lördag 30 januari 2010

Fler oväntade fynd !


Den här Blocketsäljaren var ingen vanlig Blocketsäljare utan en säljare som hade en hel källare full med loppisfynd och reste runt på Antikmarknader.


Mitt emot korgstolarna stod den här gamla stolen som direkt fångade mitt intresse. Den var egentligen inte till salu, utan skulle göras iordning.

- Göras iordning!! utropade jag. Det får du inte, den skall vara så här !


Efter lite dividerande blev skatten min ! Nu hade jag både korgstolar och gammal stol med hem ! En gammal stol som inte bara var en gammal stol utan också ..



.. en stege ! Perfekt i växthuset som vi skall bygga i vår. Har drömt om gamla slitna stegar som man kan ha blomkrukor på, men hittils inte hittat någon till salu.



I väntan på vår och byggnation får stolen/stegen bo i köket med blomkruka på så jag kan se den varje dag och njuta av den ! Vilken lyckodag !!

Nån där uppe måste gilla mig ...


... och tyckt att nu så var det alla fall hennes tur !

Jag slängde mig på telefonen när jag hittade annonsen på Blocket och höll andan när jag frågade om korgstolarna fanns kvar !

- Jag skall ha dom ! utropade jag och den här gången hade jag tur. Dom fanns kvar. Även om jag inte riktigt har kunnat glädja mig förrän vi stod där i källaren, betalade och bar ut dom. När vi befriat dom från flera lager gamla dynor såg dom hela ut och efter lite vit sprutfärg i sommar kommer dom att bli som nya.

Mannen i mitt liv var glad att jag inte hittat korgstolarna i VArberg eller VAdstena utan i VArberga i samma stad där vi bor !

Ser redan för min inre syn hur fina dom kommer att bli i sommar i ruinen.

Där slår jag mig ner för en paus i trädgårdspysslet med ett immigt glas iskall flädersaft i sommarvärmen, torkar svetten ur pannan och lägger ifrån mig solhatten på det runda bordet med Lena Linderholmsduken med gula citroner och brandgula apelsiner.

Sjunker sedan djupt ner i korgstolens mjuka fluffiga dyna, suckar nöjt och vänder ansiktet mot eftermiddagens solstrålar som dansar mellan trädkronorna.

torsdag 28 januari 2010

Tillbakablick försommar 2009 i Perennarabatten!


Nu har tiden kommit för Jättedaggkåpa, Stjärnflocka, Stäppsalvia och Riddarsporrar (i olika färger)att sprida sin blomglädje över landet !


De småblommiga rosa rosorna är plantor som jag köpt för 29:50 i januari och sedan drivit upp inne och planterat ut i landet. Med bra jord och en del gödsel blev dom som buskar och fick bo i zinkhink innan det var dags för utplantering.

Budgetrosorna har sedan blandats upp med dyrare sorter som underbara vita "Karin Blixen" som jag trodde hade dött i våras, men efter nedklippning av alla svarta grenar tog dom sig enormt bra och blommade hela sommaren. Det sitter en på varje sida om armeringsmattan med blå Carpaterklockor som små skyddslingar vid rosfötterna.

Den småblommiga marktäckande rosen "The Fairy" ligger i startgroparna för att börja blomma. Annat var det när vi precis flyttat den, då ramlade alla blad av och den svartnade av chocken.

tisdag 26 januari 2010

Återbesök i Perennarabatten våren 2009


Sitter här och tänker tillbaka på sommaren 2009 samtidigt som jag drömmer om hur perennarabatten kommer att se ut sommaren 2010.

Tillbakablicken börjar tidigt på våren när Vita Löjtnantshjärtan, Aklejor i olika höjder i rosa och vita toner, Bergsklint, Silverarv och tulpaner i vitt, blått, rosa och lila kommer på besök.

