måndag 31 maj 2010

Jämnt, rakt och i rätt höjd !


Under helgen har vi öst grus för att fylla upp växthusgrunden och sedan paddat ihop det så det blivit stadigt och hårt. Efter det var det dags för finliret, att få det jämnt, rakt och i höjd med den nivå som var utmätt på pinnarna. Lättare sagt än gjort !

Jag gjorde så gott jag kunde med rätbräda och vattenpass medan Mannen öste grus runt om mig. När jag hunnit till hälften kom Muraren på besök. Släkting (med ungt murarförflutet) som också hjälpte oss med ruinen. Han befriade mig tacksamt från att krypa på alla fyra och kom i går med rör som han lade ut i rätt höjd, öste på grus och drog av överflödet. Så jobbar ett proffs !


I dag har en hel del sulformsblock kommit på plats, men ganska många var transportskadade så vi väntar en ny omgång i morgon bitti. Det fanns inga hörnblock med utan dom fick man tillverka själv, så det har varit en del pyssel på vägen.

Det dyker upp massor med frågor på vägen, hur många ventiler skall man ha till ett växthus på 21 m2? (det hade i och för sig snickaren ett glasklart svar på när jag frågade honom, 2 i bakvägg och en på varje gavel)

Så de vackra ventilerna i smide som vi tittat på, på byggnadsvårdsbutiken flög gladeligen sin kos eftersom dom kostade alldeles för mycket när vi kom upp i det antalet. Kanske kan vi sätta in en, som ett smycke på ett ställe som syns mest !

En annan frågeställning är muren som jag från börjat ritat in på 75 cm höjd för att tillsammans med fönstren bli måttet 2m. Lecablocken fanns endast i 20cm höjder så då hamnade vi på 60 cm för 80 cm blev alldeles för högt tyckte jag.

Men nu måste vi jaga lecablock som är 10 cm eller 15 cm för att komma upp ihöjd för att dörrarna ska få plats också på rätt höjd.

Någon som vet om det finns lecablock i olika storlekar ?
Eller måste man kapa till dom själv ?

Nu drömmer jag om ett FÄRDIGT växthus på nätterna och bilderna ploppar hur det ser ut när det är pyntat och klart ! Det är en ganska angenäm dröm !

Sov gott alla bloggare och läsare där ute, vi hörs snart !
Kram Isa


PS. Morsdagsbuketten börjar nu slå ut så nu kommer ytterligare en bildsvit DS.

söndag 30 maj 2010

Rädda mammorna !


I dag vill jag dela min fina Mors dags bukett med alla modiga mammor världen över som riskerar sitt liv för att föda fram sitt barn. Södra Sudan är t.ex. en av de farligaste platserna i världen att föda barn i. Tänk att föda sitt barn i en lerhydda eller på flykt undan krig i stället för på ett fullt modernt sjukhus som vi är vana vid.

Röda Korset driver ett projekt i Sudan som hjälper mammorna med mödravård, hälsoutbildning, malariaprevention, behandling av tropiska sjukdomar och vaccinationer.

Sedan projektet startades 2005 har barn i Yirol fått 139 000 doser vaccin mot exempelvis polio och difteri. Dessutom har 18 000 gravida kvinnor fått mödravård och 9 300 har fått hjälp vid förlossningen.

Mer information om projektet "Rädda mammorna" hittar du på länken HÄR.

lördag 29 maj 2010

I ett hav av Daggkåpa !



Blev så fascinerad av Daggkåpans framfart! Härunder döljer sig Stäppsalvior och småblommiga rosa rosor, om dom får något utrymme !

Kanske dags att ta fram spaden och flytta om lite !

fredag 28 maj 2010

Efter regn kommer solsken !!!

ÄNTLIGEN !! Nu har det varit uppehåll och SOL i 2 dagar ! Underbart att vakna pigg och glad före klockan på morgonen av ljuset som lyser in genom sovrumsfönstret. Utan att bli väckt under natten av regnet som bara ÖSER ner !



Här har vi klafsat runt i lervällingen och grävt "kanal" och skeppat vatten för att få fart på rinnandet från "bassängen" = utgrävningen för grund till växthuset. Gissa om man varit trött på regnkläder och leriga stövlar !

Mitt i regnandet anlände också allt material till bygget.


