Snickaren är inte heller klar och han kommer inte förrän vecka 36 !! för att göra klart det sista. Före dess känns det som att jag inte kan sätta upp hyllor i fönstren och annat som skall upp på väggarna. Så nu tränar jag på tålamod !

Under tiden funderar jag som bäst på vad som skall planteras i växthuset.

En ganska angenäm syssla ... ser redan för min inre syn vinrankorna som glatt klättrar efter den vitkalkade stenväggen och klär in in den i intensiv grönska med druvklasarna hängande som solmogna frukter inom räckhåll när man sträcker upp handen från den sköna korgstolen där man sitter nersjunken och mår gott. Ajjjjjj !! Får fortfarande nypa mig i armen för att förstå att drömmen är verklighet!

fredag 13 augusti 2010

klipp, klipp, klipp !


Mycket i trädgården just nu handlar om att klippa bort överblommat eller om man vänder på det, klippa fram det som blommar eller skall till att blomma !

Känner mig lite som en redigerare som stryker fram essensen i texten eller som målaren som tar bort färg från tavlan för att lämna utrymme för det som redan finns där under.


Den här korgen har jag inte sett på hela sommaren !
I fjol hade jag Rosenskära i korgen, den här sommaren växer de runtom istället.

Jag smulade torkade blomfrön från fröställningarna direkt ner på jorden ifjol höst och tänkte att dom som vill kommer.

Nu är dom på gång ! Och får kliva fram och spela huvudrollen istället för att gömma sig längst bak !

Nått blir det säkert också planterat i korgen innan vintern !

Hoppas det blir lite klarare luft i helgen och inte så kvavt så man kan fortsätta njuta av trädgårdslivet och inte pusta runt alldeles svettig så fort man rör sig !

Ha det så gott !

onsdag 11 augusti 2010

Mossa i krans och stol !


Av lite mossa, rostig järnring, linnerep, glasdroppar, ulleternell och överblommad stäppsalvia har jag gjort den här kransen att hänga i plommonträdet.

Det finns ingen bättre avkoppling än att få pyssla med händerna i naturens eget material ! Man får sån SKÖÖÖN energi med sig in i andra sysslor resten av dagen !

Dessutom var det premiär för pyssel vid planteringsbordet i växthuset och det kändes SÅÅÅ lyxigt att ha så mycket space !


Den gamla stolen som stått i skamvrån hela sommaren har äntligen pysslats om med ny grön mossa, ny jord och nya höstväxter, höstvädd, astrar och njurvinda.

Av någon anledning har nu blommorna i stolen samma färg som lavendeln som växer i bakgrunden. Hmmm, det var absolut inte medvetet ! Kan det ha något att göra med att man är helt insnöad på en viss färgskala !

tisdag 10 augusti 2010

1000 trädgårdar del 2 - besök hos Ullis i Blomsterbo !


Ullis (som har bloggen http://blomsterbo.blogspot.com/) trädgård har jag varit nyfiken på länge sedan jag upptäckte den på nätet och att den inte alls låg långt från Örebro. Några mil söderut bara.


Vi gjorde ett försök redan den 18:e juli men vände när vi såg raden av parkerade bilar efter vägen. 600 besök hade hon i trädgården den dagen !!

Det var tur att vi väntade till i söndags i stället så jag kunde få en pratstund med Ullis i trädgården . Man vill ju gärna träffa människan bakom trädgården också, bilden blir mera hel då. Det var fantastiskt roligt att möta Ullis, ett sprudlande energiknippe som brinner för sin trädgård och framför allt för träd.


Vilken fantastisk trädgård hon byggt upp sedan 1997 när trädgården endast bestod av gräsmatta och några gamla äppelträd. Här trängs 560 träd !! med samlarfunkior, rosor och perenner.


När jag läste i NA att hon hade 300 träd i trädgården såg jag en mindre skog framför mig. I dag har hon passerat 300-gränsen med råge och någon skog såg jag inte. Istället har hon lyckats väva ihop sin trädgård med fantastiska gångar och massor med slingrande rabatter med dammen i mitten som ett vackert smycke.

Jag önskar att mina bilder gav Ullis trädgård rättvisa så ni får se hur vacker den är. Som alltid när jag blir helt uppfylld av något så ligger fokus på uplevelsen och inte i kameran.

Vill du se fina bilder av Blomsterbo gå in på Isis Drömmar som också besökte Ullis i söndags !


Tack Ullis för du öppnar upp din trädgård och delar med dig så frikostigt av den så vi får fylla på inspirationskontot !

Nu skall jag köpa vipphortensior till landet för en vacker sådan fann jag någonstans i Ullis rabatter ! Och fler träd skulle trädgården också behöva ... nu vet jag ju vem jag kan fråga om råd !

söndag 8 augusti 2010

1000 trädgårdar del 1 - bedårande koloniträdgårdar !

Idag har maken och jag besökt en del öppna trädgårdar. Eller nja, mest jag, maken föredrog att häcka i bilen med sporttidningar. Men snäll och kärleksfull som han är skjutsade han gärna runt mig.

Örnsro som är Örebros äldsta koloniområde höll öppet hus och där har jag inte varit tidigare så det passade väldigt bra.

Är barnsligt förtjust i det lilla trädgårdsformatet och andan som råder hos koloniägarna även om de flesta hade flytt fältet för dagen verkade det som.

Endast en bjöd in mig på lotten och visade huset. Hon bodde 3 minuters väg därifrån och kunde även ibland ta en tur ner på lunchen. Efter 4 års köande blev hon lycklig ägare i höstas och höll som bäst på att måla om invändigt och göra huset till sitt.

Här kommer en kavalkad av små pittoreska kolonihus mest fotade över grinden !