Med sig har dom också några okända vänner, en ljusblå vänlig blomma där blommorna utvecklas på stänglar i buskformat samt en lågväxande lila, vacker liten klockliknande sak som kommer väldigt tidigt, kanske är den allra först på plats. Det är första vintern i nya landet så jag hoppas verkligen att den hann rota sig ordentligt i höstas så den klarar vargavintern.

Bergsklinten gillade jag inte alls från början. Den fick mest vara med för vi hade så många av den när det var dags att flytta växter, att den hade "rätt färg" och att vi hade ett 20 m långt land som skulle fyllas upp.

Nu tycker jag att den är både vacker och tacksam, när den blommat klart klipper man bara ner den och sedan kommer det nya blomskott hela sommaren.

Sedan blir det ju harmoni i landet när man kan låta samma växt återkomma några gånger. Jag är väldigt tacksam över att det just då växte så många småplantor i gamla landet runt huset att vi kunde gödsla hur mycket som helst med dom !

Vi flyttade höstblommande växter på våren och vårblommande på hösten och tränade väldigt mycket på tålamod och ibland kom vi helt ur fas. Här är det Jättedaggkåpan som motvillligt lät sig flyttas våren 2009.

Vi blandade upp lerjorden i nya perennarabatten med kompostjord i storsäck från Atleverken, planteringsjord och kogödsel i billiga påsar. Jag tror det blev en bra blandning. Tänkte lägga på ett lager med kogödsel varje vår. I förrådet står tre säckar med kogödsel och väntar, inköpta direkt av en bonde.

söndag 24 januari 2010

Insnöad på höns !

Bild: Birgitta Bengtsson

Helt plötsligt är jag totalt insnöad på höns ! Vet inte varför dom inte lämnar mig ifred .. och vad jag som är äggallergiker egentligen skall ha dom till ?!

Fast det skulle onekligen vara otroligt mysigt med sprättande hönor i trädgården. I alla fall tiden efter att grönskan gömt all jord i perennarabatten, så dom små liven kan gå fritt ibland, utan risk för att känsliga blomfrön och småväxter blir bortsprättade.

Och det verkar vara fritt fram att ha hönor i en vanlig villaträdgård! Enligt en artikel i Vi i Villa (visserligen från 2002, men säkert lika aktuell idag)är det upp till varje kommun att ha egna bestämmelser.

En liten flock på 4-6 hönor utan tupp skulle vara idealet i en villaträdgård. Grannarna kan man kanske muta med färska ägg om dom är tveksamma till dom tillfälliga sommargästerna.

Men hönshus och inhägnad måste man ju ha även till sommarhönor, så det blir nog till att lägga fjäderfäna med hönshus till listan på kommande trädgårdsprojekt.

Tur att jag bestämt mig för att åldras och bli gammal med den här trädgården så vi har gott om tid på oss att genomföra alla trädgårdsprojekt som pockar på.

Hoppas hönorna som spökar nöjer sig med denna vision och vilar i bakre delen av min hjärna tills det är dags att "poppa upp" igen. Natti, natti, sov gott och dröm härliga hönsdrömmar !

torsdag 21 januari 2010

"Vissen kropp", trädgårdskonstnär med magisk växtpalett och rara små höns !



"Vad vore väl en föreläsningskväll med Marie och Gustav Mandelmann i Glanshammars Bygdegård en helt vanlig, vintrig, vardaglig onsdagskväll i tråkiga januari om inte helt, helt ... UNDERBAR !"

Fast i mitt fall hade det nog inte räckt med de alerta mössens sykonst eller småfåglarnas klippande i klänningstyget för att komma iväg till föreläsningen. En ny kropp hade inte ens Mandelmanns sagolika pumpor kunnat åstadkomma och den godmodiga fen svingade sitt trollspö förgäves där den magiska kraften precis tagit slut.

Har man en "vissen" kropp är det bara att gilla läget ibland och liksom i trädgården "vänta in" den tills den med lite vattning och omsorg börjar píggna på sig igen och få tillbaka sin livskraft.