Här kommer lecablock, sulformsblock, murbruk och grovbetong farande över staketet. Herregud, vad grejer det går åt för att förverkliga en DRÖM !


Allt på plats i trädgården ! Nu fattas bara Muraren !

Hoppas allt går i lås under helgen och han kan börja mura på måndag!
Hoppas !! Hoppas !! Hoppas !!

Skottkärrorna har börjar rulla igen, nu med grus för att fylla upp den nu upptorkade grunden. Sedan skall det bara paddas ihop och vägas av innan cellplasten(frigolitskivor) ska på.

Nu är vi äntligen på väg igen ! Snälla solen fortsätt att lysa över Närke (och på alla er andra också så klart !!)

onsdag 26 maj 2010

Det växer så det knakar !


Det växer så det knakar ute i perennarabatten nu ! Kanske har det något med att göra att jag lade på ett lager med kogödsel och kompostjord för ca 1 månad sedan ! Kombinationen med mycket regn och några varma dagar emellanåt har nog skapat gynnsamma förhållanden för växterna. Tur att regnet fört med sig något positivt i alla fall !!

Den gamla korgstolen hade gjort sitt och fick en ny plats i landet. Förutom Humlen som redan växer där blir det nog någon blommande klättrare som får omfamna korgstolen med sina blommande lianer i sommar.


Tittut säger de små Blue Daimond-tulpanerna som knappt får huvudet ovanför den växtglada Daggkåpan som växer så den täcker allt i sin väg ! Tanken när jag satte tulpanerna var att dom skulle blomma samtidigt som daggkåpan. Hade fått för mig att det var en senblommande tulpan, men den blev en klar favorit i alla fall ! Blir garanterat fler i höst !



Bergsklinten har bildat stora häckar och börjar nu slå ut ! Uppskattar färgen som senare följs upp med exakt samma nyans hos stäppsalvian. Tacksamma blommor som blommar hela sommaren, man klipper bara ner den överblommande blomman så kommer det nya ända till hösten. Framför häcken är Silverarvet på gång, också en baddare på att breda ut sig. Man får riva bort lite "tussar" ibland.

Båda växterna återkommer på flera olika ställen i rabatten liksom solhattar, riddarsporrar, dahlior, fingerborgsblommor, stäppsalvia, lavendel, rosor, klematis, Miscantusgräs mfl i färgtonerna lila, rosa, blått, grått, lime och vitt. Trivs med den färgskalan ! (Även om jag faktiskt satt några SVARTA stockrosor i vår, det trodde jag aldrig att jag skulle göra !)


Ja, här vistas jag varje ledig stund och när det inte regnar ! Ett riktigt kraftställe !

tisdag 25 maj 2010

Kristina bakom Trådspira !


En del människor man möter och lär känna lämnar ett avtryck hos en som man bär med sig i sitt hjärta genom livet. Kristina Lindbohm är en sådan person som jag lärde känna de sista åren jag bodde kvar uppe i Dalarna.

Hon startade sedan trädgårdssmyckesföretaget Trådspira som tillverkar fantastiska trädgårdssmycken. Hjärtat här ovanför är tillverkat och designat av Kristina.

Jag glömmer aldrig besöket i hennes fantastiska trädgård ! Har aldrig upplevt något som ens varit i närheten efter det. Ett besök som fortfarande sitter kvar på näthinnan och i hjärtat.

Plötsligt var man 5 år igen och gick på upptäcktsfärd i en fantastisk blomstrande djungel med vindlande tegelstensgångar och man visste aldrig vad som skulle dyka upp bakom nästa krök. Det fanns redan då otroligt vackra växtstöd överallt och växterna var enorma !

Mitt i trädgården fanns en liten lekstuga målad i lila färg med lilafärgat grus runtom och med målade fjärilar på dörren.

Idag kom det ett mail från en vän med en länk till ett bildreportage hemma hos Kristina. Följ länken och möt en varm, kreativ och färgstark kvinna som vågar ta ut svängarna och måla sitt hem och trädgård i starka färger och som designar trädgårdsmycken efter sitt varma, kreativa hjärta !

Klicka här !

söndag 23 maj 2010

Insnöad på collage !


Nu börjar de små ljuvliga rosa aklejorna att slå ut ! Och i perennarabatten står dom i givakt och redo att blomma när som helst ! Har totalt snöat in på collage som ni kanske märker i de senaste inläggen. Det är hyllning till de första blommorna som är så efterlängtade och så härliga att få njuta av !