Under flera år under 2000-talet har vi tillbringat våra semestrar på Österlen i Skåne och besökt Mandelmanns trädgårdar flera ggr. Det är en helt sagolik plats, med en enorm skaparglädje, växtkraft och kreativitet.


Bild från svt.se

Marie prövar nya kombinationer av blommor och grönsaker varje år och målar med sin växtpensel så kraftfullt, poetiskt och vackert att jag blir alldeles tagen.

Hade min kropp tagit mig till bygdegården hade jag velat fråga henne var hon får sin inspiration ifrån, vilka teman hon tänker i, vilka växter hon kommer att ha i paletten i år och var hon fick tag i fröna till de höga, ståtliga, rosa (har för mig att hon hade mörkrosa solrosor, men jag kan ha misstagit mig på färgen) solroserna i trädgården i somras.

Hon är en sann trädgårdskonstnär ... en sån som jag drömmer om att bli ! Dessutom gillar jag hennes "tänk" och nyskapande att ta till vara allt på gården i konsten, som att lägga ut ull i trädgårdsgångarna.

Hoppas "Trädgårdsfredag" kommer tillbaka i rutan så man får en dos Mandelmann ända hem i soffhörnet!

Och härliga Gustav .. undrar om han hade en tam höna med sig till föreläsningen som det stod i tidningen att han ev. skulle ha ! För min inre syn ser jag redan små, rara hönor sprätta omkring i min trädgård och sprida både gödsel, trivsel och lantlig idyll omkring sig.

Undrar om man kan och får ha hönor i en vanlig villaträdgård? Man kanske kan ha "sommarhöns" ?!

tisdag 19 januari 2010

Trädgårdsläääääängtan !!




Där ligger dom och bara väntar på att bli använda igen, mina älskade nötta och trogna trädgårdshandskar, den röda (bra färg när man som jag dräller runt och håller på lite överallt samtidigt) sekatören och den livgivande vattenkannan !

Fick lite hopp idag om den stundande trädgårdssäsongen! Föreläsningar drar igång ! Hipp hipp HURRA ... jag behöver näring NU !!

lördag 16 januari 2010

Projekt ruin fortsätter !






Sensommaren/hösten 2009 fortsatte vi bygga klart ruinen ! Varv efter varv växte den fram medan betongen snurrade och mullrade i cementblandaren och blev till kittet som fäste stenarna med varandra.

De gamla, stora rosbuskarna som stått i landet runt huset grävdes upp och flyttades till ruinen där de förhoppningsvis skall trivas och omfamna båda sidor av ruinen och "mjuka upp" stenintrycket till sommaren.



Jag letade korgstolar på Blocket och var nära att ta hem köpet på 4 st !! stora, vita, gamla korgstolar hos en och samma säjare. Tyvärr dök det upp andra spekulanter som var envisare än mig så jag var tvungen att dra mig ur till slut. Tills det dyker upp nya tillfällen att hitta vita korgstolar har ruinen förärats med 2 st inlånade korgstolar som blev hemlösa precis när ruinen blev klar ! Men jakten fortsätter !

Funderar också på att "klä in" muren med klätterväxter, klättrare som inte behöver något stöd utan "suger sig" fast själv. Eller pensla muren med filmjölk så det växer mossa på den eller både ock eller ..............

Projekt ruin är inte helt klart än eftersom golvet i ruinen fortfarade saknas. Vi har en hel del svart skiffer i oregelbundna former som ligger, kanske kan det bli ett snyggt golv. Projektet får fortsätta att "skvalpa" ett tag till så får vi se till våren/sommaren vilket uttryck det får !

torsdag 14 januari 2010

Tulpanens dag !


Perennarabatten hade bara 10 st nergrävda lökar i våras varav 3 st pigga tulpaner orkade upp till blommande tillstånd. De få exemplaren av "Spring Green" blommade i gengälld länge och var som vackrast när den var nästan utblommad.