Tusenskönorna för tankarna i en tillbakablick till barndomens somrar i mormors trädgård där tusenskönorna växte som små rosa/vita juveler i gräsmattan. Där granhäcken var flera meter hög, hönsen kacklade i hönsgården och hallonsaften i syrenbersån var gudomligt röd och god och solen alltid sken.

Visst är vi väl många trädgårdsmänniskor som fått med oss vårt trädgårdsintresse från våra mor- eller farmödrar?!

Och i dag kvittrade svärdottern glatt när dom vände kosan hem till Norge i igen med hela bilen full med framletade krukor ur mitt överfulla krukförråd och uppgrävda skatter ur landet. Det var så roligt att se hennes ungdomliga entusiasm och le igenkännande när tecknen på trädgårdsmani radade upp sig ! Lycka till med odlandet i Norge!


I landet blommar nu Löjtnantshjärtat för fullt och flera andra står och stampar i farstun, redo att slänga upp dörrarna till härligheten när som helst.


Med gemensamma krafter grävde vi en sluss, från "bassängen" ner till en dagvattenbrunn precis utanför tomten under helgen. Nu j-r skall vattnet väck och dräneringsrör grävas ner, för nu kan jag inte vänta längre på att få bygga växthus!!

Ha en bra vecka !/Isa

fredag 21 maj 2010

Ännu fler tulpaner !



Ja, nu är det verkligen tulpantider ! Här är det Spring Green som slagit ut på rekordfart ! Man får verkligen vara snabb nu om man skall hinna med i utslagningsprocessen !


Löjtnantshjärtat är också på G att veckla ut sina skira vita, bedårande hjärtan i ett annat vackert hjärta från Kristina på Trådspira.



Royal Acres-tulpaner i sin fulla blomningsprakt ! Visst är dom vackra ?! Påminner både om näckrosor och pioner tycker jag !

Här var det ett praktfullt åskväder med hällregn i går kväll så nu är "bassängen" full igen ! Ett steg framåt och två steg tillbaka verkar var det som gäller när man är utlämnad till vädrets makter !

Önskar alla en riktig trevlig helg !/Isa

tisdag 18 maj 2010

Fel färg - men rätt ändå !



I höstas satt jag flera olika grupper med Blue Diamond. På bilden på förpackningen är den väldigt blålila och vad dyker den upp i för skepnad nu ?

Jo, i min absoluta favoritfärg !

Älskar "rufsiga" tulpaner i lugna färger som påminner om pioner. Får faktiskt rysningar av rabatter där det är blandat allsköns färger. Det är tur att vi är olika allihop och får välja själva i våra trädgårdar !


Här har Global Desire brett ut sina vackra vingar och i "ryssvärmen" som nu råder gick det med en väldig fart !



Hon har gott sällskap i Royal Acres som inte heller ser ut som på förpackningen, men som är väldigt vacker ändå.

Idag var första dagen i vår som jag cyklat både till och från jobbet (kl 19.00) utan jacka ! Underbart !!

"Bassängen" minskar för varje dag och har vi tur är den upptorkad till helgen då skottkärrorna får jobba igen och sedan har vi hela trädgården att kratta fri från upptorkad lera ! Det är både ljuvliga och bråda dagar nu !

Ha det så gott !/Isa

söndag 16 maj 2010

Award !

Jag fick en award i helgen av Outi på Använt & Nytt. Min första i bloggsfären ! Tack snälla goa Outi för utmärkelsen. Tur att det stod precis på din blogg hur man skall gå till väga eftersom jag inte är så insatt i detta bloggfenomen.

När man fått utmärkelsen bör man:

-kopiera in award-bilden i sin blogg för att visa att man fått den
-tacka och länka till den som nominerade en
-nominera sju andra bloggare och länka till dem och sprid lite glädje
-berätta sju intressanta saker om sig själv



Så nu skickar jag awarden vidare till följande nomineringar:

Min skattkammare – målar de allra underbaraste trädgårdsväsen och tipsar om öppna sommarloppis

Växthusmadam – andlig trädgårdsfrände

Trädgårdsflow – genuin trädgårdsälskare som generöst delar med sig av sin helt fantastiska trädgård och fina trädgårdspynt