I år har den fått sällskap av några kullar "Blue Diamond" som jag hoppas blir blåa. På bilden till lökförpackningen är den dock lila, dubbel och liknar en pion. Jättevacker !

Hoppas den trivs, klarar ev. väta och sticker upp sina vackra huvuden bland daggkåpan där jag planterat de flesta. Tror den passar med lime !

Läste någonstans att den kunde ändra färg efter 2 veckor och bli ljusblå. Det blir spännande att se vilken färg de kommer att ha om och när de dyker upp !

Läste på Råd och Rön att tulpanlökarna nu för tiden är så snabbframtagna att dom i princip bara klarar att blomma första året. Hoppas dom har fel !

Jag vill att mina skall komma på årligt besök och helst ta med sig släkten också !

I nutid skall jag köpa en riktigt stor bukett tulpaner i rosa i olika nyanser och vitt i morgen och ställa på matsalsbordet som en försmak till en stundande vår !

Projekt ruin startar !





Tiden gick ända till sommaren 2009 innan inspirationen från Lena och Göstas ruin på Plätten i Provence började anta sin form i min trädgård. Det var ju så många andra trädgårdsprojekt och köksombyggnad som skulle göras innan.

Men nu var det dags ! Vi (Vi = någon annan än jag som släpat med stenarna, oftast mannen i mitt liv) hade tidigare travat stenarna utan att mura ihop dom och 2 ggr har muren rasat. Senaste gången blev den liggande i kollapsat tillstånd i något år, men nu skulle här grävas ur och muras upp en stadig ruin som skulle hålla !

Tur att yngsta sonen var sommarledig så det gick att sätta honom i jobb. Han grävde ur (70 cm djup) det mesta av lerjorden och Mannen forslade bort den och sedan skulle singelgrus köras hem och paddas ihop innan det var dags för murning. Här anlitade vi en släkting med ett ungt förflutet som murare som fick plocka fram sina gamla kunskaper igen!

Våra Gotlandsstenar såg ju inte riktigt ut som de stenar som Lena och Göstas ruin var murad av. Stora, tunga och i många olika storlekar och former. Bara att bära fram alla stenarna från buskaget var ett jättejobb som Vi!! gjorde. Många stenar fick delas och den längsta tiden gick åt till att välja vilka stenar som skulle vara var.

Men varv efter varv började ruinen ta sin form och så småningom blev det också ett "fönster" i ruinen med en stock ovanför som jag släpat med från mina föräldrars älskade sommarställe i Dalarna som numer är sålt. Det känns bra att en liten, liten del därifrån lever vidare i min ruin här.

Det färdiga resultatet får du se i nästa inlägg !

söndag 10 januari 2010

Inspiration från Provence !







Sommaren 2007 deltog jag i en Livsnjutarresa till Provence. Vi åkte från Malmö en riktig kulen och kall julidag, i Malmö FFs lånade buss, via Danmark, Tyskland och till slut Frankrike och på 3:e dagen nådde vi slutligen Provence och underbara Nyons där vi bodde under vistelsen.

Spänningen var stor i bussen när vi åkte in i Provence.
När vi såg första lavendelfältet gick det ett sus genom hela bussen ... tänk dom fanns faktiskt på riktigt och såg dessutom så fantastiskt vackra ut som man hade föreställt sig ! Dessutom avlöstes dom av stora solrosfält och små pittoreska byar med vackra stenhus med fönsterluckor och ett böljande landskap. Nu var jag äntligen i hjärtat av Provence !

Konstnärsparet Lena och Gösta Linderholm mötte upp vid välkomstmiddagen och det bjöds på såväl sång, musik, anekdoter och mycket trevligt umgänge. En härlig kväll med mycket skratt och sedan sov man som en stock när man visste att man slapp upp nästa morgon och släpa ut resväskan till bussen !

Vistelsen i Provence präglades sedan av olika utflykter till vingårdar, tryffelodling, Påvepalatset i Avignon olivoljepressning, marknader och en massa andra utflykter.

Näst sista dagen besökte vi Lena och Gösta i deras trädgård, kallad Plätten, en bit utanför Nyons. Där lagade vi en underbar måltid tillsammans med lokalproducerade råvaror som Margaretha Rosengren (från delikatessbutiken Rosengrens Skafferi) inhandlat på dagens marknad.

Jag har aldrig ätit godare korv än den som Gösta grillade på Plättens utekök ! Tillsammans med goda ostar, Lenas underbara Gaspatcho, len pastagratäng med tryffel och olika sallader och bröd blev det en oförglömlig måltid.

Naturligtvis fotade jag en del från Plätten och särskilt ruinen fångade mitt intresse. Hemma i trädgården hade vi massor med Gotlandssten över sedan vi rivit upp och bytt ut en mur runt tomten. Kunde det kanske bli en ruin hemma i trädgården med inspiration från Lena och Göstas i Provence ?

Jag kunde inte motstå frestelsen att köpa en stor Lavendelbukett på marknaden i Nyons och släpa med mig hem på bussen. Jag fick knyta en kasse runt den så den inte skulle skräpa och hänga upp den vid min plats i bussen. Det doftade underbart hela vägen hem till Sverige igen och en liten bit av Provence hade jag i alla fall med mig!

När jag kom hem till trädgården blommade lavendeln för fullt och jag kunde lätt plocka hur många stora buketter som helst. Fast buketten från Provence är ändå buketten från Provence !

Inspirationen från ruinen fortsätter i nästa inlägg !

torsdag 7 januari 2010

Trädgårdstrender 2010 enligt Expressens Leva & Bo !!



Enligt förra helgens utgåva kan trädgårdstrenderna för 2010 sammanfattas så här:

1. Dahlian är tillbaka. Helst skall det vara mörkröda dahlior också. Jajamen, det har vi haft de sista tio åren i den här trädgården ! Är man tillräckligt uthärdig är man inne igen !

2. Snabbare rabatter. Vi vill ha en färdig rosa rabatt här och NU. När vi tröttnat byter vi ut hela rasket. JAAA, här och NU känner jag till, men byta ut brukar jag aldrig göra, bara lägga till.

3. Rött nästan svart. Det dramatiskt mörka håller i sig, vi är sugna på "svarta" växter. Nej tack, så inne blir jag aldrig (förutom dahliorna då) !

4. Flytta ut köket. Vi flyttar ut kök och matbord i det gröna och umgås och softar ute i det fria. Ooooooooooja, vi flyttar ut på våren och in när rumpan nästan frusit fast.

5. Eko & giftfritt. I trädgården odlar vi giftfritt och satsar på växter som fjärilar och humlor gillar. Humlesurr och vackra fjärilar, finns det något bättre ! I den här trädgården är vi förberedda för invasionen !

6. Krydda med färg. Blanda kryddor med blommor. Persilja, gräslök, lavendel och basilika ligger högt på topplistan. Kryddor är absolut välkomna gäster, i år får dom dessutom bli trendiga och bo med krasse och andra blommor i den numera utgrävda rabatten runt huset. I fjol flöt dom bort i dåligt dränerad zinkbalja. I år vill jag känna mig rik och plocka egna kryddor.

7. Gräs och ormbunkar. Ormbunkar är hett. Prydnadsgräsen är långsamt på frammarsch, trenden är tydlig. Det stämmer, gräsen är långsamt på frammarsch. Dom hade behövt blivit upplysta om punkt nr 2.

8. Balkongen som extrarum. I avsaknad av balkong hoppar vi direkt till punkt nr. 9

9. Blommande köksträdgård. Odla egna grönsaker och plantera solrosor, tagetes, krasse och andra blommor i kökslandet. JAAA, rött, gult och orange välkommen in ! Vi började odla egna grönsaker redan i höstas, när en hel pallkrage fylldes med vitlöksklyftor. Som vanligt blev det kanske för mycket !