Spirande Grönt – ger oss alltid det allra senaste på trädgårdshimlen på ett proffsigt och roligt sätt

Smultrongården – skriver inlägg med outtröttlig energi och glädje som lyfter varje läsare

Trädgårdsliv & Design – underbar trädgårdsblogg om ett underbart växthus i en underbar trädgård

Naturliga Ting – inspirerar oss alla med sin fantastiska resa och underbara foton och har alltid en vänlig kommentar på lager


Och för att fullfölja utmärkelsen så kommer här sju "intressanta" saker om mig:

1. Jag är en fena på att kupera en kortlek med en hand – dock ingen pokerhaj för övrigt .

2. Cyklar till jobbet året runt, vinter som sommar (Om det är riktigt mycket snö eller riktigt busväder tar jag hellre en tur med Mannen än tar cykeln skall erkännas)

3. Är utbildad avspänningspedagog ( har dock aldrig arbetat som det !)

4. Har jag fastnat för en låt kan jag spela den om och om igen en hel förmiddag till omgivningens stora fasa. När jag bodde i radhus höll grannen på att få spel när jag snöat in på en Tomas Ledin låt en sommar och hade han fått tag på CD-skivan hade jag nog spelat den skivan för sista gången.

5. Älskar hundar, men är tyvärr allergisk mot dom.

6. Är en riktig bokmal och har alltid älskat att läsa böcker. Vill gärna bli berörd när jag läser. Paulo Coelhos ”Alkemisten” är en klar favorit som finns både i pocket och som ljudbok i bokhyllan hemma hos mig.


7. Älskar alla olika sorters rosa/lila toner – har hur många t-shirt som helst i lavendelfärg.
Senaste inköpet är skor i en härlig lila ton (gick inte att motstå i affären !)

Grattis till nomineringarna och ha en riktigt bra vecka !
Kram /Isa

lördag 15 maj 2010

Nu kan vi öppna trädgårds-SPA !


Vi har både lerinpackning och bassäng ! Eller ännu hellre lera i bassäng ! Inte så länge till hoppas vi dock !

Nu får trädgården vila och torka upp efter helgens härjningar och vattnet dunsta bort (hoppas, hoppas att det skall göra det av sig själv så vi slipper pumpa bort det !)


Gruset som skall ösas i kom redan igår och tippades av på garageuppfarten. Ett helt lastilbilsflak ligger nu där och väntar på nästa steg. Så snart får skottkärrorna jobba igen ! Det blev till att köpa nya både till oss själva och till grannen. Tung blöt jord och regn i kombination med allt för många turer upp på en halkig lastvagn kan knäcka vem som helst !

Nu håller vi tummarna för att det har regnat klart och att värmen kommer på allvar för att stanna !


Och i landet har tulpanlökarna svällande knoppar ! Det skall bli så spännande att få se hur första-års-blommorna kommer att se ut när de slår ut !

Ha det så gott !/Isa

fredag 14 maj 2010

Lerinpackad trädgård !


Ju längre dagen led ju mer förvandlades trädgården till en bubblande leråker ! Den grönskande, gröna och fina gräsmattan som fanns så sent som i morse var nu ett minne blott !

Ack, ack tur att man inte vet innan man drar igång något projekt vad som kan dyka upp på vägen, då skulle man förmodligen aldrig göra NÅGONTING !


Här får vi hjälp med att väga av höjden på grunden med laser. Kanon med grävfirma som har tillgång till allt material och hjälpmedel som man kan behöva. Vi behövde inget singel i botten eftersom marken tydligen var så fast ändå utan kan gå direkt på stenmjölet som sulformsblocken sedan skall stå på.


Här börjar grävningen bli klar ! 3,5 x 6 m = 21 m2 kommer växthuset att bli sedan tillkommer områden runt växthuset och framför allt framför där vi skall lägga marksten.

Grävfirman ordnade med en "lastväxlare" tror jag det hette som ungdomarna tömde all jord i. När den var full åkte grävfirman iväg och tömde den, det gick åt 3 tömningar under dagen. Det hade aldrig gått utan den. När dagen var slut var vi av med all uppgräven jord !


Hur gick det då för våra vänner, skottkärrorna ? En slet ut sig totalt med punkterat däck som följd som sedan exploderade !


De andra blir nog aldrig som dom varit ! Det var nog bara ungdomarna som slitit hund i leran som fortfarande var pigga och glada !