10. Alltid pelargoner. Pelargontrenden är lika stark i år som tidigare. Det blir till att köpa nya, dom stackarna blev bortglömda i höstas och dog en kvalfylld död!

Där tog Expressens lista slut .... men min lista fortsätter :

11. Rost i alla former. Armeringsmattor, armeringsrör, gamla rostiga spadar och antika rostiga bruksföremål, ALLT i rost passar bra i trädgården och ger karaktär.

12. Nu hyllas det vildvuxna ! Blanda högt gräs med vita rosor, blå och rosa Riddarsporrar, lupiner i olika färger, Fingerborgsblommor, Stockrosor, Lavendel och stäppsalvia och låt det VÄXA !

13. Smycka din trädgård. Glaskulor i olika färger, Grodor i betong, vattenbad till fåglarna, Trädgårdskonst på pinnar nedstuckna i jorden, fåglar i sten, trädgårdsstatyer, mosaik osv osv. Nu är det ute med Less is More, tänk More is More istället, ös på !

14. NJUT av din trädgård ! Häng upp en hängmatta så du ser din vackra rabatt, lägg dig ner och låt dig sakta vaggas av vinden, dra in väldoft i näsborrarna och vila ögonen på all blomsterprakt och bara var.

Japp ! Nu tror jag listan är fulländad !

Ännu mer växtkraft!!!


Herregud, landet ser verkligen fullt ut ! Och jag som planterat ännu mer kom jag på nu !

Det växte någon låg, tidig, klarblå söt klockliknande blomma i gamla landet runt huset som jag grävde upp i höstas och delade säkert i 15 nya plantor och planterade närmast stenkanten från portalen vid gatan och fram till den rostiga portalen.

Sedan tyckte jag Rosenskäran var så fin att jag tog fröer från den och strödde ut lite överallt och jag tror jag gjorde likadant med fröer från vita Fingerborgsblommor som jag hade liggande och visst grävde jag ner några nya vita Liljelökar när jag ändå var i farten.

Javisst ja, sedan skickade jag efter rosor från odla.nu (ett recept som alltid fungerar en tråkig dag, man blir garanterat på bättre humör) så någonstans skall det finnas en Duchesse de Montebello och fler New Dawn-rosor vid rostiga portalen blev det visst också. Och tulpaner (skriver mer om dom en annan dag).

Sedan drabbades jag av glädjefnatt efter att ha hittat massor med småplantor av Fingerborgsblomma i ett "barnkammarland". Längst bort i perennarabatten där Dahliorna vanligtvis bor lever också Lavendlar sitt liv närmast stenkanten. Mellan Lavendelplantorna fanns det mellanrum och dit flyttade jag säkert 30-35 småplantor.

Det verkade som en bra idé just då men nu undrar jag hur jag tänkte ! Fingerborgsblommor kan ju bli jättehöga om dom trivs och att sätta dom i framkant verkar ju inte så smart, inte att tränga ihop dom heller !

Succé eller katastrof .... det visar sig till sommaren !

tisdag 5 januari 2010

Mörkröda favoriter och blå trädgårdsdroppar !




Det är en fantastisk resa att följa dahliornas utveckling till fullt blommmande buskar, ibland med 20-30 blommor och knoppar på samma buske. På våren när jag plockar upp de torra rotknölarna har jag svårt att föreställa mig att det kan bo en sådan enorm växtkraft i dom. Även om dom redan då flörtar med ett eller annnat grönt öga !

Nu ligger dom nedbäddade i bark i en stor korg i garaget och laddar för ännu en växtsäsong ! Hoppas dom sover gott och är utsövda när det är dags igen !

De blå trädgårdsdropparna i keramik som sitter på pinnar och finns lite överallt är också en favorit att smycka landet med. Det är keramikern Tina Hellman som gjort dom, hon driver Sturehofs Krukmakeri som ligger oerhört vackert och charmigt längst ute på en udde vid Sturehof.

Dropparna finns i en massa olika färger och storlekar så kanske det blir några i någon annan färg till sommaren när det blir en tur till Stockholmstrakten igen.

Hennes vackra blomkrukor har jag dreglat över i flera år och snart är det väl dags att bestämma sig för vilken färg jag skall börja samla på !

måndag 4 januari 2010

Glaskulor attt smycka trädgården med !






Jag älskar glaskulor att hänga upp lite överallt i trädgården !

Glaskulan på översta bilden är fyndad på antikmarknad. De andra är inköpta på charmiga Rosenhills trädgårdar som ligger ute på Ekerö.

Även om blått kanske är en uttjatad färg i trädgårdssammanhang har den alltid en plats i mitt trädgårdshjärta. Det känns som man för in både hav och himmel bland allt det gröna och bryter av lite !

Glaskulorna är av återanvänt, munblåst glas, främst från gamla fönster och kommer från Orient Interiör. Till våren blir det garanterat fler underbara glaskulor i skiftande härliga blå nyanser i olika storlekar i den här trädgården!

"Säg inte att du är fattig för att dina drömmar inte har gått i uppfyllelse, verkligt fattig är bara den som aldrig drömt"
Marie von Ebner-Eschenbach

söndag 3 januari 2010

Fjärilsspa 2010 !




Fjärilarna trivs verkligen bland solhattarna och det har varit så roligt att se dom fladdra över landet och landa och vila med utbredda vingar på de breda stenarna runt landet. Till sommaren 2010 är en fjärilsholk beställd (gul naturligtvis för att matcha hus och staket) och sedan blir det till att leta fjärilsbad på trädgårdsmässor (såg ett jättegulligt i keramik på pinne för flera år sedan).

Den gamla lavendeln som flyttat in som närmaste granne omfamnar säkert också SPAT med sin underbara doft och Stäppsalvia och Kransveronika stöttar upp på den andra sidan.

Välkommen alla vackra vingbeprydda vänner till ISAS FJÄRILSSPA sommaren 2010 !

"Livet är som en klar låga och vi lever av en osynlig sol inom oss"
Sir Thomas Brown

lördag 2 januari 2010

Mer rost i landet !



Det blev en bit kvar av armeringsmattan när vi satt upp den mellan stolpar för rosor och klematis att klättra på. Jag provade olika sätt att använda "snutten" på och nu står den böjd mot staketet med duktyngder som extra smycken. Meningen var att klematisen skulle klättra upp på korgen framför och sedan efter ruthålen upp på staketet, men den här klematisen fick nog fel vägbeskrivning !

Till sommaren 2010 tänkte jag plantera vit rosenskära eller höga rosa solrosor istället som får ta sig upp genom rutorna, hoppas jag har bättre länk till dom !

Grodan fick komma upp på en piedestal (loppisfynd naturligtvis) i landet stället för att hålla till nere på jorden. Jag tror han var nöjd med bytet !

Jämförelsebilder 2008/2009!




Ibland behöver man få se svart på vitt att det verkligen har hänt något i landet. Favorithörnan med gamla trädgårdsmöbler (Blocketfynd) visar att växtkraften hittat hem !

Möblerna står ute året om, hade tänkt att måla om dom, men det har aldrig funnits energi till det, dessutom står det nötta, skavda och lite skeva högt i kurs i den här vilda trädgården!

Rosenskäran växer och växer !





Botten hade gått ur lövkorgen så jag placerade den i landet, fylldde den med jord och sådde fröer till Rosenskära i korgen. Med sitt dilliknande bladverk och sina nyfikna lite skira blommor i "rätt färger" är den en tacksam medspelare i landet !

Den fick väl några vattendroppar i början av sommaren för att komma igång sen fick den klara det mesta själv.


"Jag undviker att se framåt eller bakåt, och försöker hela tiden att se uppåt"
Charlotte Bronté