När vi nu ändå hade en grävare i trädgården passade vi på att få hål grävda till Thujorna på framsidan som "bara" skulle jordslås under en vinter för att sedan bli kvar alldeles för länge och växa sig alldeles för stora för nära huset. Dessutom kunde grävaren "rucka" loss de stora Thujorna så vi slapp gräva upp dom !


Ohoj ett skepp kommer lastat med Thuja !! Det gick alldeles lysande att frakta den största Thujan på det här sättet !


Här har Thujan kommit på plats över staketet och ner i det uppgrävda hålet som dock blev lite väl djupt eftersom vi inte visste hur stora rötterna kunde vara.


Hela "skogen" på plats ! De sista 2 fick vi frakta på skottkärra och med gemensamma krafter få i jorden.


Nu när dagens projekt är avslutad där jag tror att det bara är ruinen och perennalandet som fortfarande är intakt ! Resten är uppgrävd, skövlad eller lervälling ! Det hade jag ingen aning om i morse !

Det är först nu jag börjar förstå att det är helt hus (nåja, det kanske är att ta i) vi skall bygga och med det allt vad det innebär på resans gång !

torsdag 13 maj 2010

Sånt som är tråkigt – men roligt ändå !


Nu är vi laddade för i dag grävs det ur för växthuset i vår trädgård ! Skottkärror är både inköpta och inlånade och grannens ungdomar tillsammans med hemmavarande sonen engagerade som skottkärreförare. Alltid bra med ung frisk muskelkraft. Lite sovmorgon fick dom dock. Ända till kl 09.00.


Redan kl. 07.30 var jag och Mannen ute med färgburken och sprayade färg där det skulle grävas ur för marksten utanför växthuset. Kl. 08.00 anlände sedan ekipaget med grävaren.

Då hade trädgården fortfarande en grönskande och fin gräsmatta överallt. Inte så länge till skulle det visa sig. Naturligtvis hade vi lyckats pricka in den regnigaste dagen på hela våren. Regnet hade vräkt ner hela natten, men just nu var det uppehåll, men väldigt blött i jorden (sedan regnade det ihållande hela dagen).


Först skulle vi få IN grävaren i trädgården förbi vårt oklippta Plommonträd. Med några avsågade grenar och en mycket skicklig grävmaskinist gick det alldeles lysande. (Det blev bara lite märken i gräsmattan ).



Den skicklige maskinisten började med att gräva en ränna för att lägga ner elkabeln som tydligen skulle ligga i ännu en kabel ner till växthuset.


Sen drog han till vår stora glädje upp två betongklumpar som satt som berg i landet där vi skall sätta häck. Bort med dom, det tackar vi särskilt för !!

Medan ungdomarna anlände och greppade var sin skottkärra och maskinisten ”rakade av” växthusmarken gick jag in i ett varmt, ombonat, torrt kök för förmiddagens kökstjänst. Till Lisa Syréns trevliga röst från radion som berättade intressanta historier rörde jag ihop vårens första rabarberpaj och mumsiga chokladmuffins med valnötter och mörk choklad. Släpper man loss ett gäng ungdomar i trädgården kan man vara säker på att det behövs fyllas på en hel del energi.


Renrakad Rabarberspajsform där jag hällt i lite vaniljssås för att åtminstone få lapa en smula rabarbersås efter ungdomarnas härjning !

Mannen hade under vinter och våren pratat om när vi diskuterade växthusprojektet vad roligt det skulle bli att köra grävare i trädgården, medan jag fick fjärilar i magen och för min inre syn bara såg ett ojämnt jättehål med ett växthus på styltor !( Älskade gubbe, jag unnar dig så gärna att köra grävmaskin bara inte i just det här projektet !)

Som tur var lyckades vi styra om det så att vi anlitade en "riktig" förare i stället, vilket jag tror att både jag och Mannen är väldigt glad över nu när vi börjar inse vilket jätteprojekt detta egentligen är !


En "riktig" förare i arbete !


Lerig hjälte !


Här var det grön och fin gräsmatta i morse, nu halkar våra ungdomliga hjältar fram här med skottkärra efter skottkärra med uppgrävd jord !

Hjältarnas leriga stövlar under lunchutfordringen !


Nu har vi kommit en bra bit på väg !

Fortsättning följer !